ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#5351 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

mk ultra wrote: 09/02/2020 11:51 Ostavljen je prilaz za vatrogasce ili za dostavu, za parkiranje nije sigurno
Ovako su poceli i sa druge strane na šetalištu da parkiraju i u prolazima u onoj Butmirovoj zgradi... samo tamo jos nisam vidio kazne
Kod stometarke pisu ako je van naznacenog mjesta

Image
Ovo
izvini boga ti ako se referises na ovog gore sa nalogom
ovo je druga lokacija,to je preko puta stometarsko(preko ceste i pruge)
on prica o ulasku izmedju zgrada gdje je totalni trotoar oko vranicinog nebodera a pored ville park (nekadašnje)
tu imaju kafici i ne moze se doci do njih glavnim bulevarom jer su ivicnjaci postavljeni,a ima i stajaliste autobusko pa smeta iako su se hajvanoidi provlacili
uvijek je tu bio rokaljski papanluk likova koji dolaze u te pušare
BadBoy

#5352 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Oj Bože dragi on došao kod jarana u dudlaonu Parlament, ostavi auto na trotoaru da "mu je na oku" i sad se još žali što je dobio kaznu. I još kao olakšavajuću okolnost navodi da zna "vlasnika objekta".

Za ovakve kazna treba biti minimalno 500 maraka.

Ukratko, ovaj post je sve što je pogrešno sa našim društvom.
Limited Sky

#5353 Re: ZOBS

Post by Limited Sky »

Ljudi ne znam sto ste toliko agresivni, kao prvo ok prekrsaj sam napravio iako nisam znao da jesam inace nikad tu ne bi parkirao na 10 minuta
kao drugo ja sam napisao da sam parkirao ispred objekta cijeg vlasnika znam a to nije parlament vec objekat do parlamenta koji nit je kafic nit ima veze sa dudlaonama kako vi to volite da kazete
trece, tu evo par mjeseci dolazim svaki drugi treci dan i ostavim auto na 5,10 min dok ne zavrsim nesto, i nikad policija nije tu navratila da napise kazne za parkiranje, iako je uvijek tu 10tak auta parkirano.
opet ponavljam da sam znao da se ne smije tu parkirati ili ostaviti auto na 5min ne bi nikad ni parkirao kad vec iza ima ogromni parking na kojem uvijek ima mjesta.
a ti vjesalice kao da si svu pamet svijeta pokupio/la, kao prvo nisam se popeo na trotoar sa glavne ulice, vec sam isao putem kojim sam ocrtao na slici i taj put uopste nije trotoar, vec je trotoar 2,3 m od mjesta na kojem su me pisali.
ja sam bahati lik? u 6 godina koliko vozim aktivno sam platio 5 kazni i to obicno jer prekoracim malo brzinu, svadjao bih se? ja to nisam rekao, rekao sam da sam 2 puta platio kaznu koju nisam zasluzio i na koju sam trebao ici na sud al nisam imao vremena da se ja oko toga zezam, e sad kad su mi dopizdili isao bih na sud.
BadBoy

#5354 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Limited Sky wrote: 09/02/2020 16:48 Ljudi ne znam sto ste toliko agresivni

trece, tu evo par mjeseci dolazim svaki drugi treci dan i ostavim auto na 5,10 min dok ne zavrsim nesto
Zato što je grad pun takvih koji završavaju nešto samo 5-10 minuta i zato što nam grad zbog takvog mentaliteta liči na Kandahar. Jarane i ja idem štošta “završavati” po gradu i uvijek auto ostavim uredno na parkingu i platim 2KM i prošetam 500 metara dalje.

Zajebo si, plati kaznu i u buduće postani bolji građanin ovog grada, poštuj red i pravila.
seoBIH

#5355 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Jbga, iz auta u radnju, a 100m ranije parking.
semirsar

#5356 Re: ZOBS

Post by semirsar »

meni na pojedinim parkinzima u gradu vise ni ne naplacuju parking od 5,10 ili 15 min, samo mahnu rukom, toliko sam redovan. :thumbup:
Ne bih sebi dozvolio da mi neko pljuje na obraz zbogradi 2-2,5KM, mada se to nekad na kraju dana svede i na desetak maraka :skoljka:
r_faruk

#5357 Re: ZOBS

Post by r_faruk »

Limited Sky wrote: 09/02/2020 16:48 Ljudi ne znam sto ste toliko agresivni, kao prvo ok prekrsaj sam napravio iako nisam znao da jesam inace nikad tu ne bi parkirao na 10 minuta
kao drugo ja sam napisao da sam parkirao ispred objekta cijeg vlasnika znam a to nije parlament vec objekat do parlamenta koji nit je kafic nit ima veze sa dudlaonama kako vi to volite da kazete
trece, tu evo par mjeseci dolazim svaki drugi treci dan i ostavim auto na 5,10 min dok ne zavrsim nesto, i nikad policija nije tu navratila da napise kazne za parkiranje, iako je uvijek tu 10tak auta parkirano.
opet ponavljam da sam znao da se ne smije tu parkirati ili ostaviti auto na 5min ne bi nikad ni parkirao kad vec iza ima ogromni parking na kojem uvijek ima mjesta.
a ti vjesalice kao da si svu pamet svijeta pokupio/la, kao prvo nisam se popeo na trotoar sa glavne ulice, vec sam isao putem kojim sam ocrtao na slici i taj put uopste nije trotoar, vec je trotoar 2,3 m od mjesta na kojem su me pisali.
ja sam bahati lik? u 6 godina koliko vozim aktivno sam platio 5 kazni i to obicno jer prekoracim malo brzinu, svadjao bih se? ja to nisam rekao, rekao sam da sam 2 puta platio kaznu koju nisam zasluzio i na koju sam trebao ici na sud al nisam imao vremena da se ja oko toga zezam, e sad kad su mi dopizdili isao bih na sud.
a sto ne parkira na parking? prosao si kraj njega. jel bilo mjesta?
tempuser

#5358 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Limited Sky wrote: 09/02/2020 01:33 Maloprije dobih cestitku zakacenu za brisace zbog nepropisnog parkiranja , clan 73. st1. tacka 13 koje glasi
13) na trotoaru, odnosno na pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulisano saobraćajnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz ivicu kolovoza.

... ovo se desilo u ulici Bulevara Mese Selimovic.. prema ovom mjestu nema uopste znaka da je zabranjeno skrenuti vamo ili zabrana zaustavljana ili parkiranja sto je po meni pogreska, i zbog toga bih isao na sudsko odlucivanje

imam li ikakve sanse na sudu da mi poniste kaznu sta vi mislite, jeste li imali slicnu situaciju :-)
Prvo, nisi citirao kompletan clan:

Član 73

Vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo naročito:

13) na trotoaru, odnosno na pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulisano saobraćajnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz ivicu kolovoza.

Kao sto vidis pise da ne smijes parkirati ako nije "izričito regulisano saobraćajnim znakom", a to znaci da mora postojati znak "P" koji oznacava parking + 1,6m prostora za pjesake.

Imali tamo taj znak? Ako nema parkiranje je zabaranjeno i bez znaka zabranje parkiranja.
Umjesto da se bunis i nauci zakon koji si obavezan da znas. Dobro je neko napisao, trebalo te je savjetovati da ides na sud pa da zakon naucis na tezi i skuplji nacin.
Limited Sky

#5359 Re: ZOBS

Post by Limited Sky »

dobro ljudi, skontao sam pogrijesio sam idemo dalje,
otkud i zasto bih ja bio obavezan da znam zakon, milion tih clanova i sad bi ja trebao da znam svaki? :D pa ni policija ne zna vec cita sa papira, da sam znao ocigledno ne bih ni parkirao nikad tu
al opet je meni logicnije da stave prije tog skretanja znak da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, al ne, policija vise voli kaznu napisati i puniti budzet.
razumijem ja da je zakon takav da ne moze biti znak tu, al ostali ce nastaviti parkirati dok ne dobiju i oni cestitku, a ja sam zavrsio s tim 'parkingom'
drug_profi

#5360 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Joj lafe trebao si ici na sud....
Pa samo se prosipas. Moras znati zakon jer ti je obaveza kao vozacu da ga znas. Kao i jos nekoliko pravilinika koji se odnose na opremu, prvu pomoc, gasenje pozara itd.
Znaci suti, ne prosipaj se vise....
tempuser

#5361 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Limited Sky wrote: 10/02/2020 19:08 dobro ljudi, skontao sam pogrijesio sam idemo dalje,
otkud i zasto bih ja bio obavezan da znam zakon, milion tih clanova i sad bi ja trebao da znam svaki?
Jel se ovo meni cini ili vozacu nije jasno zasto je obavezan znati zakon?????? :?
semirsar

#5362 Re: ZOBS

Post by semirsar »

ne znam ni ja zakon, ali znam koje su moje duznosti prava i obaveze u saobracaju, jbg, davno se ucilo, ali i ostalo u glavi jos uvijek, za razliku ovijeh novokomponiranih #insta, twit i thefacepljucpljuc generacija :mrgreen:
drug_profi

#5363 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Niko ne ocekuje da ga znas napamet, ali trebas znati sta je zabranjeno i sta je obavezno.
Svojim rjecima ispricat.
To bar nije problem.
tempuser

#5364 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Ako neko ne zna "detalj" da ne smije parkirati na trotoaru ako nema znaka P bez obzira na sirinu, onda se otvara prostor da neko legitimno "ne zna" detalj da ne smije voziti pjan, kroz zabranu, parkirati na sred ceste itd...
Ovdje je puno veci problem sto je policija u nalogu napisala po kojem ga je clanu kaznila, lik nasao taj clan, citirao, i opet mu nije bilo jasno gdje je pogresio.
Znaci, nije probem samo u znati i ne znati, nego kontati i ne kontati i sutra ce ti takav zapjeniti da je u pravu dok pravi prekrsaj! :-x
kokuz_sa

#5365 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

Limited Sky wrote: 10/02/2020 19:08 dobro ljudi, skontao sam pogrijesio sam idemo dalje,
otkud i zasto bih ja bio obavezan da znam zakon, milion tih clanova i sad bi ja trebao da znam svaki? :D pa ni policija ne zna vec cita sa papira, da sam znao ocigledno ne bih ni parkirao nikad tu
al opet je meni logicnije da stave prije tog skretanja znak da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, al ne, policija vise voli kaznu napisati i puniti budzet.
razumijem ja da je zakon takav da ne moze biti znak tu, al ostali ce nastaviti parkirati dok ne dobiju i oni cestitku, a ja sam zavrsio s tim 'parkingom'
Koji crni znak..
Evo kod Fahdove Dzamije bio znak za jednosmjernu..i za izlaz sa parkinga obavezno desno..
Al fina gospoda koja dolazi na kurs u dzamiju je
Izvalila znak..znaci rukama ga ljuljali dok nije pao..
E onda su ga cigani odnijeli..
I sada je dvosmjerna ulica.. i samo gledas kada ce te neko opalit vozeci kontra smjerom
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5366 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

ma ne bi to oni nikad...bas si neki mrzitelj ...
vjeshalica

#5367 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Lafcicu Zakon je pravilo ponasanja u saobracaju
I onda se iznenadite kas vaa obriju kad userete
Zakon nije kaznena odredba samo
Dosduse kod vas novih sofercica jeste
:D

Srceparajuca istinita cinjenica :D

Policija ne pise kazne niti puni budzet vev ga ti punis ortodoksnim neznanjem,i bolikurcem nista vise.
Ti nw moras sve znati ali kad napravis udes zbog toga sto ne znas pravila ponasanja onda ces aaznati kad se budes ppvlacio po sudu i zatvoru,ne samo ti vec svi novi nazovi soferi koji se povlace po cestama svaki dan
BadBoy

#5368 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

Ignorantia iuris nocet

Nepoznavanje zakona šteti. To je pravni princip, a tvrdnja "nisam znao da je zabranjeno" nikada ne može proći kao odbrana, kako u saobraćaju tako u i svim drugim sferama života u društvu.

Ako ne znaš, dužan si da se upoznaš sa propisima i da ih naučiš. Tako je u svim modernim, civilizovanim državama.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5369 Re: ZOBS

Post by mk ultra »

BadBoy wrote: 11/02/2020 09:31
Ako ne znaš, dužan si da se upoznaš sa propisima i da ih naučiš. Tako je u svim modernim, civilizovanim državama.
ako posjeduje VD rekao je da zna sve
sale07

#5370 Re: ZOBS

Post by sale07 »

Mozel neko objasniti sljedecu stvar
https://www.google.com/maps/@43.8580109,18.4076198,18z

Skretanje iz Kranjceviceve ulice iz pravca bolnice u ulicu Fra Andela Zvizdovica.
Ulica Fra Andela Zvizdovica ima dvije trake, da li ako vozim iz pravca bolnice imam pravo na oznacenu traku, ako se drugo auto ukljucuje iz kontra smjera u prvu traku ?

seoBIH

#5371 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Ako skrecete u razlicite trake, nema problema. Ako skrecete u istu traku, onaj ko skrece desno ima pravo prvenstva. Barem mi tako logika kaze, ako nisam u pravu neka neko elaborira :D
sale07

#5372 Re: ZOBS

Post by sale07 »

seoBIH wrote: 11/02/2020 18:00 Ako skrecete u razlicite trake, nema problema. Ako skrecete u istu traku, onaj ko skrece desno ima pravo prvenstva. Barem mi tako logika kaze, ako nisam u pravu neka neko elaborira :D
I meni je to logicno, al na ovoj raskrsnici svakodnevno problemi pa kontam mozda ima neko pravilo koje mi nije poznato
noviclan

#5373 Re: ZOBS

Post by noviclan »

sale07 wrote: 11/02/2020 17:30 Mozel neko objasniti sljedecu stvar

Skretanje iz Kranjceviceve ulice iz pravca bolnice u ulicu Fra Andela Zvizdovica.
Ulica Fra Andela Zvizdovica ima dvije trake, da li ako vozim iz pravca bolnice imam pravo na oznacenu traku, ako se drugo auto ukljucuje iz kontra smjera u prvu traku ?

Daaaa, ako te udari onaj sto ide od cevabdzinice bagrem on je kriv a cesto se moze desiti jer roditelji svojih ajnstajna parkiraju dok ostavljaju-cekaju u tu traku pa se saltaju u tvoju, a bude i slucajeva koji idu od unitica i stanu u "tvoju" traku i cekaju na semaforu da skrenu lijevo prema bagremu ili ti zgradi "vize za buducnost"
vjeshalica

#5374 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

sale07 wrote: 11/02/2020 17:30 Mozel neko objasniti sljedecu stvar

Imas pravo jer ima clan u zakonu koji ie definisao tu putanju kretanja pri skretanju
Aliii vodi racuna jer ovi sto skrecu udesno mogu zauzeti dvie trake i omesti te prilikom skretanja tj.izlaze iz gabarita svoje trake
Narod je very very glupav pa odma nesto mase rukama iako ta traka nije osmisljena bezveze :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5375 Re: ZOBS

Post by mk ultra »

Kad si vidio desnu traku tu slobodnu?
Post Reply