Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#54251 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Do Mostara za sat da dođeš moraš 120km/h prosječno voziti
malo je teško do Počitelja sa samo 10 prekoračenja 
- Ateista
#54252 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zabranjeno je kao sto je zabranjeno i ostalim vozilima, prelaziti preko pune i slicno. Koliko znam, taj dio nije posebno definisan za motoriste, i samim tim ako nema definisano za motoriste, zakon za motorna vozila se odnosi i na njih.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:18Imali smo ovdje jako dugu raspravu na ovu temu sa sve članovima iz ZOBS-a pa niko nije uspio naći član zakona koji to zabranjuje.adnante wrote: ↑01/06/2026 13:06Ne pricamo o tome, niti pozivam, vec te pitam da se jasno izjasnis. Na osnovu kojeg clana zakona motorista moze da obidje/pretekne drugo vozilo u raskrsnici? Objasni?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 12:55 Idući put kad se bude provlačio, vi trubite i mašite rukama policajcu da ga kazni ako već mislite da ste u pravu.
Mozes li biti dosljedan i reci nije zakonski regulisano, odnosno dozvoljeno, radi se.
Ovako se pravis jako pametan i nacitan, no nemas damu da kazes do kraja kakvo je stanje, pozitovno, negativno, stereotipe i sl. Navodis samo ono sto tvojoj gujici odgovara.
Tako da ćeš razumjeti da mi se ne da ponovo prolaziti kroz isto.
To sto policija ne pise kazne znaci da to tolerise, sto licno smatram OK i ne bi mi palo na pamet da prijavljujem bilo sta dok me neko ne ugrozava, ako vidim motoristu sklonicu se ako mogu da mu omogucim laksi prolaz, i pred raskrsnicom i bilo gdje na cesti.
Policija dosta toga tolerise, neke stvari jesu pitanje cistog nerada jer im je mrsko raditi, ali neke se tolerisu kad vide da neko ne ugrozava druge.
Samo treba biti realan i pozivati se iskljucivo na solidarnost sto svakako podrzavam.
- Qler
#54253 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma i ja se uvijek sklonim, idi kralju, brži si, sretno ti bilo. Ali evo ovo uz bjelašnicu što nisu dali da se prođu, sad samo čekam opravdanje...
-
BadBoy
#54254 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vjeruj mi da je bilo baš bezobrazno i frustrirajuće. Pogotovo nizbrdo, jer su još sporije vozili nizbrdo a brže koče… Naredali su kolonu auta iza sebe znaš koju.
- DaysleepeR
#54255 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moj motor može ići 220. Tako da je itekako namijenjen. Ducati, Suzuki i slično kupuju ljudi koji žele ići brzo.Qler wrote: ↑01/06/2026 13:49Ti sa sa nekim "chopperom".. ali hajde iskreno, koliko vozača motora sa Ducati, Suzuki i slično znaš da tako voze? Ali onako iskreno?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:41 Meni treba 2h do Mostara... Treba mi i 6-8 sati do mora, recimo do Splita.
Moj motor ima 1700 kubika.
Lik koji je vozio kontra na autoputu je samoubica i treba mu oduzeti motor.
Sumnjam da ima položeno za A kategoriju.
Tvoj motor je kruzer, i nije ni namjenjen da se vozi tako brzo... ali i tebi medalju treba dati ako nikad nisi na punoj prošao pored nekoga, jer to je one in a million slučaj...
Ljudi svjesno preuzimaju određeni rizik na svoju štetu radi svog užitka.
Jednako je opasno kao i paragliding, ili šta ja znam, zip line.
- DaysleepeR
#54256 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zakon ne smije biti tako neodređen. Da bi određena radnja bila zabranjena, mora biti tačno opisana.Ateista wrote: ↑01/06/2026 14:08Zabranjeno je kao sto je zabranjeno i ostalim vozilima, prelaziti preko pune i slicno. Koliko znam, taj dio nije posebno definisan za motoriste, i samim tim ako nema definisano za motoriste, zakon za motorna vozila se odnosi i na njih.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:18Imali smo ovdje jako dugu raspravu na ovu temu sa sve članovima iz ZOBS-a pa niko nije uspio naći član zakona koji to zabranjuje.adnante wrote: ↑01/06/2026 13:06
Ne pricamo o tome, niti pozivam, vec te pitam da se jasno izjasnis. Na osnovu kojeg clana zakona motorista moze da obidje/pretekne drugo vozilo u raskrsnici? Objasni?
Mozes li biti dosljedan i reci nije zakonski regulisano, odnosno dozvoljeno, radi se.
Ovako se pravis jako pametan i nacitan, no nemas damu da kazes do kraja kakvo je stanje, pozitovno, negativno, stereotipe i sl. Navodis samo ono sto tvojoj gujici odgovara.
To sto policija ne pise kazne znaci da to tolerise, sto licno smatram OK i ne bi mi palo na pamet da prijavljujem bilo sta dok me neko ne ugrozava, ako vidim motoristu sklonicu se ako mogu da mu omogucim laksi prolaz, i pred raskrsnicom i bilo gdje na cesti.
Policija dosta toga tolerise, neke stvari jesu pitanje cistog nerada jer im je mrsko raditi, ali neke se tolerisu kad vide da neko ne ugrozava druge.
Samo treba biti realan i pozivati se iskljucivo na solidarnost sto svakako podrzavam.
-
lajkujMe
#54257 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Valjda se podrazumjeva da Motociklisti to smiju raditi pod uslovom da to rade bezbjedno.Ateista wrote: ↑01/06/2026 14:08Zabranjeno je kao sto je zabranjeno i ostalim vozilima, prelaziti preko pune i slicno. Koliko znam, taj dio nije posebno definisan za motoriste, i samim tim ako nema definisano za motoriste, zakon za motorna vozila se odnosi i na njih.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:18Imali smo ovdje jako dugu raspravu na ovu temu sa sve članovima iz ZOBS-a pa niko nije uspio naći član zakona koji to zabranjuje.adnante wrote: ↑01/06/2026 13:06
Ne pricamo o tome, niti pozivam, vec te pitam da se jasno izjasnis. Na osnovu kojeg clana zakona motorista moze da obidje/pretekne drugo vozilo u raskrsnici? Objasni?
Prije par godina u nekoj Zemlji (meni se cini Italija nisam siguran) zabranili to pa su motoristi iz protesta se ponasali kao da su auto.
Stajali na semaforu jedno iza drugog tj po propisima. Sto je izazvalo kolaps saobracaja. Brze bolje zakon je ukinut jer su skontali da nema smisla.
- drug_profi
#54258 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
150 kilometara, prosjek 85. Kad je čista cesta, a bila je nevjerovatno čista. Nijedan kamion ni bus nisam sustigao.
Moguće da sam išao preko 90 u kanjonu, ali nisam preko 100. Tu bih mozda kaznu dobio tada.
Pa i kad je gužva na cesti imaš prosjek 55-60.
- DaysleepeR
#54259 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nijedna iskusna kolona motociklista neće dozvoliti bilo kojem drugom prevoznom sredstvu da ih pretiče na način da će im se ubacivati na pola kolone.
To je 50% smrtna posljedica. Šta ima veze voziti malo sporije.
Kao što napisah ranije, motor kad vozi polako, ne valja, kad vozi brzo, opet ne valja.
-
BadBoy
#54260 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kažem, razumijem defanzivnu vožnju.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:19Nijedna iskusna kolona motociklista neće dozvoliti bilo kojem drugom prevoznom sredstvu da ih pretiče na način da će im se ubacivati na pola kolone.
Kao što napisah ranije, motor kad vozi polako, ne valja, kad vozi brzo, opet ne valja.
Ali ovo nije valjalo. Nit je bilo kolegijalno, nit je bilo po zakonu. Usporavali su sav saobraćaj i bili su dužni zaustaviti se na proširenju i pustiti vozila da prođu a onda da nastave sa svojim kruzanjem. Zamisli da su ovo isto tebi radili automobili?
EDIT: i nije malo sporije nego doooooobro sporije. Baš do granice peglanja.
- drug_profi
#54261 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nego će jebavati sve iza sebe?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:19 Nijedna iskusna kolona motociklista neće dozvoliti bilo kojem drugom prevoznom sredstvu da ih pretiče na način da će im se ubacivati na pola kolone.
- DaysleepeR
#54262 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koliko su brzo vozili i koliko je bilo ograničenje?BadBoy wrote: ↑01/06/2026 14:23Kažem, razumijem defanzivnu vožnju.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:19Nijedna iskusna kolona motociklista neće dozvoliti bilo kojem drugom prevoznom sredstvu da ih pretiče na način da će im se ubacivati na pola kolone.
Ali ovo nije valjalo. Nit je bilo kolegijalno, nit je bilo po zakonu. Usporavali su sav saobraćaj i bili su dužni zaustaviti se na proširenju i pustiti vozila da prođu a onda da nastave sa svojim kruzanjem. Zamisli da su ovo isto tebi radili automobili?
- Qler
#54263 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma vidiš da nemaš argumente
motoristi mogu kako hoce i to nema izuzetaka 
- DaysleepeR
#54264 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Glavu dajem da su vozili 60 na ograničenju 60, a da se koloni vozilo 80.
Ne znam kako to vidite kao nedostatak argumenata.
- Qler
#54265 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ok, hajmo ovako, ide motorista niz Bješanicu, 80km/h. Nailazi na mene koji idem 60km/h. I ja se izbacim na sred ceste, ne dam mu da me prestigne. Da li je to OK?
- drug_profi
#54266 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nedopuštanje preticanja je također ometanje saobraćaja.
Bio na motoru ili u autu.
Samo je drugačije kad su u čoporu pa su kurčeviti.
Bio na motoru ili u autu.
Samo je drugačije kad su u čoporu pa su kurčeviti.
-
BadBoy
#54267 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nemam pojma koliko su brzo vozili, nemam tahometar da mogu izvući prosjek brzine, ali u par navrata je bilo i ispod 30 km/h (pred okuke koje se bez problema savladaju sa 60 km/h). Kažem ti, imam fakat razumijevanja, nikad ne bih išao namjerno da ikoga ugrozim. Prema motoristima sam ambivalentan, čim ih uočim pomjerim se u desno i obično me zaobiđu u sekundi i više ga nikad ne vidim. Ne bi ni ja nikada preticao kolonu motorista jer je suviše opasno po njih.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:29Koliko su brzo vozili i koliko je bilo ograničenje?BadBoy wrote: ↑01/06/2026 14:23Kažem, razumijem defanzivnu vožnju.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:19
Nijedna iskusna kolona motociklista neće dozvoliti bilo kojem drugom prevoznom sredstvu da ih pretiče na način da će im se ubacivati na pola kolone.
Ali ovo je bilo bezveze u najmanju ruku. Još sam od ovih ljudi očekivaju da imaju i vozačke solidarnosti i razumijevanja.
Ovo mi je bilo možda još više frustrirajuće jer sam nabasao na njih u oba smjera i prema gore i prema dole.
- DaysleepeR
- Qler
#54269 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa sigurnost, šta ima neko preko ograničenja voziti. Isto tako i ovi, ne daju ovom bržem da prođe...
-
BadBoy
#54270 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisu vozili 60 (izuzev na par pravaca kad bi se izbacili u lijevu traku), da su vozili 60 sve vrijeme bilo bi ok ne bih ni skontao.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:30 Glavu dajem da su vozili 60 na ograničenju 60, a da se koloni vozilo 80.
- DaysleepeR
#54271 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa da li znaš ili ne znaš koliko su brzo vozili?BadBoy wrote: ↑01/06/2026 14:32Nemam pojma koliko su brzo vozili, nemam tahometar da mogu izvući prosjek brzine, ali u par navrata je bilo i ispod 30 km/h (pred okuke koje se bez problema savladaju sa 60 km/h). Kažem ti, imam fakat razumijevanja, nikad ne bih išao namjerno da ikoga ugrozim. Prema motoristima sam ambivalentan, čim ih uočim pomjerim se u desno i obično me zaobiđu u sekundi i više ga nikad ne vidim. Ne bi ni ja nikada preticao kolonu motorista jer je suviše opasno po njih.DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:29Koliko su brzo vozili i koliko je bilo ograničenje?BadBoy wrote: ↑01/06/2026 14:23
Kažem, razumijem defanzivnu vožnju.
Ali ovo je bilo bezveze u najmanju ruku. Još sam od ovih ljudi očekivaju da imaju i vozačke solidarnosti i razumijevanja.
Ovo mi je bilo možda još više frustrirajuće jer sam nabasao na njih u oba smjera i prema gore i prema dole.
Možda ima neiskusnih vozača koji ne znaju smotati krivinu još uvijek pri brzini, a mi jako brinemo za one koji slabije voze.
-
BadBoy
#54272 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve super. Poštujem. Onda što nisu stali na prvo proširenje i pustili kolonu auta iza sebe da prođe dalje?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 14:34Pa da li znaš ili ne znaš koliko su brzo vozili?BadBoy wrote: ↑01/06/2026 14:32Nemam pojma koliko su brzo vozili, nemam tahometar da mogu izvući prosjek brzine, ali u par navrata je bilo i ispod 30 km/h (pred okuke koje se bez problema savladaju sa 60 km/h). Kažem ti, imam fakat razumijevanja, nikad ne bih išao namjerno da ikoga ugrozim. Prema motoristima sam ambivalentan, čim ih uočim pomjerim se u desno i obično me zaobiđu u sekundi i više ga nikad ne vidim. Ne bi ni ja nikada preticao kolonu motorista jer je suviše opasno po njih.
Možda ima neiskusnih vozača koji ne znaju smotati krivinu još uvijek pri brzini, a mi jako brinemo za one koji slabije voze.
Pisao sam ti u drugim postovima koliko su usporavali, nemam prosjek brzine od Babinog dola do dna (i obratno).
- DaysleepeR
#54273 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po ZOBS-u je zabranjeno preticati kolonu vozila.
Obzirom da vozači automobila na motoriste (a kako se vidi i po stavovima na temi) kao slabije i politika je gazi slabije, moraju se ljudi zaštititi.
Nije nimalo lijepa slika kada automobil da izbjegne makazice krene satirati motoriste koji voze svojom trakom.
-
BadBoy
#54274 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
NE BIH PRETICAO KOLONU MOTORISTA JER BI TIME UGROZIO LJUDSKI ŽIVOT.
Ali su se trebali skloniti sa strane prvom prilikom i propustiti kolonu vozila iza sebe.
Ali su se trebali skloniti sa strane prvom prilikom i propustiti kolonu vozila iza sebe.
- drug_profi
#54275 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa kad neko pokaze namjeru da vas zeli preticati, napravite mu prostor, jel to problem?