Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- escobar__
#54226 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bezobrazni su svi, i na motoru i za volanom - manjinski su normalni i vozači kojima bahaćenje po cesti nije zamjena za mikro-penis.
Što se pitanja za provlačenje tiče prijeći će preko pune, dakle činit će prekršaj.
Što se pitanja za provlačenje tiče prijeći će preko pune, dakle činit će prekršaj.
- DaysleepeR
#54227 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Idući put kad se bude provlačio, vi trubite i mašite rukama policajcu da ga kazni ako već mislite da ste u pravu.
- escobar__
#54228 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ček, uvjeren si da:
-nedovoljno odstojanje od drugih
-vožnja ivicom saobraćajne trake (ili direkt po punoj)
-prijelaz preko pune linije ispred pješačkog (da bi stao na čelo kolone)
nisu prekršaji?
-nedovoljno odstojanje od drugih
-vožnja ivicom saobraćajne trake (ili direkt po punoj)
-prijelaz preko pune linije ispred pješačkog (da bi stao na čelo kolone)
nisu prekršaji?
-
adnante
#54229 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne pricamo o tome, niti pozivam, vec te pitam da se jasno izjasnis. Na osnovu kojeg clana zakona motorista moze da obidje/pretekne drugo vozilo u raskrsnici? Objasni?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 12:55 Idući put kad se bude provlačio, vi trubite i mašite rukama policajcu da ga kazni ako već mislite da ste u pravu.
Mozes li biti dosljedan i reci nije zakonski regulisano, odnosno dozvoljeno, radi se.
Ovako se pravis jako pametan i nacitan, no nemas damu da kazes do kraja kakvo je stanje, pozitovno, negativno, stereotipe i sl. Navodis samo ono sto tvojoj gujici odgovara.
Last edited by adnante on 01/06/2026 13:07, edited 1 time in total.
- Ateista
#54230 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jeste on uzrok od kojeg je sve krenulo, ali tako mozemo svasta nesto uzimati kao uzroke, mozda i on moze naci neki uzrok - prekrsaj nekoga drugog ga je "natjerao" da tu parkira i slicno, tako da mislim da se ne moze tako gledati. On je odgovoran za nepropisno parkiranje i glavni problem je sto su kazne za neka bas bezobrazna parkiranja premale, ne moze za svako biti isto, i za odredjene situacije gdje nekog blokiras i slicno moraju biti puno vece, ali ne moze to biti uzrok udesa.drug_profi wrote: ↑01/06/2026 11:54 Zato što je papak parkirao.
On je uzrok tvojoj nevolji. Ti nisi uradio ništa pogrešno. Pazio si, vozio po ograničenju, ali papak se montirao i sjebo sve saobraćajne inženjere.
Ti bi svakako stajao sat i po da dođe patrola sa paukom da makne vozilo?
Taj tvoj set razmišljanja je onaj koji koristi CSI naš kad radi uviđaje. Kaže nisi prilagodio brzinu. Pa nisam vidovit jbt. da znam da ima hendek na cesti ili budala u mraku parkirana iza okuke.
Desilo mi se par puta da ne mogu izaci, ali nikako, sta cu zvao policiju i cekao, u neka doba dosao covjek prije policije.
Jednom sam nesto preko trotoara jedva se izvukao da ne cekam, ali svaki put je bila moja odgovornost ako probam da se provlacim, koliko god on meni napravio problem. Da ne govorim o tome da tezina onoga sto ja napravim da se izvucem ima veliki raspon, od toga da malo ogrebem neciji auto, do toga da napravim totalku ili ubijem pjesaka u pokusaju izlaska, koliko god je bezobrazno parkiranje problem, ne moze on biti odgovoran ako ja ubijem nekog prilikom pokusaja izlaska, kao neki najgrublji primjer.
- Ateista
#54231 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To sa ukljucenjem se odnosilo na drugi post, obojici sam zajedno odgovorio.Laplace wrote: ↑01/06/2026 11:56U opisanoj situaciji ja se nigdje ne uključujem. Vozim putem na kome nema uključenja, po ograničenju, i iza krivine naiđem na vozilo koje stoji na traci. Kako da sa 80 km/h (pa i 60 km/h) zaustavim vozilo ako ne mogu zaobići zbog kolone vozila iz suprotnog smjera.Ateista wrote: ↑01/06/2026 11:44drug_profi wrote: ↑30/05/2026 22:01 Parkiranjem mozes uciniti ukljucenje nepreglednim npr. tako da vozilo mora malo proviriti da vidi saobraćaj, a onda recimo naleti neko na njega.
Samo sto kod nas CSI na uviđajima neće da napreže vijuge.Glavna odgovornost je na onome ko se ukljucuje da se uvjeri da je bezbjedno, koliko god to bilo tesko, pa i na cestama da brzinu prilagodi da moze izbjeci potencijalne prepreke na cesti.Laplace wrote: ↑01/06/2026 09:11
A ako je parkirao na cesti iza nepregledne krivine? Voziš po ograničenju, uđeš u krivinu po propisima i na izlazu odjednom ispred vidiš auto parkiran u tvojoj traci (desilo mi se nekoliko puta). Ne stigneš reagovati - sudar i kriv si. Stigneš reagovati, udari te auto koje je vozilo iza tebe - on kriv a i ti ako te odbaci na parkiranog. Nepropisnao parkirani plati 20 KM a ostali mnogo više + šteta.
Ne kazem da je parkiranje na takvim mjestima OK, kazne su vjerovatno premale za odredjena nepropisna parkiranja koja bas predstavljaju problem, ali odgovornost za udes bi trebala biti na onome ko udari ili ko se ukljuci, bez obzira na to kako je neko parkirao i sta sve smeta.
Teoretski, da mene neko zagradi da ne mogu nikako proci, ja moram zvati policiju, oni pauka ako treba da ga sklone, ali ja nemam pravo da ga udarim bez obzira na to sto je on mene zagradio. Isto tako ako ne mogu da se ukljucim od nekog jer ometa pogled, ako nema drugog nacina morao bih sacekati policiju ili pauka (ako nemam nekog da izadje i da mi pokaze kako da se ukljucim), a ako odlucim na srecu da probam, to je moja odgovonost.
O parkiranjima neporesreno pred ili na samoj nepreglednoj krivini, kao i na prevojima, da ne pričam. Na takve nailazim skoro svakodnevno, naročito na dionicama gdje je slab saobraćaj.
Sto se tice parkiranja u nepreglednoj okuci, zakonski je to odredjeno da se brzina mora prilagoditi uslovima na putu, sto znaci da moras biti spreman na moguce prepreke i brzinu prilagoditi da ako ima neka prepreka na sred ceste, da mozes zakociti na vrijeme. Ne mora biti samo nepropisno parkiranje, moze izletiti zivotinja, pjesak, moze se nekom pokvariti auto i stati na sred ceste a da nije stigao postaviti trokut ispred. Sve u svemu, glavna odgovornost je na onome ko vozi da pazi sta je ispred njega, bez obzira na to sto neko neopravdano stoji negdje, na njemu je glavna odgovornost da ga ne udari.
Druga je stvar sto sam vec napisao, sto su za odredjena jako bezobrazna i opasna parkiranja kazne premale i sto se svako nepropisno parkiranje tretira isto, jedino gdje su podigli je za invalidska mjesta sto je OK, ali trebalo je uvesti jos kategorija, na primjer blokiranje nekog, parkiranje na cestama odredjene kategorije (treba biti puno strozije od parkiranja u nekim sporednim ulicama), blokiranje javnog saobracaja sto smo imali priliku vidjeti vise puta i slicno.
- drug_profi
#54232 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@Ateista
Možda je ovo, možda je ono.
Nema nagađanja. Stanje je koje se dokazuje. Parkirano vozilo uzrokovalo udes. Ima posebna kazna za taj slučaj.
Ne bi postojala da situacija nije moguća. Kao i kazna koja je predviđena za parkiranje koje ugrožava druge učesnike.
Parkiranje propisuju članci od 69. do 80.
Kazne članci od 236. do 239.
Evo ti ovdje, lakše je upratiti jer odredbu zakona direktno prati navedena kaznena odredba crvenim tekstom.
https://bihamk.ba/assets/files/17677079 ... punama.pdf
Nema nagađanja. Stanje je koje se dokazuje. Parkirano vozilo uzrokovalo udes. Ima posebna kazna za taj slučaj.
Ne bi postojala da situacija nije moguća. Kao i kazna koja je predviđena za parkiranje koje ugrožava druge učesnike.
Evo ti ovdje, lakše je upratiti jer odredbu zakona direktno prati navedena kaznena odredba crvenim tekstom.
Last edited by drug_profi on 01/06/2026 13:19, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#54233 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Imali smo ovdje jako dugu raspravu na ovu temu sa sve članovima iz ZOBS-a pa niko nije uspio naći član zakona koji to zabranjuje.adnante wrote: ↑01/06/2026 13:06Ne pricamo o tome, niti pozivam, vec te pitam da se jasno izjasnis. Na osnovu kojeg clana zakona motorista moze da obidje/pretekne drugo vozilo u raskrsnici? Objasni?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 12:55 Idući put kad se bude provlačio, vi trubite i mašite rukama policajcu da ga kazni ako već mislite da ste u pravu.
Mozes li biti dosljedan i reci nije zakonski regulisano, odnosno dozvoljeno, radi se.
Ovako se pravis jako pametan i nacitan, no nemas damu da kazes do kraja kakvo je stanje, pozitovno, negativno, stereotipe i sl. Navodis samo ono sto tvojoj gujici odgovara.
Tako da ćeš razumjeti da mi se ne da ponovo prolaziti kroz isto.
-
adnante
#54234 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam siguran da imamo sta da raspravljamo. Prije raskrnice je puna, zar ne? Sta puna znaci?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:18 Imali smo ovdje jako dugu raspravu na ovu temu sa sve članovima iz ZOBS-a pa niko nije uspio naći član zakona koji to zabranjuje.
Nije valjda da mislis da eksplicitno treba da pise "motorista ne smije da u raskrsnici vrsi radnju prestrojavanja radi pune linije?
Na koji nacin zakonski motorista vrsi prestrojavanje, evo npr ovdje

- Qler
#54235 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Policija ne kažnjava veće prekršaje, ali ako ćemo mak na konac, ispred semafora je puna linija i ne smije, po zakonu, ne da nema pravo, nego ne smije, da me zaobiđe... Drugo je to što je to neki prešutni dogovor da se to ne kažnjava i ne pravi problem... ali po zakonu, puna linija, stani iza mene...DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 12:55 Idući put kad se bude provlačio, vi trubite i mašite rukama policajcu da ga kazni ako već mislite da ste u pravu.
- DaysleepeR
#54236 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Svaki put kad budeš svjedočio nečemu što misliš da je prekršaj, dužan si da prijaviš.adnante wrote: ↑01/06/2026 13:21Nisam siguran da imamo sta da raspravljamo. Prije raskrnice je puna, zar ne? Sta puna znaci?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:18 Imali smo ovdje jako dugu raspravu na ovu temu sa sve članovima iz ZOBS-a pa niko nije uspio naći član zakona koji to zabranjuje.
Nije valjda da mislis da eksplicitno treba da pise "motorista ne smije da u raskrsnici vrsi radnju prestrojavanja radi pune linije?
Na koji nacin zakonski motorista vrsi prestrojavanje, evo npr ovdje
![]()
Nemoj me smarati molim te.
- DaysleepeR
#54237 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne bih se bavio pretpostavkama. Niti su motoristi krivi zbog nerada policije. Ako iko gine i biva trajno invalid radi nerada policije to su motociklisti.Qler wrote: ↑01/06/2026 13:27Policija ne kažnjava veće prekršaje, ali ako ćemo mak na konac, ispred semafora je puna linija i ne smije, po zakonu, ne da nema pravo, nego ne smije, da me zaobiđe... Drugo je to što je to neki prešutni dogovor da se to ne kažnjava i ne pravi problem... ali po zakonu, puna linija, stani iza mene...DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 12:55 Idući put kad se bude provlačio, vi trubite i mašite rukama policajcu da ga kazni ako već mislite da ste u pravu.
- Qler
#54238 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve je to jedna široka tema... Eno onog na auto putu juče, sad ćeš reći da je to OK... iskreno ono je puno gore nego sa autom kad neko ode u suprotan smijer. Ovaj sa autom je debil, ali teško se okrenuti sigurno i onda u panici ide u suprotnom smijeru. Ovaj sa motorom je ono svjesno radio...
U glavnom, ja samo govorim da nije sve crno i bijelo, i nisu ni svi motoristi loši, ni svi vozaći auta dobri. Ali prečesto i motoristi sebi uzimaju previše za pravo, pogotovo kad voze 200km/h...
U glavnom, ja samo govorim da nije sve crno i bijelo, i nisu ni svi motoristi loši, ni svi vozaći auta dobri. Ali prečesto i motoristi sebi uzimaju previše za pravo, pogotovo kad voze 200km/h...
- DaysleepeR
#54239 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jel stvarno moramo da se toliko spuštamo na dno da komentarišemo ono na autoputu juče? Odmah idemo na 200 na sat...Qler wrote: ↑01/06/2026 13:32 Sve je to jedna široka tema... Eno onog na auto putu juče, sad ćeš reći da je to OK... iskreno ono je puno gore nego sa autom kad neko ode u suprotan smijer. Ovaj sa autom je debil, ali teško se okrenuti sigurno i onda u panici ide u suprotnom smijeru. Ovaj sa motorom je ono svjesno radio...
Zašto moramo u krajnosti?
- Qler
#54240 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije to krajnost. rekao sam ono je bezobrazluk pojedinca. I ti odmah ideš u krajnost da se napadaju svi. Ne znam što ti je teško ne priznati, nego prihvatiti, činjenicu da svi koji voze jače motore voze brzo. Ali svi. Ja još nikad nisam sreo nekoga, da ima malo jači motor da je rekao, e trebalo mi je 2h do Mostara, isto kao sa autom 
-
adnante
#54241 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:27 Svaki put kad budeš svjedočio nečemu što misliš da je prekršaj, dužan si da prijaviš.
Zbog takvih i ti volim sto dodick postoji.
- DaysleepeR
#54242 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni treba 2h do Mostara... Treba mi i 6-8 sati do mora, recimo do Splita.
Moj motor ima 1700 kubika.
Lik koji je vozio kontra na autoputu je samoubica i treba mu oduzeti motor.
Sumnjam da ima položeno za A kategoriju.
- Ateista
#54243 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kaze ako je "prekrsajem izazvana nesreca" meni zvuci kao da je prilikom parkiranja napravio nesrecu, ili tipa vozilo nije isigurao pa se kretalo i slicno.drug_profi wrote: ↑01/06/2026 13:17 @Ateista
Pitao sam AI, kaze da ima primjera toga o cemu govoris da dio krivice ide i na onoga ko je nepropisno parkirao, ispada da jesi u pravu, iako meni to bas nema logike da objekat koji stoji moze biti odgovoran za nesrecu, kako god onaj ko se krece bi morao voditi racuna gdje ide i biti odgovoran za to, bez obzira na nepropisno parkirana vozila.
- liyf
#54244 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Govna su i motoristi i vozaci, ali najgori su oni sto zablokiraju raskrsnicu. Njima zelim najbolniju smrt
- Qler
#54245 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ti sa sa nekim "chopperom".. ali hajde iskreno, koliko vozača motora sa Ducati, Suzuki i slično znaš da tako voze? Ali onako iskreno?DaysleepeR wrote: ↑01/06/2026 13:41 Meni treba 2h do Mostara... Treba mi i 6-8 sati do mora, recimo do Splita.
Tvoj motor je kruzer, i nije ni namjenjen da se vozi tako brzo... ali i tebi medalju treba dati ako nikad nisi na punoj prošao pored nekoga, jer to je one in a million slučaj...
-
BadBoy
#54246 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E haj ti meni sad kao motorista objasni ovu situaciju od jučer.zdruzdjo wrote: ↑01/06/2026 08:36Evo ja vozim motor pa cu ti odgovoriti zasto ja to radim. I cak vozim "copera" kako ti to nazva. Ne ulazim u glavu nekih koji to rade sa ciljem "da budu prvi" i da ga moze poderati do sljedeceg semafora. Do je druga sorta.hopi wrote: ↑31/05/2026 14:22 Ma nema većina motorista kada sjednu Nisu ok u glavu nikako
5 posto jeste
I onda tih 5 posto pravda da su svi ok
A nisu
Pa sjećam se samo primjer
Ljeto, noć, kiša tek počinje
Ja prvi i jedini stao na raskrsnici ž.stanica, skrećem lijevo
I Ispred mene stao neki sa kao čoperom
Upali se zeleno, lagano on krenu i u halida kajtaza vozi on jedno 25kmh
Pa eto nek mi neko objasni što je morao ispred mene stati i jebat me, mogao je iza mene voziti
Ne može gledati da je neko ispred, da nije prvi na semaforu
E sad, zamisli da sjedis u autu prvi na semaforu. Iza tebe nema niko. Na 50-ak metara iza tebe se priblizava auto u kojem se hamsa selfie-ira za instagram ili neku slicnu radnju sa mobitelom. Ili bilo sta sto odvlaci paznju. Prekasno te skonta i zakuca se u tebe. Nista previse brzo. Znaci steta, policija, kazna, psovanje majke.....
E sad zamisli da ja na motoru stojim izmedju tebe i hamse cekajuci semafor a ona se zakuca u mene. Kako bih se proveo?
Ja(i mnogi normalno osvjesteni motoristi) to radimo da bi smanjili svojoj guzici makar malo rizik da najebemo ni krivi ni duzni.
U takvim slucajevima kada prodjemo ispred sviju, motor je u brzini, gledamo retrovizor, i spremni smo da opletemo po gasu ukoliko cujemo da se nesto krsi iza nas ili na retrovizoru vidim da neko vecom brzinom se priblizava onima iza nas. Naravno, pazeci da ne sataremo neku nanu na pjesackom.
Pa i ako ne stignemo da se ispalimo, opalice me samo onaj iza mene ali me nece nabiti na nekoga ispred mene.
I da, krenuti cu sasvim normalnom brzinom sa semafora.
A sam si sebi odgovorio sa ovim "pocinje kisa" i potvrdio sve sto sam ti napisao.
Pocinje ljetna kisa = sansa da neko proklize iza njega.
Vozio 25 km/h = vozi pazljivo jer kada padne prva kisica ljeti, asfalt je najklizaviji
Idemo na Bjelašnicu preko Krupca, sustižem moto klub (svi oni kruzeri) koji voze uzbrdo laganih 40-50 km/h. Pri tome, značajno koče prije svake okuke, a na svakoj isprekidanoj se dvojica izbace u lijevu traku i onemogućavaju prestizanje, pored toga što ih je 10tak i tako sami po sebi čine poprilično dugu kolonu. Nanizali su pravu kolonu auta iza sebe, ne daju prestizati a ne sklanjaju se ni na jedno proširenje. Imao sam nesreću da sam u povratku nabasao na iste motoriste (zapamtio im motore i odjeću) i još je više frustrirajuće bilo kočiti nizbrdo iza njih (opet se raširili i uzduž i poprijeko preko ceste) i nanizali ogromnu kolonu iza sebe.
Baš su me ispizidili. Nisam to ranije viđao.
Ja fakat razumijem defanzivnu vožnju, pogotovo defanzivnu vožnju na motoru i biciklu (zauzmi sredinu trake, povećaj vidljivost). Ali valjda i oni trebaju imati osjećaja kad vide da usporavaju saobraćaj i prave kolonu iza sebe, pa majka mu stara valjda je red da se skloniš u stranu. Isto tako ne kontam to blokiranje prstizanja (razumijem strah) ali ako su jednaki učesnici u saobraćaju onda se trebaju ponašati prema propisima. Majke mi malo mi je falilo da zovem policiju.
- Qler
#54247 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni neki dan svira što nisam na zeleno ušao u raskrsnicu i blokirao sve... jednostavno neki ljudi imaju IQ na nivou sobne temperature i ne mogu shvatiti posljedice nekih akcija. Ono šta će se desiti za 30sec ako ja uradim ovo sad....
- Ateista
#54248 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kojim autom?Qler wrote: ↑01/06/2026 13:36 Nije to krajnost. rekao sam ono je bezobrazluk pojedinca. I ti odmah ideš u krajnost da se napadaju svi. Ne znam što ti je teško ne priznati, nego prihvatiti, činjenicu da svi koji voze jače motore voze brzo. Ali svi. Ja još nikad nisam sreo nekoga, da ima malo jači motor da je rekao, e trebalo mi je 2h do Mostara, isto kao sa autom![]()
Meni treba oko sat sa autom, ali nocu kad nema guzve.
- Qler
#54249 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ateista wrote: ↑01/06/2026 13:51Kojim autom?Qler wrote: ↑01/06/2026 13:36 Nije to krajnost. rekao sam ono je bezobrazluk pojedinca. I ti odmah ideš u krajnost da se napadaju svi. Ne znam što ti je teško ne priznati, nego prihvatiti, činjenicu da svi koji voze jače motore voze brzo. Ali svi. Ja još nikad nisam sreo nekoga, da ima malo jači motor da je rekao, e trebalo mi je 2h do Mostara, isto kao sa autom![]()
Meni treba oko sat sa autom, ali nocu kad nema guzve.![]()
- drug_profi
#54250 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam jednom stigao od Sarajeva do Počitelja za sat i 45 minuta. I mislim da čak nisam nigdje pregazio za više od 10 na sat.
Nije noć bila, već nedjelja popodne. Znači put je jako brz i prohodan da nema divljih priključaka, lijevih skretanja i sl.
Nije noć bila, već nedjelja popodne. Znači put je jako brz i prohodan da nema divljih priključaka, lijevih skretanja i sl.