Pa ako vec shvatas da je tebi licno potrebna vjera u boga kako bi uspjela u nekim svojim nakanama, a da nekome nije potrebna da bi ostvario svoje zelje, onda ti to moze reci da bi i ti sama mogla prevladati tu potrebu sto bi u svakom slucaju predstavljalo veliki korak naprijed. Jer bi sve nove zivotne probleme lakse prebrodila kad ne postoji nikakva druga potreba (u ovom slucaju za vjerovanjem u nadnaravno) nego se mozes fokusirati apsolutno na rjesavanje problema.amiliana wrote:Istina ali da bi uspio potrebna je i vjera, da bi odrzao ono sto si uspio.Razumijem da su ljudi koji ne vjeruju u boga manje optereceni, vjera ti moze pomoci ako nista olaksati, meni je barem potrebna da bih uspjela,pogotovo kada bih imala vecih problema kakvih sam nazalost imala.Slazem se da je znanje najbitnije ali sve je lakse kada je vjera u Boga tu.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Leo_alfa
#5426 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Leo_alfa
#5427 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da treba pokazati djelima, a ne samo zeljama, sta u stvari hocemo da ostvarimo. MEdjutim zasto to vezati uz ista bozansko? Ako vec dovodimo boga u tu pricu onda se postavlja pitanje gdje nam konkretno on pomogne? Sta cemo njemu pripisati kao zaslugu?Towelie wrote:Ko ti garantuje da ces ozdraviti ako odes doktoru? Mozes umreti na operacionom stolu ili te moze doktor "obradovati" vescu da ti je ostalo 10. Ti pitas cega 10? Meseci, nedelja? On odbrojava 9, 8, 7...Leo_alfa wrote:U cemu se onda konkretno ocituje bozija pomoc? Ako smo bolesni odemo doktoru, pa uz boziju pomoc cemo i ozdraviti![]()
Salu na stranu, treba pokazati intenciju ka promeni i nakon iskazane zelje da se nesto menja (seti se ajeta da Allah nece promeniti stanje jednog naroda dok se taj narod sam ne promeni) dodje Allahova pomoc. Ima jedna fina analogija kada vozacu pukne guma, ali to neke druge prilike.
Taj dan nece biti saobracajne guzve? Ispostavit ce se da osiguranje pokriva sve troskove lijecenja? Osjecat cemo se smireni i sigurni? Nece nas biti strah? Sve mozemo objasniti i bez boga, nema ga smisla uopste uplitati u ovo sve. A cak i ono sto ne mozemo objasniti, nema smisla povezivati s bogom, logika ne dozvoljava.
- Towelie
#5428 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dozvoljava logika, samo sto prethodno moras verovati u kader kao obavezni imanski sart. Onda kad verujes da se desava samo ono sto Allah hoce, znas da je pacijent preziveo uspesnu operaciju zahvaljujuci Bogu koji je primarni uzrok, a sebebom doktora kao sekundarnog uzroka. Da je Bog propisao da pacijent ne prezivi, doktor je mogao dati sve od sebe, ali to opet ne bi bilo dovoljno.Leo_alfa wrote:Naravno da treba pokazati djelima, a ne samo zeljama, sta u stvari hocemo da ostvarimo. MEdjutim zasto to vezati uz ista bozansko? Ako vec dovodimo boga u tu pricu onda se postavlja pitanje gdje nam konkretno on pomogne? Sta cemo njemu pripisati kao zaslugu?Towelie wrote:Ko ti garantuje da ces ozdraviti ako odes doktoru? Mozes umreti na operacionom stolu ili te moze doktor "obradovati" vescu da ti je ostalo 10. Ti pitas cega 10? Meseci, nedelja? On odbrojava 9, 8, 7...Leo_alfa wrote:U cemu se onda konkretno ocituje bozija pomoc? Ako smo bolesni odemo doktoru, pa uz boziju pomoc cemo i ozdraviti![]()
Salu na stranu, treba pokazati intenciju ka promeni i nakon iskazane zelje da se nesto menja (seti se ajeta da Allah nece promeniti stanje jednog naroda dok se taj narod sam ne promeni) dodje Allahova pomoc. Ima jedna fina analogija kada vozacu pukne guma, ali to neke druge prilike.
Taj dan nece biti saobracajne guzve? Ispostavit ce se da osiguranje pokriva sve troskove lijecenja? Osjecat cemo se smireni i sigurni? Nece nas biti strah? Sve mozemo objasniti i bez boga, nema ga smisla uopste uplitati u ovo sve. A cak i ono sto ne mozemo objasniti, nema smisla povezivati s bogom, logika ne dozvoljava.
- nasa
#5429 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Leo, pa manje vise u islamu Bogu se pripise sva zasluga, za sve, nema bas tog tvog pitanja gdje cemo mu pripisati zaslugu....u krscanstvu je nesto drugacije...
-
r_faruk
#5430 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesam li ja ateista zato sto alah tako hoce ili zato sto sam ja tako odlucio.
druga stvar, gdje da nadjem serijatski zakon...? ima li to igdje zapisano...
- skupljac_zeljeza
#5431 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjerovatno što nemaš konkretno iskustvo. Pa recimo nekakav primjer iz tvog iskustva koji ne uzimaj bukvalno nego kao metaforu. Možeš stići od Sarajeva do Zenice pješice, ali autom je puno lakše.Leo_alfa wrote:U cemu se onda konkretno ocituje bozija pomoc? Ako smo bolesni odemo doktoru, pa uz boziju pomoc cemo i ozdraviti
- Lalena
#5432 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa ako jesi ateista, kako mozes krivicu prebacivati na Allah dz.s. kada ne vjerujes da On postoji? Znaci, sam si odlucio i sam ces snositi odgovornost.r_faruk wrote:Jesam li ja ateista zato sto alah tako hoce ili zato sto sam ja tako odlucio.
Sto se tice nas vjernika, sve se desava s Bozijom voljom i odredjenjem, i zato ne pripisujemo sebi zaslugu sto smo vjernici, znamo da nas je On uputio...
- skupljac_zeljeza
#5433 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dopada mi se što u diskusiji razdvajaš perspektive i percepcije. Udrobljeno ne vodi ničemu.Lalena wrote:Pa ako jesi ateista, kako mozes krivicu prebacivati na Allah dz.s. kada ne vjerujes da On postoji? Znaci, sam si odlucio i sam ces snositi odgovornost.r_faruk wrote:Jesam li ja ateista zato sto alah tako hoce ili zato sto sam ja tako odlucio.
Sto se tice nas vjernika, sve se desava s Bozijom voljom i odredjenjem, i zato ne pripisujemo sebi zaslugu sto smo vjernici, znamo da nas je On uputio...
-
r_faruk
#5434 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ima li ovo drugo, gdje da nadjem serijat?
-
kerima1
#5435 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesi,ako cemo po kur'anskom ajetu da:'vi ne mozete nista osim onog sto Bog hoce'r_faruk wrote:Jesam li ja ateista zato sto alah tako hoce ili zato sto sam ja tako odlucio.
.
- GAU8
#5436 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da ti kak'u književnost ne studiraš ili šta god, na filozofskom???skupljac_zeljeza wrote:Dopada mi se što u diskusiji razdvajaš perspektive i percepcije. Udrobljeno ne vodi ničemu.Lalena wrote:Pa ako jesi ateista, kako mozes krivicu prebacivati na Allah dz.s. kada ne vjerujes da On postoji? Znaci, sam si odlucio i sam ces snositi odgovornost.r_faruk wrote:Jesam li ja ateista zato sto alah tako hoce ili zato sto sam ja tako odlucio.
-
r_faruk
#5437 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
uzmimo za pretpostavku da sam vjernik. kako to da je vas uputio da vjerujete, a mene nije uputio da ne vjerujem, odnosno ja sam sam izabrao da ne vjerujem a vi niste izabrali da vjerujete...
- GAU8
#5438 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjera isključuje postavljanje pitanja.r_faruk wrote:uzmimo za pretpostavku da sam vjernik. kako to da je vas uputio da vjerujete, a mene nije uputio da ne vjerujem, odnosno ja sam sam izabrao da ne vjerujem a vi niste izabrali da vjerujete...
Ultimativni odgovor je "Čudni su putevi njegovi."
-
kerima1
#5439 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bas!r_faruk wrote:uzmimo za pretpostavku da sam vjernik. kako to da je vas uputio da vjerujete, a mene nije uputio da ne vjerujem, odnosno ja sam sam izabrao da ne vjerujem a vi niste izabrali da vjerujete...
I,jel to Bog izdvaja neke ljude (miljenici NJegovi) pa im daje uputu,a druge ostavlja na stranputici?!
Kako me ovo asocira na jevreje,(kazu za sebe da su Boziji odabrani narod)
- amiliana
#5440 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mogu ali necu, jer nisam tako naucena i vjera u Gospoda boga je jaca, ne znam kako ateisti uspijevaju, mene bih na prvom mjestu bilo strah boga, a to da bih postala ateista to se vjerovatno nikad ne bi ni dogodilo, kazem uz sve probleme koje sam imala kada covjeku jeLeo_alfa wrote:Pa ako vec shvatas da je tebi licno potrebna vjera u boga kako bi uspjela u nekim svojim nakanama, a da nekome nije potrebna da bi ostvario svoje zelje, onda ti to moze reci da bi i ti sama mogla prevladati tu potrebu sto bi u svakom slucaju predstavljalo veliki korak naprijed. Jer bi sve nove zivotne probleme lakse prebrodila kad ne postoji nikakva druga potreba (u ovom slucaju za vjerovanjem u nadnaravno) nego se mozes fokusirati apsolutno na rjesavanje problema.amiliana wrote:Istina ali da bi uspio potrebna je i vjera, da bi odrzao ono sto si uspio.Razumijem da su ljudi koji ne vjeruju u boga manje optereceni, vjera ti moze pomoci ako nista olaksati, meni je barem potrebna da bih uspjela,pogotovo kada bih imala vecih problema kakvih sam nazalost imala.Slazem se da je znanje najbitnije ali sve je lakse kada je vjera u Boga tu.
najpotrebnija vjera da mu pomogne da predbrodi sve to i krene naprijed.Ne treba samo sjediti i moliti se treba raditi, a vjera ti samo moze pomoci da se odrzis u svemu tome.Nemam nista protiv ateista svako ima pravo svog izbora, ali ja sebe ne vidim u tome jer onda to nisam ja.
- GAU8
#5441 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nema to veze s jevrejima.kerima1 wrote: Kako me ovo asocira na jevreje,(kazu za sebe da su Boziji odabrani narod)
Svaka religija tvrdi da je isključivo ona prava, jedina ispravna itd.
Pa čak i svaka sekta i ogranak unutar religija isto to tvrdi. Isključivost drugih je osnovni princip: "mi smo odabrani, ostali su u zabludi".
No, to dovodi do jedinog mogućeg zaključka.
Ili nije niko upravu, i bog je šuplja, ili su svi upravu (što opet znači ovo prvo
- GAU8
#5442 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ispravno je: nekim ljudima je potrebna vjera, a nekim ne.amiliana wrote:... covjeku je
najpotrebnija vjera da mu pomogne da predbrodi sve to i krene naprijed..
- zambaklija
#5443 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
vjera je kočnica,namjerno izmišljena da bi ljudski napredak obuzdala i usporila ali i da nas obuzda u postavljanju pitanja KO SMO,ŠTA SMO i KUD TO IDEMO a i taj bog ili bogovi isto tako su izmišljeni sa istim razlogom
- Lalena
#5444 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidis, tvoje pitanje je kontradiktorno... kazesr_faruk wrote:uzmimo za pretpostavku da sam vjernik. kako to da je vas uputio da vjerujete, a mene nije uputio da ne vjerujem, odnosno ja sam sam izabrao da ne vjerujem a vi niste izabrali da vjerujete...
, ok, pretpostavila sam da si vjernik. onda kazesuzmimo za pretpostavku da sam vjernik
pa sta sad, da pretpostavim da si vjernik ili nevjrnik?a mene nije uputio da ne vjerujem
Ti hoces neki zakljucak koji bi se odnosio i na jedne i na druge, ne znam kako ocekujes da se ljudi koji vjeruju u Boga i oni koji ne vjeruju u Boga, sloze oko toga kakav je Bog, i jos kompleksinje, oko pitanja sudbine i predodredjenja...
Pa to i jesu stvari koje razlikuju vjernike i nevjernike.
Ako zaista zelis odgovor na svoje pitanje, prvo odluci jesi li vjernik ili ne, ne mozes biti oboje niti i jedna i druga strana mogu biti zadovoljne istim odgovorom.
Da, sto se tice ateista, sami su odgovorni da ne vjeruju, jer onoga momenta kada kazu da je Bog to odredio, tada vise nisu ateisti.
- Lalena
#5445 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ok, ne znam zasto bi ovdje samo ateisti postavljali pitanja vjernicima, pa cu pitati...zambaklija wrote:vjera je kočnica,namjerno izmišljena da bi ljudski napredak obuzdala i usporila ali i da nas obuzda u postavljanju pitanja KO SMO,ŠTA SMO i KUD TO IDEMO a i taj bog ili bogovi isto tako su izmišljeni sa istim razlogom
Ko je namjerno izmislio tu kocnicu po tvome?
Na koji nacin to vjera obuzdava i usporava napredak?
I kome je to u interesu da ne napredujemo, da ne shvatimo ko smo i sta smo i kud idemo ?
Molim odgovore s dokazima i argumentima, kako i prilici ateistima...
Ja sam iz ovoga zakljucila da je za nazadovanje kriva iskljucivo vjera, jel' tako? Pa ne znam sta se onda desilo s ateistickim drustvima, zasto oni nisu napredovali u beskonacnost, jer bilo je i takvih kroz historiju...
Jel' to znaci da su za vas npr. komunisticke zemlje najnaprednije (zapad nije deklarisan kao ateisticki, naprotiv, a smatra se nekim modelom uspjeha).
Po cemu to uopste mjerite naprdak nekog drustva, po odsutnosti religije, materijalnom blagodtanju, ili ljudkim pravima, moralnosti pojedinaca ili necemu trecem???
- S4mpion
#5446 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na čiju logiku misliš? Svoju?Leo_alfa wrote:Sve mozemo objasniti i bez boga, nema ga smisla uopste uplitati u ovo sve. A cak i ono sto ne mozemo objasniti, nema smisla povezivati s bogom, logika ne dozvoljava.
- GAU8
#5447 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
O majstore ostavljam ti drugu smjenu.S4mpion wrote:Na čiju logiku misliš? Svoju?Leo_alfa wrote:Sve mozemo objasniti i bez boga, nema ga smisla uopste uplitati u ovo sve. A cak i ono sto ne mozemo objasniti, nema smisla povezivati s bogom, logika ne dozvoljava.
-
Mohamad Sissoko
#5448 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I Newtona je vjera obuzdala pa se prevari lik i napisa jedno od najvecih naucnih djela.Lalena wrote:
Na koji nacin to vjera obuzdava i usporava napredak?
bold - Gluposti ba obične.
- harač
#5449 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
baš suprotno, kada se počeo baviti eshatologijom i alhemijom u potpunosti je napustio naučna istraživanja, te čitav taj dio života nije doprinio ništa čovječanstvu, a po svemu sudeći nije bio ni bog zna kakav teolog, jer je i u tom području bio nezapažen. (ipak, njegov trag u nauci bio je dovoljan da ga učini besmrtnim)Mohamad Sissoko wrote:I Newtona je vjera obuzdala pa se prevari lik i napisa jedno od najvecih naucnih djela.Lalena wrote:
Na koji nacin to vjera obuzdava i usporava napredak?![]()
slično i islamom. stupanjem al-gazalija na scenu počinje spori, ali konstantni pad islamske civilziacije ka kamenom dobu
-
5 0 5
#5450 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mohamad Sissoko wrote:I Newtona je vjera obuzdala pa se prevari lik i napisa jedno od najvecih naucnih djela.Lalena wrote:
Na koji nacin to vjera obuzdava i usporava napredak?![]()