Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
zubi

#5376 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zubi »

pici wrote: 12/09/2020 15:10 ja sam kupovao one jeftine virsle u hošetu i jedno vrijeme su jele ove ulicne ove moje kucne ni da pomirisu... naprave onu facu isto koda im smrdi... pocele i ulicne to odbacivati, nece da jedu, a jebote reko sto su gospoda.
Iskuham virsle i hajd da i ja probam... ljudi moji tri dana sam povracao... salame, virsle, kobasice, to je sve otrov, svasta melju i prodaju... mačke inače su probirljive i mogu osjetiti i namirisati neke pokvarene i otrovne stvari... ono sto mačka neče slobodno bacajte u smetlje.
Ja svojim kupim one najskuplje virsle, filovane sa sirom, i to mozda jednom mjesecno... sve potamane :D
irac300

#5377 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by irac300 »

pici wrote: 12/09/2020 15:10 ja sam kupovao one jeftine virsle u hošetu i jedno vrijeme su jele ove ulicne ove moje kucne ni da pomirisu... naprave onu facu isto koda im smrdi... pocele i ulicne to odbacivati, nece da jedu, a jebote reko sto su gospoda.
Iskuham virsle i hajd da i ja probam... ljudi moji tri dana sam povracao... salame, virsle, kobasice, to je sve otrov, svasta melju i prodaju... mačke inače su probirljive i mogu osjetiti i namirisati neke pokvarene i otrovne stvari... ono sto mačka neče slobodno bacajte u smetlje.
Imalo bi to smisla da macke nisu hedonisti. Nekada nece da jedu jer im se cisto to ne svidja, koliko god zdravo bilo.
kakav nered

#5378 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

irac300 wrote: 13/09/2020 10:40
Imalo bi to smisla da macke nisu hedonisti. Nekada nece da jedu jer im se cisto to ne svidja, koliko god zdravo bilo.
Istina.. kupovala sam im Acana hranu, preko 60 KM za 1,8 kg, 85% mesa u njoj, i jele malo i neće. Ali neće ni Whiskas, Friskies i sl. paše im Royal Canin. Od vrećica mokre samo Gourmet i Felix, ali da nije riba, ostalo ništa. X puta kupim neku, pojedu jednu vrećicu, kupim više ni primirisati. Jedna hoće sirovo meso, druga samo pečeno. Jedna jede DM štapiće, zadavi se njima, druga Felix one poslastice. Obratno neće.
I pokušala sam ih npr natjerati da jedu Acanu i samo nju ostavim danima i neće nema šanse. Kosti sam joj sve mogla prebrojati i kupim što voli, tvrdoglavija je od mene. Mršava je, malo jede, zato i kupujem kvalitetno, da bar dobro pojede to što pojede. Mislim da samo ja imam mačku koja neće da jede.
irac300

#5379 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by irac300 »

kakav nered wrote: 15/09/2020 15:46
irac300 wrote: 13/09/2020 10:40
Istina.. kupovala sam im Acana hranu, preko 60 KM za 1,8 kg, 85% mesa u njoj, i jele malo i neće. Ali neće ni Whiskas, Friskies i sl. paše im Royal Canin. Od vrećica mokre samo Gourmet i Felix, ali da nije riba, ostalo ništa. X puta kupim neku, pojedu jednu vrećicu, kupim više ni primirisati. Jedna hoće sirovo meso, druga samo pečeno. Jedna jede DM štapiće, zadavi se njima, druga Felix one poslastice. Obratno neće.
I pokušala sam ih npr natjerati da jedu Acanu i samo nju ostavim danima i neće nema šanse. Kosti sam joj sve mogla prebrojati i kupim što voli, tvrdoglavija je od mene. Mršava je, malo jede, zato i kupujem kvalitetno, da bar dobro pojede to što pojede. Mislim da samo ja imam mačku koja neće da jede.
Nemas. :D Vec sam opisao probleme sa mojim mackom. Ma to su misticna bica, zato nas i fasciniraju toliko.
Mehemed
Vozim: automobil

#5380 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mehemed »

Moj mačak više voli smeće, najjeftiniju suhu hranu(Friend 4.25KM 900 grama, i Bingo hranu 3.xx KM 1kg) nego ovamo pravu hranu, piletinu, skroz malo piletine hoće, nebitno je li pečena ili živa, dok suhu hranu jede dok ne bude sit.
Maraschino

#5381 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Maraschino »

Moje male mace jedu suhu hranu a dvije stare slabo ili nikako.
Najvise vole sebi nesto uloviti(cesto vidim gustere zelene da donesu i tamane ga). Vjerovatno da one osjete sta im nedostaje i gdje sta mogu da nadoknade.
Nekada nece nista ali se ne brinem, nisu gladne.
Bloo
Globalna šefica

#5382 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

irac300 wrote: 12/09/2020 11:16
Po tom pitanju ja imam najcudnijeg macka na svijetu. :D Je l' iko vidio da macka nece frisko meso da jede? Znaci nece. Salame, kobasice... pomirise, pocne da riga u prazno, kao da ce povratiti i pobjegne. Takav je jos od kako sam ga kao mace donio. Evo cetiri godine, nista se nije promijenilo. Jede whiskas brikete, na tome zivi. Jedino frisko sto voli je riba, i to ne svakakva, samo oslic i to file. :D Svakakvih sam se macaka u zivotu nagledao, ali ovaj je najcudniji. Zato mi je valjda jos drazi, osobenjak. :D
Moj par puta smazao malo vindija de lux sunke i mortadele...Inace jede samo suhu hranu ali morala sam ga odavno prebaciti na kvalitetnu bez zitarica jer ima probleme sa struvitima/kristalima tako da jede nekad medicinsku za otapanje, pa red ND hrane, pa nekad Royal...nekad Purinu i tak...moze i Whiskas nije problem ali za mjesec dana mu se stvore kristali i ne moze da vrsi malu nuzdu i onda ne zelis da slusas macka koji vristi dok pokusava da piski :|
irac300

#5383 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by irac300 »

Bloo wrote: 15/09/2020 22:32
irac300 wrote: 12/09/2020 11:16
Po tom pitanju ja imam najcudnijeg macka na svijetu. :D Je l' iko vidio da macka nece frisko meso da jede? Znaci nece. Salame, kobasice... pomirise, pocne da riga u prazno, kao da ce povratiti i pobjegne. Takav je jos od kako sam ga kao mace donio. Evo cetiri godine, nista se nije promijenilo. Jede whiskas brikete, na tome zivi. Jedino frisko sto voli je riba, i to ne svakakva, samo oslic i to file. :D Svakakvih sam se macaka u zivotu nagledao, ali ovaj je najcudniji. Zato mi je valjda jos drazi, osobenjak. :D
Moj par puta smazao malo vindija de lux sunke i mortadele...Inace jede samo suhu hranu ali morala sam ga odavno prebaciti na kvalitetnu bez zitarica jer ima probleme sa struvitima/kristalima tako da jede nekad medicinsku za otapanje, pa red ND hrane, pa nekad Royal...nekad Purinu i tak...moze i Whiskas nije problem ali za mjesec dana mu se stvore kristali i ne moze da vrsi malu nuzdu i onda ne zelis da slusas macka koji vristi dok pokusava da piski :|
Da kucnem u drvo, ovaj moj puca od zdravlja. :D Ali da je cudak, to definitivno. Ja ga u sali zovem Monk, po onom friku iz istoimene serije sa OKP-om. :D
dalmatinka

#5384 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dalmatinka »

Maraschino wrote: 15/09/2020 22:28 Moje male mace jedu suhu hranu a dvije stare slabo ili nikako.
Najvise vole sebi nesto uloviti(cesto vidim gustere zelene da donesu i tamane ga). Vjerovatno da one osjete sta im nedostaje i gdje sta mogu da nadoknade.
Ajmo sad odmah tablete protiv glista. Moj mačak koji jedini izlazi van osušio se do neprepoznatljivosti. Veterinarka kaže
da ljeti mačke love guštere ( ovaj tamani sve što se miče u kvartu) i od njih dobijaju gliste. Luda stvorenja. :D
Maraschino

#5385 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Maraschino »

dalmatinka wrote: 16/09/2020 17:23
Maraschino wrote: 15/09/2020 22:28 Moje male mace jedu suhu hranu a dvije stare slabo ili nikako.
Ajmo sad odmah tablete protiv glista. Moj mačak koji jedini izlazi van osušio se do neprepoznatljivosti. Veterinarka kaže
da ljeti mačke love guštere ( ovaj tamani sve što se miče u kvartu) i od njih dobijaju gliste. Luda stvorenja. :D
Ovih dana sleduje ih vakcinacija i tablete protiv crijevnih parazita.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5386 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

Image

ovako i kod mene reaguju na pojedinu hranu... virsle, kobasice, salame...
vjesticanametli

#5387 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vjesticanametli »

😂😂😂😂😂👍
heat3

#5388 Gdje uzeti macu u Sarajevu?

Post by heat3 »

---
Last edited by heat3 on 18/09/2020 09:25, edited 1 time in total.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#5389 Re: Gdje uzeti macu u Sarajevu?

Post by Entropio »

Sloga, Cheers, City Pub...
rijads

#5390 Re: Gdje uzeti macu u Sarajevu?

Post by rijads »

Dodji u bucu, nafatat cu ti ja 10ak macaka pa ih vodi i skontaj se koja ti odgovara.
Altsa

#5391 Re: Gdje uzeti macu u Sarajevu?

Post by Altsa »

Prosetas po ulici.
Dope_Man

#5392 Re: Gdje uzeti macu u Sarajevu?

Post by Dope_Man »

Meni godisnje 5-6 macaka same dodju kuci. Hranim, pojim.. pa odu svojim putem jer ih ja nemam bas namjeru udomljavati u smislu da mi zivi unutar kuce.

Komsija je jednu tako udomio. Naislo mace, onda ga uveo u kucu i navikao.. sad hoda vani po danu, navecer udje u kucu i eto.. covjek ima macku.

Ukratko, nema potrebe da kupujes pored stotina, ako ne i hiljada, macaka koje hodaju vani, mnoge od njih su macici ako vec ne zelis odraslu.
dobar osjecaj

#5393 Re: Gdje uzeti macu u Sarajevu?

Post by dobar osjecaj »

Ima na raznim FB grupama stalno slike macica za udomljavanje.
ozdrlje_donje

#5394 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ozdrlje_donje »

Image

Sinoc imao da zavrsim sto nisam stigao naposlu, i njih dvije mi pravile drustvo. Obe se ususkale na torbu od laptopa :D
sigicalo

#5395 Re: Gdje uzeti macu u Sarajevu?

Post by sigicalo »

FB Carobne sapice
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5396 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /200920017

RAZMNOŽILE SE
Muškarac deložiran iz stana u Španiji, organizacija za zaštitu životinja mu našla 110 mačaka
e sto je pretjero, pretjero je... dze onaj forumas koji tvrdi da je sterilizacija cudovisna i da se ne trebaju sterilisati... ev jos jednom

Image
zubi

#5397 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zubi »

Meni samo nije jasno kako je on imao para da hrani tolike macke??
Mehemed

#5398 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mehemed »

To je dobro pitanje. Trošak jedne mačke za hranu i pijesak nije mogao izaći ispod 20€ mjesečno što na kraju izađe da mu je za 110 mačaka trebalo preko 2000€ samo za hranu i pijesak.
sedma_7

#5399 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sedma_7 »

Aj pomozite:

gdje da kupim veću količinu hrane za mačke, (može i pakovanje od 10 kg), da je pristojnog kvaliteta i cijene.

Uzimala sam u jednom petsopu versele laga neku standard od desetak kg, bila je oko 30-35 km, i bila mi je odlična ali je više nema.

poželjno da taj pet shop ima dostavu pošto živim u šupku svijeta.

generalno, gdje kupujete hranu i koju?

mislim da sam prečešljala sve stranice (pik i fb), a nisam našla ništa normalno.

Nemojte mi savjetovati Royal, nemam budzet za tu hranu. Znači nešto srednjeg kvaliteta. Još sam primjetila da petshopovi u RS imaju puno niže cijene i veći izbor, a nas u FBIH oderaše... Nažalost ti petshopovi u RS-u mi nisu blizu, a većina nema dostavu.
Mehemed

#5400 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mehemed »

Možda da probaš Friend, to je nekako hrana srednje klase, samo ne znam da li imaju pakovanje od 10kg ili je od 2kg najveće. Whiskas je također jeftiniji od Royal Canin, samo ne znam koliko, ne znam da li se može svrstati u srednju klasu po cijeni.
Post Reply