Malo si kontradiktoran, treba da se dogovoriš, ili istrajnost i promjena načina života postoji, ili ne.
Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- cendlerbing
#5326 Re: Mrsanje - nacini ?
- cendlerbing
#5329 Re: Mrsanje - nacini ?
Jedna je stvar promijeniti svoje prehrambene navike a tuđe već neka druga. Ne možeš svaki dan gurati nekome keto obroke i probijati mu glavu činjenicom da je konzumiranje hljeba samo navika. Hoće čovjek da jede hljeb.
I ne voli tikvice.
Hajde nam ispričaj kakve si promjene osjetio na sebi, praktikujući taj način ishrane. Baš me zanima.
I ne voli tikvice.
Hajde nam ispričaj kakve si promjene osjetio na sebi, praktikujući taj način ishrane. Baš me zanima.
-
PRO165
#5331 Re: Mrsanje - nacini ?
Glede ovoga za nalaze: Oni su samo dobri u osnovnim parametrima. Ozbiljnija analiza bi utvrdila da se tvoje tijelo pati da održi ono što se zove homeostaza. Kad je mjerenje šećera u pitanju da su npr napravili OGT nalaz ili C-peptide/insulin/insulinsku rezistenciju tu bi se pojavili poremećaji sigurno.MarlboroGold wrote: ↑03/06/2020 23:03 Smanjiti slatko je pod must... to prvo. Ovo govorim iz vlastitog iskustva kad sam imao viška skoro 20 kila nakon bačenih cigara. Znao sam svaki dan pojesti po 1-2 čokolade i slično, a o grickalicama i gaziranim sokovima da ne govorim. Nije mi nikako jasno kako su mi šećer i masnoća uvijek bili normalni kad sam vadio nalaze s obzirom da sam bukvalno usisavao smeće u organizam.
Skoro godinu imam samo jedan cheat day pa pojedem recimo čokoladu (obično crna), ali je 6 dana ne okusim. Do tad sam provodio dijetu, ali sam opet jeo dosta slatka (opet ne toliko dok sam imao skoro 20kg viška) i vidio da ne mogu dalje skidati kile. Doduše Bajrami i određene slave su izuzetak. Treba odbijati slatko i u gostima ako nisu neke posebne prilike, jer naš narod navaljuje svaki put. Naravno u ovo ne brojim voće a ni njega ne konzumiram toliko često, ali je fruktoza ipak nešto drugo.
Što više kuhanja, povrća i piletine bez hljeba i kile će spadati. Treba izbaciti sve što je pohovano (možda minimalno konzumirati pohovane tikvice ili patlidžan) Uz trening još brže. Jedan period sam svaki drugi dan jeo pileću salatu. Zasiti, a nema puno kalorija. Kile su baš brzo spadale, ali one zadnje najteže nisam mogao bez jakog kardio treninga.
Sve je u glavi i očima i kad se tu uvede neka vrsta samokontrole onda se vide i efekti nakon određenog vremena.
Ovo šaljem poruku svima (među kojima sam i ja) koji kad se hrane/žive pogrešno nastavljaju sa takvom praksom jer kao nalazi kažu da su uredu. Naplata dolazi kroz godine!
- cendlerbing
#5332 Re: Mrsanje - nacini ?
Ne razumijem potrebu za nadmenošću u pisanju.
Ovo nije tema gdje je samo stručnjacima dozvoljeno pisati o temi, a ja sam iznijela svoje mišljenje.
Prvih nekoliko sedmica, tokom perioda tzv. ketoze, dok se organizam privikava na novi režim ishrane, postoje nuspojave koje se javljaju u vidu glavobolje, umora, vrtoglavice, hipoglikemije, drhtavice, grčenja mišića itd. Eto, činjenica.
Da li i taj period također ne zahtijeva ni odlučnost ni istrajnost?
Ovo nije tema gdje je samo stručnjacima dozvoljeno pisati o temi, a ja sam iznijela svoje mišljenje.
Prvih nekoliko sedmica, tokom perioda tzv. ketoze, dok se organizam privikava na novi režim ishrane, postoje nuspojave koje se javljaju u vidu glavobolje, umora, vrtoglavice, hipoglikemije, drhtavice, grčenja mišića itd. Eto, činjenica.
Da li i taj period također ne zahtijeva ni odlučnost ni istrajnost?
- Optimus09
#5335 Re: Mrsanje - nacini ?
Pusti mrsanje,jel se ko skidao sa kafe 
- mayab
#5336 Re: Mrsanje - nacini ?
Što bi se skidao sa kafe, kažu da je antioksidans i da ubrzava metabolizam, što je dobro za mršavljenje, a tema je o tome,
naravno , ako je piješ bez šećera...
naravno , ako je piješ bez šećera...
- dobar osjecaj
#5337 Re: Mrsanje - nacini ?
Pijem godinama kafu i cesto uzivam u okusu u svakom gutljaju kafe ali mi cesto i smeta u smislu da mi izaziva preveliku budnost, hiperaktivnost, preznojavanje i nervozu. Vremenom sam naucila da kafu mogu i trebam piti u manjim kolicinama i ne svakodnevno. Svako visednevno preskakanje kafe i zamjena vodom ili cajem kod mene izaziva samo bolje funkcionisanje. Ima ljudi koji ne mogu da se razbude ili funkcionisu bez kafe i koje stvarno zaboli glava kad je ne popiju ujutro i poslijepodne. Meni je samo blagoslov kad je ne pijem.
- cendlerbing
-
dzipalo
#5339 Re: Mrsanje - nacini ?
cendlerbing wrote: ↑17/06/2020 17:40E vala se ja ne skidala sa jedinog poroka![]()
Jedino ću gledati za par mjeseci da malo smanjim jer iako pijem bez šećera, znam popiti po 10 šoljica na dan.
Jos nisam cuo da neko toliko kafe pije. Meni je pored bacanja para na tech uredjaje kafa jedini porok ali 3 soljice dnevno max, doduse sa secerom. I to pijem samo iz navike, uopste mi ne treba i ne osjecam nikakav nedostatk energije ili bilo sta drugo kad ne popijem kafu.
- fortaleza
#5340 Re: Mrsanje - nacini ?
cendlerbing wrote: ↑17/06/2020 17:40E vala se ja ne skidala sa jedinog poroka![]()
Jedino ću gledati za par mjeseci da malo smanjim jer iako pijem bez šećera, znam popiti po 10 šoljica na dan.
Pa kad bi pio deset šoljica pucala bi me anksioznost samo tako.
Evo 10 dana bez kave, prošle godine sam izdržao čitav mjesec i nije mi ni falilo baš. Definitivno se javlja manje promjena raspoloženja, odnosno energije, skokovi i padovi energije su manji.
- cendlerbing
#5341 Re: Mrsanje - nacini ?
Nije to tako uvijek, znam nekad stati na tri-četiri. Naišao mi je neki malo spor period u životu pa baš uživam po sat, sat i po kahvenisati. 
Osjećam i ja da je previše.
Osjećam i ja da je previše.
- pizarro
#5342 Re: Mrsanje - nacini ?
zeleni caj > kafa
- Optimus09
#5343 Re: Mrsanje - nacini ?
Pa i ja je znam po litar popit
Bez secera.
Bez secera.
- East_side
#5344 Re: Mrsanje - nacini ?
Vjerovatno je vec receno ali hajde da "riskiram".
Svako jutro, nekih 20ak min. prije prvog obroka u casu mlake vode nacijediti malo limuna i to popiti. Izbjegavati (ako je moguce potpuno izbaciti) prejedanje i slatkise, pogotovo u vecernjim satima. Po mogucnosti vjezbati, makar 5-10 min. dnevno. Pozeljno bi bilo i trcanje, jednom u 7-10 dana recimo.
Meni je sve ovo pomoglo
Svako jutro, nekih 20ak min. prije prvog obroka u casu mlake vode nacijediti malo limuna i to popiti. Izbjegavati (ako je moguce potpuno izbaciti) prejedanje i slatkise, pogotovo u vecernjim satima. Po mogucnosti vjezbati, makar 5-10 min. dnevno. Pozeljno bi bilo i trcanje, jednom u 7-10 dana recimo.
Meni je sve ovo pomoglo
-
°u°
#5345 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam na autofagiji od oko mjesec prije početka korone kod nas. Svakako mi je večera vazda bila najmanje bitna, nikad u životu uveče nisam po frižideru rovio. Doručak mi je bio pod moranje, nikad iz kuće bez doručka.
A od sad i ubuduće (godine i spor metabolizam) sam batalio večeru. Slatkiše smanjio za 90%. Ručam oko 16:00 i do sutra u 10:00 samo malo voća, može i suho. (ne kandirano). Par smokava, marelica, hurmi... Sad kako je počelo sezonsko samo svježe. Već sam se navikao na ovakav režim, potpuno mi odgovara. A dijete mrzim, svaka je završila vraćanjem kila. Na osjećaj gladi se potpuno navikao. Ako mogu ja može svako.
Pantola koje nisam mogao godinama navuć sad sve mogu, neke i sužavam. Kile polako spadaju. Ne brojim jer nisam ni smio na vagu
Kiseline u želucu nema više nikako, zaboravio. Pogotovo mi je bio problem uveče prije spavanja, hvatao me kašalj jer se vraćala u jednjak. Holesterol isto spada. Nisam mjerio dugo, pitao u apoteci i kažu da zbog ovog cirkusa ne mjere. A bio sam blizu normale.
Preporuka. Nije čoik džaba Nobela zbog ovog dobio.
Recept za super ukusan desert a zdrav, ni mrve šećera, nikakvo kuhanje, jednostavan.
Suho voće po želji, smokve, šljive, grožđice... potopiti u vruću vodu da omekšaju. Procijediti i samljeti, mjesto šećera idu hurme koje se isto potope. Dodaju se mljeveni orasi, lješnjaci. Može malo ruma, orahovca isl radi arome. Prave se kuglice koje se malo uvaljaju u čokoladu u prahu radi ukusa. Držati u frižideru
A od sad i ubuduće (godine i spor metabolizam) sam batalio večeru. Slatkiše smanjio za 90%. Ručam oko 16:00 i do sutra u 10:00 samo malo voća, može i suho. (ne kandirano). Par smokava, marelica, hurmi... Sad kako je počelo sezonsko samo svježe. Već sam se navikao na ovakav režim, potpuno mi odgovara. A dijete mrzim, svaka je završila vraćanjem kila. Na osjećaj gladi se potpuno navikao. Ako mogu ja može svako.
Pantola koje nisam mogao godinama navuć sad sve mogu, neke i sužavam. Kile polako spadaju. Ne brojim jer nisam ni smio na vagu
Kiseline u želucu nema više nikako, zaboravio. Pogotovo mi je bio problem uveče prije spavanja, hvatao me kašalj jer se vraćala u jednjak. Holesterol isto spada. Nisam mjerio dugo, pitao u apoteci i kažu da zbog ovog cirkusa ne mjere. A bio sam blizu normale.
Preporuka. Nije čoik džaba Nobela zbog ovog dobio.
Recept za super ukusan desert a zdrav, ni mrve šećera, nikakvo kuhanje, jednostavan.
Suho voće po želji, smokve, šljive, grožđice... potopiti u vruću vodu da omekšaju. Procijediti i samljeti, mjesto šećera idu hurme koje se isto potope. Dodaju se mljeveni orasi, lješnjaci. Može malo ruma, orahovca isl radi arome. Prave se kuglice koje se malo uvaljaju u čokoladu u prahu radi ukusa. Držati u frižideru
- shape of despair
#5346 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja unosim 1800 do 2000kcal dnevno, trening hodanja brzog po 10-12km,sedmicno 3 puta, i da,unosim tacno ovoliko kalorija, na treningu puls dignem na 130 jer hodam brzo imam gps sat,sve zivo pratim, i evo smrso sam 0.00kg za 60 dana

Pokaze vaga jedan dan 105, drugi 106,pa opet 105,al to je to
Ako imam 105kg,znaci da sam unosio barem 3000 do 4000kcal, sad sa unosom od do 2000 bi svakako trebao mrsati i bez treninga i to rapidno
Ako imam 105kg,znaci da sam unosio barem 3000 do 4000kcal, sad sa unosom od do 2000 bi svakako trebao mrsati i bez treninga i to rapidno
-
dzipalo
#5348 Re: Mrsanje - nacini ?
Je li kuhas hranu ili jedes u restoranima?shape of despair wrote: ↑03/07/2020 18:19 Ja unosim 1800 do 2000kcal dnevno, trening hodanja brzog po 10-12km,sedmicno 3 puta, i da,unosim tacno ovoliko kalorija, na treningu puls dignem na 130 jer hodam brzo imam gps sat,sve zivo pratim, i evo smrso sam 0.00kg za 60 dana![]()
- shape of despair
#5349 Re: Mrsanje - nacini ?
Dnevno jeo po 100gr orasastih plodova,to je 600kcal, ostalo 4 puta po 300kcal jeo, barkao po netu tacno kalorije hrane. Sabirao sve sto unesem,od kafe Pa kolko je posecerim do proteina koje sam pio. Kupio i digitalnu vagu,vagao porcije, imam i dozer za ml. Pa mjrio ulje.dzipalo wrote: ↑03/07/2020 21:50Je li kuhas hranu ili jedes u restoranima?shape of despair wrote: ↑03/07/2020 18:19 Ja unosim 1800 do 2000kcal dnevno, trening hodanja brzog po 10-12km,sedmicno 3 puta, i da,unosim tacno ovoliko kalorija, na treningu puls dignem na 130 jer hodam brzo imam gps sat,sve zivo pratim, i evo smrso sam 0.00kg za 60 dana![]()
I da nisam nista brojao,vagao i sl. Toliko sam manje jeo i toliko poceo trcati i hodati prvenstveno(ZNAO I PO 20KM DNEVNO PREC) da sam morao po racunici cak i 5kg za mjesec skinut. Ja za 60 dana skinuo jednu veliku nulu.
Hljeb i slatko i sokove izbacio skroz, vecinom proteini i salate i to sve dnevno DO 2000kcal.
Bazalni metabolizam mi je recimo 2200kcal, da sam samo lezao i ovako jeo kako sad jedem smrso bi
-
AmirBaa
#5350 Re: Mrsanje - nacini ?
slican problem imam ali ja sam na 85 i hocu da spadnem 80-81shape of despair wrote: ↑03/07/2020 18:19 Ja unosim 1800 do 2000kcal dnevno, trening hodanja brzog po 10-12km,sedmicno 3 puta, i da,unosim tacno ovoliko kalorija, na treningu puls dignem na 130 jer hodam brzo imam gps sat,sve zivo pratim, i evo smrso sam 0.00kg za 60 dana![]()