Ovo je stvarno za pakao
Mobilni radari / kamere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
noviclan
#5401 Re: mobilni radari tj kamere
-
Naslovnica
#5402 Re: mobilni radari tj kamere
Kolega je išao da provjeri, upecali su ga na 121km/h.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 17:12Gdje da pošaljem pismeno izvinjenje što sam svojim nehatom upropastio dinamku teme?
Meni ovo na slici ne izgleda ko radar. Da objasnim, mobilni radar bez posade ( tj patrole ) bi morao da ima kučište kamere koja slika vozilo koje prekorači brzinu. Na guglu možete pronaći radarske sisteme koje koristi policija u BiH, štaviše modeli su izlistani i na stranici Bihamka. Ako pogledate slike vidjet ćete da ovo najviše liči na radar kojim mora upravljati nišandžija ( u ovom slučaju drot ) jer opet kažem na ovoj slici se kučište kamere ne vidi. Dalje, radari koji imaju kučište kamere se uglavnom prave s blicom. Obzirom na frekvenciju ceste na kojoj se potencijalni radar nalazio i na činjenicu da je 99% vozača nije znalo za isti, za pretpostaviti je da je radio mjerenja u prosjeku svake minute. Ako uzmemo u obzir da nema direktno napajanje tj da se oslanja na bateriju logično je pretpostaviti da nije mogao raditi cijeli dan osim ako revnosni prašinari nisu mijenjali bateriju više puta dnevno.
Moj zaključak je da i ako jeste riječ o radaru, mogao je raditi par sati dnevno kad su postavljači istog nekom svojom logikom zaključili da je najprometnije jer kamera s visokom rezolucijom, radarski sistem koji detektuje vozilo i mjeri brzinu, te vremenski uslovi u novembru nisu nešto što olakšava rad bilo kojoj vrsti baterije. Vraćam se opet na to da se na ovoj slici koja je isječena iz videa koji je snimljen ne tako dobrim mobitelom, ne vidi kučište koje bi govorilo u prilog da se radi o nekom sofisticiranom sistemu.
Znam još ljudi koji su prošli tom dionicom u to doba, niko još kazne nije dobio. Tako da moguće i da je dezinformacija.
I naravno da mobilni radar radi samo par sati dnevno na jednoj lokaciji.
A konkretno u ovoj situaciji - napunila mu se memorija, eto koliko su banditi bili "uspješni".
-
artur morgan
#5403 Re: mobilni radari tj kamere
Mozeli taj mobilni radar tronozac raditi kad kisa pada, ozbiljno pitam 
-
BadBoy
-
emko1234
#5405 Re: mobilni radari tj kamere
Ti vjerujes ovom kakanjskom portalu jel? I vjerujes da su se svi ti ljudi njima javili pa su oni izbrojali 3 hiljade ljudi?
Ili ces mi reci kako su od mupa dobili taj podatak? A ovaj snimak je u rangu onih snimaka po jutjubu gdje ljudi kao snime Bigfuta
Vjerujes li da je meni kita 40cm, ali u obimu? Ako ne vjerujes evo zaklet cu se, jes tita mi
- Optimist
#5406 Re: mobilni radari tj kamere
Ne vjerujem, vec vidim da valjas gluposti.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 19:24Ti vjerujes ovom kakanjskom portalu jel? I vjerujes da su se svi ti ljudi njima javili pa su oni izbrojali 3 hiljade ljudi?
Ili ces mi reci kako su od mupa dobili taj podatak? A ovaj snimak je u rangu onih snimaka po jutjubu gdje ljudi kao snime Bigfuta
Vjerujes li da je meni kita 40cm, ali u obimu? Ako ne vjerujes evo zaklet cu se, jes tita mi![]()
- semsasuljakovic
#5407 Re: mobilni radari tj kamere
Po 2-3 sedmice u istom kantonu, a po par mjeseci ako si u drugom kantonu zna proći dok kazna ne stigne.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 17:12Gdje da pošaljem pismeno izvinjenje što sam svojim nehatom upropastio dinamku teme?
Meni ovo na slici ne izgleda ko radar. Da objasnim, mobilni radar bez posade ( tj patrole ) bi morao da ima kučište kamere koja slika vozilo koje prekorači brzinu. Na guglu možete pronaći radarske sisteme koje koristi policija u BiH, štaviše modeli su izlistani i na stranici Bihamka. Ako pogledate slike vidjet ćete da ovo najviše liči na radar kojim mora upravljati nišandžija ( u ovom slučaju drot ) jer opet kažem na ovoj slici se kučište kamere ne vidi. Dalje, radari koji imaju kučište kamere se uglavnom prave s blicom. Obzirom na frekvenciju ceste na kojoj se potencijalni radar nalazio i na činjenicu da je 99% vozača nije znalo za isti, za pretpostaviti je da je radio mjerenja u prosjeku svake minute. Ako uzmemo u obzir da nema direktno napajanje tj da se oslanja na bateriju logično je pretpostaviti da nije mogao raditi cijeli dan osim ako revnosni prašinari nisu mijenjali bateriju više puta dnevno.
Moj zaključak je da i ako jeste riječ o radaru, mogao je raditi par sati dnevno kad su postavljači istog nekom svojom logikom zaključili da je najprometnije jer kamera s visokom rezolucijom, radarski sistem koji detektuje vozilo i mjeri brzinu, te vremenski uslovi u novembru nisu nešto što olakšava rad bilo kojoj vrsti baterije. Vraćam se opet na to da se na ovoj slici koja je isječena iz videa koji je snimljen ne tako dobrim mobitelom, ne vidi kučište koje bi govorilo u prilog da se radi o nekom sofisticiranom sistemu.
Znam još ljudi koji su prošli tom dionicom u to doba, niko još kazne nije dobio. Tako da moguće i da je dezinformacija.
-
emko1234
#5408 Re: mobilni radari tj kamere
Vidiš kako je dobro da smo svi različiti. Meni je recimo glupost da odrastao čovjek neprovjerenu informaciju s portala upitnog kredibiliteta uzima kao de facto i takvu koristi kao argument u raspravi, ad hominem argument. Ja sam taj način rasprave na ovom forumu prerastao prije 10 godina.Optimist wrote: ↑10/11/2021 19:41Ne vjerujem, vec vidim da valjas gluposti.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 19:24
Ti vjerujes ovom kakanjskom portalu jel? I vjerujes da su se svi ti ljudi njima javili pa su oni izbrojali 3 hiljade ljudi?
Vjerujes li da je meni kita 40cm, ali u obimu? Ako ne vjerujes evo zaklet cu se, jes tita mi![]()
a ti vjeruj da je zemlja ravna što se mene tiče, u konkretnom slučaju logika ti nije jača strana. ako su radar postavili prije 8 dana, fizički je nemoguće da je već oduzeto 3000 dozvola tj poslano 3000 kazni.
- vjeshalica
#5409 Re: mobilni radari tj kamere
Pa vide koliko je ljudi palo na radaru, sad koja je to cifra tacno se mozda precizno ne zna, sad tvrditi da je palo 3000 ili 300 ljudi je neosnovano, kad kazemo pali, onda mislimo na zabrane da zanemarimo da neko je pao do 20kmh
Ali se vidi koliko je, mi to ne znamo
Dok dodje do rjesenja da se oduzme vozacka radi izvrsenja mjera proci ce dosta vremena,dok se obradi i posalje itd standardno kako ide
Ali se vidi koliko je, mi to ne znamo
Dok dodje do rjesenja da se oduzme vozacka radi izvrsenja mjera proci ce dosta vremena,dok se obradi i posalje itd standardno kako ide
-
emko1234
#5410 Re: mobilni radari tj kamere
Vide, u policiji. kakanj.net ili org ili ba ili com to ne može znati. A interesantno je da ni na jednom drugom portalu nema informacije o tom radaru niti o broju ljudi koji će biti/već jesu kažnjeni.
Dok meni kazna ne dođe, a prošao sam tuda u pomenutom periodu, sve je to u sferi rekla/kazala. Tuda kamioni ne voze 80km/h.
Dok meni kazna ne dođe, a prošao sam tuda u pomenutom periodu, sve je to u sferi rekla/kazala. Tuda kamioni ne voze 80km/h.
-
Naslovnica
#5411 Re: mobilni radari tj kamere
Jarane, ja ti napisao iznad da je kolega nakon ove vijesti, a svjestan kada je to bilo, otišao samovoljno u PU Kakanj i sjebao se kada je vidio da je i on u evidenciji, 121 km/h.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 22:12 Vide, u policiji. kakanj.net ili org ili ba ili com to ne može znati. A interesantno je da ni na jednom drugom portalu nema informacije o tom radaru niti o broju ljudi koji će biti/već jesu kažnjeni.
-
MAN-lion's coach
#5412 Re: mobilni radari tj kamere
Iskreno, i bez uvrede, pišeš besmislice. TruCAM radi do 15h uz svoju punjivu fabričku bateriju (ne na klasične baterije kao u nekadašnjeg TraffiPAX-a običnog), dalje slika i po mraku,i po danu bez ikakvih problema, i snima video zapise, neovisno od toga da li kiša pada ili ne,magla i slično. I svaki od njih ima svoja sočiva koja se stave ovisno kad slikaš(po mraku ili danu), u modovima možeš da biraš da li da slikaš putnička ili teretna vozila, ukucanu preciznu GPS lokaciju, ima i "tronožac" i ne mora se okidati "iz ruke" odnosno iz "kundaka". Mislim da je već negdje KS 2018 isti nabavio među prvima u BiH, a kasnije i ostali Kantoni po nekim svojim potrebama.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 17:12
Gdje da pošaljem pismeno izvinjenje što sam svojim nehatom upropastio dinamku teme?
Kazne se sa obrade dobijaju dok se prođe procedura slanja obavijesti i nekog njihovog sistema obrade ko na tome radi, a broj je nezahvalno komentarisati iz više razloga.
-
emko1234
#5413 Re: mobilni radari tj kamere
Jel ti pouzdano znaš da su taj radar koristili?MAN-lion's coach wrote: ↑10/11/2021 22:28Iskreno, i bez uvrede, pišeš besmislice. TruCAM radi do 15h uz svoju punjivu fabričku bateriju (ne na klasične baterije kao u nekadašnjeg TraffiPAX-a običnog), dalje slika i po mraku,i po danu bez ikakvih problema, i snima video zapise, neovisno od toga da li kiša pada ili ne,magla i slično. I svaki od njih ima svoja sočiva koja se stave ovisno kad slikaš(po mraku ili danu), u modovima možeš da biraš da li da slikaš putnička ili teretna vozila, ukucanu preciznu GPS lokaciju, ima i "tronožac" i ne mora se okidati "iz ruke" odnosno iz "kundaka". Mislim da je već negdje KS 2018 isti nabavio među prvima u BiH, a kasnije i ostali Kantoni po nekim svojim potrebama.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 17:12
Gdje da pošaljem pismeno izvinjenje što sam svojim nehatom upropastio dinamku teme?
Kazne se sa obrade dobijaju dok se prođe procedura slanja obavijesti i nekog njihovog sistema obrade ko na tome radi, a broj je nezahvalno komentarisati iz više razloga.
- MMM1977
#5414 Re: mobilni radari tj kamere
Samo za potrebe forumske populacije sam nazvao druga iz PU Kakanj da provjerim. Naslikano je dosta, 100-120 vozila, nikakvih 3000
Kaže da su imali raznih pritisaka zbog tog radara i da ne vjeruje da će ga više stavljati
-
Naslovnica
- MMM1977
#5416 Re: mobilni radari tj kamere
Ma družio bi se i ti da ti stalno zaustavljaju firmina vozila na cesti 
Last edited by MMM1977 on 10/11/2021 23:42, edited 1 time in total.
- ZyzzSar
#5417 Re: mobilni radari tj kamere
u pmsemsasuljakovic wrote: ↑10/11/2021 10:56Ma jebo vozačku, dao bih ženinu, nego mi žao 2 stoje.
Kako sam istražio, radar je bio 03. i 07. novembra. Prije toga ga nisu stavljali, barem u zadnje vrijeme.
nisam prolazio ta dva dana dobro je... nije bio 8mog?
koji ce im vrag radar na toj dionici, tu koliko ja znam nikad nije doslo do neke nesrece
i uopsteno, zasto je ogranicenje 80 tu, samo zbog retardirade iskljucne trake... pa onda nek stave na svakoj iskljucnoj za benzinsku ogranicenje 80
je li ima pravo opstinska policija da postavlja radare na autoputu? sta pise u zakonu
- ZyzzSar
#5418 Re: mobilni radari tj kamere
normalno da ce imati pritiske
je li uopste legalno da opstinska policija postavlja radar na autocesti
- MMM1977
#5419 Re: mobilni radari tj kamere
-
MAN-lion's coach
#5420 Re: mobilni radari tj kamere
Ja stvarno ne mogu precizirati da li je riječ o TruCAMu-u, ali sudeći po principu gdje su ga ostavili da radi, vjerovatno je riječ o istom. Da li ta stanica koja je nadležna za to područje ima taj radar, ili je poslat iz druge stvarno ne znam, to je stvar njihove organizacije. Kad bude došao nalog pisaće na istom kojim je uređajem zabilježena brzina. Jedini moji osvrt je bio na tvoju konstataciju da radar nema mogućnosti koje si naveo, što nije tačno. Svi MUPovi imaju taj TruCAM, jer je to skoro pa stara stvar na tržištu (nije ništa novo) i rade uglavnom da ga postave, pa kasnije obrađuju podatke, rijetko kad odma zaustave, a ovdje zasigurno da tom dijelu puta to neće raditi. TruCAM ima "milion" opcija i mogućnosti rada, od snimanja lica mjesta udesa fiksne tačke sa preciznim podacima pa nadalje.
- ZyzzSar
#5421 Re: mobilni radari tj kamere
znaci kreteni su napravili ociti zakonski prekrsaj, presli pjeske preko autoputa da postave radar, wtf
-
noviclan
#5422 Re: mobilni radari tj kamere
Ma neee oni su radar dronom spustili, al' fakat ima li neko uporiste kada dodjemo kod sudije da se pozovemo na setkanje strumpfova po autobahnu
-
shandrprcSA
#5423 Re: mobilni radari tj kamere
https://youtu.be/V_YUrsAsqPw?t=278MAN-lion's coach wrote: ↑10/11/2021 22:28Iskreno, i bez uvrede, pišeš besmislice. TruCAM radi do 15h uz svoju punjivu fabričku bateriju (ne na klasične baterije kao u nekadašnjeg TraffiPAX-a običnog), dalje slika i po mraku,i po danu bez ikakvih problema, i snima video zapise, neovisno od toga da li kiša pada ili ne,magla i slično. I svaki od njih ima svoja sočiva koja se stave ovisno kad slikaš(po mraku ili danu), u modovima možeš da biraš da li da slikaš putnička ili teretna vozila, ukucanu preciznu GPS lokaciju, ima i "tronožac" i ne mora se okidati "iz ruke" odnosno iz "kundaka". Mislim da je već negdje KS 2018 isti nabavio među prvima u BiH, a kasnije i ostali Kantoni po nekim svojim potrebama.emko1234 wrote: ↑10/11/2021 17:12
-
emko1234
#5424 Re: mobilni radari tj kamere
Eto case closed. Koga su uhvatili, njega su i jebali.
-
emko1234
#5425 Re: mobilni radari tj kamere
Meni radar na onoj mutnoj slici ne izgleda kao radar o kojem ti govoris ali evo covjek je rijesio slucaj. Meni prvom ako dodje nalog, ja cu ga uslikati i podjeliti s vama.MAN-lion's coach wrote: ↑10/11/2021 23:47Ja stvarno ne mogu precizirati da li je riječ o TruCAMu-u, ali sudeći po principu gdje su ga ostavili da radi, vjerovatno je riječ o istom. Da li ta stanica koja je nadležna za to područje ima taj radar, ili je poslat iz druge stvarno ne znam, to je stvar njihove organizacije. Kad bude došao nalog pisaće na istom kojim je uređajem zabilježena brzina. Jedini moji osvrt je bio na tvoju konstataciju da radar nema mogućnosti koje si naveo, što nije tačno. Svi MUPovi imaju taj TruCAM, jer je to skoro pa stara stvar na tržištu (nije ništa novo) i rade uglavnom da ga postave, pa kasnije obrađuju podatke, rijetko kad odma zaustave, a ovdje zasigurno da tom dijelu puta to neće raditi. TruCAM ima "milion" opcija i mogućnosti rada, od snimanja lica mjesta udesa fiksne tačke sa preciznim podacima pa nadalje.![]()