Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Lalena

#5451 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

5 0 5 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Lalena wrote:
Na koji nacin to vjera obuzdava i usporava napredak?
I Newtona je vjera obuzdala pa se prevari lik i napisa jedno od najvecih naucnih djela. :D
bold - Gluposti ba obične.
Ti mora da se zezas :D Animirani film, i to jedan od losijih... Jel' to taj argument?!
Samo si ponovio ono sto su vec rekli prije tebe - vjera je obuzdala napredak covjecanstva... (mada je napredak i to sto se spominje i dr. religija sem islama)...
Reci mi - kako? Cime? Na koji nacin?
Ili treba da ponavljamo, iznova i iznova, dok ne postane istina?
Jel' se tako prosirio ateizam :mrgreen:
Lalena

#5452 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

r_faruk wrote:ima li ovo drugo, gdje da nadjem serijat?

Probaj u Kur'anu, mada ne znam sta ti podrazumijevas pod serijatom? Nekako imam osjecaj da nam se definicije bitno razlikuju...
Lalena

#5453 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

harač wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Lalena wrote:
I Newtona je vjera obuzdala pa se prevari lik i napisa jedno od najvecih naucnih djela. :D
baš suprotno, kada se počeo baviti eshatologijom i alhemijom u potpunosti je napustio naučna istraživanja, te čitav taj dio života nije doprinio ništa čovječanstvu, a po svemu sudeći nije bio ni bog zna kakav teolog, jer je i u tom području bio nezapažen. (ipak, njegov trag u nauci bio je dovoljan da ga učini besmrtnim)

slično i islamom. stupanjem al-gazalija na scenu počinje spori, ali konstantni pad islamske civilziacije ka kamenom dobu
Znaci pad islamske drzave je nasupio sa Gazalijem - to je tvoje misljenje, tako si napisao... Jel' to znaci da je prije toga bila u usponu? Hajmo vidjeti kada je imala najveci uspon - mislim - na pocetku, za vrijeme prve cetvorice halifa... znas li da je tada islamska praksa bila najjaca? Da je Islam bio zastupljen u svim segmentima zivota...

Meni se cini da ti hoces da kazes da je sa slabljenjem islama, se njegovim izgurivanjem iz politickog i svakodnevnog zivota, i svodjenjem na nivo misticizma, doslo do slabljenja islamske civilizacije? Idrzave?
Slazem se, u potpunosti :mrgreen:
Mohamad Sissoko

#5454 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

Lalena wrote: Animirani film
Rekoh ja, gluposti obične.
S4mpion

#5455 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

:mrgreen:
Leo_alfa

#5456 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Towelie wrote: Dozvoljava logika, samo sto prethodno moras verovati u kader kao obavezni imanski sart. Onda kad verujes da se desava samo ono sto Allah hoce, znas da je pacijent preziveo uspesnu operaciju zahvaljujuci Bogu koji je primarni uzrok, a sebebom doktora kao sekundarnog uzroka. Da je Bog propisao da pacijent ne prezivi, doktor je mogao dati sve od sebe, ali to opet ne bi bilo dovoljno.
Naravno da je logicno, ako vjerujes. Tad je sve logicno. Taj nas odgovor vraca nazad u zacarani krug u kojem se sve ove diskusije vrte. Da ne bih sad poceo s tom pricom zasto vjerovati i koliko to ima smisla, zadrzavam se na ovom o cemu sam poceo pisati.
Kako uopste pripisati bilo sta bogu? Zasto? Nemamo razlog za to uopste. To se izgleda prihvata jednostavno tako, kao istina bez ikakvog razmisljanja.
Leo_alfa

#5457 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

nasa wrote:Leo, pa manje vise u islamu Bogu se pripise sva zasluga, za sve, nema bas tog tvog pitanja gdje cemo mu pripisati zaslugu....u krscanstvu je nesto drugacije...
Zbog cega? To se prihvata kao dio ucenja da je bog jednostavno takav?
Leo_alfa

#5458 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

skupljac_zeljeza wrote:
Leo_alfa wrote:U cemu se onda konkretno ocituje bozija pomoc? Ako smo bolesni odemo doktoru, pa uz boziju pomoc cemo i ozdraviti :-)
Vjerovatno što nemaš konkretno iskustvo. Pa recimo nekakav primjer iz tvog iskustva koji ne uzimaj bukvalno nego kao metaforu. Možeš stići od Sarajeva do Zenice pješice, ali autom je puno lakše.
Kakvo je to iskustvo covjeka koji moze tvrditi da je bog intervenisao... na bilo sta? Koje bi to iskustvo bilo? Jedino sto moze ici tome u prilog jeste samo bozije ocitovanje ljudima, nista vise.
Last edited by Leo_alfa on 26/12/2014 18:07, edited 1 time in total.
Mohamad Sissoko

#5459 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

harač wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Lalena wrote:
baš suprotno, kada se počeo baviti eshatologijom i alhemijom u potpunosti je napustio naučna istraživanja, te čitav taj dio života nije doprinio ništa čovječanstvu, a po svemu sudeći nije bio ni bog zna kakav teolog, jer je i u tom području bio nezapažen. (ipak, njegov trag u nauci bio je dovoljan da ga učini besmrtnim)

slično i islamom. stupanjem al-gazalija na scenu počinje spori, ali konstantni pad islamske civilziacije ka kamenom dobu

:-) Čovjek je vjerovao u Boga, i njegov život i ono što je postigao jasno pokazuje da ga isti nije obuzdao. Nije on prestao biti vjernik dok se bavio fizikom :lol:
Leo_alfa

#5460 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

amiliana wrote:
Leo_alfa wrote:
amiliana wrote:Istina ali da bi uspio potrebna je i vjera, da bi odrzao ono sto si uspio.Razumijem da su ljudi koji ne vjeruju u boga manje optereceni, vjera ti moze pomoci ako nista olaksati, meni je barem potrebna da bih uspjela,pogotovo kada bih imala vecih problema kakvih sam nazalost imala.Slazem se da je znanje najbitnije ali sve je lakse kada je vjera u Boga tu. :)
Pa ako vec shvatas da je tebi licno potrebna vjera u boga kako bi uspjela u nekim svojim nakanama, a da nekome nije potrebna da bi ostvario svoje zelje, onda ti to moze reci da bi i ti sama mogla prevladati tu potrebu sto bi u svakom slucaju predstavljalo veliki korak naprijed. Jer bi sve nove zivotne probleme lakse prebrodila kad ne postoji nikakva druga potreba (u ovom slucaju za vjerovanjem u nadnaravno) nego se mozes fokusirati apsolutno na rjesavanje problema.
Mogu ali necu, jer nisam tako naucena i vjera u Gospoda boga je jaca, ne znam kako ateisti uspijevaju, mene bih na prvom mjestu bilo strah boga, a to da bih postala ateista to se vjerovatno nikad ne bi ni dogodilo, kazem uz sve probleme koje sam imala kada covjeku je
najpotrebnija vjera da mu pomogne da predbrodi sve to i krene naprijed.Ne treba samo sjediti i moliti se treba raditi, a vjera ti samo moze pomoci da se odrzis u svemu tome.Nemam nista protiv ateista svako ima pravo svog izbora, ali ja sebe ne vidim u tome jer onda to nisam ja.
Napisala si neke jako interesantne stvari koje mnogi vjernici ne bi priznali. Mozes, ali neces je rezultat ideologije koju prosipa crkva/dzamija i prema tome je mnogo slicnija bilo kakvom sistemu posebno onim totalitarnim koji se nevjesto pripisuju ateistima misleci da ima smisla. To sto bi te bilo strah jeste upravo jedan od nacina po kojem religija funkcionise, obecavajuci nezamislive nagrade sto je veoma privlacno i prijeteci najstravicnijim kaznama izazivajuci strah kod vjernika. Isprepadanu masu je lako kontrolisati. Vjera ne moze sama pomoci da se bilo sta rijesi, jer ne funkcionise tako, ali moze da olaksa strah, krivnju, izdaju, preljub i sl. koji sa ili bez vjere i dalje se javljaju. Ukoliko mozemo prevladati sve to bez da se molimo necemo cemu se nadamo da postoji, ukoliko nam to zamisljeno bozansko bice ne treba kako bi se ponasali civilizovano, ukoliko nam ne treba bog kako bi smo se mogli radovati svemu sto zivot donosi, onda nema mjesta ideologiji koja nas moze nagovoriti na bilo sta, prepadanjem i obecavanjem.
Nevjerovati u boga ne znaci izgubiti nadu, zelje, snove i vjeru, ali u realne i smislene stvari. Tad mozemo reci da gradimo sebe. Identifikovati se kao vjernik (ali i kao ateista) znaci samo biti jedan od skupine, ja tako sebe ne predstavljam i ne ogranicavam se tim.
Lalena

#5461 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Leo_alfa wrote:
nasa wrote:Leo, pa manje vise u islamu Bogu se pripise sva zasluga, za sve, nema bas tog tvog pitanja gdje cemo mu pripisati zaslugu....u krscanstvu je nesto drugacije...
Nije bas to tako doslovno...
U islamu, sve se vraca unazad do Boga... U smislu, ja odgajam svoje dijete, npr., mene su odgajali moji roditelji, moj otac je radio kod nekog sefa, ovoga je njegov sef zaposlio... uglavnom, ta medjusobna povezanost covjeka i akcije(reakcije, kada se sagleda unazad, dovodi do prvog covjeka, pocetka...
Za vjernika, Bog je pocetak svega.

Ateista ce sada poceti sa evolucijom i prirodnim zakonima, ali zasto prestati tu sa razmisljanjem, idemo dalje, ko je zasluzan za bing beng, za prirodne zakone? Ko je zasluzan za evoluciju? Sta je za ateiste pocetak svega?
Leo_alfa

#5462 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:Sve mozemo objasniti i bez boga, nema ga smisla uopste uplitati u ovo sve. A cak i ono sto ne mozemo objasniti, nema smisla povezivati s bogom, logika ne dozvoljava.
Na čiju logiku misliš? Svoju?
Kao pokusaj provokacije vrlo lose.
Lalena

#5463 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Usput, nestao mi je jedan slican post, pa sam ponovo tipkala... Desava li se vama da vam post "nestane"???
Lalena

#5464 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

amiliana wrote:
Leo_alfa wrote:
amiliana wrote:Istina ali da bi uspio potrebna je i vjera, da bi odrzao ono sto si uspio.Razumijem da su ljudi koji ne vjeruju u boga manje optereceni, vjera ti moze pomoci ako nista olaksati, meni je barem potrebna da bih uspjela,pogotovo kada bih imala vecih problema kakvih sam nazalost imala.Slazem se da je znanje najbitnije ali sve je lakse kada je vjera u Boga tu. :)
Pa ako vec shvatas da je tebi licno potrebna vjera u boga kako bi uspjela u nekim svojim nakanama, a da nekome nije potrebna da bi ostvario svoje zelje, onda ti to moze reci da bi i ti sama mogla prevladati tu potrebu sto bi u svakom slucaju predstavljalo veliki korak naprijed. Jer bi sve nove zivotne probleme lakse prebrodila kad ne postoji nikakva druga potreba (u ovom slucaju za vjerovanjem u nadnaravno) nego se mozes fokusirati apsolutno na rjesavanje problema.
Mogu ali necu, jer nisam tako naucena i vjera u Gospoda boga je jaca, ne znam kako ateisti uspijevaju, mene bih na prvom mjestu bilo strah boga, a to da bih postala ateista to se vjerovatno nikad ne bi ni dogodilo, kazem uz sve probleme koje sam imala kada covjeku je
najpotrebnija vjera da mu pomogne da predbrodi sve to i krene naprijed.Ne treba samo sjediti i moliti se treba raditi, a vjera ti samo moze pomoci da se odrzis u svemu tome.Nemam nista protiv ateista svako ima pravo svog izbora, ali ja sebe ne vidim u tome jer onda to nisam ja.
Ovo razumijem...
Leo_alfa

#5465 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Lalena wrote:
Leo_alfa wrote:
Nije bas to tako doslovno...
U islamu, sve se vraca unazad do Boga... U smislu, ja odgajam svoje dijete, npr., mene su odgajali moji roditelji, moj otac je radio kod nekog sefa, ovoga je njegov sef zaposlio... uglavnom, ta medjusobna povezanost covjeka i akcije(reakcije, kada se sagleda unazad, dovodi do prvog covjeka, pocetka...
Za vjernika, Bog je pocetak svega.

Ateista ce sada poceti sa evolucijom i prirodnim zakonima, ali zasto prestati tu sa razmisljanjem, idemo dalje, ko je zasluzan za bing beng, za prirodne zakone? Ko je zasluzan za evoluciju? Sta je za ateiste pocetak svega?
Ne pricam o tome da li bog postoji ili ne. Vracajuci se unazad doci cemo do tog pitanja i tu pocinje sve u krug kao i mnoge diskusije do sad.
Pitanje je sljedece: Zbog cega, koji je razlog, zasto pripisivati bogu zasluge za bilo kakva svakodnevna desavanja, velika ili mala?
Ti odgajas svoje dijete, ne bog nego ti, tebe su odgajali tvoji roditelji, a ne bog, tvoj otac je radio kod nekog sefa, nije kod boga radio itd. Sve mozemo objasniti upravo do velikog praska, ne bas, ne mozemo nastanak zivota, ali nemamo pojma kako se to desilo, imamo neke teorije, nista nije dokazano da bi se usvojilo kao istina. Besmisleno je tvrditi bilo sta drugo kad ne znamo. Ali je jos besmislenije tvrditi da postoji uticaj nadnaravnog u necemu za sta znamo, ne vjerujemo nego znamo, kako se desava. To nema smisla.
Lalena

#5466 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Da, ali zasto stati s mojim roditeljma, ko je njih odgajao? njihovi, ali zasto stati i tu...shvati, da bas to razmisljanje kome pripada zasluga za bilo sta, vodi do Boga. Jesam ,ja sam zasluzna, ali zasluzni su i oni koji su me rodili, njih ne bi bilo da nema njihovih roditelja, i tako unazad i unazad, doci ces do prvog covjeka... Za vjernika, njega je stvorio Bog. Isto je i sa svime oko nas, ako krenes od drveta, sume, vode... zato mi i kazemo da sva zahvala pripada Bogu.

Dobro, ti kazes da se moze objasniti do velikog praska (ne bih se slozila, mali gleda "Kosmos" stalno, naucila sam da se puno toga ne moze objasniti)...
Ti stajes na tacki poslije kojega ne znas objasniti, vjerniku vjera daje objasnjenje, odgovor...

Besmisleno je tvrditi bilo sta drugo kad ne znamo. Ali je jos besmislenije tvrditi da postoji uticaj nadnaravnog u necemu za sta znamo, ne vjerujemo nego znamo, kako se desava. To nema smisla.

Znaci, besmisleno je tvrditi nesto sto ne znamo? Dobro.
A kako znas da nema tog uticaja? Imas li dokaz da ga nema? Onda je i tvoja tvrdnja da ga nema (sto ne mozes znati, jer i sam kazes da ne znamo dalje od praska) besmislena. Ima smisla.

Dobro je kada neko prihvata da ne zna sve, jer samo Bog zna sve...
Leo_alfa

#5467 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Lalena wrote:Da, ali zasto stati s mojim roditeljma, ko je njih odgajao? njihovi, ali zasto stati i tu...shvati, da bas to razmisljanje kome pripada zasluga za bilo sta, vodi do Boga. Jesam ,ja sam zasluzna, ali zasluzni su i oni koji su me rodili, njih ne bi bilo da nema njihovih roditelja, i tako unazad i unazad, doci ces do prvog covjeka... Za vjernika, njega je stvorio Bog. Isto je i sa svime oko nas, ako krenes od drveta, sume, vode... zato mi i kazemo da sva zahvala pripada Bogu.

Dobro, ti kazes da se moze objasniti do velikog praska (ne bih se slozila, mali gleda "Kosmos" stalno, naucila sam da se puno toga ne moze objasniti)...
Ti stajes na tacki poslije kojega ne znas objasniti, vjerniku vjera daje objasnjenje, odgovor...

Besmisleno je tvrditi bilo sta drugo kad ne znamo. Ali je jos besmislenije tvrditi da postoji uticaj nadnaravnog u necemu za sta znamo, ne vjerujemo nego znamo, kako se desava. To nema smisla.

Znaci, besmisleno je tvrditi nesto sto ne znamo? Dobro.
A kako znas da nema tog uticaja? Imas li dokaz da ga nema? Onda je i tvoja tvrdnja da ga nema (sto ne mozes znati, jer i sam kazes da ne znamo dalje od praska) besmislena. Ima smisla.

Dobro je kada neko prihvata da ne zna sve, jer samo Bog zna sve...
Ne treba stati sa pitanjima nikad. Ali nije tacno da vodi do boga, vodi do posljednjeg pitanja (trenutno) na koje ne mozemo dati odgovor jer ne znamo. Ako ne znamo sta je odgovor, onda ne znamo ni sta nije. Ne mozemo tvrditi sa apsolutnom sigurnoscu nista. Ideja da bog postoji i da je sve stvorio je samo to, ideja, nije odgovor.
Kazes "Za vjernika, njega je stvorio Bog", ne moze biti za mene jedno, a za tebe drugo, postoji samo jedna istina, koju mi ne znamo, a za vjernike je to samo ubjedjenje, ne istina.
Ovo sto sam upravo napisao se odnosi i na ovo dalje sto ti pises.

Sad pitanja, naravno da je besmisleno, to je ocigledno. Ja ne znam da li bog postoji ili ne, ja ne vjerujem da postoji. TO je isto bitno za razumjeti jer govori mnogo, ali se dosta cesto olako shvaca. Ja ne postavljam nikakvu tvrdnju, ja je negiram.
Zamisli da ti sutra pridjes svojoj prijateljici i iz cista mira joj kazes "Ti nemas privatni avion.". Kakva bi reakcija bila? Ne moze se nesto negirati, ako ne postoji tvrdnja kao pocetak. Tvrdnju postavljaju vjernici, a ne ateisti. Mi samo kazemo da ta vasa tvrdnja nema smisla. I tacno je, nemamo dokaza. Niko nema dokaza o postojanju boga. Ali i za mnoga druga osporavanja nekih tvrdnji nema dokaza, medjutim mogu se iznijeti vrlo lako, ako pocivaju na logici, posebno ako sama tvrdnja koja se postavlja nema logike. Evo jedne, Deda Mraz ne postoji. I ne mogu to dokazati.
Lalena

#5468 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Ali nije tacno da vodi do boga, vodi do posljednjeg pitanja (trenutno) na koje ne mozemo dati odgovor jer ne znamo. Ako ne znamo sta je odgovor, onda ne znamo ni sta nije. Ne mozemo tvrditi sa apsolutnom sigurnoscu nista.
Ne znas sta jeste, i ne znas sta nije, ali znas da to nije Bog, mada sa sigurnoscu ne mozemo tvrditi nista.
Ali nije tacno da vodi do boga
Objasni mi molim kako nije tacno, pa sad si rekao da ne znamo ni sta nije?
postoji samo jedna istina, koju mi ne znamo, a za vjernike je to samo ubjedjenje, ne istina.
Zar nisi rekao da ne znamo ni sta nije istina?
ja ne vjerujem da postoji
Ja vjerujem. I sta sada, je li tvoj argument bolji od mojega?
Zamisli da ti sutra pridjes svojoj prijateljici i iz cista mira joj kazes "Ti nemas privatni avion.". Kakva bi reakcija bila? Ne moze se nesto negirati, ako ne postoji tvrdnja kao pocetak.
Primjer ti je samo takav, cujj pridjem prijateljici, ako mi je prijateljica, onda je poznajem, i to dobro, a cijelo vrijeme pricas o necemu sto ne znamo, ni sta jeste, ni sta nije... Pa da si makar naveo neki fer primjer, plus sto bi s prijetljicom se lahko dalo provjeriti, tako da meni sve ovo sto si napisao ne dokazuje nista, osim da me nelogicno pokusavas dovuci na tvoje zakljucke.
Ja ne postavljam nikakvu tvrdnju, ja je negiram.
Jesi li siguran? Dokazi mi da je prvo bila ideja ateizma? Pa ja koliko znam, kroz historiju se toliko govori o raznoraznim religijama, bozanstvima, pa u skoli ucis o grckoj i rimskoj mitologiji... zato tvrdim, da je prvo bila vjera, i da su onda ateisti izasli sa svojom tvrdnjom da ne postoji, i ja negiram tu vasu tvrdnju.
Niko nema dokaza o postojanju boga. Ali i za mnoga druga osporavanja nekih tvrdnji nema dokaza, medjutim mogu se iznijeti vrlo lako, ako pocivaju na logici, posebno ako sama tvrdnja koja se postavlja nema logike. Evo jedne, Deda Mraz ne postoji. I ne mogu to dokazati.
Nema dokaza ni o nepostojanju Boga. Ako je ovo ta tvoja logika, kojom se nesto dokazuje, vjeruj mi, nije bas logicna, kao ni ovaj primjer...
Ko kaze da ne mozemo dokazati da nema djeda mraza? Mozemo otici na sjeverni pol, vidjeti da li ima patuljaka, ili sacekati 31.12. do ponoci, pa makar bi ga radar kakav uhvatio kada preleti preko neba...
Tebi ako nije dokazano da ne postoji djeda mraz, onda ti se stvarno nista ne moze ni dokazati.

A sada odoh da klanjam, jaciju, Bogu u koga vjerujem :)
S4mpion

#5469 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Na čiju logiku misliš? Svoju?
A kao pitanje?
Leo_alfa

#5470 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Pa ludilo :D
Lalena wrote:
Ali nije tacno da vodi do boga, vodi do posljednjeg pitanja (trenutno) na koje ne mozemo dati odgovor jer ne znamo. Ako ne znamo sta je odgovor, onda ne znamo ni sta nije. Ne mozemo tvrditi sa apsolutnom sigurnoscu nista.
Ne znas sta jeste, i ne znas sta nije, ali znas da to nije Bog, mada sa sigurnoscu ne mozemo tvrditi nista.
Rekao sam da NE ZNAM.
Lalena wrote:
Ali nije tacno da vodi do boga
Objasni mi molim kako nije tacno, pa sad si rekao da ne znamo ni sta nije?
Evo rado cu razloziti ovu misao da je ne shvatamo bukvalno. Moze biti tacno, ali i ne mora biti tacno, ne znamo, zato ne mozemo uzeti tvrdnju da bog postoji kao tacnu.
Lalena wrote:
postoji samo jedna istina, koju mi ne znamo, a za vjernike je to samo ubjedjenje, ne istina.
Zar nisi rekao da ne znamo ni sta nije istina?
Pokusaj citati post kao jednu cjelinu sto i predstavlja. Ne znamo sta je istina u pitanju da li bog postoji ili ne. Logicno da, ako ne znamo sta je istina ne znamo ni sta nije istina. Vezano je za ovo pitanje, a ne za stanje svijesti ljudi opcenito o bilo cemu.
Lalena wrote:
ja ne vjerujem da postoji
Ja vjerujem. I sta sada, je li tvoj argument bolji od mojega?
Ti jedina i imas argumente ovdje, ja samo naglasavam da oni nemaju smisla. Koji su to moji argumenti? Ja ne govorim kako je nemoguce da bog postoji, nego kako nema smisla vjerovati da postoji. Isto vrlo bitno za razumjeti.
Lalena wrote:
Zamisli da ti sutra pridjes svojoj prijateljici i iz cista mira joj kazes "Ti nemas privatni avion.". Kakva bi reakcija bila? Ne moze se nesto negirati, ako ne postoji tvrdnja kao pocetak.
Primjer ti je samo takav, cujj pridjem prijateljici, ako mi je prijateljica, onda je poznajem, i to dobro, a cijelo vrijeme pricas o necemu sto ne znamo, ni sta jeste, ni sta nije... Pa da si makar naveo neki fer primjer, plus sto bi s prijetljicom se lahko dalo provjeriti, tako da meni sve ovo sto si napisao ne dokazuje nista, osim da me nelogicno pokusavas dovuci na tvoje zakljucke.
Pokusavas mi objasniti besmislenost usporedbe tako sto ces mi dati do znanja kako se prijateljice dobro poznaju. :lol:
Ok, pridjes nepoznatoj osobi na ulici. Moze tako?
Poenta je da nema smisla osporavati tvrdnje koje niko nije iznio. Izvan svakog konteksta i bez ikakvog razloga nekome kaze "Ti nemas privatni avion." moze izazvati samo cudjenje. Kakav avion, o cemu pricas, ko je to uopste spomenuo itd.
Znaci da nema tvrdnje kako bog postoji sigurno ne bi niko ni govorio da ne postoji. Odnosno, kako sam i rekao, vjernici postavljaju tvrdnju.
Lalena wrote:
Ja ne postavljam nikakvu tvrdnju, ja je negiram.
Jesi li siguran? Dokazi mi da je prvo bila ideja ateizma? Pa ja koliko znam, kroz historiju se toliko govori o raznoraznim religijama, bozanstvima, pa u skoli ucis o grckoj i rimskoj mitologiji... zato tvrdim, da je prvo bila vjera, i da su onda ateisti izasli sa svojom tvrdnjom da ne postoji, i ja negiram tu vasu tvrdnju.
Pa sad stvarno ludilo, to ja i pisem sve vrijeme. Da nema teizma ne bi bilo ni ateizma. Ateizam nema nikakvu ideologiju. Samo kakvu ti tvrdnju negiras? Iznosis neki novi a-ateizam? :lol:
Lalena wrote:
Niko nema dokaza o postojanju boga. Ali i za mnoga druga osporavanja nekih tvrdnji nema dokaza, medjutim mogu se iznijeti vrlo lako, ako pocivaju na logici, posebno ako sama tvrdnja koja se postavlja nema logike. Evo jedne, Deda Mraz ne postoji. I ne mogu to dokazati.
Nema dokaza ni o nepostojanju Boga. Ako je ovo ta tvoja logika, kojom se nesto dokazuje, vjeruj mi, nije bas logicna, kao ni ovaj primjer...
Ko kaze da ne mozemo dokazati da nema djeda mraza? Mozemo otici na sjeverni pol, vidjeti da li ima patuljaka, ili sacekati 31.12. do ponoci, pa makar bi ga radar kakav uhvatio kada preleti preko neba...
Tebi ako nije dokazano da ne postoji djeda mraz, onda ti se stvarno nista ne moze ni dokazati.

A sada odoh da klanjam, jaciju, Bogu u koga vjerujem :)
Ok, uhvatila si me ovdje na losem primjeru, priznajem. Mogu neki drugi primjer mjesto Deda Mraza uzeti npr bog Siva? Ako ni taj ne valja, nema problema, covjek je kroz historiju stvorio na hiljade imaginarnih likova, samo cemo ih listati... :-)
Leo_alfa

#5471 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Na čiju logiku misliš? Svoju?
A kao pitanje?
Kao pitanje takodje. Ili impliciras na to da ja razlikujem vise logika ili ti kroz ovo pokazujes nerazumijevanje logike. Ako se radi o prvom slucaju onda to mogu shvatiti kao provokaciju, jer mi to naglasavas pitanjem, a ne objasnjenjem moje greske. Ako se radi o drugom slucaju, sto ne vjerujem da je slucaj s obzirom na postove koje si pisao, onda ne znam kako da ti odgovorim.
kike-tike

#5472 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kike-tike »

Zamislite kako bi ludo bilo, da postoji Bog, ali ne ovaj kojem se ljudi mole. I kazni sve ljude, jedne što su se pogrešnom Bogu molile, a druge zato što su ateisti bili :D
S4mpion

#5473 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: A kao pitanje?
Kao pitanje takodje. Ili impliciras na to da ja razlikujem vise logika ili ti kroz ovo pokazujes nerazumijevanje logike. Ako se radi o prvom slucaju onda to mogu shvatiti kao provokaciju, jer mi to naglasavas pitanjem, a ne objasnjenjem moje greske. Ako se radi o drugom slucaju, sto ne vjerujem da je slucaj s obzirom na postove koje si pisao, onda ne znam kako da ti odgovorim.
Ti zauzimaš stav da je logika jedna?
Leo_alfa

#5474 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: A kao pitanje?
Ti zauzimaš stav da je logika jedna?
Hoces sad da idemo po definicijama logike? Ili bas moram pisati toliko doslovno kako bih izbjegao neko bukvalno tumacenje?
Ok, evo odgovor, direktan, nadam se da ces biti zadovoljan. Ne postoji moja logika.
skupljac_zeljeza

#5475 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

GAU8 wrote: Da ti kak'u književnost ne studiraš ili šta god, na filozofskom??? :lol: :lol: :lol:
Kontam francuski, engleski, njemački, bosanski i crni humor, ali ovaj tvoj teško nekako.
kike-tike wrote:Zamislite kako bi ludo bilo, da postoji Bog, ali ne ovaj kojem se ljudi mole. I kazni sve ljude, jedne što su se pogrešnom Bogu molile, a druge zato što su ateisti bili :D
Ljudska perspektiva.
Locked