Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
nasa

#551 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

kiky wrote:da može i da je ko šljivi, turska bi pomogla sama sebi ...
handraju ih kurdi ...
sirijci im oboriše avion ...
preko 100.000 izbjeglica iz sirije koje im počinju pravit probleme ...
prijeti im irak zbog rokanja sjevernog iraka iz kojeg ih napadaju kurdi ...
kurdi im dižu naftovode i gasovode u vazduh + malo, malo negdje postave bombu ...
židovi ih svako malo pokenjaju ...
a zadnje što sam čuo je da je za vrijeme sadama i prvog zalivskog rata u tursku prebjeglo 500.000 kurda iz iraka ...
oko kipra im grci igraju kolo ...
imaju oni šta radit i bez da brinu o nama ...
:thumbup:
Sve ti to stoji !
Ali mi smo jos u rjesavanju historije......docemo i do Turske nekad!Dok mi rijesimo historiju Turska ce biti velesila! :D
hepekcina

#552 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

:thumbup: keep it up! sa svakim postom vidim progres i neslućeni potencijal kabaš plavetnila...tako si blizu da bidneš najpoželjni kandidat za SDA hAkademije...logički sklop je već usađen, samo ga treba doraditi
nasa

#553 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

:D To nije nimalo tesko ,promijenis par rijeci i mozes se uklopiti u koju god zelis.....sve je to ista prica ,samo drugi likovi!
Shvatila sam ja tvoju poentu,mozda si upravu,ali to se na ovim prostorima moze desiti samo kao lancana reakcija....inace ?
Ako kazemo Bosnjacima nije bilo bitno sto su muslimani ,nisu voljeli Osmanlije ,nisu im vjerovali,bili su samo patriote....pola Bosnjaka nece vjerovati u to,a sigurno nijedan od susjeda!
Ali ako kazemo jeste vjerovali su im izmedju ostalog zato sto su muslimani i za to su platili cijenu,idemo dalje,Turci su braca u vjeri,a u politici ne vjeruj ni bratu,onda vec imamo pouku!
Turci imaju svoje interese da se priblize nama,mozemo im naci neki da to prihvatimo...!
madner

#554 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Opet plavka sa bajkama.

Ozbiljno me zanima gdje se moze procitati tako nesto, ima li neka knjiga kvazi historicara?
zlajaBHF

#555 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by zlajaBHF »

JoseMujica wrote:
talić wrote:@Akadi,
ja ne pročitah nigdje da su ljudi govorili da sa Turskom treba prekinuti sve odnose nego da sve treba posmatrati realno bez emocija.
Shvati da BiH nema prijatelja i da to nisu ni Turska ni SAD ni Austrija ni bilo koja druga država. Postoje samo interesi i pitanje kome dati guzice i po kojoj cijeni. :roll:
:thumbup: sad samo Americi

kako su Albanci pametni pa digoše spomenik Klintonu dok se mi cooliramo i dižemo Brus Liju ...pa kad zagusti hoćemo li zvat Brus Lija da nas vadi iz govana? aaa zaboravljam nemremo njega nije musliman :-)
Tvoj je problem sto si opterecen Islamom i muslimanima.....

Ohladi, inace ces cijeli zivot biti frustriran :sad:
nasa

#556 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:Opet plavka sa bajkama.

Ozbiljno me zanima gdje se moze procitati tako nesto, ima li neka knjiga kvazi historicara?
:DNe to je znati izvuci pouku iz historije,a ne prilagodjavati je svojim politickim pogledima,
da su Bosnjaci bili svjesni svojih korijena ,da,dokaz je i Gradascevic,
ali u onom trenutku kada su prihvatili Islam i vjera je jako bitna i ona usmjerava Bosnjake kao i druge u regiji i u politickim pogledima,
u osmanskom sistemu vlasti i uprave muslimani i nemuslimani su jasno podijeljeni,
tako da vjera neminovno igra kljucnu ulogu na prostoru u kojem egzistira vise religija.
Religija je bila i ostala kljucni razlog zbog kojeg ne dolazi do formiranja jedinstvene nacije na ovim prostorima.
Ovo je cinjenica koja je neizbjezna u ocjeni Osmanskog perioda!
madner

#557 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Ozbiljno te pitam, ko siri te nebuloze?

Sumnjam da si sama nadosla.
nasa

#558 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:Ozbiljno te pitam, ko siri te nebuloze?

Sumnjam da si sama nadosla.
haha Sama s ovom plavom glavom na avataru :D
Jednostavno sam sistem tokom dugogodisnje osmanske vlasti je stvorio duboke podjele,
kod nas je uobicajno da se prikazuje kako te podijele nisu bile izrazene,ili kako je osmanska vlast pruzala ugodan zivot i za nemuslimane,mozda i nije bilo lose,ali ne dovoljni da bi je katolici i pravoslavni dozivljavali kao blisku.
Tu nastaju kljucne razlike,znaci onog trenutka kada bosnjaci postaju muslimani,i to ne samo da ih vodi u tom periodu kroz politiku vec i puno god.kasnije.Naravno nacicemo mi i izuzetaka kao npr.nemuslimani koji su stali uz Gradascevica,ali nazalost to je izuzetak a ne pravilo.Ja znam da je "prihvatljivije"pricati neku drugu pricu,i ja bih bila presretna da ovo nije istina,ali da nije ne bi nama historija i sadasnjost bila takva kakva jeste.Odigrali su svoju ulogu i susjedi,ali religija je osnovni motiv podjele.I mi sto se prije suocimo s tim i povadimo kosture iz ormara lakse cemo krnuti dalje i naci i ono sto je zajednicko,kao npr,srednjovjekovna bosanska drzava.Znaci mi moramo priznati da nas je uz ljubav za Bosnu motivirao i Islam.Hrvati i Srbi trebaju preboliti to sto smo prihvatili Islam i onda mozemo dalje rjesavati stvari.
madner

#559 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Izbjegavas odgovor na jednostavno pitanje, a napises pasus o potpuno nepovezanoj stvari.

Dakle, gdje to pise?
muzicar_iz_parka

#560 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Jel počela proizvodnja kozjeg sira sa obzirom na strateško partnerstvo sa Turskom po tom pitanju??????
Spominjale su se farme sa hiljadama koza.
hepekcina

#561 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

biće biće samo da skontaju Turci koga će izmusti...al kolko vidim neće falit kandidata :D
nasa

#562 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:Izbjegavas odgovor na jednostavno pitanje, a napises pasus o potpuno nepovezanoj stvari.

Dakle, gdje to pise?
Pa sta ja mogu sto ti meni ne vjerujes..... :D Pise kod nas svasta,svako malo nesto novo,zato se i svadjamo oko historije jjer kad uzmes 5st.naravno da ce se naci svasta sto se moze iskoristiti za svakojake verzije....
Pise tamo gdje citas izvore ,gdje posmatras rezultat djelovanja neke politike,vlasti itd.bez pristrasnih tumacenja

Mene takodjer interesuje u kojem pravcu je tvoja prica da religija nije bila politicki motivator i da su Bosnjaci gajili duboki animozitet prema Osmanlijama,kako tu uklapas pravoslavne i katolike i sta se desava kada Osmanlije odlaze,kako dodjosmo od religija je nebitna do do danasnjih dana gdje jereligija je sve !
madner

#563 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Moras prvo odgovoriti na jednostavna pitanja, rekoh ti vec da me tvoje konstrukcije ne zanimaju previse.
nasa

#564 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:Moras prvo odgovoriti na jednostavna pitanja, rekoh ti vec da me tvoje konstrukcije ne zanimaju previse.
Ako si historicar,koristi svoju glavu ,bez da ti iko tumaci,jer mi tumacenja imamo pregrst nisu nam sigurno potrebni nova vec samo da se konacno odlucimo koja je istinita!
Ocigledno da tebe ne zanimaju moje konstrukcije,imas svoje.....zato.... peace.....pozdrav!
:bih:
madner

#565 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Prije nego sto smijes koristiti svoju glavu moras uraditi fizicki dio posla, skupiti relevantne podatke i ocjeniti ispravnost istih. To je temelj, nakon toga imas pravo na neku kreativnost uz strogo postovanje temelja.

Dakle na cemu temeljis svoje bajke? :D
hepekcina

#566 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

evo barem je ozvaničena interna ljubav Tayyipa i Bakira, nako galantno pred izbore :D

sad pošto ja ne volim Bakira ne znam da li Tayyip voli i mene ili samo ove što glasaju za Bakira?
Zastavu dimenzija 12x6 metara podigli su najbolji učenici i učenice Hadžićkih škola, uz prisustvo školskih kolega, općinskih zvaničnika i stanovnika Hadžića.

Kako je rečeno prilikom podizanja zastave, cilj njenog postavljanja nije samo da se ona vidi sa svih strana, već da se iskaže poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Izgradnju jarbola je, uz Općinu Hadžići, pomogla bratska Općina Meram iz Konye u Turskoj.
Ajme majko kad ih Slavuj počne citirat i krhne im krstinu na vrh Trebevića :-) :-) i počne pravdat duhovnošću svoje babe Anđe
nasa

#567 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:Prije nego sto smijes koristiti svoju glavu moras uraditi fizicki dio posla, skupiti relevantne podatke i ocjeniti ispravnost istih. To je temelj, nakon toga imas pravo na neku kreativnost uz strogo postovanje temelja.

Pa posto sam ja dobronamjerna,za razliku od tebe :D koji mi svako malo prikacis neki epitet,recicu ti...
ucila iz svega iz cega si vjerovatno i ti,ali prije par god.nesto mi je trebalo blizu ovih pitanja ovdje?i tako obratim malo vise paznju na kontinuitet i poveznicu politickih misli bosnjaka,znaci opis svakodnevnog zivota u osmanskom periodu ima pregrst toga,zatim AU opisi bosanskih muslimana narocito nakon dolaska AU na ove prostore,zatim 2 s.rat tu ima malo izvora (za bosnjacke misli)ali ima nesto,ne znam koje autor ali radi se o 2 knjige samo dokumenata KPJ koji su objavljeni krajem 80tih,vrlo vrlo korisno i za 2.s.r.ako te interesuje(imas i uvezano izdanje ratnih "oslobodzenja") ,u sustini obratis paznju na izvore!Eto ti istina ;-)
Lug

#568 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

hepekcina wrote:biće biće samo da skontaju Turci koga će izmusti...al kolko vidim neće falit kandidata :D
:lol:
Lug

#569 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

hepekcina wrote:evo barem je ozvaničena interna ljubav Tayyipa i Bakira, nako galantno pred izbore :D

sad pošto ja ne volim Bakira ne znam da li Tayyip voli i mene ili samo ove što glasaju za Bakira?
Zastavu dimenzija 12x6 metara podigli su najbolji učenici i učenice Hadžićkih škola, uz prisustvo školskih kolega, općinskih zvaničnika i stanovnika Hadžića.

Kako je rečeno prilikom podizanja zastave, cilj njenog postavljanja nije samo da se ona vidi sa svih strana, već da se iskaže poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Izgradnju jarbola je, uz Općinu Hadžići, pomogla bratska Općina Meram iz Konye u Turskoj.
Ajme majko kad ih Slavuj počne citirat i krhne im krstinu na vrh Trebevića :-) :-) i počne pravdat duhovnošću svoje babe Anđe
bas su brezobrazni... samo da im topove ne stavi na trebevic, krstina vec imamo ....evo ja predlazem da sve drzavne zastave uklone da slucajno nebi baba andja i slavujko lepi uhatorili.. :bih:
Lug

#570 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

nasa wrote:
madner wrote:Prije nego sto smijes koristiti svoju glavu moras uraditi fizicki dio posla, skupiti relevantne podatke i ocjeniti ispravnost istih. To je temelj, nakon toga imas pravo na neku kreativnost uz strogo postovanje temelja.

Pa posto sam ja dobronamjerna,za razliku od tebe :D koji mi svako malo prikacis neki epitet,recicu ti...
ucila iz svega iz cega si vjerovatno i ti,ali prije par god.nesto mi je trebalo blizu ovih pitanja ovdje?i tako obratim malo vise paznju na kontinuitet i poveznicu politickih misli bosnjaka,znaci opis svakodnevnog zivota u osmanskom periodu ima pregrst toga,zatim AU opisi bosanskih muslimana narocito nakon dolaska AU na ove prostore,zatim 2 s.rat tu ima malo izvora (za bosnjacke misli)ali ima nesto,ne znam koje autor ali radi se o 2 knjige samo dokumenata KPJ koji su objavljeni krajem 80tih,vrlo vrlo korisno i za 2.s.r.ako te interesuje(imas i uvezano izdanje ratnih "oslobodzenja") ,u sustini obratis paznju na izvore!Eto ti istina ;-)
nema ga...otso citati tvoju literaturu, nahebala si kad se vrati... :run:
nasa

#571 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

Lug wrote:
HAHApravi politicar svoje pa svoje ,a sto ja njega nista ne kontam manje vazno :D
a vala i nervozan cojek.....
Lug

#572 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

nasa wrote:
Lug wrote:
HAHApravi politicar svoje pa svoje ,a sto ja njega nista ne kontam manje vazno :D
..na zadatku :D
hepekcina

#573 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

Lug wrote:
hepekcina wrote:evo barem je ozvaničena interna ljubav Tayyipa i Bakira, nako galantno pred izbore :D

bas su brezobrazni... samo da im topove ne stavi na trebevic, krstina vec imamo ....evo ja predlazem da sve drzavne zastave uklone da slucajno nebi baba andja i slavujko lepi uhatorili.. :bih:
niko ne govori o uklanjanju zastava nego o političkoj nepismenosti, odnosno autogolu, kojim protivniku otvaraš prostor za slobodno djelovanje i učvršćuješ njegove nakaradne političke principe kao relevantne. Ako je već načelnik hotio promociju pred izbore trebao je bez Turaka dizati zastavu. Sutra kad Dodik ponovi istu igru sa Dačićem vrištaćete ko pobješnjeli po forumu :-)

U istom smislu mogu se promatrati i Erdoganove izjave kako mu je Alija ostavio BiH u amanet :-) ...ova izjava je samo plus za srpski nacionalizam i argument za njihovo luđačko tumačenje politike ....ja sam svjestan da većina Bošnjaka svršava kad čuje Erdogana, ali do sada sve što je izjavio, iako imponuje Bošnjacima i on to ne krije, bilo je, uzročno-posljedično promatrano, na njihovu političku štetu.
madner

#574 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Lug wrote:
nasa wrote:
Lug wrote:
..na zadatku :D
Skupilo se drustvo malo, procitalo par putopisa i doslo o historiji razglabat :D
Lug

#575 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

hepekcina wrote:
Lug wrote:

sad pošto ja ne volim Bakira ne znam da li Tayyip voli i mene ili samo ove što glasaju za BakirZastavu dimenzija 12x6 metara podigli su najbolji učenici i učenice Hadžićkih škola, uz prisustvo školskih kolega, općinskih zvaničnika i stanovnika Hadžića.

niko ne govori o uklanjanju zastava nego o političkoj nepismenosti, odnosno autogolu, kojim protivniku otvaraš prostor za slobodno djelovanje i učvršćuješ njegove nakaradne političke principe kao relevantne. Ako je već načelnik hotio promociju pred izbore trebao je bez Turaka dizati zastavu. Sutra kad Dodik ponovi istu igru sa Dačićem vrištaćete ko pobješnjeli po forumu :-)

U istom smislu mogu se promatrati i Erdoganove izjave kako mu je Alija ostavio BiH u amanet :-) ...ova izjava je samo plus za srpski nacionalizam i argument za njihovo luđačko tumačenje politike ....ja sam svjestan da većina Bošnjaka svršava kad čuje Erdogana, ali do sada sve što je izjavio, iako imponuje Bošnjacima i on to ne krije, bilo je, uzročno-posljedično promatrano, na njihovu političku štetu.
:-) hepek..jebemu patka pa niko ne dize tursku zastavu, gluho bilo, vec drzavnu.... i to je jedino bitno u ovoj prici, drzavna zastava.. a ti bi zbog turaka, odnosno njihove financijske pomoci za jarbol, ukinuo i zastavu :-) , mada ja voljem onu plavo bjelu..vezenu u zlatu. ne znam jel u pitanju paranoja ili nesto trece..
Post Reply