Svjetski bošnjački kongres
- Intermission
#551 Re: Svjetski bošnjački kongres
I da, ako cemo bas o zastavi sa ljiljanima, zna se sta vecina stanovnika BiH (ukljucujuci sve) misli o njoj i odakle dolazi samoidentificiranje tom zastavom.
Dakle, ne radi se o kradji nego o samoidentificiranju. Od koga bi krali, od sebe samih?
Pored svega toga, to nije drzavna zastava, nego bivsa zastava kao isvake druge, i vi ste slobodni da se samoidentificirate sa nekim drugim zastavama iz BiH proslosti, necu da nagadjam koja bi to bila.
Dakle, ne radi se o kradji nego o samoidentificiranju. Od koga bi krali, od sebe samih?
Pored svega toga, to nije drzavna zastava, nego bivsa zastava kao isvake druge, i vi ste slobodni da se samoidentificirate sa nekim drugim zastavama iz BiH proslosti, necu da nagadjam koja bi to bila.
- Bosanski_hibrid
#552 Re: Svjetski bošnjački kongres
Was ist das mein Junge?fatamorgana wrote:Fašizam i renesansa,
-
Shredder
#553 Re: Svjetski bošnjački kongres
Haj sad se lijepo vrati par stranica unazad, nađi moj prvi post na ovoj temi i pogledaj šta piše. Ja sam Bošnjak! Zato mi i smeta.Cosmic wrote:Što tebi kao nebošnjaku smeta šta rade Bošnjaci?Shredder wrote:
Haj šta se praviš lud? Cerić je do nedavno bio poglavar IZ, i sada nastupa kao predstavnik bosanskih muslimana, čovjek je vjerski službenik. Stavljajući na čelo bošnjačkog kongresa dva vjerska funkcionera pokušavaju se Bošnjaci identifikovati sa muslimanima. Ko god kaže suprotno il' se pravi budala ili je budala.
- fatamorgana
#554 Re: Svjetski bošnjački kongres
Zombie III,Bosanski_hibrid wrote:Was ist das mein Junge?fatamorgana wrote:Fašizam i renesansa,
-
nicaze_072
#555 Re: Svjetski bošnjački kongres
Meni je samo zanimljivo da u ovim balkanskim tvornicama pameti nista osim fasizma nije spametovano, a opet mi se nekako cini da oni sviraju narodne pjesme pa to onda vise govori o nama nego o njima..
-
Cosmic
#556 Re: Svjetski bošnjački kongres
Evo, ja ću da nagađam:Intermission wrote:I da, ako cemo bas o zastavi sa ljiljanima, zna se sta vecina stanovnika BiH (ukljucujuci sve) misli o njoj i odakle dolazi samoidentificiranje tom zastavom.

Nek onaj Muadib postavi grb CKSK, i to je otprilike to. Bacili bi oni ljiljane preko noći, samo da im je ovih odžaka i crvene boje.
- agnostic_front
#557 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ove kad čujem, nema napretka godinu danafatamorgana wrote:
- Bosanski_hibrid
#558 Re: Svjetski bošnjački kongres
Kako može biti predsjednik Njemačke neko ko je bivši pastor? Halo, predsjednik države, a ne neke tamo nevladine organizacije?!Shredder wrote:Haj sad se lijepo vrati par stranica unazad, nađi moj prvi post na ovoj temi i pogledaj šta piše. Ja sam Bošnjak! Zato mi i smeta.Cosmic wrote:Što tebi kao nebošnjaku smeta šta rade Bošnjaci?Shredder wrote:
Haj šta se praviš lud? Cerić je do nedavno bio poglavar IZ, i sada nastupa kao predstavnik bosanskih muslimana, čovjek je vjerski službenik. Stavljajući na čelo bošnjačkog kongresa dva vjerska funkcionera pokušavaju se Bošnjaci identifikovati sa muslimanima. Ko god kaže suprotno il' se pravi budala ili je budala.
- dustaban
#559 Re: Svjetski bošnjački kongres
Pametnom dosta.Imamović:
Prihvatanje zastave s ljiljanima kao zastave bošnjačkog naroda je greška
Na danas održanom Svjetskom bošnjačkom kongresu (SBK) izglasano je da zastava svih Bošnjaka na svijetu bude bijela zastava s ljiljanima. Jedini koji je glasao protiv bio je historičar Enver Imamović. On je pojasnio da je protiv usvajanja ove zastave bio "iz čisto naučnih razloga".
"Država i narod su dva različita pojma. Zastava s ljiljanima je zastava srednjevjekovne Bosne, koju smo izabrali da bude zastava države BiH nakon njenog otcjepljenja. Nakon što su danas na Kongresu izabrali ovu zastavu za zastavu samo jednog naroda, bošnjačkog, onemogućili su, na duži historijski period, da ta zastava bude ponovo, danas-sutra, državna zastava BiH", pojasnio je Imamović.
Smatra da je vrlo očigledno da sada tu zastavu neće prihvatiti ostali narodi koji žive u BiH.
"I što bi? Ni Bošnjaci ne bi prihvatili šahovnicu ili orlove. Učinili smo krupnu grešku usvajanjem ove zastave kao zastave bošnjačkog naroda", zaključio je Imamović.
-
Emina_88
#560 Re: Svjetski bošnjački kongres
Evo, njima ovo smece, nama ljiljani i svi zadovoljniCosmic wrote:Evo, ja ću da nagađam:Intermission wrote:I da, ako cemo bas o zastavi sa ljiljanima, zna se sta vecina stanovnika BiH (ukljucujuci sve) misli o njoj i odakle dolazi samoidentificiranje tom zastavom.
Nek onaj Muadib postavi grb CKSK, i to je otprilike to. Bacili bi oni ljiljane preko noći, samo da im je ovih odžaka i crvene boje.
-
nemoguce vruce
#561 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ova sto tvrdi da Ceric rusi Bosnu, ko da je kod Rajka Djoge i Smiljka Sagolja ucila zanat...Amy-Mia wrote:oni kojima je cerić vođa, koji su izjednačili bošnjake i muslimane i time rade na rušenju bosneEmina_88 wrote:Ko smo "mi"?Amy-Mia wrote: ne lažem, prati temu
i ne, vaša zastava nije zastava sa ljiljanima. nemate vi sa ljiljanima ništa. ne kradite.
-
Cosmic
#562 Re: Svjetski bošnjački kongres
Šta ti konkretno smeta? Što je 98% Bošnjaka islamske vjere? Zašto ne iskoristiti moć IZ za jačanje pozicije svog naroda? Totalno si nepragmatičan.Shredder wrote: Haj sad se lijepo vrati par stranica unazad, nađi moj prvi post na ovoj temi i pogledaj šta piše. Ja sam Bošnjak! Zato mi i smeta.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#563 Re: Svjetski bošnjački kongres
@agnostic_front, procitaj mojih 5-6 zadnjih postova, i sve ce ti biti jasno. Zaista nemam namjeru svakome pojedinacno odgovarati na, fakticki, identicna pitanja. Nista zlonamjerno, ali nema smisla stalno da se ponavljam. Vrtimo se u krug samo.
@Bosanski_hibrid, prijatelju, po tvojoj logici samo Bosnjaci mogu o bosnjackim politicarima i politickim inicijativama..samo Srbi mogu o srpskim politicarima i inicijativama ..i naravno, samo Hrvati mogu o hrvatskim politicarima i inicijativama.
Znaci, i zvanicno, svi skupa ko god da smo..trebamo pristati i na politicki i "suzivotni" aparhejd.
Civilizovana drustva 21. vijeka ne funkcionisu bas na tom principu
@Bosanski_hibrid, prijatelju, po tvojoj logici samo Bosnjaci mogu o bosnjackim politicarima i politickim inicijativama..samo Srbi mogu o srpskim politicarima i inicijativama ..i naravno, samo Hrvati mogu o hrvatskim politicarima i inicijativama.
Znaci, i zvanicno, svi skupa ko god da smo..trebamo pristati i na politicki i "suzivotni" aparhejd.
-
sarlo
#564 Re: Svjetski bošnjački kongres
Glede zastave sa ljiljanima..Amy-Mia wrote:oni kojima je cerić vođa, koji su izjednačili bošnjake i muslimane i time rade na rušenju bosneEmina_88 wrote:Ko smo "mi"?Amy-Mia wrote: ne lažem, prati temu![]()
i ne, vaša zastava nije zastava sa ljiljanima. nemate vi sa ljiljanima ništa. ne kradite.
Grb je srednjovjekovni Tvrtka Kotromanica. Pred sami rat neko ga je se sjetio. Patriotska liga ga je imala kao svoj simbol (eh sad ne znam od kada, vjerovatno sedmicama prije pocetka rata)
Glede Zastave... Na pocetku rata postojao je samo Grb (gore navedeni), zastave nije bilo. Kako sam nezvanicno cuo Jerko Doko, tadasnji ministar odbrane je rekao neka u podlozi bude bijela boja.
Od Predsjednistva R BiH ona je ubrzo usvojena kao zvanicna zastava Republike. I vijorila se vec krajem maja pred sjedistem UN u Nju Jorku.
Dejtonskim sporazumom prestala je da postoji ona R BiH za koju smo se borili, poslije nekog vrmenea su ukinuli i Zastavu.
Pod tom zastavom smo se borili, krv lili. I oni koji se sad deklarisu kao Bosanci i Bosnjaci.
Emotivno smo vezani za nju. Istorija nastanke je postala samo forma. Sustina Zastave su oni momci koji izgidose pod njom. Tako da Bosnjaci imaju puno pravo na tu Zastavu. I mnogi drugi su vjerovatno vezani za nju.
Ovaj SBK je samo udruzenje, elitisticko, Bosnjaka. Formalno, ali nevezano za drzavu. Meni smeta elitizam, ostalo je tako-tako. Vidjecemo sta ce uraditi.
Lijep pozdrav, Akrobata.
Last edited by sarlo on 30/12/2012 02:32, edited 1 time in total.
- Bosanski_hibrid
#565 Re: Svjetski bošnjački kongres
dustaban wrote:Pametnom dosta.Imamović:
Na danas održanom Svjetskom bošnjačkom kongresu (SBK) izglasano je da zastava svih Bošnjaka na svijetu bude bijela zastava s ljiljanima. Jedini koji je glasao protiv bio je historičar Enver Imamović. On je pojasnio da je protiv usvajanja ove zastave bio "iz čisto naučnih razloga".
"Država i narod su dva različita pojma. Zastava s ljiljanima je zastava srednjevjekovne Bosne, koju smo izabrali da bude zastava države BiH nakon njenog otcjepljenja. Nakon što su danas na Kongresu izabrali ovu zastavu za zastavu samo jednog naroda, bošnjačkog, onemogućili su, na duži historijski period, da ta zastava bude ponovo, danas-sutra, državna zastava BiH", pojasnio je Imamović.
Smatra da je vrlo očigledno da sada tu zastavu neće prihvatiti ostali narodi koji žive u BiH.
"I što bi? Ni Bošnjaci ne bi prihvatili šahovnicu ili orlove. Učinili smo krupnu grešku usvajanjem ove zastave kao zastave bošnjačkog naroda", zaključio je Imamović.
Pametan je Imamović, ne sumnjam. Samo, možda on nije neke stvari dobro procijenio, možda se Bošnjaci ne namjeravaju moliti drugih hoće li ili neće Bosne i njenih simbola. Ko pita Bošnjake koji su manjina u drugim državama?!
-
Shredder
#566 Re: Svjetski bošnjački kongres
Svi vrlo dobro znamo da Cerić to pokušava (izjednačiti Bošnjake sa muslimanima) kao što je pokušavao i ranije dok je bio reis. Molim vas, nemojte se praviti ludi. Ako baš hoćeš, toliko ću se potruditi i pokušati naći i neki snimak na kojem to direktno tvrdi. Vjerovatno je to spominjao na onom gdje kaže da nam je Turska majka.Bosanski_hibrid wrote:
Kako može biti predsjednik Njemačke neko ko je bivši pastor? Halo, predsjednik države, a ne neke tamo nevladine organizacije?!
- Bosanski_hibrid
#567 Re: Svjetski bošnjački kongres
Što se to drugih može ticati? Mogu oni likovati ili ne, to je njihova stvar, ali ne mogu imati apsolutno nikakav uticaj na ishod bošnjačke volje. Prošla su vremena kada su nam reisa postavljali u Beogradu. Sada smo svoji na svome, pa neka je i 24%, barem je naše i to je najbolji dio BiH-LIBERO- wrote:@agnostic_front, procitaj mojih 5-6 zadnjih postova, i sve ce ti biti jasno. Zaista nemam namjeru svakome pojedinacno odgovarati na, fakticki, identicna pitanja. Nista zlonamjerno, ali nema smisla stalno da se ponavljam. Vrtimo se u krug samo.
- vee-jay
#568 Re: Svjetski bošnjački kongres
Situacija oko zastave je poprilicno jednostavna. Odluka je strogo politicka. (R) BiH se zeli poistovjetiti sa Bosnjacima, dakle, (R) BiH je Bosnjacka drzava i oni koji su se borili za (R) BiH pod tom zastavom su se ustvari borili za Bosnjakistan.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#569 Re: Svjetski bošnjački kongres
Aha ok ...shvatio sam.Bosanski_hibrid wrote: pa neka je i 24%, barem je naše
Ocito je tu sustina naseg razilazenja.
-
Shredder
#570 Re: Svjetski bošnjački kongres
Slažem se u potpunosti. Samo, ne smiju se Bošnjaci poistovjetiti sa vjerskom grupom i još pri tome za simbol uzeti državnu zastavu. Time potvrđuješ četničku priču da Bosna i Bošnjaci postoje tek od dolaska islama na ove prostore. Pored toga, treba dozvoliti i nemuslimanima da se poistovjete sa Bosnom i Bošnjacima, pa makar ih takvih bilo pet slovom i brojem.Bosanski_hibrid wrote:dustaban wrote:Pametnom dosta.Imamović:
Pametan je Imamović, ne sumnjam. Samo, možda on nije neke stvari dobro procijenio, možda se Bošnjaci ne namjeravaju moliti drugih hoće li ili neće Bosne i njenih simbola. Ko pita Bošnjake koji su manjina u drugim državama?!
Last edited by Shredder on 30/12/2012 02:39, edited 1 time in total.
- Bosanski_hibrid
#571 Re: Svjetski bošnjački kongres
Nemam ništa protiv ni da se Srbi i Hrvati, a bogami i Bosanci izjasne na slijedećem popisu kao Bošnjaci. Sve dok se ne izjasne, neka gledaju i dive seShredder wrote:Svi vrlo dobro znamo da Cerić to pokušava (izjednačiti Bošnjake sa muslimanima) kao što je pokušavao i ranije dok je bio reis. Molim vas, nemojte se praviti ludi. Ako baš hoćeš, toliko ću se potruditi i pokušati naći i neki snimak na kojem to direktno tvrdi. Vjerovatno je to spominjao na onom gdje kaže da nam je Turska majka.Bosanski_hibrid wrote:
Kako može biti predsjednik Njemačke neko ko je bivši pastor? Halo, predsjednik države, a ne neke tamo nevladine organizacije?!
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#572 Re: Svjetski bošnjački kongres
A dodje se nekada ljeti u rodni zavicaj, je l' da

- Bosanski_hibrid
#573 Re: Svjetski bošnjački kongres
... za sada, ali mi ne pristajemo ništa manje od 100%-LIBERO- wrote:Aha ok ...shvatio sam.Bosanski_hibrid wrote: pa neka je i 24%, barem je naše
- fatamorgana
#574 Re: Svjetski bošnjački kongres
Ima ko je prist'o ....Bosanski_hibrid wrote:... za sada, ali mi ne pristajemo ništa manje od 100%-LIBERO- wrote:Aha ok ...shvatio sam.Bosanski_hibrid wrote: pa neka je i 24%, barem je naše
-
Cosmic
#575 Re: Svjetski bošnjački kongres
Nije, to je on rekao.-LIBERO- wrote:Aha ok ...shvatio sam.Bosanski_hibrid wrote: pa neka je i 24%, barem je naše
Bošnjačka Bosna je ono što danas zovu BiH + Sandžak + Sutorina. Ni cent manje.