ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#5376 Re: ZOBS

Post by amar1994 »

koliko znam,vozac na cijoj strani je prepreka duzan je da ceka,tako da da,imas pravo prolaza,isao sam tuda cesto prije i jebavao sve redom glupanima i bahatim idiotima,ima ih cak sto prave sebi traku iz kontra smjera kad je guzva :-) ,takvog vratis nazad do crkve 8-) :izet:

PS.posebna su prica retardi koji parkriaju auto na cosku i onda autobus ne moze proc nikako..godinama sam cekao sestru,a gdje,pa u albanskoj ulici ko coek 8-)

slicnu situaciju imam ovde gdje su ztua i narandzasta isti smjer a plava kontra ,zasto bi ja pustao levata koji ne zna smotat(zuta) i sijece moju traku(narandzasta) jer zaobilazi trotoar,al moram jer me jebe znak prvenstva :-D

Image
tempuser

#5377 Re: ZOBS

Post by tempuser »

mk ultra wrote: 11/02/2020 20:13 Kad si vidio desnu traku tu slobodnu?
Za F.A. Zvizdovića i Kranjevićevu je najjveća sreća sto večina vozača ili misli svojom glavom da se prilagodi situaciji ili mehanički reaguju, tako da u najvećem broju slučajeva ovi što idu iz pravca DB-a puste ove što idu iz pravca želj. stanice da skrenu u lijevu traku iako nemaju prednost.
seoBIH

#5378 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Da li zaista nemaju prednost po zakonu, ako je njihova traka "nedostupna"?
tempuser

#5379 Re: ZOBS

Post by tempuser »

seoBIH wrote: 12/02/2020 10:55 Da li zaista nemaju prednost po zakonu, ako je njihova traka "nedostupna"?
Nemaju. Ti si po zaknu dužan da skreneš u najbližu desnu traku, onaj koji iz suprotnog smjera također, to što je tebi najbliža desna traka zauzeta je "tvoj problem".
seoBIH

#5380 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Ako je to tačno, odična lokacija za naplatu štete.
sale07

#5381 Re: ZOBS

Post by sale07 »

tempuser wrote: 12/02/2020 11:02
seoBIH wrote: 12/02/2020 10:55 Da li zaista nemaju prednost po zakonu, ako je njihova traka "nedostupna"?
Nemaju. Ti si po zaknu dužan da skreneš u najbližu desnu traku, onaj koji iz suprotnog smjera također, to što je tebi najbliža desna traka zauzeta je "tvoj problem".
Upravo to isto kao sto policija svaki dan zaustavlja vozila kod američke ambasade vozila koja nakon skretanja idu u drugu traku(srednju)
azdralovic

#5382 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Cime je to regulisano ? ja ne mogu da nadjem nigdje... ZOBS kaze da ovi sto skrecu lijevo propustaju ove sto skrecu desno i to je to

edit: nasao sam na nekoj hrvatskoj stranici auto skole sljedece Kada je promet sa suprotne strane gust, skretanje u prvu lijevu traku omogućava usporedno skretanje s vozilom iz suprotnog smjera koje skreće udesno. Računajte s tim da desni skretači imaju prednost i prioritet u odabiru trake.
tempuser

#5383 Re: ZOBS

Post by tempuser »

azdralovic wrote: 13/02/2020 16:45
Cime je to regulisano ? ja ne mogu da nadjem nigdje... ZOBS kaze da ovi sto skrecu lijevo propustaju ove sto skrecu desno i to je to
Regulisano zakonom o igrama na sreću! Čime će biti regulisano:

5. Skretanje

Član 48

(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.
azdralovic

#5384 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

tempuser wrote: 13/02/2020 16:53

5. Skretanje

Član 48

(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.
Pa ok ali sta cemo onda sa clanom 49 ?
NediM17

#5385 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

@azdralovic
Pusti ove tumace zakona, kada iz ulice sa jednom trakom za jedan smjer vrsis skretanje udesno u ulicu sa vise traka mozes da biras u koju ces skrenuti.
Svako jutro cekam te sto od vojne bolnice skrecu ulijevo, a ja od zelj. stanice dolazim i skrecem udesno, da vidim koji ce me to opaliti bez obzira u koju cu traku skrenuti. :mrgreen:
tempuser

#5386 Re: ZOBS

Post by tempuser »

azdralovic wrote: 13/02/2020 16:55
tempuser wrote: 13/02/2020 16:53

5. Skretanje

Član 48

Pa ok ali sta cemo onda sa clanom 49 ?
Nećemo ništa. Ako poštuješ čl. 48 nikome ne siječeš putanju niti uzimaš prednost!
tempuser

#5387 Re: ZOBS

Post by tempuser »

NediM17 wrote: 13/02/2020 17:25 kada iz ulice sa jednom trakom za jedan smjer vrsis skretanje udesno u ulicu sa vise traka mozes da biras u koju ces skrenuti.
Član 48

Naravno da možeš da biraš, ne samo traku nego i smjer...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Al se sutručnak karikaš moj provali!
NediM17

#5388 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Citaj, citaj i pokusaj shvatiti taj clan. :run:
BadBoy

#5389 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Temp mislim da si ovdje pogriješio. Taj član govori da desno uvijek moraš skretati iz krajnje desne trake, osim ako nije znakom drugačije dozvoljeno. Ne govori o tome u koju traku se uključuješ.
NediM17

#5390 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

:thumbup:
BadBoy wrote: 13/02/2020 18:11 Temp mislim da si ovdje pogriješio. Taj član govori da desno uvijek moraš skretati iz krajnje desne trake, osim ako nije znakom drugačije dozvoljeno. Ne govori o tome u koju traku se uključuješ.
shandrprcSA

#5391 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

NediM17 wrote: 13/02/2020 17:25 @azdralovic
Pusti ove tumace zakona, kada iz ulice sa jednom trakom za jedan smjer vrsis skretanje udesno u ulicu sa vise traka mozes da biras u koju ces skrenuti.
Svako jutro cekam te sto od vojne bolnice skrecu ulijevo, a ja od zelj. stanice dolazim i skrecem udesno, da vidim koji ce me to opaliti bez obzira u koju cu traku skrenuti. :mrgreen:
evo ja cu :izet: skreni u u moju lijevu pa udari :D
BadBoy wrote: 13/02/2020 18:11 Temp mislim da si ovdje pogriješio. Taj član govori da desno uvijek moraš skretati iz krajnje desne trake, osim ako nije znakom drugačije dozvoljeno. Ne govori o tome u koju traku se uključuješ.
nije uopste pogrijesio... jbm ti ljudi najosnovnije stvari o voznji ne znaju :run:
NediM17

#5392 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Jesi mu zad'o domaći zadatak, sad rovi po internetu, konsultuje pravnike, forumski palamudolog, najpametniji, duša druge ismijat a glup ko qrac.
Kači članove koji veze nemaju sa konkretnom sitOvacijom, evo da mu olakšam, svako veče iz Fra Andjela Zvizdovica skrećem desno ( naravno iz krajnje desne jer je jedino iz nje dozvoljeno skretati desno ) u Zmaja od Bosne i to drito u srednju, a nekad čak i u krajnju lijevu, tu bude " tuta naletilića" koji polukružno okreću iz Zmaja od Bosne iz smjera prema gradu i obično žele u Franca Lehara, ali kurko dolazim im sa desne strane, da vidiš kako "bremzaju". Murija uredno ispod "Halte" stoji, evo još nikad me ne "svrnuše", što li ? I onda vozim tako i skrenem u njegovom komšiluku desno u H. Ćemerlića i to zavisno od gužve nekad u desnu a nekad u lijevu traku, naravno prvo propustim pješake.
A ovi što misle da je "lelemudan" u pravu vezano za Kranjčevićevu i Zvizdovićevu pozivam svaki radni dan oko 8:15 da im oduzmem "prednost" skrećući desno iz smjera stanice u lijevu traku a oni ulijevo iz smjera bolnice u tu istu traku, pa da vidimo "čija majka nije triput doručkovala".
NediM17

#5393 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

shandrprcSA wrote: 13/02/2020 18:49
NediM17 wrote: 13/02/2020 17:25 @azdralovic
evo ja cu :izet: skreni u u moju lijevu pa udari :D
nije uopste pogrijesio... jbm ti ljudi najosnovnije stvari o voznji ne znaju :run:
Fakat si u pravu da ne znaš osnovne stvari. :izet:
BadBoy

#5394 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Ne uključujem se u diskusiju govorim samo konkretno o članu koji je postavio. Hajde malo čitajte. Da su htjeli napisati da se mora skretati isključivo u krajnju desnu traku napisali bi nešto tipa: "Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da se uključi/da skrene/ u saobraćajnu traku koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza."
NediM17

#5395 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

BadBoy wrote: 13/02/2020 19:16
Ne uključujem se u diskusiju govorim samo konkretno o članu koji je postavio. Hajde malo čitajte. Da su htjeli napisati da se mora skretati isključivo u krajnju desnu traku napisali bi nešto tipa: "Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da se uključi/da skrene/ u saobraćajnu traku koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza."
https://autoskola-chill.hr/skretanje-i- ... tne-trake/

Evo ovo je što sam nabrzaka uspio naći, pa ko ima dilemu neka pogleda slike i pročita tekst ispod. :shock:
"Desni skretači imaju prednost i prioritet pri odabiru trake". :D
shandrprcSA

#5396 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

NediM17 wrote: 13/02/2020 19:21 https://autoskola-chill.hr/skretanje-i- ... tne-trake/

Evo ovo je što sam na brzinu uspio naći, pa ko ima dilemu neka pogleda slike i pročita tekst ispod. :shock:
"Desni skretači imaju prednost i prioritet pri odabiru trake". :D
nemoj vise :D u redu je :D
Kretanje vozila po putu

Član 39

(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.

(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.

(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.

(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu kretanja veću od 40 km na čas i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
NediM17

#5397 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Šta bi, svi junaci nikom ponikoše. :run:
Dali ste mi ideju, kupujem dvičinu i poturam se "lijevim skretaĆima" u "njihovu traku", buahahahaha... :lol:
Čekam onog turbo oktavijana alias palamudologa, forumskog tumaĆa ZOSP-a da ga ovjerim na sabahu u "njegovoj traKi" jer je "moja zauzeta" parkiranim roditeljima školaraca. Neka sa pripremi @Shandprc prc prc prc... Nidje veze ovo što si okačio.
A amarka neću on mi je drag i simpatičan, a i mlad je još, babino auto, kad kupi svoje pa ondaK. :wink:
Last edited by NediM17 on 13/02/2020 19:45, edited 1 time in total.
seoBIH

#5398 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Mislim da @NediM17 nije u pravu posebno za skretanje u Z. Bosne gdje kaže da skreće u srednju ili lijevu traku.

Sta ako su dvije trake za skretanje u desno, to znači da ti iz desne biraš gdje ćeš, jebo ovog u lijevoj neka se prilagođava tvojoj želji? Meni logika kaže desni u desnu, lijevi u srednju a eventualno onaj ko radi polikruzno u njemu najbližu, odnosno lijevu.
NediM17

#5399 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

seoBIH wrote: 13/02/2020 19:45 Mislim da @NediM17 nije u pravu posebno za skretanje u Z. Bosne gdje kaže da skreće u srednju ili lijevu traku.

Sta ako su dvije trake za skretanje u desno, to znači da ti iz desne biraš gdje ćeš, jebo ovog u lijevoj neka se prilagođava tvojoj želji? Meni logika kaže desni u desnu, lijevi u srednju a eventualno onaj ko radi polikruzno u njemu najbližu, odnosno lijevu.
Šta je tu nejasno, to je sasvim druga situacija, u toj varijanti ovaj iz krajnje desne ide u krajnju desnu, ovaj iz lijeve iz koje se može skrenuti desno može da bira srednju, ili krajnju lijevu, npr slučaj kod izlaska od Hece na glavnu sa tri trake.
Ili iz Kralja Tomislava na glavnu, tri trake se ulijevaju u tri trake, svako ima svoju, s tim da onaj iz krajnje lijeve može ići desno ili pravo. :izet:
A taj što ide polukružno mora da sačeka ako mu je traka zauzeta, pravilo desne strane.
tempuser

#5400 Re: ZOBS

Post by tempuser »

BadBoy wrote: 13/02/2020 19:16
Kakva je razlika?
Obrati paznju na boldirani dio
"dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza"
Obavi skretanje - znaći cijeli manevar, ulaz i izlaz iz raskrsnice, a be samo prilaz raskrsnici, obavljas u traci koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza.

Osim toga da se pod "obavljanjem skretanja" podazumjeva cijeli manevar potvrđuje i 48/2 koji kaže:

2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza[/b]...

Za skretanje ulijevo definiše čak i putanju.

Prilazak raskrsnici, na koji ti misliš, zakon odvojeno tretira i reguliše u čl. 50/3.

E sad, da je onako kako tumačiš vidi paradoksa:
Krećem se ulicom H. Čemerlića iz pravca i hocu da skrenem lijevo prema gradu. Po tvom tumačenju ja sam dužan sačekati u raskrsnici da svi oni, koji iz pravca Grbavice skreću desno prema gradu, izaberu jednu od 3 trake, da bih ja nakon toga također mogao izabrati jednu od 3 trake. Hoće li biti da je tako?
Post Reply