Računari i tehnologija: Pitanja tipa RAZNA!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
avaks

#551 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by avaks »

Desni klik na nju, iključi opciju lock the taskbar (zaključavanje kako već na naški ide isključi), lijevim klikom je držiš i vratiš kako bi i trebala a onda o5 desni klik i zaključaš je da se ne mrda :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#552 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by kakavdanakneiskustvu »

hvala
artime

#553 Re: RE: Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by artime »

Mega Man X wrote:
artime wrote:Može li mi iko pomoci oko instaliranja linuxa, ""Unable to install GRUB" error." dual boot, imam win 10.
guglala i nisam nista skontala..
Valjda nisam zakasnio.

Nisam baš siguran koja je matična. Moguće da je Gigabyte matična koja koristi UEFI, ko i kod mene.

Ako je Gigabyte matična čitaj dalje:
Pretpostavljam da Linux instaliravaš preko DVD-a ili USB-a.
Restartuj računar i počni da stalno tipkaš F12. Otvorit će se Boot Menu (isto ovako, slika je tuđa za primjer):

Image

E sad, meni se isto dešavalo i sa DVD i sa USB-om da mi isto javi da ne može instalirati GRUB. Kasnije sam otkrio da je to zbog toga što sam koristio baš kao na slici UEFI: USB (ime USB-a ovdje).

I kasnije sam preko Boot Menu stavio da ne ide preko UEFI-a, nego da ide direktno preko USB-a (Na slici je to UFD 3.0 Silicon-Power 32GB). I tada mi je uspjelo instalirati Linux bezbroj puta.

Ako nije Gigabyte matična: Onda možda slično probati ali treba preko BIOS-a staviti da podiže preko DVD-a ili USB-a. I onda kasnije vratiti da sa HDD-a sve diže ponovo.

Imao isti problem davno dok nisam skontao caku. Sretno i nadam se da će uspjeti.
Hvala puno. :)
Xeox2

#554 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by Xeox2 »

Nadam se da ću ovdje naći pomoć,
Postoji li način da se slika prenese sa računara sa VGA izlaza na Gorenjev CRT televizor koji ima scart i composite video input (RCA)?
Da li oni adapteri ispravno rade jer sam čuo da može biti nekih problema.
Hvala
quarterback

#555 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by quarterback »

Xeox2 wrote:Nadam se da ću ovdje naći pomoć,
Postoji li način da se slika prenese sa računara sa VGA izlaza na Gorenjev CRT televizor koji ima scart i composite video input (RCA)?
Da li oni adapteri ispravno rade jer sam čuo da može biti nekih problema.
Hvala
treba ti kartica koja ima video out

vidim da postoje i neki kablovi kojima to izgleda moze ali ja nisam to koristio
Xeox2

#556 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by Xeox2 »

quarterback wrote: treba ti kartica koja ima video out

vidim da postoje i neki kablovi kojima to izgleda moze ali ja nisam to koristio
Izgleda da je najbolje rješenje video out kartica, ovi VGA to Scart kablovi ne bi radili bez nekog konvertora,
televizoru je potrebno 15625Hz, jedino VGA kartice koje podržavaju PAL sistem.
AstorH

#557 Re: RE: Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by AstorH »

Boskero wrote:Pozdrav.

Imam monitor ASUS 19 inch, star oko 10 ak godina...
Graficka mi je Integrisana Intelova HD 2 gb.

Problem je slijedeci, monitor mi pocne po coskovima treperiti kao pojacava boju i smanjuje, zatim prestane prikazivati sliku, al lampica od monitora je upaljena, cim monitor iskljucim i ukljucim on radi ponovo, nema neko odredjeno vrijeme koliko ce raditi nakon gašenja i paljenja nekad ga moram ugasiti u paliti 3 puta u 5 minuta nekad radi 20-30 minuta normalno.

Do cega je problem jel monitor ili graficka?
Monitor rekao bi.
Najbolje pristekaj neki drugi, pozajmi na sat-dva od nekoga pa vidi onda kako se ponasa. Mene tako jedan samsungov monitor zezao i otkrio sam da ima neki spoj tamo iza gdje mu je onaj zglob za pomjeranje monitora, fiksirao ga u jedan polozaj i bio je ok od tada. A i taj probaj stisnut po rubovima mozda se odvojio pa gubi spoj negdje ipak nije malo 10god. staro je to podobro.
Boskero

#558 Re: RE: Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 02:15, edited 1 time in total.
artime

#559 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by artime »

Kako se zove ova boja maline? Ima li kod nas neki naziv?

Image
Filter

#560 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by Filter »

artime wrote:Kako se zove ova boja maline? Ima li kod nas neki naziv?

Image
nije bas kod nas, ali goglaj magenta
artime

#561 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by artime »

Filter wrote: nije bas kod nas, ali goglaj magenta
Hvala.
mayab

#562 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by mayab »

Preporuka za neki besplatni program koji mijenja izgled sata dolje desno na traci u Windowsima, dakle ne trebaju nikakvi alarmi, nikakvi atomski satovi, samo da se moze kastomizirati izgled sata i datuma ! :?:
diablobih

#563 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by diablobih »

Ako mislis da ti pise npr 14:30 umjesto 2:30 to isto mozes dole kada pritisnes desnim klikom i adjust date/time...
M123

#564 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by M123 »

Pomooc

Kada spojim laptop preko kabla konekcija je neopisivo spora (nekad je i nema nikako) dok wifi na laptopu i na svim ostalim uređajima radi normalno. Probao sam s drugim kablom i opet isti rezultat. Nije ni do laptopa jer sam vidio da postoji isti problem i na kompjuteru. Sta da radim :?
diablobih

#565 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by diablobih »

Moze biti do modema, ethernet kartice i kabla. Pa eto vidi sta ti je od toga :D
zoza

#566 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by zoza »

Kako da dodam paypal na google playstore? Ja vidim samo opciju samo za credit or debit card.
avaks

#567 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by avaks »

Nemaš opciju kod nas za paypal. Prijavi karticu na playstore ako planiraš kupovati ide uredno.
seoBIH

#568 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by seoBIH »

Izdavao sam stan studentima i ostavili su ga u losem stanju.

Parket izgleda kao da je prljav, ali koliko god ocistio, neka siva boja ostaje. Da li ima neki preparat za osjvezavanje sjaja?

Ono sto mi je najgore jeste kupatilo. Kada je prljava da je kao neka masna crna naslaga na mjestima koju nema sanse oribati. Da li ima neko JAKO sredstvo da nanesem i poslije izribam? Kontam sigurno ima nesto bas jako za kadu, tj takav materijal.
triconja

#569 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by triconja »

E raja imam problem. Trebam krekovat igru i otvorim folder crack i pritisnem desni klik copy i probam da otvorim igru i nece. Pritisnem tipku ispod one glavne sto se pali kompijuter da ne cekam da se ugasi i upali i ponovim i nece. Pokusam da cackam uho cackalicom i to sve skupa radim i nece. Sta radim pogresno? :D
Filter

#570 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by Filter »

seoBIH wrote:Izdavao sam stan studentima i ostavili su ga u losem stanju.

Parket izgleda kao da je prljav, ali koliko god ocistio, neka siva boja ostaje. Da li ima neki preparat za osjvezavanje sjaja?

Ono sto mi je najgore jeste kupatilo. Kada je prljava da je kao neka masna crna naslaga na mjestima koju nema sanse oribati. Da li ima neko JAKO sredstvo da nanesem i poslije izribam? Kontam sigurno ima nesto bas jako za kadu, tj takav materijal.
za drvo imas sampone, opere ga ko novo bude, ali nije nesto ni jeftino. 15-20KM je bocica.
kada, hmmm, emajl ili plastika? sta god da radis, mojne strugati ili nesto abrazivno nanositi, napravit ces goru stvar.
ako je bas umasceno :smajlikojipovraca pokusaj sa sredstvom za ciscenje rerne, malo na cosku nanesi i sacekaj da vidis kako se ponasa
Praetorious

#571 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by Praetorious »

triconja wrote:E raja imam problem. Trebam krekovat igru i otvorim folder crack i pritisnem desni klik copy i probam da otvorim igru i nece. Pritisnem tipku ispod one glavne sto se pali kompijuter da ne cekam da se ugasi i upali i ponovim i nece. Pokusam da cackam uho cackalicom i to sve skupa radim i nece. Sta radim pogresno? :D
Nakon Copy treba i Paste. A ona tipka dole ispod kad ti se ne čeka se obično odaziva na ime Reset. 8-)
jahac96

#572 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by jahac96 »

Kada ukljucim slusalice u laptop postoji onaj zvuk zujanja koji je pravo dosadan i nervira me, kada mutiram zvuk na laptopu taj zvuk nestane, nije do slusalica jer kada ih ukljucim u mobitel sve je oke ima li neko neku ideju?
TAFKAP

#573 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by TAFKAP »

bit će da je problem u impedansi, e sad dal ulaznoj ili izlaznoj... :?
muha_sa

#574 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by muha_sa »

nešto se pokvarilo
Daryl Dixon

#575 Re: Pitanja tipa RAZNA!

Post by Daryl Dixon »

Treba mi kamera za auto da snima preko noci sta se desava u neposrednoj okolini auta tj u stanju mirovanja? Preporuka? Hvala
Post Reply