Već ti je Chmoljo gore napisao jedan dio.nepass1 wrote: ↑28/06/2026 21:29De malo razjasni, najlakse floskulu o bosnji bacitiTabakmalac wrote: ↑28/06/2026 20:29 Ako se samo na tome vodiš onda ekstremno plitko razmišljanje, ali razumljivo jer Bošnjo ne zna da vidi dalje od svoje avlije.
Vjerovatno mozes kao svjetski intelektualac bolje od mene prosjecnog bosnja pojasniti
Igra u kojoj si kriminalac i jedini zadatak ti je pljackanje, dilanje, ubijanje
Nije samo "prostitutke, ubijanje" nego to što je GTA serijal kulturni fenomen i serijal koji je promijenio toliko stvari u gaming industriji.
Omogućio istraživanje velikih otvorenih gradova, vožnju, interakciju s okolinom i stvaranje "vlastitih priča". Taj pristup "radi što želiš" postao je standard za mnoge kasnije igre koje i dan danas pokušavaju kopirati ali jednostavno im ne ide. Saints Row serijal je npr. direktni klon GTA serijala i na kraju propade.
Komplet GTA serijal je jedan veliki društveni komentar. Gradovi inspirisani LA-om, New Yorkom, Las Vegas, San Francisco itd.,
Radio u igri generalno, reklame, ismijava potrošačku kulturu, politiku, medije i slavne osobe. Sve je to društveni komentar.
Ništa ljepše nego upaliti radio i vozati se po mapi tzv. roleplay kao da si lično tamo. Ili pak sam serijal dođe kao jedan veliki anti-stres od posla, obaveza itd. uživo, pa se "ispušeš" u igri.
Kulturni odraz vremena. Npr. Vice City evocira estetiku i pop kulturu 1980-ih i naravno kokain kulturu. GTA IV prikazuje mračniji pogled na tzv. "američki san" nakon ranih 2000-ih. i kroz narativ ti pokazuje kako "američki san" ne postoji.
Isto tako kako Chmoljo kaže, GTA uzima puno inspiracija od Scarface-a, GoodFellas, Godfathera, Boyz n The Hood, raznoraznih filmova koje ne možeš na prste nabrojati.
Ako opet nije dovoljno jasno, ne znam onda, drži se Snowrunnera, mani se dubljih stvari.