ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#5401 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

tempuser wrote: 13/02/2020 19:56
BadBoy wrote: 13/02/2020 19:16
shandrprcSA wrote: 13/02/2020 18:49
nije uopste pogrijesio... jbm ti ljudi najosnovnije stvari o voznji ne znaju :run:
Ne uključujem se u diskusiju govorim samo konkretno o članu koji je postavio. Hajde malo čitajte. Da su htjeli napisati da se mora skretati isključivo u krajnju desnu traku napisali bi nešto tipa: "Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da se uključi/da skrene/ u saobraćajnu traku koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza."
Kakva je razlika?
Obrati paznju na boldirani dio
"dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza"
Obavi skretanje - znaći cijeli manevar, ulaz i izlaz iz raskrsnice, a be samo prilaz raskrsnici, obavljas u traci koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza.

Osim toga da se pod "obavljanjem skretanja" podazumjeva cijeli manevar potvrđuje i 48/2 koji kaže:

2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza[/b]...

Za skretanje ulijevo definiše čak i putanju.

Prilazak raskrsnici, na koji ti misliš, zakon odvojeno tretira i reguliše u čl. 50/3.

E sad, da je onako kako tumačiš vidi paradoksa:
Krećem se ulicom H. Čemerlića iz pravca i hocu da skrenem lijevo prema gradu. Po tvom tumačenju ja sam dužan sačekati u raskrsnici da svi oni, koji iz pravca Grbavice skreću desno prema gradu, izaberu jednu od 3 trake, da bih ja nakon toga također mogao izabrati jednu od 3 trake. Hoće li biti da je tako?
Biće da je tako ako su šupci, isto kao što i ti možeš izabrati traku ali tek kad se oni namire.
Topiš sam sebe, daviš se, ne ukopavaj se dalje. 8)
tempuser

#5402 Re: ZOBS

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 13/02/2020 19:51 [
Ili iz Kralja Tomislava na glavnu, tri trake se ulijevaju u tri trake, svako ima svoju, s tim da onaj iz krajnje lijeve može ići desno ili pravo. :izet:
A taj što ide polukružno mora da sačeka ako mu je traka zauzeta, pravilo desne strane.
Al u qurcu jedne žene, krajnja lijeva je samo za pravo u B. Djurdjeva!
tempuser

#5403 Re: ZOBS

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 13/02/2020 19:59

Biće da je tako ako su šupci, isto kao što i ti možeš izabrati traku ali tek kad se oni namire.
Topiš sam sebe, daviš se, ne ukopavaj se dalje. 8)
Svako se češe gdje ga svrbi pa i ti kad odgovaraš na tuđa pitanja jer znaš da lupetaš samo tako... :D

Prozumači svojim riječima:
2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza[/b]...
NediM17

#5404 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

tempuser wrote: 13/02/2020 20:01
NediM17 wrote: 13/02/2020 19:51 [
Ili iz Kralja Tomislava na glavnu, tri trake se ulijevaju u tri trake, svako ima svoju, s tim da onaj iz krajnje lijeve može ići desno ili pravo. :izet:
A taj što ide polukružno mora da sačeka ako mu je traka zauzeta, pravilo desne strane.
Al u qurcu jedne žene, krajnja lijeva je samo za pravo u B. Djurdjeva!
Je li to sve što ima da kažeš, možda si i u pravu za to, ali provjerim koliko je sutra. :o
Haj ne rise dalje, nidje veze ovo što kačiš. Čim kupim dvičinu zovem te na "dvoboj".
tempuser

#5405 Re: ZOBS

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 13/02/2020 20:06 Haj ne rise dalje, nidje veze ovo što kačiš. Čim kupim dvičinu zovem te na "dvoboj".
Ma ja, kad ne mođeš da objasniš onda niđe veze, a vidim ti s druge strane barataš respektabilnim argumentim!
Eeee karikašu moj! :D
NediM17

#5406 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

tempuser wrote: 13/02/2020 20:16
NediM17 wrote: 13/02/2020 20:06 Haj ne rise dalje, nidje veze ovo što kačiš. Čim kupim dvičinu zovem te na "dvoboj".
Ma ja, kad ne mođeš da objasniš onda niđe veze, a vidim ti s druge strane barataš respektabilnim argumentim!
Eeee karikašu moj! :D
Pa ti si ovdje "Ustavni sud" vrhovni tumaĆ zakona, samo ti slaba tumačenja. Ako si u pravu za B. Djurdjeva onda onaj iz srednje iz Kralja Tomislava može birati srednju ili krajnju lijevu. :D
Eto mi još jednog mjesta dje ću uzeti pare levatima.
tempuser

#5407 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Vidim tvoja tumačenja su vrhunska! Osim što, ko i svaki levat kojeg uhvate spuštenbih gaća, pa nema šta drugo nego vrijeđa i ujeda, okačiš link da sam sebe samo još više isprovaljuješ :lol: :lol: :lol: :
Evo da nemaš više dilema:

Skretanje i izbor prometne trake na raskrižju dvosmjernih cesta jednostavan je postupak uz korištenje osnovnog pravila i pravilnog luka , vozač koji skreće desno to obavlja u što manjem luku.

Pa onda i ilustracija (iz koje je nedvojbeno da crveni auto ima prvenstvo i pravo da bira trake :D :
Image

E moj karikašu... :D
Last edited by tempuser on 13/02/2020 20:48, edited 1 time in total.
BadBoy

#5408 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

tempuser wrote: 13/02/2020 19:56
Kakva je razlika?
Obrati paznju na boldirani dio
"dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza"
Obavi skretanje - znaći cijeli manevar, ulaz i izlaz iz raskrsnice, a be samo prilaz raskrsnici, obavljas u traci koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza.

Osim toga da se pod "obavljanjem skretanja" podazumjeva cijeli manevar potvrđuje i 48/2 koji kaže:

Za skretanje ulijevo definiše čak i putanju.

Prilazak raskrsnici, na koji ti misliš, zakon odvojeno tretira i reguliše u čl. 50/3.

E sad, da je onako kako tumačiš vidi paradoksa:
Krećem se ulicom H. Čemerlića iz pravca i hocu da skrenem lijevo prema gradu. Po tvom tumačenju ja sam dužan sačekati u raskrsnici da svi oni, koji iz pravca Grbavice skreću desno prema gradu, izaberu jednu od 3 trake, da bih ja nakon toga također mogao izabrati jednu od 3 trake. Hoće li biti da je tako?
Fakat ne ulazim u cijelu ovu diskusiju jer je ne pratim od početka. Govorim samo da član koji si postavio ne govori o obavezi ULASKA U određenu traku. Samo govori IZ koje trake skrećeš desno. Da je tako onda bi imali lošu situaciju u slučajevima kada je saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu dozvoljeno skretanje desno iz dvije trake. Reagovao sam na pogrešno tumačenje jednog stava jednog člana.

Generalno, stavovi i članovi zakona se ne mogu tek tako individualno čitati tumačiti. Treba gledati i više članova pojedinačno kao i njihovu međusobnu povezanost. U konkretnu problematiku nisam ulazio, tako da se vrlo vjerovatno čitanjem više članova i njihovim povezivanjem može dobiti odgovor na traženo pitanje. Onaj jedan citiran stav jednog člana ne daje konkluzivan odgovor na to.

U praksi, radim i ovako i onako, u ovisnosti od situacije "na terenu" jbg.
shandrprcSA

#5409 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

nemojte ga ljudi :D
NediM17

#5410 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Opet si promašio čitav fudbal. Crveni može da ih kara kako hoće, da ide pravo, da skrene desno u krajnju desnu, da skrene desno u lijevu traku, a ovi skretaĆi lijevo mogu samo da čekaju šta će on uraditi pa da nastupe. Ako dodje do bilo kakvog kontakta donji su.
Recimo primjer koji si naveo za skretanje iz H. Ćemerlića lijevo prema gradu, struĆnjaci poput tebe dodju do traJvanskih šina i čekaju ove da prodju pravo,i skreću u krajnju lijevu i ukupno prodju 2-3 auta. Ja recimo produžim koliko god mogu, do srednje ili čak krajnje desne trake,pri tome ne čineći nikakav prekršaj, sačekam da prodju ovi što idu pravo i ovi što skreću desno i tako može lijevo skrenuti 6-7-8 auta u jednom intervalu.
A ti šaraj ćilim vijugama, "čekam te kod kolima".
tempuser

#5411 Re: ZOBS

Post by tempuser »

BadBoy wrote: 13/02/2020 20:52
Fakat ne ulazim u cijelu ovu diskusiju jer je ne pratim od početka. Govorim samo da član koji si postavio ne govori o obavezi ULASKA U određenu traku. Samo govori IZ koje trake skrećeš desno. Da je tako onda bi imali lošu situaciju u slučajevima kada je saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu dozvoljeno skretanje desno iz dvije trake. Reagovao sam na pogrešno tumačenje jednog stava jednog člana.

Generalno, stavovi i članovi zakona se ne mogu tek tako individualno čitati tumačiti. Treba gledati i više članova pojedinačno kao i njihovu međusobnu povezanost. U konkretnu problematiku nisam ulazio, tako da se vrlo vjerovatno čitanjem više članova i njihovim povezivanjem može dobiti odgovor na traženo pitanje. Onaj jedan citiran stav jednog člana ne daje konkluzivan odgovor na to.

U praksi, radim i ovako i onako, u ovisnosti od situacije "na terenu" jbg.
Upravo tako kao što si napisao, treba gledati više članova:
"Iz koje trake" tj kretanje kolovozom definiše čl. 39/1, a prilazak raskrsnici 50/3:
(3) Vozač je dužan da pred raskrsnicom vozilom zauzme položaj na dovoljnoj udaljenosti, na onoj saobraćajnoj traci kojom mora da prođe kroz raskrsnicu.
E sad se vraćamo na: "dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza", sa akcentom da obavi skretanje jer je prilazak raskrsnici definisan drugim članom.
tempuser

#5412 Re: ZOBS

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 13/02/2020 21:02 Opet si promašio čitav fudbal. Crveni može da ih kara kako hoće, da ide pravo, da skrene desno u krajnju desnu, da skrene desno u lijevu traku, a ovi skretaĆi lijevo mogu samo da čekaju šta će on uraditi pa da nastupe. Ako dodje do bilo kakvog kontakta donji su.
Recimo primjer koji si naveo za skretanje iz H. Ćemerlića lijevo prema gradu, struĆnjaci poput tebe dodju do traJvanskih šina i čekaju ove da prodju pravo,i skreću u krajnju lijevu i ukupno prodju 2-3 auta. Ja recimo produžim koliko god mogu, do srednje ili čak krajnje desne trake,pri tome ne čineći nikakav prekršaj, sačekam da prodju ovi što idu pravo i ovi što skreću desno i tako može lijevo skrenuti 6-7-8 auta u jednom intervalu.
Kad smo kod karanja, tebe i dalje kara tvoj link, ko Smalović nekad :D :

Skretanje i izbor prometne trake na raskrižju dvosmjernih cesta jednostavan je postupak uz korištenje osnovnog pravila i pravilnog luka , vozač koji skreće desno to obavlja u što manjem luku.

Image
NediM17

#5413 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Sliver wrote: 13/02/2020 20:48
NediM17 wrote: 13/02/2020 19:21
BadBoy wrote: 13/02/2020 19:16

Ne uključujem se u diskusiju govorim samo konkretno o članu koji je postavio. Hajde malo čitajte. Da su htjeli napisati da se mora skretati isključivo u krajnju desnu traku napisali bi nešto tipa: "Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da se uključi/da skrene/ u saobraćajnu traku koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza."
https://autoskola-chill.hr/skretanje-i- ... tne-trake/

Evo ovo je što sam nabrzaka uspio naći, pa ko ima dilemu neka pogleda slike i pročita tekst ispod. :shock:
"Desni skretači imaju prednost i prioritet pri odabiru trake". :D
Ovo sto si nabrzaka nasao govori da nisi u pravu: "vozač koji skreće desno to obavlja u što manjem luku" U svakom slucaju vozi se desnom stranom kolovoza, a ne ovom ili onom trakom, izuzev u gradu radi prestrojavanja. To je ono kad ti instruktor ( ako si ikada polagao to je onaj ciko sto ti je nesta pricao a ti ga nisi slusao ) kaze stani sto vise uz desnu stranu, skreni desno i sto vise u desnu stranu. Zato samo postoje pravila o skretanju ulijevo, jer za desno je sve jasno, mislim trebalo bi biti jasno iz recenice: "VOZI SE DESNOM STRANOM KOLOVOZA"
A evo i ja nabrzaka nadjoh sliku da ti kazem da bi te ovi "levati" do gole koze skinuli:
Image

PS Nadam se da se nikada u saobracaju necemo sresti. ;-)

EDIT: @tempuser ne pretici s desne strane :D dok ja otkucah, pa dok ovo ono ti me preduhitri.
Ja bih volio da se sretnemo, evo situacija Kranjčevićeva-Zvizdovićeva, pik ja ovaj što skreće desno, ali nefer skrećem u lijevu traku, a ti me ovjeri s moje lijeve strane.
Nisi pročitao ono glavno "Računajte s tim da desni skretači imaju prednost i prioritet u odabiru trake" ENDE.
Ovo što vi kačite možemo svrstati u fer i korektnu vožnju.
A eto pošto kontate da ste u pravu ja sam svako jutro na gore pomenutoj lokaciji i skrećem desno u lijevu traku pa bujrum.
shandrprcSA

#5414 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

sve ovo vazi i za kruznom tok samo treba nekad malo i procitati sa razumjevanjem
shandrprcSA

#5415 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

Sliver wrote: 13/02/2020 21:11
shandrprcSA wrote: 13/02/2020 21:00 nemojte ga ljudi :D
Ma sta ga nemoj, sad bih FAP-a trin'esku dovezo na tu raskrsnicu da ga sacekam. :lol:
on ceka levate da im uzme pare :lol:
tempuser

#5416 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Da si kakva sarmantna i inteligenta treba još bi imao neki interes da ses sretnem s tobom, budući da te krase dijametralno suprotne osobine - žalim slučaj! :D
NediM17

#5417 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

shandrprcSA wrote: 13/02/2020 21:13
Sliver wrote: 13/02/2020 21:11
shandrprcSA wrote: 13/02/2020 21:00 nemojte ga ljudi :D
Ma sta ga nemoj, sad bih FAP-a trin'esku dovezo na tu raskrsnicu da ga sacekam. :lol:
on ceka levate da im uzme pare :lol:
Bujrum, rekoh, svako jutro sam tu, i još se niko za 24 godine nije našao pametan ko ti. :-)
NediM17

#5418 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Sliver wrote: 13/02/2020 21:14
NediM17 wrote: 13/02/2020 21:02 Opet si promašio čitav fudbal. Crveni može da ih kara kako hoće, da ide pravo, da skrene desno u krajnju desnu, da skrene desno u lijevu traku, a ovi skretaĆi lijevo mogu samo da čekaju šta će on uraditi pa da nastupe. Ako dodje do bilo kakvog kontakta donji su.
Valjda ce nekad imati zatvor i za takve. Nekad poslije rata su pravo kaznjavali takve. Sjecam se kolona zaustavljenih strucanjaka za saobracaj, koji bi birali trake u koje bi se ukljucili.
:run:
Šta je bilo ka d si se probudio. Možemo diskutovati šta je fer i Đentlmenski, a što se tiče zakona i pravila desne strane tu nema kompromisa.
Eto pa sad nastavite, moja ponuda stoji vazda, samo dok nabavim kakve trulje, žao mi auta, novi , neudarani. :run:
BadBoy

#5419 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Sliver wrote: 13/02/2020 21:10
Temp je u pravu, jer ZOBS kaze:"Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom
saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza," Dakle "krecuci se" ukljucuje traku iz koje skreces i traku u koju skreces. Kretanj je jedna. Ne mozes skrenuti samo iz jedne trake, zar ne? Opet se vracamo na voznju desnom stranom. ;)
Temp je možda u pravu možda ne, ne upuštam se u diskusiju. Samo sam rekao da je bilo pogrešno tumačenje jednog stava jednog člana.
tempuser wrote: 13/02/2020 21:03
Upravo tako kao što si napisao, treba gledati više članova:
"Iz koje trake" tj kretanje kolovozom definiše čl. 39/1, a prilazak raskrsnici 50/3:
(3) Vozač je dužan da pred raskrsnicom vozilom zauzme položaj na dovoljnoj udaljenosti, na onoj saobraćajnoj traci kojom mora da prođe kroz raskrsnicu.
E sad se vraćamo na: "dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza", sa akcentom da obavi skretanje jer je prilazak raskrsnici definisan drugim članom.
Tek sada imamo dobar pravni argument - kada se povezivanjem više članova dođe do jedne smislene cjeline :D

Nije rijedak slučaj da na sudu se uhvate ko pijan plota jednog člana i ne može nikako da skonta da taj jedan član ili ništa ne znači bez drugih članova ili neki drugi član krije izuzetak. Jbg, danak neiskustvu, ali su takvim redovito svi drugi krivi a nikada on.
NediM17

#5420 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Image

Ista je logika i za desnog skretaca, samo sto desni ne mora nikog pustati, zbog pravila desne strane. Druga je stvar fer voznje i logike.

Ja sam ovaj zeleni (do plavog) sto ce skrenuti desno u lijevu traku. Pa bujrum crvene mudonje da vas vidim.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5421 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

ja sam ovaj zeleni do crvenog,mogul ic pravo?
NediM17

#5422 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Sliver wrote: 13/02/2020 21:51
NediM17 wrote: 13/02/2020 21:49 Image

Ista je logika i za desnog skretaca, samo sto desni ne mora nikog pustati, zbog pravila desne strane. Druga je stvar fer voznje i logike.

Ja sam ovaj zeleni (do plavog) sto ce skrenuti desno u lijevu traku. Pa bujrum crvene mudonje da vas vidim.
Da te pitam, je li pricamo iskljucivo o situaciji gdje je zastoj u saobracaju ili u situaciji gdje su samo ta dva vozila, jedan hoce desno, drugi lijevo i nijednog vozila vise u krugu od kilometar?
Nije bitno o koliko auta pricamo. Desni skretaĆ bira traku i ima prednost u koju god da ulazi, pravilo desne strane, kraj price.
bitanga_sa_otesa wrote: 13/02/2020 21:52 ja sam ovaj zeleni do crvenog,mogul ic pravo?
Mores, ali ugasi prvo desni zmigavac. Ne zbunjuj ostale ucesnike u saobracaju. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5423 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

falavi poyyy
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5424 Re: ZOBS

Post by mk ultra »

NediM17 wrote: 13/02/2020 21:56
Sliver wrote: 13/02/2020 21:51
NediM17 wrote: 13/02/2020 21:49 Image

Da te pitam, je li pricamo iskljucivo o situaciji gdje je zastoj u saobracaju ili u situaciji gdje su samo ta dva vozila, jedan hoce desno, drugi lijevo i nijednog vozila vise u krugu od kilometar?
Nije bitno o koliko auta pricamo. Desni skretaĆ bira traku i ima prednost u koju god da ulazi, pravilo desne strane, kraj price.
bitanga_sa_otesa wrote: 13/02/2020 21:52 ja sam ovaj zeleni do crvenog,mogul ic pravo?
Mores, ali ugasi prvo desni zmigavac. Ne zbunjuj ostale ucesnike u saobracaju. :mrgreen:
I tako bi te zaustavili na 10tak lokacija gdje to love po sarajevu :lol:

Desni u prvu desnu, lijevi u prvu lijevu, tako nas zakon kaze, a to stoji da lijevi ne bi smio ni kretati dok desni ne skrene...
tempuser

#5425 Re: ZOBS

Post by tempuser »

BadBoy wrote: 13/02/2020 21:45
Tek sada imamo dobar pravni argument - kada se povezivanjem više članova dođe do jedne smislene cjeline :D

Nije rijedak slučaj da na sudu se uhvate ko pijan plota jednog člana i ne može nikako da skonta da taj jedan član ili ništa ne znači bez drugih članova ili neki drugi član krije izuzetak. Jbg, danak neiskustvu, ali su takvim redovito svi drugi krivi a nikada on.
Pa ja sam se u cijelu pricu uvukao uzimajuci u obzir druga 2 clana, da je prilazak raskrsnici uredjen drugm clanom i da se "obavljanje skretanja", iz clana koji sam citirao, moze odnositi samo kompeltan manevar, ulazak-voznja po luku kroz raskrsnicu- izlazak, a ne samo ulazak.

Tako sam beskonacno puta pitao onog nesretngo respa kako se po cl 39/3 drugacije mozes ometati vozaca iza sebe osim sporom voznjom, ako su naglo ubrzavanje i usporavanje regulisani drugim clanovima, jer je tvrdio da ometanje vozaca iza ne znaci spora voznja. :D
Post Reply