Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#5276 Re: Gras all about

Post by So What! »

Stadler

Konzorcij Stadler prozvodi četiri modela tramvaja - Tango, Tramlink, Variobahn i Metelitsa.

Tango je opisan kao vozilo koje se može napraviti kao klasični tramvaj ili kao međugradski voz maksimalne brzine od 100 kilometara na sat. Njegova dužina se može prilagođavati potrebama kupaca - od tri do šest vagona. Dostupan je kao jednosmjerno ili dvosmjerno vozilo.

Image
Stadler Tango

Proizvođač je izdvojio velike prozore i, kako je naveo, prilagodljivu unutrašnjost. Napomenuli su da je 2006. ovaj tramvaj dobio nagradu iF za dizajn. Njegov prvi kupac 2004. godine bila je ciriška transportna kompanija Forchbahn.

Tramlink može imati do sedam vagona te je također dostupan kao jednosmjerno ili dvosmjerno vozilo. I njegova unutrašnjost se može praviti u skladu s potrebama kupca. Raspored vrata je također moguće napraviti u skladu sa zahtjevom kupca.

Image
Stadler Tramlink

Prvi kupac ovog vozila bila je kompanija njemačkog grada Rostock 2011. godine - Rostocker Strassenbahnen.

Variobahn je tramvaj s tri do sedam vagona maksimalne brzine do 80 kilometara na sat. Također je dostupan kao jednosmjerno ili dvosmjerno vozilo. Kao i kod Tramlinka, raspored vrata je moguće napraviti u skladu s potrebama kupca. Prije devet godina je nagrađen za dizajn nagradom Red Dot.

Image
Stadler Variobahn

Ovaj model je kao prototip proizveden 1993. godine, a prvi ga je kupio njemački grad Chemnitz.

Metelitsa je tramvaj napravljen za korištenje na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa do 40 stepeni Celzijusa.

Image
Stadler Metelitsa

Može imati od dva do sedam vagona, a dostupan je kao jednosmjerno i dvosmjerno vozilo. Raspored vrata i unutrašnjost je i kod ovog modela moguće prilagođavati potrebama kupca. U augustu 2016. Sankt Peterburg je prvi kupio ovaj tramvaj.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5277 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

Opa... Al dobro, vjerovatno će gospodin uvaženi zastupnik Zahiragić i ovome naći manu.

Jer jebo tramvaje koji ne voze u Konyi.
Chmoljo

#5278 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

Mislim, sa Otokom se jeste zajebavalo više nego je trebalo, ali majku mu ja poslije rata nikako dosad nisam vidio ovoliko zahvata u JGS.

Naravno, ostaje realizacija, ali bar se nešto dešava i pokreće sa mrtve tačke. Nešto za šta smo godinama ubkeđivani da se ne može i da nema para kad je bilo ubjedljivo više para.
Hakiz

#5279 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Iskreno se nadam da će pod tramvaja i platforme stanica biti u istom nivou. Zbog ljudi u kolicima i teže pokretnih.
tramvajtrojka

#5280 Re: Gras all about

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 07/08/2021 10:24 Opa... Al dobro, vjerovatno će gospodin uvaženi zastupnik Zahiragić i ovome naći manu.

Jer jebo tramvaje koji ne voze u Konyi.
Image

al skoro nadrealno je da vecina nas ce prvi put u svom životu provozati se normalnom prugom i novim tramvajem koji nije sadaka :thumbup:
i sto je najzalosnije ovo se moglo ovako raditi i ranije al naroood znooo
insaneinthebrain

#5281 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

odlicni stadlerovi trajvani. bilo koji model lijepo izgleda :thumbup:
So What! wrote: 13/06/2021 11:08 Ovo su potencijalni tramvaji na sarajevskim ulicama: Koje će vlada nabaviti?
Image

Vlada Kantona Sarajevo je u decembru prošle godine izabrala pet potencijalnih ponuđača za kupovinu novih tramvaja. U nastavku donosimo pregled tramvaja od kojih bi se neki mogli koristiti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U planu je kupovina 15 tramvaja, a ponude su poslali konzorcij Stadler Polska iz Poljske i Stadler Rail Valencia iz Španije, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske, CAF iz Španije, Škoda Transportation iz Češke i Alstom iz Francuske.

Za kupovinu će biti izdvojeno 30 miliona eura, a novac je osiguran sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Stadler

Konzorcij Stadler prozvodi četiri modela tramvaja - Tango, Tramlink, Variobahn i Metelitsa.

Tango je opisan kao vozilo koje se može napraviti kao klasični tramvaj ili kao međugradski voz maksimalne brzine od 100 kilometara na sat. Njegova dužina se može prilagođavati potrebama kupaca - od tri do šest vagona. Dostupan je kao jednosmjerno ili dvosmjerno vozilo.

Image
Stadler Tango

Proizvođač je izdvojio velike prozore i, kako je naveo, prilagodljivu unutrašnjost. Napomenuli su da je 2006. ovaj tramvaj dobio nagradu iF za dizajn. Njegov prvi kupac 2004. godine bila je ciriška transportna kompanija Forchbahn.

Tramlink može imati do sedam vagona te je također dostupan kao jednosmjerno ili dvosmjerno vozilo. I njegova unutrašnjost se može praviti u skladu s potrebama kupca. Raspored vrata je također moguće napraviti u skladu sa zahtjevom kupca.

Image
Stadler Tramlink

Prvi kupac ovog vozila bila je kompanija njemačkog grada Rostock 2011. godine - Rostocker Strassenbahnen.

Variobahn je tramvaj s tri do sedam vagona maksimalne brzine do 80 kilometara na sat. Također je dostupan kao jednosmjerno ili dvosmjerno vozilo. Kao i kod Tramlinka, raspored vrata je moguće napraviti u skladu s potrebama kupca. Prije devet godina je nagrađen za dizajn nagradom Red Dot.

Image
Stadler Variobahn

Ovaj model je kao prototip proizveden 1993. godine, a prvi ga je kupio njemački grad Chemnitz.

Metelitsa je tramvaj napravljen za korištenje na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa do 40 stepeni Celzijusa.

Image
Stadler Metelitsa

Može imati od dva do sedam vagona, a dostupan je kao jednosmjerno i dvosmjerno vozilo. Raspored vrata i unutrašnjost je i kod ovog modela moguće prilagođavati potrebama kupca. U augustu 2016. Sankt Peterburg je prvi kupio ovaj tramvaj.
So What!

#5282 Re: Gras all about

Post by So What! »

Chmoljo wrote: 07/08/2021 10:27 Mislim, sa Otokom se jeste zajebavalo više nego je trebalo, ali majku mu ja poslije rata nikako dosad nisam vidio ovoliko zahvata u JGS.

Naravno, ostaje realizacija, ali bar se nešto dešava i pokreće sa mrtve tačke. Nešto za šta smo godinama ubkeđivani da se ne može i da nema para kad je bilo ubjedljivo više para.
Ovo je sve kreditima finansirano čisto da se zna, ali sam uvjeren da je Kanton Sarajevo bio i ranije kreditno sposoban. Možda nije bio za sve navedeno u isto vrijeme kao sada, ali jeste sigurno za nešto od ovoga

Evo ih pregovaraju sada s EBRD-om za prugu do Hrasnice, a i to sigurno ide u implementaciju kroz par godina i donosi revoluciju u tom dijelu grada.
Hakiz wrote: 07/08/2021 10:28 Iskreno se nadam da će pod tramvaja i platforme stanica biti u istom nivou. Zbog ljudi u kolicima i teže pokretnih.
Svi moderni tramvaji se proizvode kao niskopodni, dakle ne prave se oni sa stepenicama, koje imamo u Sarajevu. Problem rekonstrukcije stanice na Otoci i jeste bio što se ona nije smjela praviti prije rekonstrukcije pruge i prije nego što su izabrani tramvaji na tenderu, jer upravo treba biti prilagođena ovim zahvatima.
P308

#5283 Re: Gras all about

Post by P308 »

Wow, Stadler :thumbup: Nadam se samo da nije neki Fortin gaf. :D

Valja docekati ove tramvaje. Treba se strpiti jos dvije godine dok dodju.
Znaci tamo negdje 2023. godine, nova i uredjena pruga, nove stranice, novi tramvaji .. a s druge strane novi trolejbusi. Fino, fino :D
Ako ikad pocne rekonstrukcija pruge :D
Chmoljo

#5284 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

So What! wrote: 07/08/2021 10:39
Chmoljo wrote: 07/08/2021 10:27 Mislim, sa Otokom se jeste zajebavalo više nego je trebalo, ali majku mu ja poslije rata nikako dosad nisam vidio ovoliko zahvata u JGS.

Ovo je sve kreditima finansirano čisto da se zna, ali sam uvjeren da je Kanton Sarajevo bio i ranije kreditno sposoban. Možda nije bio za sve navedeno u isto vrijeme kao sada, ali jeste sigurno za nešto od ovoga

Evo ih pregovaraju sada s EBRD-om za prugu do Hrasnice, a i to sigurno ide u implementaciju kroz par godina i donosi revoluciju u tom dijelu grada.
Zaista nije bitno što je kredit, i da je to uradila bilo koja vlast, to bi bio vrlo dobro utrošen kredit jer služi zanavljanju infrastrukture a što bi se mnogostruko isplatilo, i u novcu i u vremenu i u zdravlju...

Ne može me niko ubijediti da se nije moglo, pogotovo od trenutka kad je uveden pdv i kad je Zvizdić ko premijer znao reći da: imamo para da ih ne znamo kako utrošiti.

Naravno brzo su skontali...
Haris.ba

#5285 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

Ako ovo zavrse, Forti spomenim ispred Remize.

Nego, kaze li sta oko rekonstrukcije pruge?
nlt

#5286 Re: Gras all about

Post by nlt »

Koji model od Stadlera ide?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5287 Re: Gras all about

Post by izvrsni direktor »

So What! wrote: 07/08/2021 10:39

Ovo je sve kreditima finansirano čisto da se zna
Jok etp, trebao je Forto iz svpg dzepa platit
Hakiz

#5288 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Samo, jeste li sigurni da će biti baš ti tramvaji? Mislim, hoće od te firme, ali sve mi se čini da će biti neki "refurbished", stari 30-50 godina, ne novi iz trenutnog kataloga firme...
thekupus

#5289 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Hakiz wrote: 07/08/2021 16:18 Samo, jeste li sigurni da će biti baš ti tramvaji? Mislim, hoće od te firme, ali sve mi se čini da će biti neki "refurbished", stari 30-50 godina, ne novi iz trenutnog kataloga firme...
Nema ti se šta činiti, ne može refurbished kad je tender za kupovinu novih tramvaja.
So What!

#5290 Re: Gras all about

Post by So What! »

Chmoljo wrote: 07/08/2021 11:30
Zaista nije bitno što je kredit, i da je to uradila bilo koja vlast, to bi bio vrlo dobro utrošen kredit jer služi zanavljanju infrastrukture a što bi se mnogostruko isplatilo, i u novcu i u vremenu i u zdravlju...

Ne može me niko ubijediti da se nije moglo, pogotovo od trenutka kad je uveden pdv i kad je Zvizdić ko premijer znao reći da: imamo para da ih ne znamo kako utrošiti.

Naravno brzo su skontali...
Ja sam prvi pobornik kreditiranja, Zenica je sa jednim odličnim kreditom prije deset godina riješila pitanje gradskog saobraćaja za sljedećih deset godina.

Kanton Sarajevo ima još mnogo toga da uradi, ali ono što se trenutno radi u oblasti javnog prijevoza je sasvim dovoljno da se kaže da ova Vlada uspješno radi svoj posao.
Hakiz

#5291 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

thekupus wrote: 07/08/2021 16:25
Hakiz wrote: 07/08/2021 16:18 Samo, jeste li sigurni da će biti baš ti tramvaji? Mislim, hoće od te firme, ali sve mi se čini da će biti neki "refurbished", stari 30-50 godina, ne novi iz trenutnog kataloga firme...
Nema ti se šta činiti, ne može refurbished kad je tender za kupovinu novih tramvaja.
Ma, kao kod premijerno prikazanih filmova. Pročitaš da TV kuća premijerno pušta neki film. To što je taj film premijerno samo na toj TV kući, a druge TV kuće su ga već davno prikazale, pa i reprizirale, je samo tehnikalija.

Tako da će 30 godina star tramvaj biti nov nama, tender ispunjen, ostalo su tehnikalije :lol:
tramvajtrojka

#5292 Re: Gras all about

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 07/08/2021 16:29
thekupus wrote: 07/08/2021 16:25

Ma, kao kod premijerno prikazanih filmova. Pročitaš da TV kuća premijerno pušta neki film. To što je taj film premijerno samo na toj TV kući, a druge TV kuće su ga već davno prikazale, pa i reprizirale, je samo tehnikalija.

Tako da će 30 godina star tramvaj biti nov nama, tender ispunjen, ostalo su tehnikalije :lol:
de skontaj se sta pricas to isto kao da kupuješ tene i kupis polovne :lol: nidge veze ti je prica realno cuj polovan tramvaj pa nije sda u pitanju da je sadaka :mrgreen:
MarkoIvkovic

#5293 Re: Gras all about

Post by MarkoIvkovic »

Da li neko zna sta se desava sa onim njihovim call centrom, stalno zauzet vec mjesec dana? Moram gatat da li ima busa
Hakiz

#5294 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 07/08/2021 16:31
Hakiz wrote: 07/08/2021 16:29

de skontaj se sta pricas to isto kao da kupuješ tene i kupis polovne :lol: nidge veze ti je prica realno cuj polovan tramvaj pa nije sda u pitanju da je sadaka :mrgreen:
Sve je moguće, a kod nas čak i vjerovatno, moja Vi :lol:

Cijela industrija restauracije klasičnih automobila, pa čak i Golf 2 postaje oldtimer, ljudi daju ogroman novac za restaurisane klasike, avioni se standardno preprodaju restaurisani, eno krenuli su i u restauraciju Orijent Ekspresa, a tebi čudno da neko uradi restauraciju tramvaja i proda ga.

I da ga neko kupi. Mi, na primjer.

Ja sam sentimentalno vezan za ovaj model automobila:

Image

Da imam novca, kupio bih ga i dao da se pretvori u električni. Svakako nije za veće udaljenosti, a za po gradu električni bi bio super.

i bio bi super auto, tako da godište (1953.) ne bi igralo nikakvu ulogu.

Tako i tramvaj, stara šasija, karoserija, i šta već, a unutra ga modernizuješ koliko moraš. I bude kao nov. U čemu je problem?
Last edited by Hakiz on 07/08/2021 16:52, edited 1 time in total.
thekupus

#5295 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Lupaš gluposti. Dolaze tramvaji direktno iz tvornice, novi novcati.
Hakiz

#5296 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

thekupus wrote: 07/08/2021 16:51 Lupaš gluposti. Dolaze tramvaji direktno iz tvornice, novi novcati.
Je li te to nešto lično pogodilo u mom pisanju pa si se nasikirao?
Hakiz

#5297 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Nego, ako dođu glanc novi iz tvornice, da im mi skinemo junf, pa se vremenom nešto pokvari i dođe našim stručnjacima u ruke da poprave, ili ćemo dizati kredit za popravak? Isteći će i garancija jednog dana, a ne vjerujem da ćemo svakih 10-ak godina kupovati nove.

Ili neki popravak zbog kojeg je nerentabilno čekati da dođu serviseri iz Švajcarske, da se ovdje uradi ako nije neki ozbiljan kvar.

Dakle, hoće li radnici tog nekog budućeg "Grasa", u ove 2-3 godine dok ne dođu tramvaji, otići u tu firmu da se obrazuju za ne samo korištenje nego i održavanje tramvaja? Je li i to sastavni dio kupovine? Zna li se o takvm stvarima išta?
tramvajtrojka

#5298 Re: Gras all about

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 07/08/2021 16:45
tramvajtrojka wrote: 07/08/2021 16:31

Sve je moguće, a kod nas čak i vjerovatno, moja Vi :lol:

Cijela industrija restauracije klasičnih automobila, pa čak i Golf 2 postaje oldtimer, ljudi daju ogroman novac za restaurisane klasike, avioni se standardno preprodaju restaurisani, eno krenuli su i u restauraciju Orijent Ekspresa, a tebi čudno da neko uradi restauraciju tramvaja i proda ga.

I da ga neko kupi. Mi, na primjer.

Ja sam sentimentalno vezan za ovaj model automobila:

Image

Da imam novca, kupio bih ga i dao da se pretvori u električni. Svakako nije za veće udaljenosti, a za po gradu električni bi bio super.

i bio bi super auto, tako da godište (1953.) ne bi igralo nikakvu ulogu.

Tako i tramvaj, stara šasija, karoserija, i šta već, a unutra ga modernizuješ koliko moraš. I bude kao nov. U čemu je problem?
prvo i osnovno sve firme koje su se prijavile na tender prodaju nova vozila jer su sve svjetske firme u pitanju problem je u tome sto ti insuiras da ce umjesto novog biti stari tramvaj nece bice proizvedeni novi iz fabrike samo za Sarajevo i sarajevski putnici ce biti prvi koji će izlizati njegova sjedista a ne neki svicarac turcin itd

a sto se tice odrzavanja i toga pod ebrd uvjetima ima garancija gdje proizvodjac mora garantovati obuku i upoznavanje sa vozilima i da mora u nekom broju godina drzati vozila pod garancijom i tehnickom podrskom nakon sto garancija istekne

prestani se provaljivati bolje je po tebe samo se jos vise ukopavas
Hakiz

#5299 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Bolan, preozbiljan si na ovako sunčanu subotu. Gdje ja rekoh da neće biti novi, vidiš da se zezam, Pročita li ti moja "A šta ako se slučajno desi"?. Ali kada se tako uhvatite, nema veze provaljujem li se, merak mi vas provocirati.

Opustite se malo, šta vam je?

Dakle, a šta ako se slučajno ne desi... :lol:
Tesla Edison

#5300 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

Ovo je sve projekat FGR vlade da se unište bošnjoci.

Prvo su patosirali Gras stečajom u kojem će naša braČa iz Sandžak ostati bez posla. A znamo da su iz Sandžak samo bošnjoci.

Zatim truju bratske odnose sa našom braČom u turskoj. Naša braČa skupila novce da nam nabavi tromvoje, a mi te tromvoje sada mijenjamo za neke švicarske.

Dole vlada!!!
Post Reply