pa stani malo evo hajmo reci, da je Bog voljan otkloniti zlo kao sto ce ga i uraditi u buducnosti kad dodje Isus na zemlju ponovo u jednom kratkom vremenu.gringo1 wrote:Bog je u relgiji ima licnost-karakter i nemoj to da izostavljas kad zagusti...cackalica83 wrote:ovo pitanje isto kao kad bi rekao
ti mislis da profesor na fakultetu moze zaustaviti sve teske zadatke na testu, ali nije voljan
Svako ovako pitanje ima smisla jer se odnosi na nesto sa licnoscu...
Nisu mu tu licnost imputirali ni ateisti niti agnostici ...
Bez obzira sto si zauzeo stav da bog testira, validnost pitanja ostaje...
Istina je tesko breme ali ga vrijedi nositi......
ali sta to znaci otkloniti zlo? sta bi se postiglo sa tim, ako je samo dobro na ovome svijetu? a stvoreni smo da budemo iskusavani i sa dobrim i sa zlim. ako nema zla, kako cemo onda biti iskusavani
evo recimo da svi ljudi postanu dobri, i kazu necemo vise imati lakhol usvijetu, nema vise prodaje alkhola. Kako ce onda Bog iskusavati ljude recimo sa tim? ako sve zene odluce da budu cestite, i ne otkrivaju svoje tijelo, kako ce onda testirati muske i zenske hoce li biti cedni, hoce li zavoditi na nedozvoljen nacin i hoce li ovi nasijedati na to zavodjenje.
A Bog kaze u Kuranu:
On(Bog) zna poglede koji kriomice u ono sto je zabranjeno gledaju...(Kuran)
i mnogo mnogo toga jos.
vas problem je sto neznate sustinu ovoga svijeta, zasto smo ovdje, zasto zlo postoji , i onda vam dolaze takva konfuzna pitanja od Sejtana koji vas zavarava sa tim pitanjima. ali ako prihvatite ono sto vam BOg kaze u Kuranu a to je da zlo i dobro postoje kao iskusenje za nas. ne da bi on znao kakvi smo, nego da bi nama pokazao kakvi smo kad dodjemo ispred njega na sudnjem danu.
Bog je stvoreio Sejtana djavola, da zavodi ljude sa zlo, nagovara ljude na zlo, al izato je Bog isto informisao ljude da ga se cuvaju, da ne slijede njegov put nego boziji. do ljudi je koji ce birati. vrlo jednostavno za razumjeti, a ako hocete da dalje komplicirate i dovodite sebe u konfuziju, onda nastavite mozda BOg ovo mozda Bog ono.
ali Bog kad dodje svima nama smrt, to je onda povratak tom Bog, na sudjenje za sve sto smo radili na ovome svijetu
BOg kaze u Kuranu:
"Kad nekom od njih smrt dođe, on uzvikne: - Gospodaru moj, povrati me da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio! Nikada! To su riječi koje će on uzalud govoriti – pred njima će prepreka biti sve do Dana kada će oživljeni biti." (El-mu'minun, 99-100)
32:10. Oni govore: "Zar ćemo, kad nestanemo pod zemljom, ponovo stvoreni biti?" Oni ne vjeruju da će pred Gospodara svoga izići.
11 Reci: "Andjeo/Melek smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti."
12 A da ti je vidjeti grješnike kako će, oborenih glava pred Gospodarom svojim, reći: "Gospodaru naš, vidjeli smo i čuli smo, pa nas povrati da dobra djela činimo, mi, doista, čvrsto vjerujemo!"