Računari i tehnologija: Pitanja tipa RAZNA!
Moderator: Benq
- avaks
#551 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Desni klik na nju, iključi opciju lock the taskbar (zaključavanje kako već na naški ide isključi), lijevim klikom je držiš i vratiš kako bi i trebala a onda o5 desni klik i zaključaš je da se ne mrda 
-
artime
#553 Re: RE: Re: Pitanja tipa RAZNA!
Hvala puno.Mega Man X wrote:Valjda nisam zakasnio.artime wrote:Može li mi iko pomoci oko instaliranja linuxa, ""Unable to install GRUB" error." dual boot, imam win 10.
guglala i nisam nista skontala..
Nisam baš siguran koja je matična. Moguće da je Gigabyte matična koja koristi UEFI, ko i kod mene.
Ako je Gigabyte matična čitaj dalje:
Pretpostavljam da Linux instaliravaš preko DVD-a ili USB-a.
Restartuj računar i počni da stalno tipkaš F12. Otvorit će se Boot Menu (isto ovako, slika je tuđa za primjer):
E sad, meni se isto dešavalo i sa DVD i sa USB-om da mi isto javi da ne može instalirati GRUB. Kasnije sam otkrio da je to zbog toga što sam koristio baš kao na slici UEFI: USB (ime USB-a ovdje).
I kasnije sam preko Boot Menu stavio da ne ide preko UEFI-a, nego da ide direktno preko USB-a (Na slici je to UFD 3.0 Silicon-Power 32GB). I tada mi je uspjelo instalirati Linux bezbroj puta.
Ako nije Gigabyte matična: Onda možda slično probati ali treba preko BIOS-a staviti da podiže preko DVD-a ili USB-a. I onda kasnije vratiti da sa HDD-a sve diže ponovo.
Imao isti problem davno dok nisam skontao caku. Sretno i nadam se da će uspjeti.
-
Xeox2
#554 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Nadam se da ću ovdje naći pomoć,
Postoji li način da se slika prenese sa računara sa VGA izlaza na Gorenjev CRT televizor koji ima scart i composite video input (RCA)?
Da li oni adapteri ispravno rade jer sam čuo da može biti nekih problema.
Hvala
Postoji li način da se slika prenese sa računara sa VGA izlaza na Gorenjev CRT televizor koji ima scart i composite video input (RCA)?
Hvala
-
quarterback
#555 Re: Pitanja tipa RAZNA!
treba ti kartica koja ima video outXeox2 wrote:Nadam se da ću ovdje naći pomoć,
Hvala
vidim da postoje i neki kablovi kojima to izgleda moze ali ja nisam to koristio
-
Xeox2
#556 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Izgleda da je najbolje rješenje video out kartica, ovi VGA to Scart kablovi ne bi radili bez nekog konvertora,quarterback wrote: treba ti kartica koja ima video out
vidim da postoje i neki kablovi kojima to izgleda moze ali ja nisam to koristio
televizoru je potrebno 15625Hz, jedino VGA kartice koje podržavaju PAL sistem.
- AstorH
#557 Re: RE: Re: Pitanja tipa RAZNA!
Monitor rekao bi.Boskero wrote:Pozdrav.
Imam monitor ASUS 19 inch, star oko 10 ak godina...
Graficka mi je Integrisana Intelova HD 2 gb.
Problem je slijedeci, monitor mi pocne po coskovima treperiti kao pojacava boju i smanjuje, zatim prestane prikazivati sliku, al lampica od monitora je upaljena, cim monitor iskljucim i ukljucim on radi ponovo, nema neko odredjeno vrijeme koliko ce raditi nakon gašenja i paljenja nekad ga moram ugasiti u paliti 3 puta u 5 minuta nekad radi 20-30 minuta normalno.
Do cega je problem jel monitor ili graficka?
Najbolje pristekaj neki drugi, pozajmi na sat-dva od nekoga pa vidi onda kako se ponasa. Mene tako jedan samsungov monitor zezao i otkrio sam da ima neki spoj tamo iza gdje mu je onaj zglob za pomjeranje monitora, fiksirao ga u jedan polozaj i bio je ok od tada. A i taj probaj stisnut po rubovima mozda se odvojio pa gubi spoj negdje ipak nije malo 10god. staro je to podobro.
-
Boskero
#558 Re: RE: Re: Pitanja tipa RAZNA!
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 02:15, edited 1 time in total.
-
artime
#559 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Kako se zove ova boja maline? Ima li kod nas neki naziv?

- Filter
#560 Re: Pitanja tipa RAZNA!
nije bas kod nas, ali goglaj magentaartime wrote:Kako se zove ova boja maline? Ima li kod nas neki naziv?
-
artime
#561 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Hvala.Filter wrote: nije bas kod nas, ali goglaj magenta
- mayab
#562 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Preporuka za neki besplatni program koji mijenja izgled sata dolje desno na traci u Windowsima, dakle ne trebaju nikakvi alarmi, nikakvi atomski satovi, samo da se moze kastomizirati izgled sata i datuma ! 
- diablobih
#563 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Ako mislis da ti pise npr 14:30 umjesto 2:30 to isto mozes dole kada pritisnes desnim klikom i adjust date/time...
-
M123
#564 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Pomooc
Kada spojim laptop preko kabla konekcija je neopisivo spora (nekad je i nema nikako) dok wifi na laptopu i na svim ostalim uređajima radi normalno. Probao sam s drugim kablom i opet isti rezultat. Nije ni do laptopa jer sam vidio da postoji isti problem i na kompjuteru. Sta da radim
Kada spojim laptop preko kabla konekcija je neopisivo spora (nekad je i nema nikako) dok wifi na laptopu i na svim ostalim uređajima radi normalno. Probao sam s drugim kablom i opet isti rezultat. Nije ni do laptopa jer sam vidio da postoji isti problem i na kompjuteru. Sta da radim
- diablobih
#565 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Moze biti do modema, ethernet kartice i kabla. Pa eto vidi sta ti je od toga 
- zoza
#566 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Kako da dodam paypal na google playstore? Ja vidim samo opciju samo za credit or debit card.
- avaks
#567 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Nemaš opciju kod nas za paypal. Prijavi karticu na playstore ako planiraš kupovati ide uredno.
- seoBIH
#568 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Izdavao sam stan studentima i ostavili su ga u losem stanju.
Parket izgleda kao da je prljav, ali koliko god ocistio, neka siva boja ostaje. Da li ima neki preparat za osjvezavanje sjaja?
Ono sto mi je najgore jeste kupatilo. Kada je prljava da je kao neka masna crna naslaga na mjestima koju nema sanse oribati. Da li ima neko JAKO sredstvo da nanesem i poslije izribam? Kontam sigurno ima nesto bas jako za kadu, tj takav materijal.
Parket izgleda kao da je prljav, ali koliko god ocistio, neka siva boja ostaje. Da li ima neki preparat za osjvezavanje sjaja?
Ono sto mi je najgore jeste kupatilo. Kada je prljava da je kao neka masna crna naslaga na mjestima koju nema sanse oribati. Da li ima neko JAKO sredstvo da nanesem i poslije izribam? Kontam sigurno ima nesto bas jako za kadu, tj takav materijal.
- triconja
#569 Re: Pitanja tipa RAZNA!
E raja imam problem. Trebam krekovat igru i otvorim folder crack i pritisnem desni klik copy i probam da otvorim igru i nece. Pritisnem tipku ispod one glavne sto se pali kompijuter da ne cekam da se ugasi i upali i ponovim i nece. Pokusam da cackam uho cackalicom i to sve skupa radim i nece. Sta radim pogresno? 
- Filter
#570 Re: Pitanja tipa RAZNA!
za drvo imas sampone, opere ga ko novo bude, ali nije nesto ni jeftino. 15-20KM je bocica.seoBIH wrote:Izdavao sam stan studentima i ostavili su ga u losem stanju.
kada, hmmm, emajl ili plastika? sta god da radis, mojne strugati ili nesto abrazivno nanositi, napravit ces goru stvar.
ako je bas umasceno :smajlikojipovraca pokusaj sa sredstvom za ciscenje rerne, malo na cosku nanesi i sacekaj da vidis kako se ponasa
- Praetorious
#571 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Nakon Copy treba i Paste. A ona tipka dole ispod kad ti se ne čeka se obično odaziva na ime Reset.triconja wrote:E raja imam problem. Trebam krekovat igru i otvorim folder crack i pritisnem desni klik copy i probam da otvorim igru i nece. Pritisnem tipku ispod one glavne sto se pali kompijuter da ne cekam da se ugasi i upali i ponovim i nece. Pokusam da cackam uho cackalicom i to sve skupa radim i nece. Sta radim pogresno?
-
jahac96
#572 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Kada ukljucim slusalice u laptop postoji onaj zvuk zujanja koji je pravo dosadan i nervira me, kada mutiram zvuk na laptopu taj zvuk nestane, nije do slusalica jer kada ih ukljucim u mobitel sve je oke ima li neko neku ideju?
- TAFKAP
#573 Re: Pitanja tipa RAZNA!
bit će da je problem u impedansi, e sad dal ulaznoj ili izlaznoj... 
- muha_sa
#574 Re: Pitanja tipa RAZNA!
nešto se pokvarilo
- Daryl Dixon
#575 Re: Pitanja tipa RAZNA!
Treba mi kamera za auto da snima preko noci sta se desava u neposrednoj okolini auta tj u stanju mirovanja? Preporuka? Hvala