SDP

GandalfSivi

#54776 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

palermo wrote:
kmirsad wrote: Iz tvojih usta u Božije uši. Ali iskustvo govori drugačije...I energetska zajednica potvrđuje moju mantru... Garancija Federalnog buđeta za vračanje kredita je kaže Kopać, nezakonita. Neka stave svu svoju imovinu i prihode pod hipoteku, pa nek grade...
Jesi li ti svjestan o kolikim parama je ovdje riječ.Kome ih dajemo na trošenje i upravljanje. Majci Terezi.
I svakako ga mi vračamo, kroz cijenu struje. 25 g.
Uz veliku mogučnost, makar i teoretsku, da kinezi na kraju npostanu vlasnici Bloka 7
a dobro druže Mirso, nećemo termolektrane, odoše nam u helać praunuci, nećemo hidrolektrane odoše nam u helać rijeke, pa kako ćemo mi do te jebene struje ........ili možda da zaključimo da nam nikako ne treba......mogli su nam pradedovi bez nje, možemo vala i mi......

Kake su tvoje opservacije
Jebiga Palermo, ovdje bas fulas, ali ne samo ti nego kompletna nasa vladajuca politika. Ova prica sa blokom 7 je nevjerovatna iz toliko razlicitih razloga. Bit ce nam ubjedljivo najveci pucanj u koljeno od rata naovamo, bukvalno ce sjebati generacije koje dolaze.

Prvo, sama ideja termoelektrane. Cijela Evropa bjezi od fosilnih goriva sto dalje moze, a mi letimo grlom u jagode u nesto sto ce nas generacijama gusiti. Kao da nam nije dovoljno magle i smoga sto imamo u Bosni (znam da vas dole juzno zaboli za to, kod vas sunce vazda :D ), a imamo toliko drugih potencijala. Od mini hidroelektrana (rijeka vala imamo), do solarnih panela (sunca i kamenjara isto tako na izvoz, a i bilo bi bolje vama dole, paneli absorbuju sunce umjesto sto ga kamen reflektuje), a i planina (pogotovo opet dole juzno) koje su se ubile za vjetrenjace.

Sada, da i zanemarimo taj ekoloski aspekt, finansijski je posebna vrsta samoubistva. Kinezi imaju vec dobro razradjen sistem gdje bukvalno preuzimaju drzave kroz zajmove (pogledati na primjer kroz vezu Kine i Ekvadora, ode drzava u PM, sve od istih tih kredita za energetski sektor). Svi oni koji imaju teorije zavjere o parama i jevrejima, masonima, ljudima gusterima, ko god, bi sutra sve to potpisali kada vide sta znaci kada te Kinez ufati u bubanj. Neka nam je Allah dragi na pomoci, a dobrovoljno letimo u ovo...
kmirsad

#54777 Re: SDP

Post by kmirsad »

palermo wrote:
kmirsad wrote: Iz tvojih usta u Božije uši. Ali iskustvo govori drugačije...I energetska zajednica potvrđuje moju mantru... Garancija Federalnog buđeta za vračanje kredita je kaže Kopać, nezakonita. Neka stave svu svoju imovinu i prihode pod hipoteku, pa nek grade...
Jesi li ti svjestan o kolikim parama je ovdje riječ.Kome ih dajemo na trošenje i upravljanje. Majci Terezi.
I svakako ga mi vračamo, kroz cijenu struje. 25 g.
Uz veliku mogučnost, makar i teoretsku, da kinezi na kraju npostanu vlasnici Bloka 7
a dobro druže Mirso, nećemo termolektrane, odoše nam u helać praunuci, nećemo hidrolektrane odoše nam u helać rijeke, pa kako ćemo mi do te jebene struje ........ili možda da zaključimo da nam nikako ne treba......mogli su nam pradedovi bez nje, možemo vala i mi......

Kake su tvoje opservacije
Ko i sav normalan svijet koji zatvara termoelektrane... recimo vjetroelektrane, solarne elektrane... izboriti se za svoju polovinu struje sa Drine, Smanjivati potrošnju struje korištenjem alternativnih izvora energije... Drugo mi imamo dovoljno struje , več sada izvozimo gotovo pola...
O koristi od smanjanja zagađenja vode, tla zraka i liječenja oboljelih kao posljedice zagađenja, i povečanja poljoprivrednog zemljišta nakon dekontaminacije tla i vodei proizvodnje organske hrane, izvoza vode,prihoda od turizma... mogao bih ti do sutra nabrajati... ali je teško mlatnuti pare kad su razuđene na mnogo polja, posebno ako njima ne upravljaš. Vako jedna investicija, jedan tal, jedan hađija...
palermo

#54778 Re: SDP

Post by palermo »

GandalfSivi wrote:
Jebiga Palermo, ovdje bas fulas, ali ne samo ti nego kompletna nasa vladajuca politika. Ova prica sa blokom 7 je nevjerovatna iz toliko razlicitih razloga. Bit ce nam ubjedljivo najveci pucanj u koljeno od rata naovamo, bukvalno ce sjebati generacije koje dolaze.

Prvo, sama ideja termoelektrane. Cijela Evropa bjezi od fosilnih goriva sto dalje moze, a mi letimo grlom u jagode u nesto sto ce nas generacijama gusiti. Kao da nam nije dovoljno magle i smoga sto imamo u Bosni (znam da vas dole juzno zaboli za to, kod vas sunce vazda :D ), a imamo toliko drugih potencijala. Od mini hidroelektrana (rijeka vala imamo), do solarnih panela (sunca i kamenjara isto tako na izvoz, a i bilo bi bolje vama dole, paneli absorbuju sunce umjesto sto ga kamen reflektuje), a i planina (pogotovo opet dole juzno) koje su se ubile za vjetrenjace.

Sada, da i zanemarimo taj ekoloski aspekt, finansijski je posebna vrsta samoubistva. Kinezi imaju vec dobro razradjen sistem gdje bukvalno preuzimaju drzave kroz zajmove (pogledati na primjer kroz vezu Kine i Ekvadora, ode drzava u PM, sve od istih tih kredita za energetski sektor). Svi oni koji imaju teorije zavjere o parama i jevrejima, masonima, ljudima gusterima, ko god, bi sutra sve to potpisali kada vide sta znaci kada te Kinez ufati u bubanj. Neka nam je Allah dragi na pomoci, a dobrovoljno letimo u ovo...
Ne znam za politiku, ali ja vala ne fulam.....jer zaista samo pitam.......-MOgu ja prihvatiti tvoju argumentaciju zbog čega ne trebamo......ali šta trebamo. Dozvolit ćeš da zaista mislim da minihdroelktrane, vjetrenjače ili solarna energija nisu dovoljni......zapravo to i ne moram misliti, to znam.
Banksy

#54779 Re: SDP

Post by Banksy »

Važno je istači da ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i do privremene obustave financiranja od strane EU banaka.

Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH.

Pored upozorenja iz Energetske zajednice i EU Komesar za proširenje Johannes Hahn je također upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona u suprotnosti s pravilima EU.

Kršenje odredbi Ugovora može rezultirati isključenjem iz donošenja odluka u Energetskoj zajednici, kašnjenjima u pristupanju EU i privremenim moratorijima evropskih banaka na ulaganja u BiH energetski sektor.

kmirsad

#54780 Re: SDP

Post by kmirsad »

palermo wrote:
GandalfSivi wrote:

Ne znam za politiku, ali ja vala ne fulam.....jer zaista samo pitam.......-MOgu ja prihvatiti tvoju argumentaciju zbog čega ne trebamo......ali šta trebamo. Dozvolit ćeš da zaista mislim da minihdroelktrane, vjetrenjače ili solarna energija nisu dovoljni......zapravo to i ne moram misliti, to znam.
Nedovoljno se izvozi, treba Vuku još...
palermo

#54781 Re: SDP

Post by palermo »

kmirsad wrote:[
Ako sam te dobro shvatio Mirsade (a isrpavi me ako nisam) ti smatraš da su ulaganja u energetski sektor nepotrebna ?
kmirsad

#54782 Re: SDP

Post by kmirsad »

Banksy wrote:

Važno je istači da ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i do privremene obustave financiranja od strane EU banaka.

Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH.

Pored upozorenja iz Energetske zajednice i EU Komesar za proširenje Johannes Hahn je također upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona u suprotnosti s pravilima EU.

Kršenje odredbi Ugovora može rezultirati isključenjem iz donošenja odluka u Energetskoj zajednici, kašnjenjima u pristupanju EU i privremenim moratorijima evropskih banaka na ulaganja u BiH energetski sektor.

E moja Banksy, zar ti nije jasno da ovima ne pada na pamet da ulaze u u EU... ulazak u Eu donosi zakone koji ne gode...
Banksy

#54783 Re: SDP

Post by Banksy »

Naravmo. Zakone donosi, a njih odnosi.
Edin H.

#54784 Re: SDP

Post by Edin H. »

kmirsad wrote:
E moja Banksy, zar ti nije jasno da ovima ne pada na pamet da ulaze u u EU... ulazak u Eu donosi zakone koji ne gode...
EU su sitnicari i birokrate. :oops:
kmirsad

#54785 Re: SDP

Post by kmirsad »

palermo wrote:
kmirsad wrote:[
Ako sam te dobro shvatio Mirsade (a isrpavi me ako nisam) ti smatraš da su ulaganja u energetski sektor nepotrebna ?
Naravno da ne smatram.Nisam ni protiv kredita... ali te dvije milijarde bi potrošio u izgradnju fabrika vjetroelektrana i generatora za vjetroelektrane, ali Dansku, norvešku, finsku, tj licencu najnovije tehnologije, a ne onu zastarjelu i ekonomski neisplativu, koju je EP kupla i poredala po Veležu (vjerovatno znaš da je to promašena investicija), solarnih panela,gasifikaciju, proizvodnju turbina za mini, protočne hidroelektrane, koje nisu štetne... Zaposlio bih ljude u tim fabrikama i pravio svoje Vjetroelektrane, koje se mogu izvoziti ekološki osvještenim državama. Talovi, korupcija i pohlepa su naš problem.
Last edited by kmirsad on 28/03/2019 14:58, edited 1 time in total.
kmirsad

#54786 Re: SDP

Post by kmirsad »

Banksy wrote:Naravmo. Zakone donosi, a njih odnosi.
:lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#54787 Re: SDP

Post by sumirprimus »

Leverage wrote:
palermo wrote:gledaj ti ovo, otkako je Nerko obukao veležov dres odmah bosanska linija protiv njega, ne daj se Nerko, crvena armija je uz tebe :D
To što su Nikšić i Šteta obukli dres Veleža i otišli među navijače može im biti samo plus. Kod mene sigurno jeste.

Inače Velež je vrlo omiljen klub širom Bosne, tako da ta tvoja teza nema nikakvog smisla.
bogme tuzlacima poslje prodaje i izdaje i ne bas :D
a mi smo crvena baza u be i ha ne? :zzzz:
kmirsad

#54788 Re: SDP

Post by kmirsad »

kmirsad wrote:
Banksy wrote:Naravmo. Zakone donosi, a njih odnosi.
:lol: :lol: :lol:
Poglavlje o zakonodavstvu, borbi protiv korupcije... povrača im se kad čitaju radne materijale...
GandalfSivi

#54789 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

palermo wrote:
GandalfSivi wrote:

Gdje nije dovoljno? Tehnologija napreduje svaki dan, dovoljno je puno vecim i razvijenijim drzavama od nas, a eto nama nije.

Nije u tome problem, nego treba zlatnu koku ispustiti iz ruku, treba gluho bilo kakvu koncesiju dati, izgubiti kontrolu. A kompletna igra se ovdje zasniva na toj kontroli, jos od tamo negdje 2007. pa naovamo. Lakse je drzavu i fizicki i finansijski unistiti zarad trenutne dobiti. A vjeruj mi da nije sve ni u losim namjerama, ima tu dosta i neznanja. Nemamo mi ljude koji znaju upravljati takvim resursima. Nekada smo postavljali standarde po cijelom svijetu, ali smo nazalost ostali u tim nekim 70tim, 80tim...
sumirprimus

#54790 Re: SDP

Post by sumirprimus »

no mi smo nerazvijeni i imamo to sto imamo, i to koristimo kako znamo i umijemo :D
palermo

#54791 Re: SDP

Post by palermo »

GandalfSivi wrote:
Gdje nije dovoljno? Tehnologija napreduje svaki dan, dovoljno je puno vecim i razvijenijim drzavama od nas, a eto nama nije.

Nije u tome problem, nego treba zlatnu koku ispustiti iz ruku, treba gluho bilo kakvu koncesiju dati, izgubiti kontrolu. A kompletna igra se ovdje zasniva na toj kontroli, jos od tamo negdje 2007. pa naovamo. Lakse je drzavu i fizicki i finansijski unistiti zarad trenutne dobiti. A vjeruj mi da nije sve ni u losim namjerama, ima tu dosta i neznanja. Nemamo mi ljude koji znaju upravljati takvim resursima. Nekada smo postavljali standarde po cijelom svijetu, ali smo nazalost ostali u tim nekim 70tim, 80tim...
Kojim ? Da me pogrešno ne shvatiš, zaista pitam i volio bih saznati.
Jer, koliko ja znam sve to što si ti nazvao se zove alternativnim ili dopunskim izvorima energije. Al dopuštam da griješim
GandalfSivi

#54792 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

palermo wrote:
GandalfSivi wrote:

Jer, koliko ja znam sve to što si ti nazvao se zove alternativnim ili dopunskim izvorima energije. Al dopuštam da griješim
Ma znam da pitas, da nisi zloban. Oni koji profitiraju od ovoga ne vise po forumima kao mi ovdje.

Sada da odgovorim. Evo Njemacka ukida totalno fosilna goriva u skoroj buducnosti. Odes gore u Dansku, Holandiju, Belgiju, Norvesku, Svedsku, Finsku, sve su im redom vjetrenjace. Ovolika Amerika postavlja pitanje goriva kao jedno od najbitnijih politickih pitanja. Evropa hoce da gradi solarne farme po Africi. Cijeli razvijeni svijet ide u tom pravcu. Kazem ti, naleti zimi do Sarajeva, Zenice, Tuzle, samo ce ti se kazati zasto se ovo ne bi smjelo desiti. Nastranu neka politicka neslaganja, ali ovdje bukvalno pricamo o buducnosti. Sjebat ce nam sve...
kmirsad

#54793 Re: SDP

Post by kmirsad »

palermo wrote:
GandalfSivi wrote:

Priznaj da je ono dopunski tvoj pridjev.
Alternativni je jedini ispravani pridjev, alternativni ili zamjenski. Jesam li u pravu za vjetro park, da se radi o ogromnoj promašenoj investiciji , jer je kupljena tehnologija smeče i u cijelom svijetu odbačena kao potpuno nerentabilna. Studijom je utvršeno da BiH ima dovoljne vjetro potencijale da u potpunosti zadovolje potrebe Bih, samo se nalaze na nepristupačnim lokacijama, što povečava cijenu njihove izgradnje za nekih 7 %... Ušteda na liješenju oboljelih od aero zagađenja je oko 18 %.. Neko se žestoko utalio sa tim vjetrenjačama. Pitaj bilo kojeg stručnjaka za aternativne izvore energije fosilnim... Tu su i toplotne pumpe, geotermalni izvori energije, utopljavanje nezakonito izgrađenih zgrada...... ...
palermo

#54794 Re: SDP

Post by palermo »

GandalfSivi wrote:
Ma znam da pitas, da nisi zloban. Oni koji profitiraju od ovoga ne vise po forumima kao mi ovdje.

Sada da odgovorim. Evo Njemacka ukida totalno fosilna goriva u skoroj buducnosti. Odes gore u Dansku, Holandiju, Belgiju, Norvesku, Svedsku, Finsku, sve su im redom vjetrenjace. Ovolika Amerika postavlja pitanje goriva kao jedno od najbitnijih politickih pitanja. Evropa hoce da gradi solarne farme po Africi. Cijeli razvijeni svijet ide u tom pravcu. Kazem ti, naleti zimi do Sarajeva, Zenice, Tuzle, samo ce ti se kazati zasto se ovo ne bi smjelo desiti. Nastranu neka politicka neslaganja, ali ovdje bukvalno pricamo o buducnosti. Sjebat ce nam sve...
I tebi i Kmirsi o istom trošku da odgovorim (racionalizacija, jbg :D ). Znam ja kako je u Sarajevu , ne brini. Eleneis, ne sporim ja to što vi pišete, mislim kako bih sporio kada nisam stručnjak za to (u pravu si Kmirso, moj je izraz dopunski :D ).....možda ste vi u oravu.

Al pošto smo na temi SDP-a, ova priča zapravo potpuno ogoljuje stvarne probleme opozicije. Dakle, opozicija uvijek zna šta ne bi, ali vrlo rijetko zna šta bi, a čak i kada to zna, ne želi jasno stati iza tga i to argumentovati. I onda ih nažalost nekih, a na sreću drugih, se percipira kao one što su protiv......ima negdje u teoriji menadžmenta termin negative thinker ilitiga po naški negativisti.....dakle sve dok SDP ili bilokoja druga opozicijska stranka ne predloži i alternativna, provodiva i argumentom odbranjena rješenja, njihova percepcija će biti upravo ova spomenuta
GandalfSivi

#54795 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

palermo wrote:
GandalfSivi wrote:

I tebi i Kmirsi o istom trošku da odgovorim (racionalizacija, jbg :D ). Znam ja kako je u Sarajevu , ne brini. Eleneis, ne sporim ja to što vi pišete, mislim kako bih sporio kada nisam stručnjak za to (u pravu si Kmirso, moj je izraz dopunski :D ).....možda ste vi u oravu.

Al pošto smo na temi SDP-a, ova priča zapravo potpuno ogoljuje stvarne probleme opozicije. Dakle, opozicija uvijek zna šta ne bi, ali vrlo rijetko zna šta bi, a čak i kada to zna, ne želi jasno stati iza tga i to argumentovati. I onda ih nažalost nekih, a na sreću drugih, se percipira kao one što su protiv......ima negdje u teoriji menadžmenta termin negative thinker ilitiga po naški negativisti.....dakle sve dok SDP ili bilokoja druga opozicijska stranka ne predloži i alternativna, provodiva i argumentom odbranjena rješenja, njihova percepcija će biti upravo ova spomenuta
Ti opet na politiku okreces. Evo da ti bude lakse, prvi cu ja reci da ni Niksic nije u pravu kada kaze da nije problem u kineskom kreditu. Jeste i to je problem, i to pola problema. A ne zanima me koja ce stranka naci rjesenje, ono postoji, treba samo otvoriti trziste. Gledaj ti kod nas elektroenergetski sektor, kada se vlast mijenja, prvo se mijenja rukovodstvo Elektroprivrede (recimo Telecom se ne mijenja bez obzira ko je na vlasti, to je SDA tapija). A za Elektroprivredom se uvijek trci. Isto tako, ima ona nesretna EPHZHB, koja sluzi tu decenijama za pranje para, ima tu kriminala za par stotina zatvora, ali se to nista ne dira.

Dok god je ovako (bez obzira ko je na vlasti), ostat cemo banana republika, samo sto se sada malo ozbiljnije igramo sa zdravljem i buducnoscu generacija koje dolaze. Ovo fakat (barem za mene) nema veze sa politikom. Da je pameti, pa dobre plate dati svjetskim ekspertima da naprave drzavnu (ili barem Federalnu) feasibility study, ali jok, ne damo, nase...
GandalfSivi

#54796 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

Za one kojima se nije zahmetile peglati sa engleskim, evo dva clanka kako Kinezi to rade. Jadna majka onome ko im u sake upadne.

https://www.latimes.com/world/la-fg-ecu ... story.html

https://www.nytimes.com/2018/12/24/worl ... a-dam.html
kluz franjo

#54797 Re: SDP

Post by kluz franjo »

Italija, Holandija, Njemačka...

Njemačka će u sljedeće 3 godine kompletno izaći iz proizvodnje struje iz nuklearki, a za 1/4 smanjiti proizvodnju struje iz termoelektrana na ugalj. Sukcesivno do 2038. će se kompletno izbaciti ugalj kao energent za proizvodnju struje.

Kina gasi na hiljade termoelektrana u svojoj zemlji i postaje svjetski lider u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije.

http://ieefa.org/ieefa-china-lender-of- ... al-plants/
Istovremeno Kina rado finansira prenos tehnologije u druge zemlje poput Vijetnama, Bangladeša, Pakistana, brojnih afričkih zemalja, te Srbije i BiH.

Hebem ga.
Ili što bi Joža rekao: "Majku mu..., Ako je dobro i za Njemce i za Kineze, onda je dobro i za naše samoupravno društvo!"
kmirsad

#54798 Re: SDP

Post by kmirsad »

https://www.energetskiportal.rs/vise-ci ... Gt0nyCXjv4

Više čiste energije, niži računi: Danska gradi vetropark koji će napajati 800 hiljada domova

Image
Last edited by kmirsad on 28/03/2019 17:04, edited 1 time in total.
sumirprimus

#54799 Re: SDP

Post by sumirprimus »

Ne valja vam racunica.
Odgovor je ne
Hajte ponovo :mrgreen:
kmirsad

#54800 Re: SDP

Post by kmirsad »

sumirprimus wrote:Ne valja vam racunica.
Odgovor je ne
Hajte ponovo :mrgreen:
Hahn upozorio političke lidere zbog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla: BiH će morati plaćati milijardu eura zbog zagađenja
Post Reply