juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
drndalo

#5276 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Da, hvala na ispravci, potpuno sam zaboravio na Divacu... Varljiva je memorija...

Image
spreca

#5277 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

drndalo wrote:Da, hvala na ispravci, potpuno sam zaboravio na Divacu... Varljiva je memorija...

Image
rodni list je kriv :lol: :lol: ......a meni kako onaj Svabo poce kriti tablete nemogu nista da nadjem :lol: :lol: :lol:
Ima i sada vlak za Pulu ali preko Rijeke pa se onda prebace avtobusom na onu prugu koja ide iz Divace u mjesto Luopglav i dalje za Pulu
KENJAC

#5278 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

muha_sa wrote:ovi djuturumi sa teme koji su išli u Pionirsku dolinu garant se sjecaju onih gondola na onim šipkama :-D

u njima smo se okretali za 360 stepeni :-) mladost ludost :-)
A onog ringispila sa onim raketama ?
I jos nesto ....jesi li izazivo lamu da te pljune ?
Seawolf

#5279 Re: juga 1950.-1990.

Post by Seawolf »

drndalo wrote:...
Struja za elektro-vucu vozova je vec odgovoreno. Ja se sjecam promjene lokomotiva negdje u PM izmedju Zagreba i Rijeke, gdje je pocinjala razlicita naponaza, pa do Rijeke... Tamno zuto/oker neke lokomotive bile ...
JŽ serija 362, poznata i kao "Žutka":

Image

Ova fotografija je napravljena 1984-e, na željezničkoj stanici u Rijeci.

Radi se o lokomotivama koje je JŽ uvela u upotrebu 1960-e, italijanskog proizvođača Ansaldo-Breda, forme pogona Bo′Bo′Bo′ (šest osovina), koje rade na istosmjernu struju, napona 3.000 V.

I danas vuku vozove u Sloveniji, kao SŽ serija 362 u neizmjenjenim bojama, kao i u Hrvatskoj, na pruzi Karlovac-Rijeka, sa novom oznakom HŽ serija 1061 i u novoj kombinaciji plavo - sive boje.
Ommadawn

#5280 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

KENJAC wrote:
uglavnomja wrote:jeste li vi pospiali ljude vodom sa balkona (iz nebodera, i to sa visine) ?

i da li ste zvali brojeve nako nasumice pa se smijali :oops:
A vezanje šteka dvoje vrata , jedna naspram drugih, i onda pozvonis i jednom i drugom ? :evil:
Sveza mi kurva miliciju za vrat zbog ovoga! Srecom bio lokalni milicioner Boro, covjek siroka srca koji se znao sa starim pa smo dobro prosli i ja i jaran.
Gojeni H

#5281 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

JoseMujica wrote:
drastic wrote:
JoseMujica wrote:ma to je sve manje više urban ledžend i ništa više
jest kad ih je titina milicija ispendrecila

ihhhhh ...jedan milicioner na 10.000 stanovnika i sve mirno ko bubice

u to doba kad se nešto ukralo odma se znalo ko je
Jasta je. :-)

Ubijali ljudi da truhne kost ... naravno da ces priznat' i sto jesi i sto nisi.
Sto ne nadjose ko je pocinio onih par ubistava po Sarajevu ... nekad sredinom 80-ih? Ono, nekakav student Arap i bilo je jos jedno ... nesto tijelo nadjeno u WC-u kafane ...
KENJAC

#5282 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Gojeni H wrote:
JoseMujica wrote:

Sto ne nadjose ko je pocinio onih par ubistava po Sarajevu ... nekad sredinom 80-ih? Ono, nekakav student Arap i bilo je jos jedno ... nesto tijelo nadjeno u WC-u kafane ...
De, malo pojasni ? Ja se nesto ne sjecam... Daj neki link, nesto ...
Gojeni H

#5283 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

KENJAC wrote:
Gojeni H wrote:
JoseMujica wrote:

De, malo pojasni ? Ja se nesto ne sjecam... Daj neki link, nesto ...
Evo linka, pa sebi trazi ...

http://forum.klix.ba/najpoznatije-ubice ... 70684.html
uglavnomja

#5284 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Gojeni H wrote:

ja se sjecam samo jednog ubistva, neka rupa od kafane sa egzoticnom :D sohom sto je kao plesala oko stange :-) onaj niz betonskih prostora od stadiona grbavica prema hrasnu.

nekakav polusvijet, svadja sta li ne sjecam se ...

poslije toga bilo zanimljivo otici vidjeti gdje je to ... ubistvo je bilo :shock:
¤ jelena ¤

#5285 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

radostan dan wrote:
radostan dan wrote:
uglavnomja wrote:jeste li vi pospiali ljude vodom sa balkona (iz nebodera, i to sa visine) ?
Nisam...
...gadjo sam jajima.
+1 :oops:

imalo se - moglo se. :D

jesul te ufatili?

mene nikad. :curica:

i zvala sam nepoznate ljude telefonom... :run:

e, to me tj. nas moj stari čuo i bilo je belaja, a i danas zna prepričat sadržaj toga što je čuo, bez imalo stida što je prisluškivo tuđe razgovore. :twisted:
drndalo

#5286 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Da, malo nije imao obzira za tvoja ljudska prava... :mrgreen:

Sta je trebalo, da te pusti da se druzis s nekim drogaljima...? :lol:
¤ jelena ¤

#5287 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Prava, nego šta! :lol: :D

A drogalji :D i te droge i to, opreza nikad dosta....ako je vjerovat upozorenjima, toga je bilo na svakom koraku. :D
Pogotovo kad odeš u kafić, moraš dobro pazit da ti sok ispred nosa konobar otvori, a ne da ti posluži otvoreno jer se moglo desit da ti nake droge naspu unutra...i zato je najbolje bilo da u te ozloglašene kafiće uopšte ne ideš...daleko bilo. :D
radostan dan

#5288 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

¤ jelena ¤ wrote:
radostan dan wrote:
...gadjo sam jajima.

jesul te ufatili?
:
Nisu...poslije me bilo sramota samog sebe, pa nisam ponavljao taj - zlocin -...
radostan dan

#5289 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

¤ jelena ¤ wrote:Prava, nego šta! :lol: :D

A drogalji :D i te droge i to, opreza nikad dosta....ako je vjerovat upozorenjima, toga je bilo na svakom koraku. :D
Pogotovo kad odeš u kafić, moraš dobro pazit da ti sok ispred nosa konobar otvori, a ne da ti posluži otvoreno jer se moglo desit da ti nake droge naspu unutra...
Ista prica... :mrgreen:
Last edited by radostan dan on 12/03/2017 12:21, edited 1 time in total.
radostan dan

#5290 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Gojeni H wrote:

Obzirom da se statistika odnosila na 22 miona ljudi, i na daleko manji broj milicije i kriminologa po glavi stanovnika u odnosu na danas - stepen kriminaliteta i nezavrsenih slucajeva je kao bombona, u odnosu na danas.
Gojeni H

#5291 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:
Gojeni H wrote:

Obzirom da se statistika odnosila na 22 miona ljudi, i na daleko manji broj milicije i kriminologa po glavi stanovnika u odnosu na danas - stepen kriminaliteta i nezavrsenih slucajeva je kao bombona, u odnosu na danas.
Ama zasto vi titoisti namah zauzimate nake odbrambene stavove, Brus Li hu-ha? JM rekao "svemocna milicija pronalazila svakog lopova bla-bla".
Nije! Ganjali nas malu raju za macije oci na biciklima i kad bi igrali sljage i poklape u 5 banki ili dinar ili cak i slicice (za poker je slijedila palica po dlanu jer je to bilooooo - "komunisticki neuzubillah").
Druga meta je bio normalan svijet koji bi ponekad popili, pa bili malo nestasni.

Veoma mali broj milicionera je radio ono sto je trebao.
Mnogo manje je bilo auta, gudre i oruzja i naravno da je bilo sigurnije.
Gojeni H

#5292 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Pogotovo kad odeš u kafić, moraš dobro pazit da ti sok ispred nosa konobar otvori, a ne da ti posluži otvoreno jer se moglo desit da ti nake droge naspu unutra...i zato je najbolje bilo da u te ozloglašene kafiće uopšte ne ideš...daleko bilo. :D
Sestro, kad se heroin prosuo po Sarajevu nekad valjda pocetkom ili sredinom 80-ih (zna onaj hasisar HAVANA bolje), a sarajevski guzonjini neznani sinovi i kceri zaronili u taj dzehenem, bilo je svega ... jedno vrijeme je u novinama izgledalo kao da se heroin trosi samo u Sarajevu. Ono, Beges i Zagreb sve sminkerska raja.
drndalo

#5293 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

A sto je bilo manje gudre i oruzja? Zato sto je bijeli svijet bio posten, pa se nije moglo nabaviti, ili nije postojalo, ili je ta Milicija sistemski radila da toga nema...? Nisu vremena lako uporediva, ali osnovna razlika je bila da je onaj sistem bio sistem, a sad je sistem da nema sistema...
Gojeni H

#5294 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

drndalo wrote:A sto je bilo manje gudre i oruzja? Zato sto je bijeli svijet bio posten, pa se nije moglo nabaviti, ili nije postojalo, ili je ta Milicija sistemski radila da toga nema...? Nisu vremena lako uporediva, ali osnovna razlika je bila da je onaj sistem bio sistem, a sad je sistem da nema sistema...
Zato sto su roditelji bili roditelji, a djeca bila djeca, a mi 30 godina mladji, nije bilo reality show-a, ljudi nisu samo gledali u ekrane, Kimica ni iz matere nije bila ispala, ... elem, kud svi Turci, tu Gojeni ni za dunjaluk ... ali da cu posmatrati - hocu.
uglavnomja

#5295 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Gojeni H wrote:
drndalo wrote:A sto je bilo manje gudre i oruzja? Zato sto je bijeli svijet bio posten, pa se nije moglo nabaviti, ili nije postojalo, ili je ta Milicija sistemski radila da toga nema...? Nisu vremena lako uporediva, ali osnovna razlika je bila da je onaj sistem bio sistem, a sad je sistem da nema sistema...
Zato sto su roditelji bili roditelji, a djeca bila djeca, a mi 30 godina mladji, nije bilo reality show-a, ljudi nisu samo gledali u ekrane, Kimica ni iz matere nije bila ispala, ... elem, kud svi Turci, tu Gojeni ni za dunjaluk ... ali da cu posmatrati - hocu.

samo moram reci:

fala bogu, titi, alahu ... sto nije bilo mobitela sa kamerama, fejsbukova, tvitera, prenosa uzivo ... sa derneka :oops:
¤ jelena ¤

#5296 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Gojeni H wrote:

Sestro, kad se heroin prosuo po Sarajevu nekad valjda pocetkom ili sredinom 80-ih (zna onaj hasisar HAVANA bolje), a sarajevski guzonjini neznani sinovi i kceri zaronili u taj dzehenem, bilo je svega ... jedno vrijeme je u novinama izgledalo kao da se heroin trosi samo u Sarajevu. Ono, Beges i Zagreb sve sminkerska raja.
Šaljiv ton i smajlići = aluzija na upozorenje od strane roditelja da će neko masovno sipati strašne droge u otvorenu flašu Coca-Cole djeci u kafiću...

Priča u rangu one...nemoj pit kafu narašće ti brkovi....a i sa istim ciljem pričana.

Znači...nije niko lud da kaže kako narkomanije tada nije bilo.

A ovo....jedno vrijeme je izgledalo...tebi je tako izgledalo, što i ne čudi jer si kao Sarajlija subjektivan (što je sasvim normalno), a s druge strane Sarajevo je manji grad i od ZG i od BG, a ipak centar koji je bio na udaru toj pošasti ništa manje od navedenih...
¤ jelena ¤

#5297 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

radostan dan wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
radostan dan wrote:
...gadjo sam jajima.

jesul te ufatili?
:
Nisu...poslije me bilo sramota samog sebe, pa nisam ponavljao taj - zlocin -...
Samo da te prijateljski upozorim....nije isključeno da ćeš jednog dana - kad ti u komšiluku osvane kafana čije gazde imaju štelu u policiji i niko im ne bude mogao zabranit tuču, lomljavu i treštanje narodnjaka do 3 ujutro - zaboraviti na taj osjećaj stida i opet posegnuti za navedenim oružjem, ali ovog puta ne iz dječjeg hira, nego za opšte dobro cijelog komšiluka. :D :oops:
Gojeni H

#5298 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

¤ jelena ¤ wrote:
Gojeni H wrote:

Šaljiv ton i smajlići = aluzija na upozorenje od strane roditelja da će neko masovno sipati strašne droge u otvorenu flašu Coca-Cole djeci u kafiću...

Priča u rangu one...nemoj pit kafu narašće ti brkovi....a i sa istim ciljem pričana.

Znači...nije niko lud da kaže kako narkomanije tada nije bilo.

A ovo....jedno vrijeme je izgledalo...tebi je tako izgledalo, što i ne čudi jer si kao Sarajlija subjektivan (što je sasvim normalno), a s druge strane Sarajevo je manji grad i od ZG i od BG, a ipak centar koji je bio na udaru toj pošasti ništa manje od navedenih...
:shock:

Necemo se vrijedjati! :D
Nikad robom Sarajlija. Da li cu nekad biti, vidjecemo ... slabe saMse.

Do mene, izvini ... taj dio sam preskocio. Kontam ja sta ti govoris, samo sam htio reci da je jedan relativno kratak period bruka mladog naroda u Sarajevu zavrsilo pod zemljom. Opet, licni utisak ;-) ali bilo je kao da je kuga naisla.
spreca

#5299 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Gojeni H wrote:
a sudije bile sudije a milicija bila milicija a zakon se postovo
Gojeni H

#5300 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

spreca wrote: a sudije bile sudije a milicija bila milicija a zakon se postovo
Jasta se postovao. Evo na ovoj temi delikvenata pun kufer.
A odes na onih par idiotskih tema ... kultura slavljenja hajducije u vise tomova.

Ali da se islo u zatvor - islo se.
Locked