Stvar je u tome da je mobitel pun samo onda kad ti ne treba, a baš onda kad dođe doba dana kad krećeš intenzivnije koristiti uređaj, baterija je već polagano na izdisaju.TheRedhead wrote: ↑05/10/2023 14:56 pa ne mogu da vjerujem da se ne moze rastati od mobitela na sat vremena dok se puni, radite nesto drugo xD
Znači ustaneš se ujutro i baterija je naravno puna. Onda polako kako dan teče tu i tamo šibaš neke pozive, šalješ ili primiš neku kratku poruku, provjeriš neku informaciju koja ti treba na googleu itd. Radni dan je gotov, baterija još nije prazna, ali si je fino pomuzao.
Dođeš kući i šta radiš? Normalno, skineš sve sa sebe i baciš se u krevet. Eh, tek sad kreće pravi dernek jer se taj krevet ustvari samo pretvara u novo radno mjesto. Znači uzmeš mobitel u ruku i šta ti je bitno? Bitno ti je da je kabel dovoljno dugačak da ti ne ometa normalno korištenje, znači da se možeš bez zatezanja okrenut i na jednu i na drugu stranu kreveta. Ako je kabel prekratak, onda moraš stalno bit okrenut na istu stranu i ukočit ćeš se.
E sad treba odgovorit na sve mejlove i ostale poruke koje su se nakupile tokom dana. Ako treba istipkati neku materiju koja je malo zahtjevnija (recimo nekoliko stranica teksta), onda nema smisla zajebavati se s mobitelom nego fino sjedi ispred prave tipkovnice i istipkaj sve što treba. Ali to se dešava samo ponekad, najčešči slučaj je da treba odgovoriti na veći broj kraćih poruka, pa osoba ne shvati isprve što si htio reći, pa te onda priupita ponovo, pa ti ponovo objasniš ovaj put još opširnije itd. Uglavnom, realno je za očekivati da ćeš stuć na takvu vrstu korespodencije barem sat do sat i pol dnevno, svaki dan - a najbolje je to vrijeme provest udobno ležeć u krevetu priključen na dugački kabel od barem dva metra.
E sad se već smrklo, kraj je dana i polako kontaš kad ćeš ić spavat. Pitanje je koje područje u životu pratiš i šta te zanima, da li si u financijama, politici, geopolitici, sportu, modi, tehnologiji... ovisno o dobi, spolu i demografskoj skupini kojoj pripadaš imaš i neko područje koje te zanima. Najčešći model isporuke friških vijesti u današnje doba u koje živimo su video intervjui i podcasti. Znači ako hoćeš biti u toku s onim što se događa, moraš dnevno pogledati barem jedan podcast iz onog područja koje pratiš. Prosječna dužina jednog podcasta je oko 1:50-2:50 sati. Ali ajmo reć negdje u prosjeku da jedan podcast traje oko dva i pol sata. Znači to je minimalno dva i pol sata svaki dan koje moraš odvojiti svaki dan samo na apsorbiranje novih informacija da bi bio u toku. Koji je uređaj najpogodniji za konzumaciju takvog sadržaja? Pa naravno, mobitel. Ali moraš ga imati blizu kreveta zato jer će ti se svako malo desit situacija da ti koncentracija odluta pa ćeš morat malo premotat nazad da ponovno čuješ neku informaciju, ili ćeš morati ručno provjeriti neki podatak koji si čuo pa ćeš opet morat uzet uređaj u ruke i ić na google itd. Ja recimo pratim financije, a tu je dužina jednog podcasta najčešče oko 1:45h, pa pogledam jedan takav svaki dan i još par kraćih informacija po 15-20 min.
Uglavnom, što se mene tiče, ova era podcasta koja je zamijenila papirnate dnevne novine je prilično OK, jer mogu ugasit svjetlo, okrenut se na drugu stranu kreveta, stisnut oči i slušati sadržaj kao da slušam recimo neku radio stanicu. Znači lagano odmaram oči, nema potrebe za naprezanjem kao kad čitam novine.
S obzirom da je već kraj dana, može se desit da u toku podcasta ponekad i zaspeš, ali to nije problem jer mobitel se ionako puni u isto vrijeme dok se video vrti, tako da te neće ujutro dočekat prazan.
Teoretski, mogao bih sačekati ta dva sata da se mobitel napuni pa ga tek onda počet intenzivnije koristit, ali to mi je onda zauvijek izgubljena dva sata koja kasnije više nikako ne mogu nadoknadit. Taj dan ću znači automatski morati ići u krevet dva sata kasnije nego inače, što znači i dva sata sna manje. A nemam baš vremena na bacanje. FTV pretplatu ne plaćam već godinama jer sam izbacio televizor iz kuće i ne koristim ga. Ne konzumiram nikakve socijalne mreže, nemam account ni na fejsbuku, ni na instagramu, ni na tiktoku... i opet jedva stignem, opet mi uvijek fali vremena i uvijek imam masu nedovršenih stvari koje mi ostanu visiti mjesecima.
Naravno, nije svačiji dan isti, i nije realno za očekivati da će npr. neka srednjovječna žena koja dođe popodne kući s posla i kuha djeci ručak imati iste navike kao ja koji sam mlađi muškarac, ali od nje društvo ionako niti ne očekuje da zarađuje neki ozbiljniji novac, nego da je udana za nekoga tko to radi za nju (dakle za mene
Eventualno bismo mogli raspravljati o tome da smo u dobu kada bežično punjenje zamjenjuje kablove (pa i ove od dva metra), ali meni to bezično punjenje ne odgovara jer mi se mobitel ne puni dok ležim, držim ga u rukama i odgovaram na mejlove.
Eto zato je kabel za punjenje od dva metra spas za mnogo ljudi koji imaju slične navike.