Lalena wrote:Evo rado cu razloziti ovu misao da je ne shvatamo bukvalno. Moze biti tacno, ali i ne mora biti tacno, ne znamo, zato ne mozemo uzeti tvrdnju da bog postoji kao tacnu.
Kako onda mozes uzimati tvrdnju da Bog ne postoji kao tacnu???
Cekaj, jesi li ti uopste uvjeren da ne postoji, ili ostavljas mogucnost i da postoji, posto ne znas sta je tacno? Jer na momente i ne zvucis kao ateista.
Pa i ne uzimam je kao tacnu, kazem ti da ne znam. A kako to ateisti zvuce?

To sto sam ateista ne znaci kako ja trebam siriti "istinu" o nepostojanju boga, to bi onda bila ideologija, a ateizam to nije. To radi religija. Isto tako, to sto ja kazem da ne znam, ne znaci da tu tvrdnju "bog postoji" gledam kao nesto sto ima imalo smisla.
Lalena wrote:nego kako nema smisla vjerovati da postoji.
Po tvojoj logici nema smisla vjerovati i da ne postoji, ali ti tako vjerujes, zar ne?
Ne i u tom grmu lezi zec. Sto vjernici cesto poistovjecuju stav ateizma sa citavom svojom razvijenom ideologijom. Nije isto vjerovati da nesto ne postoji i nevjerovati da postoji. Razmisli malo.
Lalena wrote:
Pa sad stvarno ludilo, to ja i pisem sve vrijeme. Da nema teizma ne bi bilo ni ateizma. Ateizam nema nikakvu ideologiju. Samo kakvu ti tvrdnju negiras? Iznosis neki novi a-ateizam?
Postojanje Boga je za ljude bila tacka, kraj, znas - kao pojam u matematici koji se ne definise, kao konstanta u njihovim zivotima, zamisli, ljudi su oduvijek u nesto vjerovali, pitas li se ikada zasto? I onda se pojavis ti ili neko tebi slican, i kaze ne postoji, i jos trazi da mu se dokaze da postoji...
Zadnji put,
dokazi ti meni da ne postoji...
Zato sto im je potrebno da vjeruju, sto im je lakse da prebrode probleme u zivotu, sto su im mozgove isprali vjerski poglavari sa svojim sluzbenicima, sto ih je strah, sto su dozivjeli razne stvari koje ne mogu i ne znaju objasniti, milion razloga, ni jedan smisleno opravdan.
A ovo s dokazivanjem, evo milioniti put na forumu, ne ide to tako. Na vama je teret dokazivanja, ako to ne razumijes onda ne mozes diskutovati, zao mi je, drugacije ti ne mogu objasniti, ne znam, pokusao sam.
Lalena wrote:
Ok, pridjes nepoznatoj osobi na ulici. Moze tako?
Ne moze, dosta je tih banalnih primjera sa ljudima na ulici i avionima.. govorimo o necemu nepoznatom...
Evo, gledam jednu divnu zvjezdu u daljini, dokazi mi da na njoj nema zivota! Pokazacu ti je prstom, a ti mi dokazi! Kako ti se svidja ovaj primjer?
Ako ateisti vjeruju samo u ono sto se moze dokazati, kako onda dokazujete ljubav?
Zbog cega je banalan primjer? Savrseno lijepo i prosto pokazuje da je besmisleno isticati nekakvo negiranje tvrdnje koja ne postoji. Znaci da vi (vjernici) postavljate tvrdnju, a ne mi. Sta nije jasno?
Kakva je poenta tvog primjera sa zvijezdom? Sta zelis istaci? Ne kontam. Ne mogu to dokazati, mogu imati milion teorija.
Moramo prvo definisati ljubav da bi mogli pricati o njoj. Dok o bogu ne iznosimo nikakve tvrdnje mi ateisti, nego vi vjernici. S obzirom kako definisete boga, ja mogu samo reci da mi je to besmisleno, dok je ljubav realna. Vidis li razliku?