Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nemezis

#54426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 12:26
semirsar wrote: 02/06/2026 12:09
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 12:00
Spoiler
Show
Tebi ne smeta da neko naziva motocikliste samoubicama. Sve OK. Nismo svi isti.
Pogotovo kad se sjetim kakve gadosti čitam kad god neko postavi nesreću u kojoj je učestvovao motociklista.
Tad nema fair playa. Tu je samo motorista kriv i neka je i zasluženo i dabogda svi poginuli.
Neko je postavio video lika koji vozi od Konjica do Sarajeva.
Sad ja tebe pitam, da li odobravas takav nacin voznje?
Na stranu to sta smo radili kao mladji, i meni je nekad to bilo cool, ali sad sa ove vremenske distance...
Da li odobravas?
Opet ad hominem.
Ja nikad nisam vozio onakav tip motora.
Da mi se ono sviđa ja bih onako vozio.
Ne znam zašto se krajnosti uopšte moraju vezati za komplet grupu.
Upravo radi tog problema ja ovdje trošim svoje živce.
Nisam vidio video ali ako vozi kao divljak, u čemu je problem to reći, ti ne možeš preko tastature prevaliti "ne podržavam"?
DaysleepeR

#54427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

nemezis wrote: 02/06/2026 13:02
Na stranu to sta smo radili kao mladji, i meni je nekad to bilo cool, ali sad sa ove vremenske distance...
Da li odobravas?
Opet ad hominem.
Nisam vidio video ali ako vozi kao divljak, u čemu je problem to reći, ti ne možeš preko tastature prevaliti "ne podržavam"?
Napisao sam već, ne pratiš.
Nema smisla svakom novom ko se pojavi da pišem nanovo.
Imaš pretragu postova koristika pa nađi.
Last edited by DaysleepeR on 02/06/2026 13:06, edited 1 time in total.
Ateista

#54428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:01
Ateista wrote: 02/06/2026 12:54
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 12:44

Ja ne ometam nikog ko me želi preteći.
Ja samo razumijem zašto bi to neko radio i nudim objašnjenje.
Možete li se umiti i doći sebi prije nego počnete pisati odgovor prema meni?
Izvini, pogresno sam se izrazio, postujem ako sam to ne radis, ali zasto onda to podrzavas kad drugi rade? Jedno je razumjeti, ali treba isto tako razumjeti ako to nije fer prema drugima i reci da to nije OK, ne moze se gledati samo jedna strana.
Zato što je opasno po život a ljudski život je važniji od toga što je nekom srklet voziti 60 po ograničenju iza kolone motociklista dok se njemu i njegovom speedu u nozdrvi vozi 80-100. treba da podržavam radnje koje će potencijalno ubiti nekog ili radnju koja čuva nečiji život?
O čemu pričamo? Šta je problem ovdje? Problem je što neko MENI, eee MENI ne da da autom prođem. Ono MENI ne da.
Toje problem.
Opasnost je samo ako je neko budala, ko normalno pretice nema nikakve opasnosti, odnosno ima samo ako te onaj koga pretices ometa.Ne mozes zbog budala ometati normalne i time se voditi, budala te moze ugroziti na razne nacine.
DaysleepeR

#54429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 02/06/2026 13:06
Ateista wrote: 02/06/2026 12:54

Izvini, pogresno sam se izrazio, postujem ako sam to ne radis, ali zasto onda to podrzavas kad drugi rade? Jedno je razumjeti, ali treba isto tako razumjeti ako to nije fer prema drugima i reci da to nije OK, ne moze se gledati samo jedna strana.
Zato što je opasno po život a ljudski život je važniji od toga što je nekom srklet voziti 60 po ograničenju iza kolone motociklista dok se njemu i njegovom speedu u nozdrvi vozi 80-100. treba da podržavam radnje koje će potencijalno ubiti nekog ili radnju koja čuva nečiji život?
O čemu pričamo? Šta je problem ovdje? Problem je što neko MENI, eee MENI ne da da autom prođem. Ono MENI ne da.
Toje problem.
Opasnost je samo ako je neko budala, ko normalno pretice nema nikakve opasnosti, odnosno ima samo ako te onaj koga pretices ometa.Ne mozes zbog budala ometati normalne i time se voditi, budala te moze ugroziti na razne nacine.
Tako teško shvatiti da ne znaš ko je budala a ko nije a da je rizik igranja i kockanja sa nečijom glavom je li onaj iza budala ili ne malo preskup?
DaysleepeR

#54430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Uglavnom, previše stranica diskutujemo o događaju koji se desio na planinskoj cesti, ne na magistralnoj i totalno je izolovan incident, nisam iskreno nikad vidio nijednu kolonu motociklista da blokira preticanje na magistralnoj cesti.
Ili su sporiji pa se sklone/propuštaju, ili su brži od ostalih.

Moglo bi se zaključiti sa ovom diskusijom fakat, postaje jako zamorno, pogotovo kad se neko novi uključi pa onda sve ispočetka.
nemezis

#54431 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 12:45
nemezis wrote: 02/06/2026 12:41
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 11:29

Sigurno ne bih bio glup i išao da mu glavu razbijam željeznom šipkom što je ekvivalent toga da nasilu pretičeš motocikle i da nekog pritom oboriš ko će nastradati. Zato se ljudi brane kao od šipke. Je li to toliko teško razumjeti? Potencijalna opasnost je velika i zato se ljudi brane od iste.

Ne postoji zakonit način preticanja kolone. Zakon kaže zabranjeno preticati kolonu vozila tačka. Ove nebuloze što piše Ateista kao vozilo po vozilo, to apsolutno nema veze sa pameću. To je ubacivanje nasilu među veći broj motocikala i ogroman rizik za nastradati.
Evo ja ću, kao vozač, reći da se slažem i da se kolona motorista ne pretice. Ne pretice i tačka. Nema veze što idu sporo, mada ne znam gdje ovaj nadje motoriste da idu 20 ispod ograničenja.

Hoćeš li se ti složiti da kolona motorista ne smije preticati kolonu auta, da motoristi ne smiju preticati na punoj u krivini, da ne smiju voziti 100 tamo gdje je ogranicenje 50?
Slažem se sa svim što je napisano.
Takođe pozivam i tebe i svakog da nađe gdje na branim boldirano.
Žalio si se na druge kako im smetaju motoristi jer su brzi a ljudima motoristi uglavnom smetaju jer prebrzo voze. Naravno, ti ćeš reći nisu svi isti i to je tačno ali, kako neko napisa, ne kupuješ motor od koliko već konja da ga voziš sporo.
DaysleepeR

#54432 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

nemezis wrote: 02/06/2026 13:13
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 12:45
nemezis wrote: 02/06/2026 12:41
Evo ja ću, kao vozač, reći da se slažem i da se kolona motorista ne pretice. Ne pretice i tačka. Nema veze što idu sporo, mada ne znam gdje ovaj nadje motoriste da idu 20 ispod ograničenja.

Hoćeš li se ti složiti da kolona motorista ne smije preticati kolonu auta, da motoristi ne smiju preticati na punoj u krivini, da ne smiju voziti 100 tamo gdje je ogranicenje 50?
Slažem se sa svim što je napisano.
Takođe pozivam i tebe i svakog da nađe gdje na branim boldirano.
Žalio si se na druge kako im smetaju motoristi jer su brzi a ljudima motoristi uglavnom smetaju jer prebrzo voze. Naravno, ti ćeš reći nisu svi isti i to je tačno ali, kako neko napisa, ne kupuješ motor od koliko već konja da ga voziš sporo.
Misliš spori?
nemezis

#54433 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

Ateista wrote: 02/06/2026 13:00
nemezis wrote: 02/06/2026 12:48
kakaljin wrote: 02/06/2026 11:46

Preticanje kolene je ako pretices vise od tri vozila, ako pretices po jedno nije nikako zabranjeno. Znaci pretices jednog po jednog motoristu dk ih sve ne preteknes ili do maksimalno tri po tri ako ti niko iz suprotne strane ne dolazi da mozes tri preteci.
Kolonu ne smiješ započeti preticati, znači ne, ne smiješ jedno po jedno, nadam se da se zezaš, neko ce pomisliti ozbiljno.
Kolona sama po sebi znaci da su na nepropisnom odstojanju i da nema dovoljno prostora, pa ih ne smijes preteci, ali isto tako to znaci da oni sami nepropisno voze kad su kreirali kolonu, osim ako nisu neke vanredne okolnosti. Vise od dva auta jedan iza drugog koji drze propisano odstojanje nisu kolona i oni se smiju preticati jedno po jedno ili dva po dva.
Prvo, ništa što si napisao nije osporilo tvrdnju "kolonu ne smiješ započeti preticati" odnosno "kolonu ne smiješ preticati jedno po jedno".

Drugo, kolona je u Zakonu definisana jasno i kolona nije to što ti kažeš. Sama činjenica da su vozila u koloni ne znači i da su na nepropisnom odstojanju, ne znači da nepropisno voze. Kolona nigdje u Zakonu nije zabranjena, nije zabranjeno voziti u koloni. Ako tvrdiš suprotno, molim citat iz Zakona.
semirsar

#54434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

Spoiler
Show
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 12:00
Spoiler
Show
Tebi ne smeta da neko naziva motocikliste samoubicama. Sve OK. Nismo svi isti.
Pogotovo kad se sjetim kakve gadosti čitam kad god neko postavi nesreću u kojoj je učestvovao motociklista.
Tad nema fair playa. Tu je samo motorista kriv i neka je i zasluženo i dabogda svi poginuli.
Da li odobravas?
Opet ad hominem.
Ne, apsolutno nikakav ad hominem s moje strane ne postoji.
Drago mi je da si se na neki nacin ipak ogradio od onakve voznje.
Krajnosti?!
To je jednostavno tako, sve sam prozivio i prezivio na kraju krajeva. Kao sto si rekao, ko ne proba i ne moze znati sta je to. Otpora tome je bilo i bice uvijek.
Kao sto si rekao u jednom od tvojih odgovora meni: "Nismo svi isti" i to je sustina svega i shodno tome se treba i ponasati.
Ne treba generalizovati, niti su svi vozaci protiv motorista niti su svi motoristi cool likovi tako da...
Tvoj je izbor da li ces biti glasnogovornik bas svima, sto je po meni nemoguce jer se kosi i sa tvojim uvjerenjima.
Ja ovo shvatam kao razmjenu misljenja o odredjenim stvarima i odnosima u drustvu. Tako da ne bih zelio da shvatis kao napad na tebe licno ili grupu kojoj sam nekad i sam pripadao.

Live long i prosper
nemezis

#54435 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:02
nemezis wrote: 02/06/2026 12:56
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 12:04

Pa ne generalizujem, prosječan vozač niti zna ući niti izaći iz kružnog toka, niko žmigavac ne daje, ne znaju pravu traku odabrati ni za ulazak ni za izlazak. Preticanje jednog vozila je malo naprednija vožnja od toga, a preticanje kolone da ne pričam. Kako rekoh, nemoj da sami sebe lažemo.
Zakon ne propisuje traku za ulazak niti traku za izlazak a ti čim pominješ to imaš neku svoju logiku kako ti misliš da to treba. Zakon postoji i dovoljno je voziti po Zakonu, ne treba svako izmisljas neku svoju logiku.
Naravno da ne propisuje, zato svakodnevno imamo zakucana vozila jedno u drugo po sred kružnog.
Ne, imamo ih upravo zato što mnogi ne voze po Zakonu nego imaju svoju logiku kako bi to trebalo. Eto i ti pominješ nešto što uopšte ne postoji u Zakonu, kako misliš da saobraćaj funkcioniše tako da svako ima neku ideju koja nije propisana?
nemezis

#54436 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:05

Opet ad hominem.
Pa čovjek te pita odobravas li a tebi je lakše napisati nekoliko postova umjesto "ne odobravam"?
semirsar

#54437 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

nemezis wrote: 02/06/2026 12:50
semirsar wrote: 02/06/2026 11:51
Spoiler
Show
Preticanje kolene je ako pretices vise od tri vozila, ako pretices po jedno nije nikako zabranjeno. Znaci pretices jednog po jednog motoristu dk ih sve ne preteknes ili do maksimalno tri po tri ako ti niko iz suprotne strane ne dolazi da mozes tri preteci.
Preticanje kolone je ako pretices dva ili vise vozila.
Ima nesto novo u zakonu ili i ti brljavis?
Kolona je najmanje 3 vozila.
Dobro, da li se smije ili ne smije preticati u komadu sva tri vozila?
DaysleepeR

#54438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

semirsar wrote: 02/06/2026 13:19
Spoiler
Show
Da li odobravas?
Opet ad hominem.
Ne, apsolutno nikakav ad hominem s moje strane ne postoji.
Drago mi je da si se na neki nacin ipak ogradio od onakve voznje.
Krajnosti?!
To je jednostavno tako, sve sam prozivio i prezivio na kraju krajeva. Kao sto si rekao, ko ne proba i ne moze znati sta je to. Otpora tome je bilo i bice uvijek.
Kao sto si rekao u jednom od tvojih odgovora meni: "Nismo svi isti" i to je sustina svega i shodno tome se treba i ponasati.
Ne treba generalizovati, niti su svi vozaci protiv motorista niti su svi motoristi cool likovi tako da...
Tvoj je izbor da li ces biti glasnogovornik bas svima, sto je po meni nemoguce jer se kosi i sa tvojim uvjerenjima.
Ja ovo shvatam kao razmjenu misljenja o odredjenim stvarima i odnosima u drustvu. Tako da ne bih zelio da shvatis kao napad na tebe licno ili grupu kojoj sam nekad i sam pripadao.

Live long i prosper
Brate, moji stavovi nisu nužno način kako djelujem.
Svaki pametan čovjek izbjegava konflikte i sukobe kad god može, pogotovo nisam čovjek koji će ugrožavati bilo koga bez povoda, a to znači ni pješake, ni civile, ni vozače automobila a posebno ne motocikliste. I ja sam vozač automobila. Kad vozim automobil pokušavam da pazim na sve ono na šta bih volio da paze svi vozači automobila dok sam ja na motoru. I to ti je u biti to.
DaysleepeR

#54439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

nemezis wrote: 02/06/2026 13:22
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:05
Pa čovjek te pita odobravas li a tebi je lakše napisati nekoliko postova umjesto "ne odobravam"?
Zato što ne dozvoljavam da me neko isljeđuje kao da sam na optuženičkoj klupi.
Ako sam nešto već napisao neću ponavljati svakom novom ko se pojavi.
Nađi brate.
DaysleepeR

#54440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

nemezis wrote: 02/06/2026 13:21
nemezis wrote: 02/06/2026 12:56
Zakon ne propisuje traku za ulazak niti traku za izlazak a ti čim pominješ to imaš neku svoju logiku kako ti misliš da to treba. Zakon postoji i dovoljno je voziti po Zakonu, ne treba svako izmisljas neku svoju logiku.
Naravno da ne propisuje, zato svakodnevno imamo zakucana vozila jedno u drugo po sred kružnog.
Ne, imamo ih upravo zato što mnogi ne voze po Zakonu nego imaju svoju logiku kako bi to trebalo. Eto i ti pominješ nešto što uopšte ne postoji u Zakonu, kako misliš da saobraćaj funkcioniše tako da svako ima neku ideju koja nije propisana?
Obrati malo pažnju na horizontalnu signalizaciju naredni put kad budeš prilazio kružnom toku.
BadBoy

#54441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:11 Uglavnom, previše stranica diskutujemo o događaju koji se desio na planinskoj cesti, ne na magistralnoj i totalno je izolovan incident, nisam iskreno nikad vidio nijednu kolonu motociklista da blokira preticanje na magistralnoj cesti.

Moglo bi se zaključiti sa ovom diskusijom fakat, postaje jako zamorno, pogotovo kad se neko novi uključi pa onda sve ispočetka.
Slažem se. Tema je iscrpljena, stavovi su zauzeti, tabori formirani.

Jeste izolovan incident ali je došao kao naručen u svjetlu diskusije koja se već odvijala na ovoj temi. I kažem ti, nisam ni ja nikada sreo kolonu motociklista da se ovako ponaša baš mi zato i jesu toliko iznenadili.

Poenta mog iznošenja tog događaja ovdje je da se ne može bianco opravdavati niti jedna skupina učesnika u saobraćaju jer svi prave greške. Nemoj se naljutiti fakat, ništa lično ali iz tvojih upisa ovdje ostavljao si utisak kao da baš blanketno braniš motoriste. Čak i prema mom upisu izražavaš određenu dozu skepse pa dovodiš u sumnju da li su oni zaista toliko sporo vozili (tako implicitno opravdavajući njihov postupak) i da li sam ja smao bio nervozan i živčan (opet implicitno svaljivanje krivice na mene kao vozača automobila), a stvarno nemam razloga za to. Zato se nekako i stavila "meta" na tebe kao da si ti glasnogovornik svih motorista što je bezveze i prema tebi.

Kao što neko reče ranije; papak ostaje papak bez obzira na prevozno sredstvo.
SvjetlosnaGodina

#54442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by SvjetlosnaGodina »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 11:26 Svugdje u svijetu sasvim normalno i podrazumijeva se da se motoristi provlace, samo kod nas bi kompleksasi nesto branili.
Ljudi prave zajebancije na taj nacin.

zato sto ih niko ne kaznjava, da je normalno nije niti treba da bude, da se ne ponavljam, necu i ne zelim da vas gledam u mrtvom uglu, ne zanima me. Vas problem ako se zabijete u aute
nemezis

#54443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

semirsar wrote: 02/06/2026 13:23
nemezis wrote: 02/06/2026 12:50
semirsar wrote: 02/06/2026 11:51

Preticanje kolone je ako pretices dva ili vise vozila.
Ima nesto novo u zakonu ili i ti brljavis?
Kolona je najmanje 3 vozila.
Dobro, da li se smije ili ne smije preticati u komadu sva tri vozila?
Kolonu ne smiješ započeti preticati.
Ateista

#54444 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:07

Toje problem.
Tako teško shvatiti da ne znaš ko je budala a ko nije a da je rizik igranja i kockanja sa nečijom glavom je li onaj iza budala ili ne malo preskup?
A nije te strah onoga ko vozi iza tebe da ga ne prenese i ne lupi te, ili onih iz suprotnog smjera koji sijeku krivine? Sve je to u 5 deka po opasnosti, razumijem oprez ali ne treba pretjerivati, tom logikom je bolje ne voziti nikako.
Preticanje je zakonski dozvoljeno i ne ide da neko svjesno zbog svog straha druge ometa u tome. Ako nista onda bi bio red kad naidje neko brzi skloniti se na prosirenje da prodje i nastaviti, to bi bilo i sigurnije nego imati stalno nekog nervoznog iza sebe.
DaysleepeR

#54445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

BadBoy wrote: 02/06/2026 13:27
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:11 Uglavnom, previše stranica diskutujemo o događaju koji se desio na planinskoj cesti, ne na magistralnoj i totalno je izolovan incident, nisam iskreno nikad vidio nijednu kolonu motociklista da blokira preticanje na magistralnoj cesti.

Jeste izolovan incident ali je došao kao naručen u svjetlu diskusije koja se već odvijala na ovoj temi. I kažem ti, nisam ni ja nikada sreo kolonu motociklista da se ovako ponaša baš mi zato i jesu toliko iznenadili.

Poenta mog iznošenja tog događaja ovdje je da se ne može bianco opravdavati niti jedna skupina učesnika u saobraćaju jer svi prave greške. Nemoj se naljutiti fakat, ništa lično ali iz tvojih upisa ovdje ostavljao si utisak kao da baš blanketno braniš motoriste. Čak i prema mom upisu izražavaš određenu dozu skepse pa dovodiš u sumnju da li su oni zaista toliko sporo vozili (tako implicitno opravdavajući njihov postupak) i da li sam ja smao bio nervozan i živčan (opet implicitno svaljivanje krivice na mene kao vozača automobila), a stvarno nemam razloga za to. Zato se nekako i stavila "meta" na tebe kao da si ti glasnogovornik svih motorista što je bezveze i prema tebi.

Ja jesam radikalan u svom nastupanju ovdje.
Razlog tome je nenormalna stigma koja vlada kada su motociklisti u pitanju, a kad pogledaš brojke u odnosu na ukupni broj registrovanih motocikala vidiš da su radikalni slučajevi strogi minimum, ništa veći od istog kriterija prema vozačima automobila. Čemu onda stigma?
Moramo razbijati te stvari. moramo povući ručnu kada vidimo saobraćajku u kojoj je motor na cesti bez da svalimo sve odmah na motociklistu, jer u velikoj većini slučajeva i nije kriv. Likovi koji motor koriste kao raketu nađu svoj kraj mimo ceste, u zidu ili brdu, rijetko kad koga povuku za sobom.
Čemu onda stigma?
Motori su glasni, ne mogu da spavam.
U zadnje vrijeme su jako postali popularni oni auspusi na automobilima koji pucaju na puštanje gasa. Nemamo istu stigmu.
Morate biti svjesni da će rastom standarda, razvojem urbanih sredina i porastom firmi poput Korpe i Glovo naši gradovi postati prepuni skutera kao i svaki normalan evropski grad. Na to se morate naviknuti, to se sigurno neće smanjiti.
Svijest prema motociklima.
Svijest prema tome da svaki motociklista vozi auto i zna sve o tome, i finte i foluške i gdje se krši zakon za volanom.
Svijest da je u pitanju posebna kategorija vozila, da ne vrijede 100% ista pravila.

Sad sam ja to sve lijepo napisao i sad će se pojaviti novi padobranac sa klipom lika iz Konjica do Sarajeva da me pita da li se ograđujem...
DaysleepeR

#54446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 02/06/2026 13:34
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:07
A nije te strah onoga ko vozi iza tebe da ga ne prenese i ne lupi te, ili onih iz suprotnog smjera koji sijeku krivine? Sve je to u 5 deka po opasnosti, razumijem oprez ali ne treba pretjerivati, tom logikom je bolje ne voziti nikako.
Preticanje je zakonski dozvoljeno i ne ide da neko svjesno zbog svog straha druge ometa u tome. Ako nista onda bi bio red kad naidje neko brzi skloniti se na prosirenje da prodje i nastaviti, to bi bilo i sigurnije nego imati stalno nekog nervoznog iza sebe.
Mislim da sam rekao sve što imam o tom slučaju, imaš gore pa se vrati. Nema smisla nastavljati.
semirsar

#54447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

BadBoy wrote: 02/06/2026 13:27
Spoiler
Show

Ne znam je li to pravilo i kod nas zazivilo, bio sam u prilici nesto slicno da vidim u Njemackoj.
Naime kolona bajkera se vozi regularno razvuceni dva i dva po ogranicenju Kad je puna linija ili nepregledno naprijed zadnja dva bajkera se prebace u kontra traku i ne dozvoljavaju preticanje. U slucaju saobracaja idu striktno uz liniju tako da ih je nemoguce obici. Cim se moze bezbjedno preticati kolona se razvuce tako da se moze ubacivati izmedju njih. Ali, nema sanse da tu ostanes, moras ici dalje, jasno ti daju do znanja.
E sad poznavajuci put o kojem si govorio, razumljivo mi je sto nisu dozvolili preticanje, ipak je suvise usko a i krivine su ostre.
S druge strane... brzina, i meni je bas neobicno ako su tako sporo vozili. Da ipak nije bila odredjena doza nestrpljivosti kod drugih? :mrgreen:
nemezis

#54448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nemezis »

DaysleepeR wrote: 02/06/2026 13:27
nemezis wrote: 02/06/2026 13:21

Obrati malo pažnju na horizontalnu signalizaciju naredni put kad budeš prilazio kružnom toku.
Kada shvatiš suštinu kružnog toga biće ti jasno, u kružnom toku imaš pravo napraviti više od jednog kruga.
kakaljin

#54449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

nemezis wrote: 02/06/2026 12:44
kakaljin wrote: 02/06/2026 11:39
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 09:52

Kad mi neko napiše "braniš sve poteze motoriste" odmah znam da ne čita moje postove.
U zadnjih nekoliko postova apsolutno nisam branio sve poteze motoriste.
Mrak vam je na očima, motor smeta apriori, izbacujete paušale izjave, generalizujete, ne možemo tako diskutovati.

Kakvo razumijevanje za obijest?
Čovjeku spora kolona, hoće da ih pretekne.

ZOBS kaže:

Član 61

Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi:

1) kolonu vozila;

Gotovo, Ende. Nemamo šta pričati.
I onda motoristi obijesni što mu ne daju da radi nešto što je nezakonito.
kolona je niz od najmanje tri vozila (osim bicikla, traktora, radne
mašine/stroja i zaprežnog vozila) koja su zaustavljena na putu/cesti, ili se na
bliskom međusobnom rastojanju/razmaku kreću istom
saobraćajnom/prometnom trakom u istom smjeru, pri čemu su brzina kretanja
vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni/uvjetovani i između kojih,
bez ometanja, ne može ući drugo vozilo;

Mozes do tri vozlia preticati tako da nisi u pravu
Možeš preticati dva vozila ali ako nisu dio kolone, ne možeš preticati kolonu na način da pretelknes dva vozila pa ooet dva...
Gdje to pise da ne smijem to raditi, po tebi znaci samo jednom preteknem dva vozila kod Bradine i ne smijem vise nikako preticati do Capljine!!!!!
kakaljin

#54450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

nemezis wrote: 02/06/2026 12:48
DaysleepeR wrote: 02/06/2026 11:29

Sigurno ne bih bio glup i išao da mu glavu razbijam željeznom šipkom što je ekvivalent toga da nasilu pretičeš motocikle i da nekog pritom oboriš ko će nastradati. Zato se ljudi brane kao od šipke. Je li to toliko teško razumjeti? Potencijalna opasnost je velika i zato se ljudi brane od iste.

Ne postoji zakonit način preticanja kolone. Zakon kaže zabranjeno preticati kolonu vozila tačka. Ove nebuloze što piše Ateista kao vozilo po vozilo, to apsolutno nema veze sa pameću. To je ubacivanje nasilu među veći broj motocikala i ogroman rizik za nastradati.
Kolonu ne smiješ započeti preticati, znači ne, ne smiješ jedno po jedno, nadam se da se zezaš, neko ce pomisliti ozbiljno.
Opet ti , znaci smijem samo jednom preteci od Sarajeva do Mora jer po tebi sam ispucao kvotu preticanja!!!!!!
Post Reply