Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lelooo wrote: ↑07/07/2020 22:13
Pitanje za Norma (ili ko vec zna, a ja nisam ko ovaj perpetualni, ozbiljno pitam), Seiko automatic satovi kojih imam nekoliko sa 7s26, 4r35, 6r35 dakle automatici - sta s njima nakon 5-6-7 godina ? Moze li se to u nas servisiraju, treba li se servisirati ? Znam da to nisu nesto skupi mehanizmi, ali eto ipak mi bezze pustiti da dodje do ostecenja ako ulje zariba.
...pazi, vecina ljudi 'unas' te satove ne servisira po 10 i vise godina...i oni rade, ali dodje trenutak kada pocnu da spore ili pretjerano brzaju i onda sam servis (ciscenje i podmazivanje) ne daje rezultat jer je mehanizam istrosen i zahtjeva promjenu nekih od vitalnih dijelova a to onda povecava trosak servisa...i takvi satovi obicno zavrse za dijelova jer je vlasniku skupo...ili ako se nakon 50 godina odluci da se sat zbog sentimentalne vrijednosti vrati u 'zivot' onda trosak zaista bude dupli...
Mehanicki satovi su micro masine sa dijelovima koji su podlozni trosenju i ja preporucujem ako ne redovno, ono barem periodicno servisiranje...nije to kod nas preskupo za ove cijenom dostupne satove...ali eto sve je do vlasnika...
Gdje bi se kod nas mogao odnijeti Seiko 5 na servis (ciscenje i podmazivanje)? Zenica, Banja Luka, Sa... Koliko tako nesto
uopste kosta?
Kupljen prije 4 god. U pocetku bio brz dvije tri min sedmicno. To je bilo ok.
Sad je spor eventualno minutu dnevno... Tako da mislim da bi mu godilo neko osvjezenje.
Pozdrav svima
Zna li ko gdje u Sarajevu ima običnih 377 baterija za sat?
Gledao u par trafika, bingu i konzumu, nisu imali. Našao sam kod urara al' frajer kaže 10 maraka A ne vrijedi više od 3 marke.
mc-twin wrote: ↑01/07/2020 15:21
Sat je stigao. Malo je potrajalo zbog korone... Dakle stranica je sigurna za kupovinu i naravano sat je original. https://www.watches2u.com/
Pregledah "brendove" na tom sajtu. Ne nađoh pravi sat, sve fashion smeće.
Xillenn wrote: ↑15/07/2020 10:29
Gledao u par trafika, bingu i konzumu, nisu imali. Našao sam kod urara al' frajer kaže 10 maraka A ne vrijedi više od 3 marke.
Pogledaj u Conradu, Electronic centru , ili u RS electronicu
mc-twin wrote: ↑01/07/2020 15:21
Sat je stigao. Malo je potrajalo zbog korone... Dakle stranica je sigurna za kupovinu i naravano sat je original. https://www.watches2u.com/
Pregledah "brendove" na tom sajtu. Ne nađoh pravi sat, sve fashion smeće.
Cuj ne vrijedi ni tri marke...One bezvezne su 7-10 KM.
Cuj ne vrijedi ni tri marke...One bezvezne su 7-10 KM.
lelooo wrote: ↑07/07/2020 22:13
Pitanje za Norma (ili ko vec zna, a ja nisam ko ovaj perpetualni, ozbiljno pitam), Seiko automatic satovi kojih imam nekoliko sa 7s26, 4r35, 6r35 dakle automatici - sta s njima nakon 5-6-7 godina ? Moze li se to u nas servisiraju, treba li se servisirati ? Znam da to nisu nesto skupi mehanizmi, ali eto ipak mi bezze pustiti da dodje do ostecenja ako ulje zariba.
...pazi, vecina ljudi 'unas' te satove ne servisira po 10 i vise godina...i oni rade, ali dodje trenutak kada pocnu da spore ili pretjerano brzaju i onda sam servis (ciscenje i podmazivanje) ne daje rezultat jer je mehanizam istrosen i zahtjeva promjenu nekih od vitalnih dijelova a to onda povecava trosak servisa...i takvi satovi obicno zavrse za dijelova jer je vlasniku skupo...ili ako se nakon 50 godina odluci da se sat zbog sentimentalne vrijednosti vrati u 'zivot' onda trosak zaista bude dupli...
Mehanicki satovi su micro masine sa dijelovima koji su podlozni trosenju i ja preporucujem ako ne redovno, ono barem periodicno servisiranje...nije to kod nas preskupo za ove cijenom dostupne satove...ali eto sve je do vlasnika...
Evo sva filozofija posjedovanja mehaničkog sata pojednostavljena u par rečenica, kao što cipele nekad kremom namažeš, to je to, hvala norm!
Btw, seiko sluša, evo za dvije sedmice je moooooožda pola sekunde otišao u minus, Nije izgleda sranje, bumo videli! Puno pozdrava
restauracija starog dzepnog sata...izmedju ostalog, nedostaju kazaljke...nadjene odgovarajuce iz te ere ali centralna rupa na minutnoj kazaljci je maaalo veca...rjesenje, napraviti mali prsten od mesinga i sve uklopiti...
nastimano...
Norm wrote: ↑08/07/2020 08:11
moze li pojasnjenje...sta je redovno a sta periodicno servisiranje, koji je to vremenski okvir
...svaki proizvodjac daje redovni, vremenski preporuceni okvir za servis mehanizama, slicno kao i proizvodjaci automobila...periodicno servisiranje je servisiranje kada vlasnik 'primjeti problem' ili se 'sjeti' da bi mozda trebalo uraditi servis (ciscenje-podmazivanje)...kod nas je to uglavnom kad sat stane... ...moje misljenje, ne mora biti nuzno ispravno, za satove koji su cjenovno dostupni vecini nas je nekih 3-5.god max...skuplji brendovi preporucuju i cesce, ali je tu naravno prisutna i marketinska komponenta...
Norm wrote: ↑27/07/2020 22:37
...svaki proizvodjac daje redovni, vremenski preporuceni okvir za servis mehanizama, slicno kao i proizvodjaci automobila...periodicno servisiranje je servisiranje kada vlasnik 'primjeti problem' ili se 'sjeti' da bi mozda trebalo uraditi servis (ciscenje-podmazivanje)...kod nas je to uglavnom kad sat stane... ...moje misljenje, ne mora biti nuzno ispravno, za satove koji su cjenovno dostupni vecini nas je nekih 3-5.god max...skuplji brendovi preporucuju i cesce, ali je tu naravno prisutna i marketinska komponenta...
Sta sa satovima koji vise stoje nego što rade.
Npr imam dva sata, jedan nosim svakodnevno a drugi jednom mjesecno.
Da li ih nositi u istom vremenskom intervalu ili ?
Norm wrote: ↑27/07/2020 22:37
Sta sa satovima koji vise stoje nego što rade.
Npr imam dva sata, jedan nosim svakodnevno a drugi jednom mjesecno.
Da li ih nositi u istom vremenskom intervalu ili ?
...satni mehanicki mehanizmi su podmazani posebnom vrstom lubrikanata, koji su napravljeni i predvidjeni samo za podmazivanje pokretnih dijelova satnih mehanizama...da ne ulazimo dalje u problematiku samih ulja i masti, iako su maziva proizvedena viskotehnoloskim postupkom ta maziva su podlozna gubitku svojih svojstava tokom vremena i vanjskih uticaja (promjena temperature, vlaznosti i stojanja)...preporuka je da se svaki sat, ako se ne nosi onda mozda jednom u sedmici navije da odradi 24, 36, 48 sati kolika mu je vec rezerva...a bas zbog toga da bi ulje/lubrikant podmazalo ne samo osovinice nego i oprugu za navijanje, koja je takodje podmazana, to jest da bi koliko toliko produzili vijek trajanja mehanizma...