Da imas polozeno za motor razumio bi
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
last mohicans
-
oXavier
#54728 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo da ne ostanem dužan.
Što se tiče znaka i početka preticanja. vidljivo je da je započeo radnju prije znaka i prije isprekidane linije, znači preko pune linije. Kada je pustio snimak nakon vraćanja unazad (otprilike na trećoj sekundi klipa), već je bio u lijevoj traci. Ako uporedimo položaj sa Google mapama i izmjerimo, otprilike 20-25m ranije je započeo preticanje.

Što si tiče brzine, ako ubacimo klip u bilo koji softver za editovanje, snimak samog kretanja motora kreće od cca 3,3 sekunde i zaustavlja se na 9,1 sekundi (što se poklapa sa vremenom kada nestaju i pojavljuju se komande u donjem dijelu klipa u vidu bijelog pravougaonika vjerovatno kada pritisne play/pause), tj. ukupno 5,8 sekundi. Opet na osnovu snimka i Google maps se može izmjeriti da je za to vrijeme prešao cca 165 metara, ali eto zaokružićemo na 155 zbog eventualnih grešaka u mjerenju. Fizika kaže da mu je prosječna brzina cca 96km/h. Ako pretpostavimo da je prilikom preticanja i ubrzavao (a vjerovatno jeste) maksimalna brzina mu je bila preko 100 km/h. Znači pored prekoračenja brzine, takva brzina bi se po novim izmjenama zakona smatrala i obijesnom vožnjom (prekoračenje 40km/h u naseljenom mjestu).
Inače, ne vidim potrebu da se pravda u ime raznih budala s klipova i da im se glumi advokat. Neću ulaziti u tehniku vožnje motora, ali možemo diskutovati o kršenju propisa. Nisam za generalizaciju, ali generalizujemo i npr. političare ili policajce zbog ponašanja većine njih. Nažalost tako je i sa motorima i motociklistima. Zbog toga dosta ljudi i ima averziju prema istima, kao i zbog straha da ne nose nekoga na savjesti zbog gluposti. Slažem se da motociklisti spadaju u ranjive učesnike u saobraćaju, i barem ja pokušavam da budem što pažljiviji prema istima, međutim dosta njih se ponaša kao da voze tenk a ne motor i da sami nisu svjesni svoje ranjivosti.
-
veselinovic
#54729 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
naselje je razlicito od naseljenog mjesta.
Ovo nije naselje, a difoltno ogranicenje 50km/h je u naselju, ne u naseljenom mjestu.
Sto bi rekli matematicari naselje je podskup naseljenog mjesta.
Ovo nije naselje, a difoltno ogranicenje 50km/h je u naselju, ne u naseljenom mjestu.
Last edited by veselinovic on 05/06/2026 05:51, edited 1 time in total.
-
veselinovic
#54730 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Greska, molim obrisati
-
nemezis
#54731 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Neko je postavio, znak ograničenja je postavljen uz znak naseljenog mjesta, time ogranicenje vrijede za naseljeno mjesto?veselinovic wrote: ↑05/06/2026 05:48 naselje je razlicito od naseljenog mjesta.
-
Naslovnica
- Laplace
#54733 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ili da, svjestan da ti mogućnosti naglog kočenja ili skretanja nisu kao kod auta, predvidiš da bi ti se u naseljenom mjestu, poslije znaka "djeca na putu", nešto moglo iznenada naći na putu?zdruzdjo wrote: ↑04/06/2026 13:44E ovo je upravo "kamen spoticanja" o upravljanju motorom kod predrasuda i misljenja ljudi koji nikada nisu vozili motor.DaysleepeR wrote: ↑04/06/2026 09:57 Glavni su likovi koji misle da je moguć i izvediv trzaj eskivaže guvernalom kao što je to sa volanomili neko naglo kočenje
Ljudi uopsteno misle da se bilo sta motorom moze izbjeci u metar prostora, tako sto trznes guvernalom i gotovo. Ko na BMX-u.
Ili krene iz suprotnog pravca nekoga preticati i ide direktno u tebe kontajuci: "ma ima mjesta pored mene, sklonice se u kraj ili ce skrenuti malo da me izbjegne"
ili da imas toliko zaleta(brzine) pa da samo prodjes kroz nju.DaysleepeR wrote: ↑04/06/2026 09:57
U ovim slučajevima samo možeš da ideš pravo i lagano popuštaš gas nadajući se da će mačka da se vrati odakle je došla.
Cak i tada si u opsnosti jer nemas brisace na viziru kacige.
Netom kruzi jedan snimak lika koji je na auto putu imao tu situaciju sa psom. ostao je na motoru i uspio se zaustaviti, ali je felga stradala.
- Laplace
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#54735 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema to veze da li ima položeno ili ne, već samo da li si normalan ili si idiot kojeg boli briga ako pogine i ako ubije nekog.
Koliko je poginulih samo na ovoj relaciji M-17 Jablanica-Mostar, mislim da su samo prošle godine poginula dvojica motociklista(gledao sam fotografije od jedne nesreće koje nisu za internet, noga otkinuta od tijela od siline udara i ostala u čizmi, užasno za vidjeti), a gdje su prethodne godine, gdje je ukupan broj nesreća u kojima je došlo do povreda, govorim samo za jednu relaciju Jablanica-Mostar, a gdje su ostali putevi...
Prolazak između dva automobila na zadnjem točku brzinom duplo većom od dozvoljene je u najmanju ruku za oduzimanja i vozila i vozačke.
Koliko motociklista proputuje pola svijeta normalnom vožnjom, ne divljaju, nagledao sam se raznih registarskih tablica po BiH, od Poljske, Mađarske, Njemačke i mnogih drugih, ljudi putuju normalno, imaju po 1000+ cc mašine(najviše onih BMW-a 1250 GS), ali ne divljaju, uživaju u vožnji, a ne kao ovaj debil sa snimka ugrožava druge učesnike u saobraćaju i naleti na rupu i pogine, a usput ubije neku nedužnu osobu.
- nepass1
#54736 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je fotosop sto si ti gledao, nikad motoristi ne padaju, pogotovo ne ginu.
Vjerujem da je i ovaj klip neko namontirao
Evo kod mene na dobrinji tri skole u kilometar, najfrekventniji pjesacki prelaz, ogranicenje 40, cetiri skretanja lijevo preko dvije trake, sa terase gledam motoriste kako zuje 100+ ali vjerovatno me mozak vara jer nemam polozeno za motor.
Vjerujem da je i ovaj klip neko namontirao
Evo kod mene na dobrinji tri skole u kilometar, najfrekventniji pjesacki prelaz, ogranicenje 40, cetiri skretanja lijevo preko dvije trake, sa terase gledam motoriste kako zuje 100+ ali vjerovatno me mozak vara jer nemam polozeno za motor.
- Laplace
#54737 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nedavno sam takvu kolonu motociklista pustio, i to dva puta: prvi put da se uključe na glavnu cestu a drugi put sam odgodio prestrojavanje dok se nisu oni prestrojili. Kulturno su vozili, svjesni da vozer kroz naseljeno mjesto gdje može doći do nepredviđenih okolnosti.Mehemed wrote: ↑05/06/2026 09:03Nema to veze da li ima položeno ili ne, već samo da li si normalan ili si idiot kojeg boli briga ako pogine i ako ubije nekog.
Koliko je poginulih samo na ovoj relaciji M-17 Jablanica-Mostar, mislim da su samo prošle godine poginula dvojica motociklista(gledao sam fotografije od jedne nesreće koje nisu za internet, noga otkinuta od tijela od siline udara i ostala u čizmi, užasno za vidjeti), a gdje su prethodne godine, gdje je ukupan broj nesreća u kojima je došlo do povreda, govorim samo za jednu relaciju Jablanica-Mostar, a gdje su ostali putevi...
Prolazak između dva automobila na zadnjem točku brzinom duplo većom od dozvoljene je u najmanju ruku za oduzimanja i vozila i vozačke.
Koliko motociklista proputuje pola svijeta normalnom vožnjom, ne divljaju, nagledao sam se raznih registarskih tablica po BiH, od Poljske, Mađarske, Njemačke i mnogih drugih, ljudi putuju normalno, imaju po 1000+ cc mašine(najviše onih BMW-a 1250 GS), ali ne divljaju, uživaju u vožnji, a ne kao ovaj debil sa snimka ugrožava druge učesnike u saobraćaju i naleti na rupu i pogine, a usput ubije neku nedužnu osobu.
- Laplace
#54738 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne znam da li i 20% vozača u Brezi ima regularnu (ili ikakvu) vozačku dozvolu, ali ovakvo odsustvo logike je fascinantno.
Slika ispod: zelene strelice su dozvoljeni smjerovi (prilično je jasno i logično voziti u skladu sa zelenim strelicama).
Nekad popodne lik vozi u smjeu crvene strelice. Par sati kasnije, drugi vozi u smjeru plave strelice. Ovaj drugi mi je još nejasniji: putanja je teža i rizičnija. Možda postupak tog drugog vozača objašnjava kako na autoput uđu u kontra smjer.

Slika ispod: zelene strelice su dozvoljeni smjerovi (prilično je jasno i logično voziti u skladu sa zelenim strelicama).
Nekad popodne lik vozi u smjeu crvene strelice. Par sati kasnije, drugi vozi u smjeru plave strelice. Ovaj drugi mi je još nejasniji: putanja je teža i rizičnija. Možda postupak tog drugog vozača objašnjava kako na autoput uđu u kontra smjer.