Pa ko je isprogramirao takav način opstanka u prirodi, do njega je.Mihael24 wrote:Ako je netko budala, onda je Bog kriv!odr0n wrote:Bog itekako ima veze sa tim. On je kako kažu stvorio prirodu, prirodne zakonitosti i sve što dođe uz to. Ratovi su sasvim normalan dio prirode, zakon "jači opstaje", borba za teritoriju, lanac ishrane, sve vrste potreba itd., tako da je besmisleno svaljivati krivicu na čovjeka, još smiješnije očekivati nekakvu pomoć, koji samo čini ono što mu je u prirodi, kao i svakom drugom živom biću, jedini krivac može biti tvorac takvih zakonitosti, a to je samo bog.sherbett wrote:
ovo je klasični komentar i argument da nema Boga, jer inače ne bi dopuštao ratove..OK, istina da religiozni ljudi čija se religioznost pretvara u fanatizam pokreću ratove, ali Bog nema ništa s tim. imaju pogrešne interpretacije i zamišljane ili izmišljene uloge boga...čovjek ima pravo izbora da djeluje loše ili dobro...ako odabere rat, znači bira zlo..di je tu Bog? čovjek sam bira...nema bog veze sa tim..oni koji u ime boga čine zlo su ništa drugo do li heretici i fanatici, po tom pitanju, i ja sam ateist
u tom kontekstu "Bog je mrtav"
Vrlo jednostavan racun.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- odr0n
#551 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- fatamorgana
#552 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma ko sam ja da tebe ispravljam ....Great Cornholio wrote:Gdje griješim, ispravi me ako griješim?fatamorgana wrote:Joj Cornholio logika ti je na nivou Kekeca....
-
Great Cornholio
#553 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neko pametan je rekao " Čovjek je jedina životinja kojoj može biti dosadno, koja se može osjećati prognanom iz raja".odr0n wrote:
Pa ko je isprogramirao takav način opstanka u prirodi, do njega je.
Eto ti ne ubijaš druge da bi opstao, ne činim to ni ja, jesmo li' to mi nenormalni, je li to kod nas nekakva druga priroda od one za koju tvrdiš da ne možemo protiv nje
-
Great Cornholio
#554 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mani ba lafine, prozreo sam ti taktiku, ti to mene hvališ da bih se ja opustio, spustio gard, pa da me lakše na budizam preokrenešfatamorgana wrote: Ma ko sam ja da tebe ispravljam ....
- fatamorgana
#555 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma ko te bolan hvali, na fin nacin te pozivam da se malo dozoves pameti,Great Cornholio wrote:Mani ba lafine, prozreo sam ti taktiku, ti to mene hvališ da bih se ja opustio, spustio gard, pa da me lakše na budizam preokrenešfatamorgana wrote: Ma ko sam ja da tebe ispravljam ....
-
Great Cornholio
#556 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Je l'fatamorgana wrote:
Ma ko te bolan hvali, na fin nacin te pozivam da se malo dozoves pameti,
Kaže narod " Da ne bi poludio, moraš bit' malo budala" - zna i narod ponekad neku pametnu reć'
- fatamorgana
#557 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma ja sam budala i bez tebe ....
-
Great Cornholio
#558 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I ja sam bez tebefatamorgana wrote:Ma ja sam budala i bez tebe ....
-
Sit svega
#559 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jasno mi je da postoje ljudi koji imaju potrebu vjerovati u postojanje boga da bi zadovoljili neki unutarnji strah i nemir, ali da postoje ljudi kojima je postojanje boga jedan od preduslova da bi bili dobri ili loši i da bi znali razlikovati dobre od loših postupaka, pa kakvi su to ljudi? Stojim kod stanovišta je jednom vjerniku puno lakše kada napravi neko loše djelo. Pomoli se bogu, zamoli ga za oprost, i zaboravi loš čin. Kod ateista je to malo drugačije, oni moraju živjeti sa svojim lošim djelima...
-
Great Cornholio
#560 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I vjernici moraju živjeti sa svojim lošim djelima, jer Bog prašta ali ljudi teško.Sit svega wrote:Jasno mi je da postoje ljudi koji imaju potrebu vjerovati u postojanje boga da bi zadovoljili neki unutarnji strah i nemir, ali da postoje ljudi kojima je postojanje boga jedan od preduslova da bi bili dobri ili loši i da bi znali razlikovati dobre od loših postupaka, pa kakvi su to ljudi? Stojim kod stanovišta je jednom vjerniku puno lakše kada napravi neko loše djelo. Pomoli se bogu, zamoli ga za oprost, i zaboravi loš čin. Kod ateista je to malo drugačije, oni moraju živjeti sa svojim lošim djelima...
Ateistima je teže zbog toga što vjeruju da se u teškim trenucima mogu osloniti samo na sebe, ali im je zato lakše u situacijama gdje se ostvaruje neka ugoda, jer što bi se oni bilo čega odricali ako je život samo jedan
-
Sit svega
#561 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A zašto bilo ko bježao od ugode, bilo vjernik ili ateista? Na kraju krajeva, ni za odricanje od blagodati nije potreban bog, ljudi se i sami od sebe odriču mnogih stvari, bez potrebe da im bilo ko i boli šta brani...Great Cornholio wrote:I vjernici moraju živjeti sa svojim lošim djelima, jer Bog prašta ali ljudi teško.Sit svega wrote:Jasno mi je da postoje ljudi koji imaju potrebu vjerovati u postojanje boga da bi zadovoljili neki unutarnji strah i nemir, ali da postoje ljudi kojima je postojanje boga jedan od preduslova da bi bili dobri ili loši i da bi znali razlikovati dobre od loših postupaka, pa kakvi su to ljudi? Stojim kod stanovišta je jednom vjerniku puno lakše kada napravi neko loše djelo. Pomoli se bogu, zamoli ga za oprost, i zaboravi loš čin. Kod ateista je to malo drugačije, oni moraju živjeti sa svojim lošim djelima...
Ateistima je teže zbog toga što vjeruju da se u teškim trenucima mogu osloniti samo na sebe, ali im je zato lakše u situacijama gdje se ostvaruje neka ugoda, jer što bi se oni bilo čega odricali ako je život samo jedan
-
Great Cornholio
#562 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne bi niko trebao bježati od ugode, život bez ugode ne bi bio lijep, ali mnogo stvari koje se danas propagiraju, a ugodne su, Bog zabranjuje, Bog u kojeg ja vjerujem, a zašto ih zabranjuje taj odgovor bi nam mogla pružiti nauka, da nije pod uticajem onih kojima je ugoda na prvom mjestu, raznih lobija koji propagiraju alkohol, drogu, potpunu slobodu po pitanju seksualnog ponašanja itd.Sit svega wrote:
A zašto bilo ko bježao od ugode, bilo vjernik ili ateista? Na kraju krajeva, ni za odricanje od blagodati nije potreban bog, ljudi se i sami od sebe odriču mnogih stvari, bez potrebe da im bilo ko i boli šta brani...
- odr0n
#563 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znači tebi je sve to što si naveo besmisleno, život ti je besmisao, eto kako religija utiče na (de)moral(isanje).Great Cornholio wrote:Da nema Boga, da nema života poslije ovog, fakat bi život bio besmislen, sve bi se svelo na ono rodiš se, rasteš, završiš školu, udaš se /oženiš se, produžiš vrstu, ukiseliš kupus 30-40 puta, umreš i to je to![]()
Odrone, opet ti po svom, zakon jačeg, pa zakon jačeg, a šta je po tebi jačina? Je l' to nadvladavanje drugog, ili je to možda nadvladavanje vlastite prirode, koju jeste stvorio Bog, ali on nam je dao i razum kojim možemo "ukrotiti" datu nam prirodu.
Zbog razuma postoje toliko velike razlike među ljudima, zbog razuma su ljudi ovoliko nedpredvidivi, zbog razuma ljudi nisu isto što i životinje, zbog razuma ljudi imaju mogućnost da biraju, da se ponašaju na različite načine, zbog toga su sposobni da sarađuju u nastojanjima oko opstanka vrste.
Činjenica je da se danas većina ljudi pretežno vodi nagonima, strastima, emocijama,i to je ono zbog čega je svijet trenutno u stanju haosa, i vrlo blizu potpunog uništenja.
Bog je "kriv" što nam je rekao "Ne ubij", i što nam je dao razum kojim smo u mogućnosti raspravljati da li je ubijanje dobro ili loše, da li je to nešto normalno ili je posljedica našeg nenormalnog ponašanja, puno bi nam lakše bilo da smo kao životinje, da nemamo mogućnost izbora, da radimo onako kako nas je Bog "isprogramirao".
Ali eto, meni je drago što nisam životinja, što mogu uvidjeti uzroke nekih pojava, ponašanja i sl., što se mogu korigovati ako uvidim da griješim, što mogu biti i kreator, pored toga što sam i kreacija
Zakon jačeg možeš vidjeti u lancu ishrane, ne možeš pobjeći od okrutnih prirodnih zakonitosti koje je bog uspostavio, misliš da nisi životinja, a jedeš vrste životinja koje smo porobili i koje ubijamo da bi opstali, to je zakon jačeg. To se ne ogleda samo u odnosu različitih vrsta, nego i unutar istih vrsta, pokušava se obezbjediti i osigurati egzistencija kroz borbu za teritoriju, resurse. Tako da su očajni pokušaji bjega od činjenica koje se dešavaju, od onoga što jesmo, predatori smo kako god se okrene, zahvaljujući programeru u kojeg vjeruješ.
-
Great Cornholio
#564 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Smisao života je za svakog drugačiji, mnogo lijepog se može doživjeti i na ovom svijetu, uživati u skladu sa vlastitim moralnim principima, ali onaj ko vjeruje u Boga ima još i dodatnu snagu, živi za još nešto, nešto više od života kojeg živi na Zemlji, život mu ima više smisla,a znajući da mu i Bog može pomoći s mnogo više motiva prilazi "oživljavanju i popravljanju" svijeta u kojem živi trenutno - ovo ja u svoje ime govorim, ne znam kako drugi doživljavaju Boga u kojeg vjeruju 
- odr0n
#565 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jedini razlog je zato što postoje povoljni uslovi za život bez potrebe za tim načinom obezbjeđivanja egzistencije, druga stvar je da smo kao nekada po pećinama ili plemenima, pogledaj kako žive plemena u Africi, gdje je takva situacija da je borba nužna, za povoljnije teritorije koje će obezbjediti egzistenciju. Ne trebaš ti napadati da bi ubijao, može neko drugi tebe napasti i eto nas opet u prirodnoj situaciji borbe za život. A gdje su tu tek druge vrste od kojih se hranimo, ovakav povoljan način života zbog tehnologije je pozitivan za odnose u našoj vrsti, ali je značio totalnu propast za ostale vrste koje su postale živi materijal za nas u svim oblastima i smetnja u okruženju, ne mogu više ni bježati od naših napada kao nekada jer tada nismo bili tehnološki razvijeni, znači postali smo apsolutni vladari u prirodi, i što bi ja tebe ubio kad nam je ovako dobro.Great Cornholio wrote:Neko pametan je rekao " Čovjek je jedina životinja kojoj može biti dosadno, koja se može osjećati prognanom iz raja".odr0n wrote:
Pa ko je isprogramirao takav način opstanka u prirodi, do njega je.
Eto ti ne ubijaš druge da bi opstao, ne činim to ni ja, jesmo li' to mi nenormalni, je li to kod nas nekakva druga priroda od one za koju tvrdiš da ne možemo protiv nje
-
Great Cornholio
#566 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja ba, ako bi me ubio ne bi te imao ko plašiti džehenemom
Šalim se, valja mi ić', pozz
Šalim se, valja mi ić', pozz
- odr0n
#567 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne može neko više cijeniti ovaj kratki život ko ga i takvog prihvata, za razliku od nekog ko očekuje vječnost i lude krajnosti obećanih beskrajnih užitaka, automatski je smisao ovog kratkog života kakav jeste izgubljen. Jedina njegova smisao vama je ta što će omogućiti onaj vječni, što znači da je življen samo iz koristoljublja ka vječnom, ne zbog dragocjenosti njegove kratkotrajnosti i jedinstvenosti, što i nije smisao nego besmisao. Zato ti i kažeš da ti je bez boga i obećanog vječnog života ovaj jedini kratki besmislen, tačnije u takvom shvatanju ovog života se krije čitava praznina i besmisao.Great Cornholio wrote:Smisao života je za svakog drugačiji, mnogo lijepog se može doživjeti i na ovom svijetu, uživati u skladu sa vlastitim moralnim principima, ali onaj ko vjeruje u Boga ima još i dodatnu snagu, živi za još nešto, nešto više od života kojeg živi na Zemlji, život mu ima više smisla,a znajući da mu i Bog može pomoći s mnogo više motiva prilazi "oživljavanju i popravljanju" svijeta u kojem živi trenutno - ovo ja u svoje ime govorim, ne znam kako drugi doživljavaju Boga u kojeg vjeruju
-
Sit svega
#568 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kada dođem kući sa posla i vidim osmjeh na licu moje djevojčice od 8 mjeseci, ne treba mi nikakav bog da bi vidio smisao u životu. Dovoljan mi je njen osmjeh...
- stochar
#569 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
mrsko mi sve citati i sorry ako je neko vec dao odgovor, ali je odgovor vrlo jednostavan: Na logici i zdravom razumu.
- Mihael24
#570 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Definiraj logiku i zdrav razum!stochar wrote:mrsko mi sve citati i sorry ako je neko vec dao odgovor, ali je odgovor vrlo jednostavan: Na logici i zdravom razumu.
- Mihael24
#571 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A kako se osjeca onaj otac, kojeg doceka od bola uplakano lice njegova dvogodisnjeg andjela, koji boluje od leukemije?Sit svega wrote:Kada dođem kući sa posla i vidim osmjeh na licu moje djevojčice od 8 mjeseci, ne treba mi nikakav bog da bi vidio smisao u životu. Dovoljan mi je njen osmjeh...
Sto mislis?
- Mihael24
#572 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mozes li galeriji objasniti razliku izmedju svog (be)smislenog zivota i zivota A. Hitlera ili J. Staljina?odr0n wrote:Zato ti i kažeš da ti je bez boga i obećanog vječnog života ovaj jedini kratki besmislen, tačnije u takvom shvatanju ovog života se krije čitava praznina i besmisao.
Gdje lezi sama bit razlike u smislu vasih zivota? Ako sve nestaje u grobu, onda su po tvojoj logici Hitler i Staljin imali pravo kada su mucili, protjerivali i ubijali nevine ljude, buduci da nikom za to nece odgovarati? Ja ne vidim nikakve razlike u smislu vasih zivota, ali u njegovu besmislu.
- drug_profi
#573 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
zahvaljuje se bogu jel?Mihael24 wrote:A kako se osjeca onaj otac, kojeg doceka od bola uplakano lice njegova dvogodisnjeg andjela, koji boluje od leukemije?Sit svega wrote:Kada dođem kući sa posla i vidim osmjeh na licu moje djevojčice od 8 mjeseci, ne treba mi nikakav bog da bi vidio smisao u životu. Dovoljan mi je njen osmjeh...
Sto mislis?
- Mihael24
#574 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sund jednog proletera uma!odr0n wrote: Zakon jačeg možeš vidjeti u lancu ishrane, ne možeš pobjeći od okrutnih prirodnih zakonitosti koje je bog uspostavio, misliš da nisi životinja, a jedeš vrste životinja koje smo porobili i koje ubijamo da bi opstali, to je zakon jačeg. To se ne ogleda samo u odnosu različitih vrsta, nego i unutar istih vrsta, pokušava se obezbjediti i osigurati egzistencija kroz borbu za teritoriju, resurse. Tako da su očajni pokušaji bjega od činjenica koje se dešavaju, od onoga što jesmo, predatori smo kako god se okrene, zahvaljujući programeru u kojeg vjeruješ.
Gdje se u zivotu vidi pravo jaceg? Gdje se prakticira "suvival of the fittest"? To su evolucionisticke lazi! Ili se vise prakticira simbioza i kooperaija u konkurenciji?
Nemoj sijati nebuloze po forumu, jer ono sto sijes to ces i pozeti. A tvoja zetva ce biti jadna, jer ti je sjeme i vise nego lose i jadno!
- Mihael24
#575 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Moli se Bogu!drugi profil wrote:zahvaljuje se bogu jel?Mihael24 wrote:A kako se osjeca onaj otac, kojeg doceka od bola uplakano lice njegova dvogodisnjeg andjela, koji boluje od leukemije?Sit svega wrote:Kada dođem kući sa posla i vidim osmjeh na licu moje djevojčice od 8 mjeseci, ne treba mi nikakav bog da bi vidio smisao u životu. Dovoljan mi je njen osmjeh...
Sto mislis?
Zaboravio si opet potvrdu!
Nece ici!