Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- MarlboroGold
#5304 Re: Mrsanje - nacini ?
https://play.google.com/store/apps/deta ... .app&hl=hrcendlerbing wrote: ↑14/06/2020 00:54 Kakve su to gluposti sa preskakanjem doručka?!
Cijeli život sam bila mršava, cijeli život jedem tri obroka.
Čim se probudim, gladna sam.
Dva obroka dnevno nisu loša ideja ali samo ako se podupru sa međuobrocima, inače zamišljam kako neko izgladnio dočeka jedan od ta dva obroka i nakrka se sve u strahu kako će iščekati onaj idući obrok.![]()
Inače, kako su nam organizmi svima drugačiji, smatram da svako treba pronaći način ishrane koji njemu odgovara i da ne postoji univerzalni način na koji neko mrša ili održava kilažu na odgovarajućoj razini.
U posljednje vrijeme ljudi koriste ovu aplikaciju, a koja je neki vid posta. Po njoj npr. preskaču doručak. Ako jedu zadnji put u 18-19h onda sutradan tek oko 13-14h i onda opet oko 18-19h i tako stalno.
- cendlerbing
#5305 Re: Mrsanje - nacini ?
Znam šta je tzv. keto dijeta. Prijateljica je isprobala na oko 20 dana, čini mi se, prije nego je odustala.jOFLA wrote: ↑14/06/2020 22:28Vjerujem, to nije rijetkost kad se u organizam unosti onoliko kalorija koliko je potrebno za tvoju tjelesnu konstituciju a da ostaneš mršava. Unosi malo više kalorija i nećeš više biti vitka.cendlerbing wrote: ↑14/06/2020 00:54 Kakve su to gluposti sa preskakanjem doručka?!
Svi su ujutro gladni ako im organizam i dalje radi na glukozi. Zato se ljudi prebacuju sa glukoze na ketone, i onda tokom dana prestaje taj osjećaj gladi.Čim se probudim, gladna sam.
Nema nikakve potrebe, i nema nikakve štete u dva obroka dnevno bez ikakvog podupiranja užinama, gablecima ili drugim međuobrocima.Dva obroka dnevno nisu loša ideja ali samo ako se podupru sa međuobrocima,
Ne nakrka se već obrok dočeka normalno kao i ti kad nisi gladna, samo zato što na keto nema tog osjećaja gladi tokom dana.inače zamišljam kako neko izgladnio dočeka jedan od ta dva obroka i nakrka se sve u strahu kako će iščekati onaj idući obrok.![]()
Svima nam organizam radi na istom principu. Što se tiče teme, grelin, leptin, insulin, jetra, glukoza su nam svima zajednički i kontrolišu iste stvari na isti način.Inače, kako su nam organizmi svima drugačiji,
Koliko dugo si ti na tom načinu prehrane, iz tvog posta pretpostavljam da jesi?
- cendlerbing
#5306 Re: Mrsanje - nacini ?
Skroz slično postu uz Ramazan, samo što se Ramazan posti preko dana a ovo dobrim dijelom tokom noći. Sad, ne znam kako da funkcioniraš kad si cijelo jutro već poprilično "prazan", ljudi i kad poste iz vjerskih razloga jedva dočekaju kraj Ramazana.MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 07:49https://play.google.com/store/apps/deta ... .app&hl=hrcendlerbing wrote: ↑14/06/2020 00:54 Kakve su to gluposti sa preskakanjem doručka?!
Dva obroka dnevno nisu loša ideja ali samo ako se podupru sa međuobrocima, inače zamišljam kako neko izgladnio dočeka jedan od ta dva obroka i nakrka se sve u strahu kako će iščekati onaj idući obrok.![]()
Inače, kako su nam organizmi svima drugačiji, smatram da svako treba pronaći način ishrane koji njemu odgovara i da ne postoji univerzalni način na koji neko mrša ili održava kilažu na odgovarajućoj razini.
U posljednje vrijeme ljudi koriste ovu aplikaciju, a koja je neki vid posta. Po njoj npr. preskaču doručak. Ako jedu zadnji put u 18-19h onda sutradan tek oko 13-14h i onda opet oko 18-19h i tako stalno.
- MarlboroGold
#5307 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam probao, ali nisam mogao izdrzati. Kad osjecam glad duze vrijeme ubrzo me pocne boliti glava.cendlerbing wrote: ↑15/06/2020 08:52Skroz slično postu uz Ramazan, samo što se Ramazan posti preko dana a ovo dobrim dijelom tokom noći. Sad, ne znam kako da funkcioniraš kad si cijelo jutro već poprilično "prazan", ljudi i kad poste iz vjerskih razloga jedva dočekaju kraj Ramazana.MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 07:49https://play.google.com/store/apps/deta ... .app&hl=hrcendlerbing wrote: ↑14/06/2020 00:54 Kakve su to gluposti sa preskakanjem doručka?!
U posljednje vrijeme ljudi koriste ovu aplikaciju, a koja je neki vid posta. Po njoj npr. preskaču doručak. Ako jedu zadnji put u 18-19h onda sutradan tek oko 13-14h i onda opet oko 18-19h i tako stalno.![]()
Navodno kad to radis kad organizam vise nema odakle da crpi energiju on pocne uzimati iz masnoca itd. (visak i sto je stetno) cime se podstice mrsanje. Ako si kad imala osjecaj da imas vise energije, a da prije toga nisi jela barem 10 sati onda je to ta energija kad nastupa faza mrsanja i sagorijevanja. To zna biti i ono kad kaze covjek da je pregladnio. Klasicna detoksikacija.
- cendlerbing
#5309 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam ove godine 20-tak dana postila ali nikakvih obaveza nisam imala pa se stvarno nemam na šta požaliti. Inače baš lahko gubim kilograme i apetit ali ovog Ramazana - nula bodova.
Jesi li ti skinuo sve što si planirao, znam da si prije nekog vremena radio na tome?
Jesi li ti skinuo sve što si planirao, znam da si prije nekog vremena radio na tome?
MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 08:59Ja sam probao, ali nisam mogao izdrzati. Kad osjecam glad duze vrijeme ubrzo me pocne boliti glava.cendlerbing wrote: ↑15/06/2020 08:52Skroz slično postu uz Ramazan, samo što se Ramazan posti preko dana a ovo dobrim dijelom tokom noći. Sad, ne znam kako da funkcioniraš kad si cijelo jutro već poprilično "prazan", ljudi i kad poste iz vjerskih razloga jedva dočekaju kraj Ramazana.MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 07:49 https://play.google.com/store/apps/deta ... .app&hl=hr
U posljednje vrijeme ljudi koriste ovu aplikaciju, a koja je neki vid posta. Po njoj npr. preskaču doručak. Ako jedu zadnji put u 18-19h onda sutradan tek oko 13-14h i onda opet oko 18-19h i tako stalno.![]()
Navodno kad to radis kad organizam vise nema odakle da crpi energiju on pocne uzimati iz masnoca itd. (visak i sto je stetno) cime se podstice mrsanje. Ako si kad imala osjecaj da imas vise energije, a da prije toga nisi jela barem 10 sati onda je to ta energija kad nastupa faza mrsanja i sagorijevanja. To zna biti i ono kad kaze covjek da je pregladnio. Klasicna detoksikacija.
- ćiribiribela
#5310 Re: Mrsanje - nacini ?
@jOFLA pricala sam o intermittent postu, ne o keto dijeti.
Ja nemam tu disciplinu da vazem sastojke ili da ne pojedem nesto slatko ako mi se u tom trenutku jede. Ko voli nek' izvoli, ali ja definitivno ne.
Ja nemam tu disciplinu da vazem sastojke ili da ne pojedem nesto slatko ako mi se u tom trenutku jede. Ko voli nek' izvoli, ali ja definitivno ne.
- MarlboroGold
#5312 Re: Mrsanje - nacini ?
U jednom momentu jesam, pa sam opet nabacio par kila zbog izolacije. Jeo sam čisto iz dosade.cendlerbing wrote: ↑15/06/2020 09:11 Ja sam ove godine 20-tak dana postila ali nikakvih obaveza nisam imala pa se stvarno nemam na šta požaliti. Inače baš lahko gubim kilograme i apetit ali ovog Ramazana - nula bodova.![]()
MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 08:59Ja sam probao, ali nisam mogao izdrzati. Kad osjecam glad duze vrijeme ubrzo me pocne boliti glava.cendlerbing wrote: ↑15/06/2020 08:52
Skroz slično postu uz Ramazan, samo što se Ramazan posti preko dana a ovo dobrim dijelom tokom noći. Sad, ne znam kako da funkcioniraš kad si cijelo jutro već poprilično "prazan", ljudi i kad poste iz vjerskih razloga jedva dočekaju kraj Ramazana.![]()
Čim to skinem i kad se ovo sa koronom smiri onda ću se posvetiti teretani maksimalno nekad pred kraj ljeta... ono neću bildati pretjerano, već više zbog izdržljivosti i forme. Svakako mi je svadba u decembru pa mi se valja srediti
Trebala biti u maju pa korona sve poremetila
- shmizlica
#5313 Re: Mrsanje - nacini ?
ima ona fora bog ti daje drugu šansuMarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 09:54 Svakako mi je svadba u decembru pa mi se valja srediti
Trebala biti u maju pa korona sve poremetila![]()
- MarlboroGold
#5314 Re: Mrsanje - nacini ?
Oduzila se momacka vecer na jos par mjesecishmizlica wrote: ↑15/06/2020 09:59ima ona fora bog ti daje drugu šansuMarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 09:54 Svakako mi je svadba u decembru pa mi se valja srediti
![]()
-
katil_92
#5315 Re: Mrsanje - nacini ?
Pozdrav
Moze li mi neko strucno i brzinski da kaze sta da radi osoba ukoliko ima normalan nivo ukupnog testosterona (negdje u gornjoj referentnoj vrijednosti), a ujedno i dosta visok estradiol (izvan referentnih vrijednosti za muskarca). Nije u treningu i ima 10-ak kg viska i sav je taj visak rasporedjen oko struka. Rekao bih da lici na ginoidan (zenski tip skladistenja masti). Onako body frame dosta podsjeca na skinny fat. Da li je rijesenje kroz uredjenu ishranu i trening izgubiti na tezini i posljedicno uravnoteziti nivo estradiola, ili je s druge strane visok estradiol razlog zbog cega tesko gubi na kg, i sto izgubi kasnije sve vrati. Koliko bi neka hemija (inhibitor aromataze ili blokator) pomogao u ravnotezi estradiola i gubitku kilograma?
Lp
Moze li mi neko strucno i brzinski da kaze sta da radi osoba ukoliko ima normalan nivo ukupnog testosterona (negdje u gornjoj referentnoj vrijednosti), a ujedno i dosta visok estradiol (izvan referentnih vrijednosti za muskarca). Nije u treningu i ima 10-ak kg viska i sav je taj visak rasporedjen oko struka. Rekao bih da lici na ginoidan (zenski tip skladistenja masti). Onako body frame dosta podsjeca na skinny fat. Da li je rijesenje kroz uredjenu ishranu i trening izgubiti na tezini i posljedicno uravnoteziti nivo estradiola, ili je s druge strane visok estradiol razlog zbog cega tesko gubi na kg, i sto izgubi kasnije sve vrati. Koliko bi neka hemija (inhibitor aromataze ili blokator) pomogao u ravnotezi estradiola i gubitku kilograma?
Lp
- cendlerbing
#5316 Re: Mrsanje - nacini ?
Vjerujem da keto stvarno daje rezultate, ali si zaboravio na još jedan razlog za prestajanje: prevelika promjena u načinu života. Vjerujem da je tebi sad sve to usputno i normalno, ali dok se dođe do tog nivoa treba mnogo i odlučnosti, i istrajnosti, i para, i vremena.jOFLA wrote: ↑15/06/2020 09:09
Teče šesta goodina. Ljudi odustanu uglavnom iz jednog od tri razloga, ili sva tri:
1. Zaborave na elektrolite koji se na keto iz tijela ispiru puno brže nego kad se ne unose ugljikohidrati, pogotovo kad se tokom dana pije više vode, pa onda usljed manjka soli u organizmu osjete veliki zamor. Još gore ako krenu sa starim navikama da se boje soli, pa je konzumiraju vrlo malo zbog pritiska, zadržava vodu itd. To važi kad jedeš ugljikohidrate, ali ne i ovdje, a ne znaju za to pa im se učini nepodnošljiva ishrana i odustanu.
2.) Povećan unos masnoće im se čini nelogičnim naročito ako žele smršati. Zaborave ako žele smršati da je neophodna potrošnja većeg broja kalorija nego što unesu u sebe, čak i na ketogenoj ishrani. Može se jesti i masna hrana ili sipati više ulja u salate i slično, i opet biti u kalorijskom deficitu, i to nije nikakav problem. Ali ne, nego svojom logikom izbjegavaju masnoću kako su navikli, i naravno osjete bezvoljnost, usporenost, i glad. Masnoća (tvoja omiljena, maslinovo, ovo, ono, riblje, neka peta ili šesta masnoća svejedno) je tu da ti daje energiju koja te pokreće na keto, i da te zasiti. Ne više od toga.
3. Ostanu bez ideja šta spremati za dnevne obroke.
- cendlerbing
#5317 Re: Mrsanje - nacini ?
Jel to čekaš drugi, treći val?MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 09:54
U jednom momentu jesam, pa sam opet nabacio par kila zbog izolacije. Jeo sam čisto iz dosade.
Čim to skinem i kad se ovo sa koronom smiri onda ću se posvetiti teretani maksimalno nekad pred kraj ljeta... ono neću bildati pretjerano, već više zbog izdržljivosti i forme. Svakako mi je svadba u decembru pa mi se valja srediti
Koji je fazon sa "sređivanjem" kilaže specijalno za svadbu? Možeš početi trčati i danas, ali ti ciljaš na kraj ljeta. Hoćeš li se udebljati već prvih pola godine u braku?
- fortaleza
#5318 Re: Mrsanje - nacini ?
U svakom slučaju ne gine neki trening snage te promjena prehrane. Ove dvije stvari su dosta povezane tako da se uz smanjenje masnog tkiva smanjuje i aromatazu, odnosno pretvorba testosterona u estrogen. U svakom slučaju treba izbjegavati soju i sve prerađevine, biljna ulja, kupovno mlijeko, i slično. Da ne spominjem koliko je bitna razina slobodnoga testosterona, čak više od ukupnog.katil_92 wrote: ↑15/06/2020 11:34 Pozdrav
Lp
Blokator može ukratko pomoći, ali nije rješenje. Cilj je smanjiti udjel masnog tkiva pogotovo oko struka.
-
katil_92
#5319 Re: Mrsanje - nacini ?
fortaleza wrote: ↑15/06/2020 16:37U svakom slučaju ne gine neki trening snage te promjena prehrane. Ove dvije stvari su dosta povezane tako da se uz smanjenje masnog tkiva smanjuje i aromatazu, odnosno pretvorba testosterona u estrogen. U svakom slučaju treba izbjegavati soju i sve prerađevine, biljna ulja, kupovno mlijeko, i slično. Da ne spominjem koliko je bitna razina slobodnoga testosterona, čak više od ukupnog.katil_92 wrote: ↑15/06/2020 11:34 Pozdrav
Lp
Blokator može ukratko pomoći, ali nije rješenje. Cilj je smanjiti udjel masnog tkiva pogotovo oko struka.
Hvala na odgovoru
-
dzipalo
#5320 Re: Mrsanje - nacini ?
Glavni razlog koji sam ja cuo zasto ljudi to rade je "hocu da izgledam dobro na slikama s vjencanja"cendlerbing wrote: ↑15/06/2020 14:49Jel to čekaš drugi, treći val?MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 09:54
U jednom momentu jesam, pa sam opet nabacio par kila zbog izolacije. Jeo sam čisto iz dosade.
![]()
Koji je fazon sa "sređivanjem" kilaže specijalno za svadbu? Možeš početi trčati i danas, ali ti ciljaš na kraj ljeta. Hoćeš li se udebljati već prvih pola godine u braku?![]()
Meni to nikad nije bilo jasno, valjda hoces da izgledas dobro citav zivot a ne samo na vjencanju
- MarlboroGold
#5321 Re: Mrsanje - nacini ?
cendlerbing wrote: ↑15/06/2020 14:49Jel to čekaš drugi, treći val?MarlboroGold wrote: ↑15/06/2020 09:54
![]()
Koji je fazon sa "sređivanjem" kilaže specijalno za svadbu? Možeš početi trčati i danas, ali ti ciljaš na kraj ljeta. Hoćeš li se udebljati već prvih pola godine u braku?![]()
Ma ja to onako kako svi kažu
Mislio sam samo na teretanu pod kraj ljeta, a do tad naravno trčanje, šetnje, planinarenje itd.
Bude previše vruće i zagušljivo u teretani kad je vani 36 stepeni.
- cendlerbing
#5322 Re: Mrsanje - nacini ?
Jašta radi, ne može se živjeti od vrućina ovoga ljeta.
Otkad ja planiram početi trčati...od tada sam jednom potrčala
Otkad ja planiram početi trčati...od tada sam jednom potrčala
-
ovo_mi_je_nick
#5324 Re: Mrsanje - nacini ?
Više kretanja a manje klope i nema tu mudrovanja.
Mudrovanje je kad kaže ne mogu smršat, genetika, godine, metabolizmi, a skrka danas 500 ml sladoleda, 3 cole, i 2 desetke al kaže šetao sam punih 5 minuta.
Nema mršanja pored krkanja hrane.
Čekate teretane za šta, idi prohodaj brzim korakom 60 min, popni de na 5 sprat 10 x bez lifta i pojedi komad piletine (komad od 100 grama a ne cijelo pile sa majonezom i bez zaljevanja sprajtom)
Mudrovanje je kad kaže ne mogu smršat, genetika, godine, metabolizmi, a skrka danas 500 ml sladoleda, 3 cole, i 2 desetke al kaže šetao sam punih 5 minuta.
Nema mršanja pored krkanja hrane.
Čekate teretane za šta, idi prohodaj brzim korakom 60 min, popni de na 5 sprat 10 x bez lifta i pojedi komad piletine (komad od 100 grama a ne cijelo pile sa majonezom i bez zaljevanja sprajtom)
- cendlerbing
#5325 Re: Mrsanje - nacini ?
Kao neko ko prilično često kuha i voli kuhati, ipak bi mi bilo previše da konstantno moram pripremati jela i kruhove od bademovog brašna.
Zamišljam da pripremam sebi jelo sa keto menija a ostatku porodice hranu koju oni jedu.
Zamišljam da pripremam sebi jelo sa keto menija a ostatku porodice hranu koju oni jedu.