BadBoy wrote: ↑13/02/2020 19:16
shandrprcSA wrote: ↑13/02/2020 18:49
nije uopste pogrijesio... jbm ti ljudi najosnovnije stvari o voznji ne znaju
Ne uključujem se u diskusiju govorim samo konkretno o članu koji je postavio. Hajde malo čitajte. Da su htjeli napisati da se mora skretati isključivo u krajnju desnu traku napisali bi nešto tipa: "Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da se uključi/da skrene/ u saobraćajnu traku koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza."
Kakva je razlika?
Obrati paznju na boldirani dio
"dužan je da
obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza"
Obavi skretanje - znaći cijeli manevar, ulaz i izlaz iz raskrsnice, a be samo prilaz raskrsnici, obavljas u traci koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza.
Osim toga da se pod "obavljanjem skretanja" podazumjeva cijeli manevar potvrđuje i 48/2 koji kaže:
2) Vozač vozila koje skreće ulijevo
dužan je da obavi skretanje krećući se
krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i
uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza[/b]...
Za skretanje ulijevo definiše čak i putanju.
Prilazak raskrsnici, na koji ti misliš, zakon odvojeno tretira i reguliše u čl. 50/3.
E sad, da je onako kako tumačiš vidi paradoksa:
Krećem se ulicom H. Čemerlića iz pravca i hocu da skrenem lijevo prema gradu. Po tvom tumačenju ja sam dužan sačekati u raskrsnici da svi oni, koji iz pravca Grbavice skreću desno prema gradu, izaberu jednu od 3 trake, da bih ja nakon toga također mogao izabrati jednu od 3 trake. Hoće li biti da je tako?