Niko im kerimice ne odrice pravo na urodjeni moral medjutim izvesti moralne zapovjedi je potreba covjeka odnosno tog urodjenog morala ali zaista one su rezultat historije, culture, tradicije, odgoja,karaktera, skonosti pojedinca, vremena u kojem zivi , drustva itd. kao i sve sto covjek radi bio vjernik ili ne....sumnjam da bi u KPDZ-u uz svu pomoc urodjenog morala dosli do bas takvih zapovjedi....nadam se da shvatas
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- nasa
#5401 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Niko im kerimice ne odrice pravo na urodjeni moral medjutim izvesti moralne zapovjedi je potreba covjeka odnosno tog urodjenog morala ali zaista one su rezultat historije, culture, tradicije, odgoja,karaktera, skonosti pojedinca, vremena u kojem zivi , drustva itd. kao i sve sto covjek radi bio vjernik ili ne....sumnjam da bi u KPDZ-u uz svu pomoc urodjenog morala dosli do bas takvih zapovjedi....nadam se da shvatas
- nasa
#5402 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Daskupljac_zeljeza wrote:Da li je onda ovo support hadisu?NIN wrote: Ne sa normama ali s urodjenim moralom ipak da!
“Svako novorođenče se rodi u prirodnoj vjeri – islamu, pa ga njegovi roditelji učine Jevrejom, kršćaninom ili vatropoklonikom.” (El-Buhari, 1292 i Muslim, 2658).
- S4mpion
#5403 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne razumijem, al utjeha mi je što nisam jedini.kerima1 wrote:Posto se dotices i mog posta da i ja odgovorim.MOZE,jer ako vjerujes u hadis o urodjenoj čistoti duha svakog čovjeka,onda se to odnosi i na ateiste.Pa jel se može reći za te norme iliti kodekse da su iz urođenog morala?
Grijeh je jarane moj biti nepravedanvaljda razumijes sta hocu da kazem.
-
kerima1
#5404 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Shvatama,samo nisi nista drugo rekla nego sto sam ja vec,a i NIN.nasa wrote:nenadmasna kerima
![]()
Rekla si ,da skratim da uz taj urodjeni moral i nauceno kroz zivot sposobni smo sami stvarati pravila ili 'zapovijedi'.
-
kerima1
#5405 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne zelis da razumijes,jer kosi ti se sa ustaljenim misljenjima.-DNe razumijem, al utjeha mi je što nisam jedini.
- amiliana
#5406 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A da bih uspio je potrebna molitva.Nisam muslimanka ali smatram da je u zivotu u svemu potrebna molitva.Da Gospod bog uslisi nase molitve i pomogne nam kada je najteze, slazem se da je znanje najbitnije ali uvijek treba biti nesto sto ce te pokrenuti u znanju a to je molitva.kerima1 wrote:Moja Lalena ko se jos uspjeo odbraniti samo dovom,nema odbrane bez udarca![]()
salu na stranu..sve dok muslimani i drugi slicni nama budu samo dovili i mislili da ce tako sta promijeniti,drugi ce se naoruzavati svjetskim znanjima pa i najsavremenijim oruzjem i tamanit nas tek tako.![]()
Znaci najvece oruzje je ZNANJE!
- MyTao
#5407 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Onima koji vjeruju da je djevica (koja je zivjela sa covjekom btw) rodila bozijeg sina, koji je ustvario bio svoj otac... Sretan Bozic.
- nasa
#5408 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@kerima
Ali zeno shvatas li ti da su ta pravila za onu mater sto je gledala svalera kako joj muci dijete otprilike na nivou pa eto, nemoj ga bas tako, odoh ja spavati....ne postoje zapovjedi koje su za sve ljude iste, vecina normalnih ljudi usvoji iste ali ne moze se reci norme su urodjene i to je dovoljno...
Postoji sklonost moralnosti te ljudi bez problema shvatte I sto je najvaznije prihvate sta je dobro sta zlo unutar drustva u kojem zive medjutim da li ce oni naci opravdanja te, prihvatiti vrijednosti koje ce im zlo uciniti manje zlim u njihovim ocima, jeste dalje stvar izbora koji cine u zivotu, drustva, odgoja, vremena u kojem zive, vjere itd.
Ukratko ne postoji nikakav urodjeni moral koji garantuje da ce ljudi usvojiti pozitivne vrijednost vec samo urodjena sklonost moralnosti koja im daje sposobnost da prepoznaju vrijednosti dobra I zla
Ali zeno shvatas li ti da su ta pravila za onu mater sto je gledala svalera kako joj muci dijete otprilike na nivou pa eto, nemoj ga bas tako, odoh ja spavati....ne postoje zapovjedi koje su za sve ljude iste, vecina normalnih ljudi usvoji iste ali ne moze se reci norme su urodjene i to je dovoljno...
Postoji sklonost moralnosti te ljudi bez problema shvatte I sto je najvaznije prihvate sta je dobro sta zlo unutar drustva u kojem zive medjutim da li ce oni naci opravdanja te, prihvatiti vrijednosti koje ce im zlo uciniti manje zlim u njihovim ocima, jeste dalje stvar izbora koji cine u zivotu, drustva, odgoja, vremena u kojem zive, vjere itd.
Ukratko ne postoji nikakav urodjeni moral koji garantuje da ce ljudi usvojiti pozitivne vrijednost vec samo urodjena sklonost moralnosti koja im daje sposobnost da prepoznaju vrijednosti dobra I zla
-
kerima1
#5409 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da,ali bila je rijec sta je NAJVECE,najbitnije,osnova.Po meni to nije dova,nego znanje,jer u znanje smo s euvjerili imamo dokaze da pobijede oni koji znaju,za dovu ne bih rekla,niti mislim,a da moze nekad pomoci priznajem.amiliana wrote:A da bih uspio je potrebna molitva.Nisam muslimanka ali smatram da je u zivotu u svemu potrebna molitva.Da Gospod bog uslisi nase molitve i pomogne nam kada je najteze, slazem se da je znanje najbitnije ali uvijek treba biti nesto sto ce te pokrenuti u znanju a to je molitva.kerima1 wrote:Moja Lalena ko se jos uspjeo odbraniti samo dovom,nema odbrane bez udarca![]()
salu na stranu..sve dok muslimani i drugi slicni nama budu samo dovili i mislili da ce tako sta promijeniti,drugi ce se naoruzavati svjetskim znanjima pa i najsavremenijim oruzjem i tamanit nas tek tako.![]()
- NIN
#5410 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jedino ako autori smatraju cistocu djecijeg uma na rodjenju islamom. Ipak, vecina ljudi na planeti to ne smatraju istinitim jer, ruku na srce, nikad se nisu ni susreli s istim. Komotno, isto mogu reci i krscani i Jevreji, a i budisti i hindusi!skupljac_zeljeza wrote:Da li je onda ovo support hadisu?NIN wrote: Ne sa normama ali s urodjenim moralom ipak da!
“Svako novorođenče se rodi u prirodnoj vjeri – islamu, pa ga njegovi roditelji učine Jevrejom, kršćaninom ili vatropoklonikom.” (El-Buhari, 1292 i Muslim, 2658).
...da ne spominjem da hadise ne smatram nista bitnijim od obicnog predanja koje je neko, po svom nahodjenju, proglasio podobnim.
- nasa
#5411 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovaj hadis je jedno uprosteno tumacenje nesto sire price o moralu, moralnosti, dobru, zlu, vjeri itd. u Kur'anu...negdje u opsirnijem citanju ovog hadisa mislim da se kaze da se svi rode u cistoj vjer, a onda ih dotakne sejtan cime se jasno cilja na suprotnost dobro-zlo
- skupljac_zeljeza
#5412 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne mislim na tabula rasu. U smislu da su Mojsije, Isus, Abraham, Noah, etc...naučavali islam. Nije se tako zvao ili nije imao finalnu formu kakvu danas praktikujemo (mada opet svi ne praktikujemo isto), ali u njegovoj suštini čistog monoteizma i moralnih vrijednosti u koje su ugrađene saosjećanje, osjećaj za pravdu i nepravdu, osjećaj za korisno i štetno itd... Ti ćeš se vjerovatno zakačiti plemena u dolini Amazona, ali oni nisu prva generacija ljudi tako da je njihovo poimanje Boga nekada bliže, a nekada udaljenije od monoteističkog. To je već druga tema.NIN wrote: Jedino ako autori smatraju cistocu djecijeg uma na rodjenju islamom.
- NIN
#5413 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da je dio necega sireg, kao uostalom i sve vezano za nauk, od Kurana koji, da bi se razumio kao Objava, ako hocete, se generalno mora gledati i razumjeti kao metaforicno nabijena proza, moze i Poruka, komotno.nasa wrote:Ovaj hadis je jedno uprosteno tumacenje nesto sire price o moralu, moralnosti, dobru, zlu, vjeri itd. u Kur'anu...negdje u opsirnijem citanju ovog hadisa mislim da se kaze da se svi rode u cistoj vjer, a onda ih dotakne sejtan cime se jasno cilja na suprotnost dobro-zlo
Ovo moze biti odgovorom objema tvojim komentarima.
(necu vise da stavljam smajlije, mnogi me haman ne kontaju ozbiljnim) ...
- NIN
#5414 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Upravo tako!skupljac_zeljeza wrote:Ne mislim na tabula rasu. U smislu da su Mojsije, Isus, Abraham, Noah, etc...naučavali islam. Nije se tako zvao ili nije imao finalnu formu kakvu danas praktikujemo (mada opet svi ne praktikujemo isto), ali u njegovoj suštini čistog monoteizma i moralnih vrijednosti u koje su ugrađene saosjećanje, osjećaj za pravdu i nepravdu, osjećaj za korisno i štetno itd... Ti ćeš se vjerovatno zakačiti plemena u dolini Amazona, ali oni nisu prva generacija ljudi tako da je njihovo poimanje Boga nekada bliže, a nekada udaljenije od monoteističkog. To je već druga tema.NIN wrote: Jedino ako autori smatraju cistocu djecijeg uma na rodjenju islamom.
- GAU8
#5415 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Altruizam je urodjen. Neko ga ima vise, a neko manje, neko ga potisne, a neko dodatno pojaca kroz zivot.

A norme su dio kulture i to se mijenja sa kulturom.
Supljak je tvrdnja kako je neko mogao dati norme prije 2000g pa da su validne i danas.
Nego se skontalo kako jbg. nije vise in da se kamenuje za svaku sitnicu, pa haj'mo malo "metaforicki tumacit" haj'mo malo "citat izmedju redova"
Stani, prije 2000 godina nisi citao izmedju redova, sto sad to radis, ako je objava i uputa savrsena??
Supljak je tvrdnja kako je neko mogao dati norme prije 2000g pa da su validne i danas.
Nego se skontalo kako jbg. nije vise in da se kamenuje za svaku sitnicu, pa haj'mo malo "metaforicki tumacit" haj'mo malo "citat izmedju redova"
Stani, prije 2000 godina nisi citao izmedju redova, sto sad to radis, ako je objava i uputa savrsena??
- nasa
#5416 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa, nissi bas upravu...ljudi su znali prije 2000, 5000 ...da nije ok pokrasti drugog, ubiti ga, prevariti itd.isto kao i danas. Druga prica su kazne....Kazna je u drugom planu, sam Kur'an ponekad daje vise opcija za kaznu jer nije naglasak na samoj kazni vec upravo na normi...
- dustaban
#5417 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
MORALITY SEIZED BY FAITH IS CALLED RELIGIONGAU8 wrote:Altruizam je urodjen. Neko ga ima vise, a neko manje, neko ga potisne, a neko dodatno pojaca kroz zivot.
- GAU8
#5418 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znači slažeš se da:nasa wrote:Pa, nissi bas upravu...ljudi su znali prije 2000, 5000 ...da nije ok pokrasti drugog, ubiti ga, prevariti itd.isto kao i danas. Druga prica su kazne....Kazna je u drugom planu, sam Kur'an ponekad daje vise opcija za kaznu jer nije naglasak na samoj kazni vec upravo na normi...
1) Imali su osjećaj za moral i prije objava
2) Same objave su nejasne po pitanju kazni i normi (čitaj mijenjaju se)
-
statixx
#5419 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Molitve na neki nacin jesu dovele do znanja, jer covjek sta je radio molio se bogovima da mu dadnu ovo ili ono, pa kad je uvidio da ne ide, poceo je ulagati vlastiti trud da postigne ono sto zeli.amiliana wrote:A da bih uspio je potrebna molitva.Nisam muslimanka ali smatram da je u zivotu u svemu potrebna molitva.Da Gospod bog uslisi nase molitve i pomogne nam kada je najteze, slazem se da je znanje najbitnije ali uvijek treba biti nesto sto ce te pokrenuti u znanju a to je molitva.kerima1 wrote:Moja Lalena ko se jos uspjeo odbraniti samo dovom,nema odbrane bez udarca![]()
- nasa
#5420 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To je nesto sto sam konstatovala mnogo ranije ali ako ti znaci da se slazem s tobom onda dobro
slazem se...
Moze da ti nesto kazem, a da se ne naljutis....
Sad k'o kerima imas problem da razdvojis vrlo jednostavne stvari.
npr.
ako ja tebe pitam je li moralno da u situaciji kad si pravo gladan ukrades od komsije rucak ili je moralno da komsiju pitas, objasnis situaciju i sl.
Ti, kao i vecina ljudi, ces odgovoriti da je moralno drugo.Istrazivanja takodjer daju potvrdu za ovo, uglavnom ljudi daju iste odgovore I prepoznaju moralno. Tu nalazimo potvrdu za urodjenu sklonost moralnost ili, kako se to u zakonu tretira, sposobnost da se razdvoji dobro od zla....to je korijen morala opcenito, ljudi su imali potrebu da se prema stvarima odrede s te strane, da ih odrede kao dobre ili zle te, shodno tome kao moralne ili nemoralne.... Uopce nije bitno kome i cemu ces ti prepisati tu sklonost moralnosti jer u sustini islam, iako to ni veliki broj vjernika ne konta, ne osporava sposobnost covjeka da stvari prepozna kao dobre ili zle, ne osporava mu sklonost moralnosti.....
Ali
Da covjek zaista uradi ono sto smatra moralnim, a da ne idemo dalje u pricu na sve moguce varijacije tipa da si ne trazi opravdanja, da pod utjecajem drugih ne prihvati nesto kao moralno za sta vecina ljudi smatra da nije itd. -nije dovoljna urodjena sklonost moralnosti.
Zato imas, tradiciju, norme drustva, zakone, religije itd.svasta nesto sto se bavi djelovanjem covjeka i usmjerava ga ka izboru onog sto se drzi moralnim....
I tu je citava prica....
Medjutim citajuci ateiste po forumu potpuno shvatim zasto vjernici osporavaju ateistima moralnost, vi ba jedva kontate sta je moral
Religije nisu nejasne vec kao I zakon predvidjaju razlicite situacije I stanja covjeka pri istom djelu, znaci ne poznajete ni zakon
recimo ubijes covjeka s namjerom i bez namjere, jel tako da nije isto....
Hajde ne zamjeri sta ali vjeruj mi da pola price po forumu oko morala nema blage veze ni s onim sto kaze religija ni nauka....
Moze da ti nesto kazem, a da se ne naljutis....
Sad k'o kerima imas problem da razdvojis vrlo jednostavne stvari.
npr.
ako ja tebe pitam je li moralno da u situaciji kad si pravo gladan ukrades od komsije rucak ili je moralno da komsiju pitas, objasnis situaciju i sl.
Ti, kao i vecina ljudi, ces odgovoriti da je moralno drugo.Istrazivanja takodjer daju potvrdu za ovo, uglavnom ljudi daju iste odgovore I prepoznaju moralno. Tu nalazimo potvrdu za urodjenu sklonost moralnost ili, kako se to u zakonu tretira, sposobnost da se razdvoji dobro od zla....to je korijen morala opcenito, ljudi su imali potrebu da se prema stvarima odrede s te strane, da ih odrede kao dobre ili zle te, shodno tome kao moralne ili nemoralne.... Uopce nije bitno kome i cemu ces ti prepisati tu sklonost moralnosti jer u sustini islam, iako to ni veliki broj vjernika ne konta, ne osporava sposobnost covjeka da stvari prepozna kao dobre ili zle, ne osporava mu sklonost moralnosti.....
Ali
Da covjek zaista uradi ono sto smatra moralnim, a da ne idemo dalje u pricu na sve moguce varijacije tipa da si ne trazi opravdanja, da pod utjecajem drugih ne prihvati nesto kao moralno za sta vecina ljudi smatra da nije itd. -nije dovoljna urodjena sklonost moralnosti.
Zato imas, tradiciju, norme drustva, zakone, religije itd.svasta nesto sto se bavi djelovanjem covjeka i usmjerava ga ka izboru onog sto se drzi moralnim....
I tu je citava prica....
Medjutim citajuci ateiste po forumu potpuno shvatim zasto vjernici osporavaju ateistima moralnost, vi ba jedva kontate sta je moral
Religije nisu nejasne vec kao I zakon predvidjaju razlicite situacije I stanja covjeka pri istom djelu, znaci ne poznajete ni zakon
Hajde ne zamjeri sta ali vjeruj mi da pola price po forumu oko morala nema blage veze ni s onim sto kaze religija ni nauka....
- amiliana
#5421 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Istina ali da bi uspio potrebna je i vjera, da bi odrzao ono sto si uspio.Razumijem da su ljudi koji ne vjeruju u boga manje optereceni, vjera ti moze pomoci ako nista olaksati, meni je barem potrebna da bih uspjela,pogotovo kada bih imala vecih problema kakvih sam nazalost imala.Slazem se da je znanje najbitnije ali sve je lakse kada je vjera u Boga tu.statixx wrote:Molitve na neki nacin jesu dovele do znanja, jer covjek sta je radio molio se bogovima da mu dadnu ovo ili ono, pa kad je uvidio da ne ide, poceo je ulagati vlastiti trud da postigne ono sto zeli.amiliana wrote:A da bih uspio je potrebna molitva.Nisam muslimanka ali smatram da je u zivotu u svemu potrebna molitva.Da Gospod bog uslisi nase molitve i pomogne nam kada je najteze, slazem se da je znanje najbitnije ali uvijek treba biti nesto sto ce te pokrenuti u znanju a to je molitva.kerima1 wrote:Moja Lalena ko se jos uspjeo odbraniti samo dovom,nema odbrane bez udarca![]()
- GAU8
#5422 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Molitva (govorim o molitvi za druge) jedino služi kao način da ne uradim ništa konkretno, ali da se osjećam da sam pomogao nekome.statixx wrote:Molitve na neki nacin jesu dovele do znanja, jer covjek sta je radio molio se bogovima da mu dadnu ovo ili ono, pa kad je uvidio da ne ide, poceo je ulagati vlastiti trud da postigne ono sto zeli.amiliana wrote:A da bih uspio je potrebna molitva.Nisam muslimanka ali smatram da je u zivotu u svemu potrebna molitva.Da Gospod bog uslisi nase molitve i pomogne nam kada je najteze, slazem se da je znanje najbitnije ali uvijek treba biti nesto sto ce te pokrenuti u znanju a to je molitva.kerima1 wrote:Moja Lalena ko se jos uspjeo odbraniti samo dovom,nema odbrane bez udarca![]()
Pojava facebooka, share-iva i lajkova je sve to digla na još veći nivo.
Zaboli klinca u Etiopiji što je "One like = 500 prayers; One share = 2000 prayers" On i dalje ostaje gladan.... a ovi što lajkaju su oprali savjest i delegirali dalje (čitaj: nek mu bog pomogne)
- Towelie
#5423 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dova ne podrazumeva puku pasivnost. Tipa, razbolis se i neces ici doktoru vec doviti da ozdravis. Ne, nego covek treba uciniti sve sto je do njega a zatim doviti i uz Allahovu pomoc ostvariti to sto zeli.Molitva (govorim o molitvi za druge) jedino služi kao način da ne uradim ništa konkretno, ali da se osjećam da sam pomogao nekome.
Pojava facebooka, share-iva i lajkova je sve to digla na još veći nivo.
Zaboli klinca u Etiopiji što je "One like = 500 prayers; One share = 2000 prayers" On i dalje ostaje gladan.... a ovi što lajkaju su oprali savjest i delegirali dalje (čitaj: nek mu bog pomogne)
A ovo za fb je smesno zaista, kupe ljudi lajkove na jeftin nacin.
- Leo_alfa
#5424 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U cemu se onda konkretno ocituje bozija pomoc? Ako smo bolesni odemo doktoru, pa uz boziju pomoc cemo i ozdraviti 
- Towelie
#5425 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ko ti garantuje da ces ozdraviti ako odes doktoru? Mozes umreti na operacionom stolu ili te moze doktor "obradovati" vescu da ti je ostalo 10. Ti pitas cega 10? Meseci, nedelja? On odbrojava 9, 8, 7...Leo_alfa wrote:U cemu se onda konkretno ocituje bozija pomoc? Ako smo bolesni odemo doktoru, pa uz boziju pomoc cemo i ozdraviti
Salu na stranu, treba pokazati intenciju ka promeni i nakon iskazane zelje da se nesto menja (seti se ajeta da Allah nece promeniti stanje jednog naroda dok se taj narod sam ne promeni) dodje Allahova pomoc. Ima jedna fina analogija kada vozacu pukne guma, ali to neke druge prilike.