Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
245
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 557

Tabakmalac

#53401 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

nepass1 wrote: 28/06/2026 21:29
Tabakmalac wrote: 28/06/2026 20:29 Ako se samo na tome vodiš onda ekstremno plitko razmišljanje, ali razumljivo jer Bošnjo ne zna da vidi dalje od svoje avlije.
De malo razjasni, najlakse floskulu o bosnji baciti
Vjerovatno mozes kao svjetski intelektualac bolje od mene prosjecnog bosnja pojasniti

Igra u kojoj si kriminalac i jedini zadatak ti je pljackanje, dilanje, ubijanje
Već ti je Chmoljo gore napisao jedan dio.

Nije samo "prostitutke, ubijanje" nego to što je GTA serijal kulturni fenomen i serijal koji je promijenio toliko stvari u gaming industriji.

Omogućio istraživanje velikih otvorenih gradova, vožnju, interakciju s okolinom i stvaranje "vlastitih priča". Taj pristup "radi što želiš" postao je standard za mnoge kasnije igre koje i dan danas pokušavaju kopirati ali jednostavno im ne ide. Saints Row serijal je npr. direktni klon GTA serijala i na kraju propade.

Komplet GTA serijal je jedan veliki društveni komentar. Gradovi inspirisani LA-om, New Yorkom, Las Vegas, San Francisco itd.,
Radio u igri generalno, reklame, ismijava potrošačku kulturu, politiku, medije i slavne osobe. Sve je to društveni komentar.

Ništa ljepše nego upaliti radio i vozati se po mapi tzv. roleplay kao da si lično tamo. Ili pak sam serijal dođe kao jedan veliki anti-stres od posla, obaveza itd. uživo, pa se "ispušeš" u igri.

Kulturni odraz vremena. Npr. Vice City evocira estetiku i pop kulturu 1980-ih i naravno kokain kulturu. GTA IV prikazuje mračniji pogled na tzv. "američki san" nakon ranih 2000-ih. i kroz narativ ti pokazuje kako "američki san" ne postoji.

Isto tako kako Chmoljo kaže, GTA uzima puno inspiracija od Scarface-a, GoodFellas, Godfathera, Boyz n The Hood, raznoraznih filmova koje ne možeš na prste nabrojati.

Ako opet nije dovoljno jasno, ne znam onda, drži se Snowrunnera, mani se dubljih stvari.
vaučer

#53402 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

Meni je jednostavno gameplay bezveze u GTA. Voznja je meh, onaj njihov cover gunplay mrzim iz dna duse. Tolerirao sam ga u RDR2 jer je svijet caroban ali GTA mi nije ni blizu privlacna mapa.
DonieBrasco

#53403 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by DonieBrasco »

Velika su ocekivanja od šestog nastavka pa vidjet cemo kako ce izgledati, jedna od mojih zelja je da ne ode mekano i politicki korektno naspram prijasnjih igara.

A sta me brine je da ce mnogo toga da uskrati limitirani i stari hardware PS5, mada mislim da su oni kompanija koja moze maksimim da iscjedi od istog.
Peacean

#53404 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Peacean »

Nezvanične procjene su da je GTA6 već uzeo 3 milijarde
Tabakmalac

#53406 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Već su *ebali ježa u leđa kako su stavili da pojedine stvari u igri, pa čak i pojedini shop-ovi su iza $100 Ultimate Edition. Na šta su mnogi rekli ono de od*ebite i vi.

Što bi moglo značiti da uzmeš npr. Standard Edition, dođeš do lokacije i baci ti poruku u kontekstu ovo ti je Ultimate Edition, uzmi nju da bi uopšte pristupio.

Image
Peacean

#53407 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Peacean »

Par kozmetičkih radnji, jaka stvar.
BiBi911

#53408 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by BiBi911 »

Tabakmalac wrote: 29/06/2026 08:34 Već su *ebali ježa u leđa kako su stavili da pojedine stvari u igri, pa čak i pojedini shop-ovi su iza $100 Ultimate Edition. Na šta su mnogi rekli ono de od*ebite i vi.

Što bi moglo značiti da uzmeš npr. Standard Edition, dođeš do lokacije i baci ti poruku u kontekstu ovo ti je Ultimate Edition, uzmi nju da bi uopšte pristupio.

Image
[/quot

tih 20€ vise vrijedi, ja je cekam al eto valjda ps nece do tada crknut.

Samo hoce li se moc igrat na 2 korisnicka racuna (dijelim PS sa kolegom iz SA)
DonieBrasco

#53409 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by DonieBrasco »

Ne bi me iznenadilo da Online bude na mjesecnoj bazi placanje. :skoljka:

Svejedno ja cekam za PC, nadam se nekad tokom 2027. :mrgreen:
Peacean

#53410 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Peacean »

S obzirom na popularnost GTAV online ništa me ne bi iznenadilo, šta god da naprave ići će ko halva.
MarlboroGold

#53412 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by MarlboroGold »

jasko_ba wrote: 29/06/2026 07:49
au jest se brat udebljao... Joe-a nisam gledao par godina :mrgreen:
nepass1

#53413 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by nepass1 »

Tabakmalac wrote: 28/06/2026 21:48
nepass1 wrote: 28/06/2026 21:29
Tabakmalac wrote: 28/06/2026 20:29 Ako se samo na tome vodiš onda ekstremno plitko razmišljanje, ali razumljivo jer Bošnjo ne zna da vidi dalje od svoje avlije.
De malo razjasni, najlakse floskulu o bosnji baciti
Vjerovatno mozes kao svjetski intelektualac bolje od mene prosjecnog bosnja pojasniti

Igra u kojoj si kriminalac i jedini zadatak ti je pljackanje, dilanje, ubijanje
Već ti je Chmoljo gore napisao jedan dio.

Nije samo "prostitutke, ubijanje" nego to što je GTA serijal kulturni fenomen i serijal koji je promijenio toliko stvari u gaming industriji.

Omogućio istraživanje velikih otvorenih gradova, vožnju, interakciju s okolinom i stvaranje "vlastitih priča". Taj pristup "radi što želiš" postao je standard za mnoge kasnije igre koje i dan danas pokušavaju kopirati ali jednostavno im ne ide. Saints Row serijal je npr. direktni klon GTA serijala i na kraju propade.

Komplet GTA serijal je jedan veliki društveni komentar. Gradovi inspirisani LA-om, New Yorkom, Las Vegas, San Francisco itd.,
Radio u igri generalno, reklame, ismijava potrošačku kulturu, politiku, medije i slavne osobe. Sve je to društveni komentar.

Ništa ljepše nego upaliti radio i vozati se po mapi tzv. roleplay kao da si lično tamo. Ili pak sam serijal dođe kao jedan veliki anti-stres od posla, obaveza itd. uživo, pa se "ispušeš" u igri.

Kulturni odraz vremena. Npr. Vice City evocira estetiku i pop kulturu 1980-ih i naravno kokain kulturu. GTA IV prikazuje mračniji pogled na tzv. "američki san" nakon ranih 2000-ih. i kroz narativ ti pokazuje kako "američki san" ne postoji.

Isto tako kako Chmoljo kaže, GTA uzima puno inspiracija od Scarface-a, GoodFellas, Godfathera, Boyz n The Hood, raznoraznih filmova koje ne možeš na prste nabrojati.

Ako opet nije dovoljno jasno, ne znam onda, drži se Snowrunnera, mani se dubljih stvari.
Tinejdzeri sumnjam da kontaju kulturni odraz vremena i drustveni komentar. Isto kao kad djetetu od 12g pustis simpsone smijace se marifetluku barta, eventualno klaunu. Homera nece skontati do 25e godine.
I ja kad sam tamo nekad 98e gledao goodfellas divio sam se tom mafijaskom zivotu. Kad mu donesu sto u prvi red, ulazak kroz kuhinju, zivot zajebancija.
Sad kad gledam drugacije ga dozivljavam.
GungodessMissFortune

#53414 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by GungodessMissFortune »

Šta ja znam ja u igrama uvijek budem good guy i ubijam samno one koji me napadaju bez ikakvog povoda i kad se odlučim da budem bad guy jednostavno nije mi to to, bezo se opet prebacim na dobru stranu. Zato mi je GTA gdje si klasični kriminalac ono glupost živa. Šta, mogu biti kao dobar diler heroina?
Tabakmalac

#53415 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

nepass1 wrote: 29/06/2026 17:42 Tinejdzeri sumnjam da kontaju kulturni odraz vremena i drustveni komentar. Isto kao kad djetetu od 12g pustis simpsone smijace se marifetluku barta, eventualno klaunu. Homera nece skontati do 25e godine.
I ja kad sam tamo nekad 98e gledao goodfellas divio sam se tom mafijaskom zivotu. Kad mu donesu sto u prvi red, ulazak kroz kuhinju, zivot zajebancija.
Sad kad gledam drugacije ga dozivljavam.
To opet nije razlog da se prosipaju objektivne teze tipa "ne kontam hype" ili slično.
Isto što ja ne razumijem, niti iskreno želim da znam zašto je toliki hype oko Fallout-a npr. pa šutim jer nije moje da sudim šta ko voli. Nikad me neće zanimati taj post-apokaliptičan svijet mutanta i nekih freakova, pa opet se neko loži na to.

Tako i u ovom slučaju. GTA je kultni status i to se neće nikad promijeniti.

A ako već hoćeš da diskutuješ nasilje, morbidnost i jednostavno pitanje: "je li može ljudski mozak da smisli ovako nešto da bude kao igra?" čekam te kod Rockstarovog Manhunta i Postal 2. GTA je mala maca za njih.
nepass1

#53416 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by nepass1 »

Necu ja da diskutujem, ja ne podrzavam igre u kojima je jedini cilj nasilje. Ti podrzavas i to je to. Svakako diskusija na forumu ne pije vode, izneses misljenje i to je to
Gta ima kultni status ne poricem, ali isto tako promovise nasilje
Tabakmalac

#53417 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Jbg, objasniš liku neke stvari, on izvuče jedini i to pogrešan kontekst da neko proviše nasilje. :roll:
Facility

#53418 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Facility »

GTA V ima PEGI 18+ rating.

Razlog?

Ekstremno nasilje: Prikazi grubog nasilja, mučenja ili nasilja nad bespomoćnim likovima.
Realistično nasilje: Nasilje i seksualne aktivnosti koje dosežu razinu realističnosti stvarnog svijeta.
Eksplicitne teme: Učestalo korištenje psovki, glorifikacija ilegalnih droga te scene igara na sreću (kockanja).
Seksualni sadržaj: Detaljni prikazi seksualnih aktivnosti.
Diskriminacija: Sadržaji koji potiču mržnju, nacionalističke, vjerske ili druge stereotipe.

Nažalost, ljudi vide sve ovo u GTA igrama a igra je zapravo najbolji turist simulator ikada napravljen.
DonieBrasco

#53419 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by DonieBrasco »

Mozda budu soft scene seksa ili vođenja ljubavi, zasto ne i romansa ono maženje, ljubljenje, sad kad imamo dvoje mladih protagonista a pritom su partneri. :mrgreen:
glitch

#53420 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by glitch »

ne procitah odavno nesto sablonski gluplje na ovoj temi
izdvojiti par stvari iz gta serijala i reci ne kontam sta je tu zanimljivo
isto ko reci max payne je slowmo shooting ne kontam sta je tu zanimljivo
Quaresma

#53421 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Quaresma »

DonieBrasco wrote: 29/06/2026 10:38 Ne bi me iznenadilo da Online bude na mjesecnoj bazi placanje. :skoljka:

Svejedno ja cekam za PC, nadam se nekad tokom 2027. :mrgreen:

ja sam iskreno iznenadjen cijenama. ocekivao sam minimalno standard edition da bude 100$. Komotno su mogli s tom cijenom da izbace opet bi islo ko halva.

Sto se tice same igre. Hvala Bogu ne patim od fomo. Tako da cu ja ipak pricekati malo. Jos ni Battlefield 6 nisam kupio, a igram ga od BF 1942.
DonieBrasco

#53422 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by DonieBrasco »

Ako izađe za PC tokom 2027. dobro je.
Peacean

#53423 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Peacean »

jasko_ba

#53424 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by jasko_ba »

MarlboroGold wrote: 29/06/2026 16:22
jasko_ba wrote: 29/06/2026 07:49
au jest se brat udebljao... Joe-a nisam gledao par godina :mrgreen:
Sto se tice igara, moze se i dalje pratiti fino. Ali je pretjerao sa filmovima/serijama i analizama trailera/teasera, sve na silu. :roll:
Post Reply