Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nepass1

#54726 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

adnante wrote: 04/06/2026 20:41 Evo zbog cekga "skicimo" na motoriste, jer i za ovo se nadje opravdanje

Da imas polozeno za motor razumio bi
last mohicans

#54727 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by last mohicans »

nepass1 wrote: 04/06/2026 23:38
adnante wrote: 04/06/2026 20:41 Evo zbog cekga "skicimo" na motoriste, jer i za ovo se nadje opravdanje

Da imas polozeno za motor razumio bi
Ovo neki edit? Je li moguće ovolikom brzinom na zadnjem voziti?
oXavier

#54728 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

oXavier wrote: 04/06/2026 13:10
DaysleepeR wrote: 04/06/2026 12:57 Išao preko ograničenja - agrument trust me bro.
Ako je meni upućeno, nije problem, argumentovaću kasnije, nije mi zgodno sad s telefona. I za znak i za brzinu.
Evo da ne ostanem dužan.
Što se tiče znaka i početka preticanja. vidljivo je da je započeo radnju prije znaka i prije isprekidane linije, znači preko pune linije. Kada je pustio snimak nakon vraćanja unazad (otprilike na trećoj sekundi klipa), već je bio u lijevoj traci. Ako uporedimo položaj sa Google mapama i izmjerimo, otprilike 20-25m ranije je započeo preticanje.
Image

Što si tiče brzine, ako ubacimo klip u bilo koji softver za editovanje, snimak samog kretanja motora kreće od cca 3,3 sekunde i zaustavlja se na 9,1 sekundi (što se poklapa sa vremenom kada nestaju i pojavljuju se komande u donjem dijelu klipa u vidu bijelog pravougaonika vjerovatno kada pritisne play/pause), tj. ukupno 5,8 sekundi. Opet na osnovu snimka i Google maps se može izmjeriti da je za to vrijeme prešao cca 165 metara, ali eto zaokružićemo na 155 zbog eventualnih grešaka u mjerenju. Fizika kaže da mu je prosječna brzina cca 96km/h. Ako pretpostavimo da je prilikom preticanja i ubrzavao (a vjerovatno jeste) maksimalna brzina mu je bila preko 100 km/h. Znači pored prekoračenja brzine, takva brzina bi se po novim izmjenama zakona smatrala i obijesnom vožnjom (prekoračenje 40km/h u naseljenom mjestu).

Inače, ne vidim potrebu da se pravda u ime raznih budala s klipova i da im se glumi advokat. Neću ulaziti u tehniku vožnje motora, ali možemo diskutovati o kršenju propisa. Nisam za generalizaciju, ali generalizujemo i npr. političare ili policajce zbog ponašanja većine njih. Nažalost tako je i sa motorima i motociklistima. Zbog toga dosta ljudi i ima averziju prema istima, kao i zbog straha da ne nose nekoga na savjesti zbog gluposti. Slažem se da motociklisti spadaju u ranjive učesnike u saobraćaju, i barem ja pokušavam da budem što pažljiviji prema istima, međutim dosta njih se ponaša kao da voze tenk a ne motor i da sami nisu svjesni svoje ranjivosti.
Post Reply