Najpoznatije ubice u ex-Yu

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...
Post Reply
Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1 Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 01/12/2009 20:56

Priču o ovim ljudima sam djelimično načeo na temi "Smrtna kazna u ex-Yu", ali bih ovdje volio da je proširimo onim što znamo, čega se sjećamo, što smo čitali, čuli itd...
Dakle, ko su bile najpoznatije ubice u bivšoj Jugoslaviji? O kome se najviše pisalo, pričalo na televiziji, čijim su imenom majke plašile djecu, čija su imena ušla u urbani folklor, čiji pomen i danas izaziva jezu?
Napominjem, tema ne uključuje politička ubistva, a pogotovo NE ubistva iz proteklih ratova. podrazumijeva ubistva iz strasti, osvete, na mah i sva druga, "obična" ubistva.
Evo, da ja pomenem neke za koje znam:

METOD TROBEC, Slovenac, sigurno najpoznatiji jugoslovenski serijski ubica. U drugoj polovini sedamdesetih silovao, ubio i spalio u krušnoj peći pet žena. Osuđen prvo na smrt, pa na 20 godina zatvora, pa na dodatnih 15 (zbog pokušaja ubistva drugog zatvorenika). Izvršio samoubistvo u zatvoru 2006, nakon 27 godina provedenih iza rešetaka.

ŠEFKA HODŽIĆ, žena iz sela Jusići kod Zvornika. Da bi "dokazala" selu da je u stanju da zatrudni, 1969. ubila je trudnu ženu, rasporila je i izvadila dijete, koje je zatim predstavljala kao svoje. Dijete je, naravno, za par dana umrlo. O ovom slučaju sam prvi put čuo kao student, od prof. Ivana Selaka sa sudske medicine, koji je svojevremeno na slučaju radio.

JUNUZ KEČO, svi znamo priču onako kako je ispričana u filmu "Kuduz". Ali, da li je baš sve tako bilo?

VIŠNJA PAVLOVIĆ i DUŠAN BAJČETA, akteri precizno isplaniranog i izvedenog stravičnog ubistva dječaka Brune Čalića u Zenici početkom 70-ih godina. Ovim je Višnja, Crnogorka, "vratila krv" Bruninom ocu, koji je ranije nehotice autom usmrtio njenog sina. Izvršilac ubistva, Bajčeta, bio je običan plaćenik. Oboje su kasnije strijeljani.

AZIZ KELJMENDI, 1987. u kasarni u Paraćinu ubio četiri svoja druga u spavaonici i pobjegao u šumu. Tamo, prema zvaničnoj verziji, izvršio samoubistvo pošto su ga potjerni organi opkolili.

DRAGO UDOVIČIĆ, prema verziji sa ovog foruma, 80-ih godina počinio pokolj djece u Banjoj Luci. Druge podatke na netu nemoguće naći. Pošto ovdje dolaze i Banjalučani, nadam se da će nam pomoći.

Negdje sam pročitao da je šezdesetih godina sličan slučaj masovnog ubistva bio i u Sandžaku. Bila je velika potjera za ubicom, otkrili su ga u planinama i likvidirali.

ŠEMSO ŠILJAK, osamdesetih godina ubio dva brata mjesnog poreznika iz Goražda, da bi se ovome osvetio što je otkrio Šemsinu utaju poreza u njegovom ugostiteljskom objektu. Pobjegao u šumu i krio se godinama kod jataka u selima oko Goražda. Na kraju upao u zamku i uhvaćen. Osuđen prvo na smrt, potom na vremensku kaznu. Danas Šemso ima oko 80 godina i živi u selu Osanici kod Goražda.

VINKO PINTARIĆ, hrvatski serijski ubica br.1. Niz ubistava počeo 1973, kada je u svađi hicima usmrtio jednog komšiju, a drugog ranio. Poslan na liječenje u duševnu bolnicu Vrapče, nakon tri mjeseca pobjegao, vratio se kući i iz puške ubio suprugu. Osuđen na smrt, kasnije na 20 godina zatvora. Dva puta pobjegao, zadnji put 1986, nakon čega se pet godina krio po hrvatskom zagorju. Za to vrijeme ubio još tri muškarca. Jednog zato što je ubio pile Pintarićeve ljubavnice koje je prešlo u njegovo dvorište, a drugog slučajnog prolaznika, koji ga je upitao "Tražite li nekoga?" U predvečerje rata u Hrvatskoj, u maju 1991. opkoljen od specijalaca u kući njegove tetke. Pucao u tetku i ranio je, misleći da ga je ona izdala, nakon čega je istjeran suzavcem i likvidiran mecima specijalaca.

Eto, nastavite.


Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#2 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Dado dijasporitus » 01/12/2009 21:45

Pera ima neobican hobi :D .

Inace meni je ovo ime Drago Udovcic pravo poznato ali prvi put cujem da je bilo pokolja djece u BL 80-ih godina :shock: . Je li stvarno zna neko sta vise o tome. Google neda ni trt.

I da, i ja sam bio djete u BL 80-ih godina. :run:

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#3 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 01/12/2009 21:49

Dado dijasporitus wrote:Pera ima neobican hobi :D .

Inace meni je ovo ime Drago Udovcic pravo poznato ali prvi put cujem da je bilo pokolja djece u BL 80-ih godina :shock: . Je li stvarno zna neko sta vise o tome. Google neda ni trt.

I da, i ja sam bio djete u BL 80-ih godina. :run:
Iskreno, to je forumaš Luke Perry prvi spomenuo, samo ovoliko koliko sam i ja naveo. Ništa određenije, ali vjerujem da tu ima bar dio istine. Inače, Luke je poznat po haiku postovima od jedne rečenice u kojoj kaže sve što ima reći :D

User avatar
Daphna
Posts: 4128
Joined: 20/09/2006 17:18
Location: U njegovom srcu!

#4 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Daphna » 01/12/2009 21:55

Meni se tema baš sviđa. Možda je interesovanje za ovakve stvari malo morbidno, ali... Svjetske televizijske kuće ovakvim pričama prave odlične dokumentarce.

Moj skromni doprinos, preuzeto sa brodarevno.net. Članak iz 2007 godine. Ubistva su novijeg datuma.


* BEOGRAD - Srbija danima ne može da se smiri od prizora masakra u Negotinskom selu Jabukovac, gde je Nikola Radosavljević ubio devetoro, a ranio dve osobe. Iako je ovo jedan od najvećih tragedija u Srbiji, istraživanje Kurira pokazalo je da ovo nije i jedino masovno ubistvo u poslednjih 30 godina.

* Najsuroviji zločin zabeležen je početkom 80-ih godina prošlog veka. Đorđe Adamović, zvani Đoka Ludak, u Boru je ubio četvoročlanu porodicu Adamović i zbog toga bio osuđen na smrt. Adamović se pre izvršenja smrtne kazne obesio u zatvoru.

* Ipak, najpoznatije višestruko ubistvo, koje je zaprepastilo ondašnju Jugoslaviju, dogodilo se u Paraćinskoj kasarni 3. septembra 1987. godine. Tada je Azis Keljmendi, kosovski Albanac koji je bio na odsluženju vojnog roka, automatskim oružjem usmrtio četvoricu, a ranio petoricu vojnika.

* Sledeći masakr počinio je takođe vojnik Jozef Meneder 3. juna 1993. On je u kasarni "Južnomoravske brigade" u Vranju, takođe rafalima iz vatrenog oružja, usmrtio šestoricu vojnika i jednog starešinu, a četvoricu vojnika ranio, posle čega je, kao i Azis Keljmendi, u zvaničnoj verziji izvršio samoubistvo.

* Jedan trenutak i oružje u rukama čoveka pomračenog uma bili su dovoljni da se zauvek ugasi sedam života. Tačno pre pet godina, iste noći kad je i Radosavljević pokosio svojih devet žrtava, Dragan Čedić Čeda (32), sedmostruki ubica, delio je svoju pravdu u Leskovcu. Sluđen što ga je žena Biljana ostavila, on je za samo petnaestak minuta ubio sedmoro ljudi i troje teško ranio rafalima iz automata. Ubijeni su Biljana Čedić, Ivan Kalčić, Jelena ZLatković, Boban i Jelena Zdravković, Nenada Lukić i Biserka Ristić.
Skoro dva meseca posle pokolja, Čedić je pronađen mrtav.

* Svađa šestorice prijatelja u jednoj beogradskoj kafani u Žarkovu, završena je krvoprolićem - četvorostrukim ubistvom i samoubistvom ubice. Taksista Zoran Jovičić, u trenutku kolektivne svađe prijatelja, izašao je iz kafane, otišao kući po pištolj i vratio se nazad. Pucao je u jednog po jednog, a onda presudio i sebi. Božidar Jaćović jedini je preživeo, jer je pao u nesvest. Kad se osvestio, video je mrtve drugare po podu. Zločin se dogodio 5. novembra 1998. godine.

* Likvidacija porodice Jovanović dogodila se 14. novembra 1999. u Novoj Pazovi, kad je Jovica Kanazir ubio Marka (47) i njegovu decu Miroslava (28) i Vesnu (22). Ubistvu je prethodilo maltretiranje Vesne Jovanović u diskoteci "Papilon" u Staroj Pazovi. Jovica ju je izvređao, a ona se kući požalila bratu. Miroslav je odmah pozvao Jovicu da dođe da to raščiste. Posle rasprave i šamara, Jovica je otišao kući po pištolj. Pozvao ih je da izađu svi ispred kuće, a onda ih redom pokosio. Posle ubistva otišao je kući, istuširao se i legao da spava. Priznao je zločin, ali se branio da je te noći bio pijan. Sada se nalazi na izdržavanju višegodišnje robije.

* Marko Marković zvani Đavo ubio je tasta Miloša Jovanovića (47), taštu Milosavku (44) i svastiku Slađanu (21), a pokušao je da ubije nevenčanu suprugu Jadranku (22). Jovanovići ni slutili nisu da će im se proslava krsne slave Aranđelovdana 1995, pretvoriti u pakao. Posle burne provedene noći, uz obilje jela i pića, Miroslav je slavlje napustio oko četiri časova ujutro. Već sat vremena kasnije vratio se i počeo da lupa na vrata: "Požuri, matori, došao sam da idemo u crkvu", a zatim počeo da puca iz "kalašnjikova".

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#5 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 01/12/2009 21:56

Evo šta kažu na jednom srbijanskom forumu:
pa najpoznatija je o Dragi Udovcicu
tip je jedan dan uzeo noz i krenuo ulicom da kolje djecu na koju je naisao
i tako je ubio 7-8 djece dok ga nisu uhvatili
dugo sam mislio da je ovo samo urbana legenda (postoji tona viceva o dragi udovcicu i djeci)
ali sam prije godinu dana upoznao djevojku koja ima veliki oziljak na vratu.
kada sam je pitao sta je to, rekla je da je ona jedno od prezivjele djece (tada je imala 3 godine)

p.s. jedan vic :
sta radi drago udovcic kada autom naleti na predskolsku djecu

ukljuci brisace
Pa zatim i ovo:
Dakle saznala sam još nešto u gospodinu Udovčiću:
Dakle momak je živio na Grabu (prođete Šeher pa uzbrdo), i jednog dana 15-20 godina ranije posvađao se sa ocem. Izbo ga je nožem i u ludilu istrčao vani gdje su se djeca igrala. Ubadao je i klao koga je stigao. Podosta djece je umrlo, neka su preživjela. Uhvatili su ga i osudili (čini mi se) na 20 godina ali je umro u zatvoru (valjda su ga prebili čuvari, no ovo nije sigurno)

Toliko o priči, koja je svojevremeno bila pravi bum jer se ubistva nisu baš dešavala svakodnevno u okolini Banjaluke (ubistvo/zločin je bio pravi raritet)
Pomaže?
Meni zvuči nevjerovatno, i ja sam '86.-'87, kada tvrde da se ovo desilo, bio dovoljno veliki da čujem za ovo (iako nisam živio u Banjoj Luci), pa opet mi nekako nevjerovatno djeluje da tako nešto prođe ne samo bez velike vijesti tada, već i gotovo bez sjećanja danas.

michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#6 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by michio » 01/12/2009 22:11

Mama nas zatvorila u kucu nekoliko dana. Nisu ga lako ni uhvatili bilo je i ranjenih milicionera. Neki kazu da je izvrsio samoubistvo drugi da su ga prebili na smrt.
Sjecam se smrtovnica po gradu. Grozno. Na TV govorili da se ne izlazi iz kuca.

User avatar
banjaluka078
Posts: 4107
Joined: 16/01/2007 23:38

#7 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by banjaluka078 » 01/12/2009 22:18

Za Dragu Udovčića je tačno, znam jer sam danima poslije toga bila u šoku. Naime, moj trening plivanja na Šeherovom bazenu je završio samo koji sat prije nego što je krenuo njegov koljački pohod. Negdje je na suđenju spominjana rečenica da je poludio kad su se upalili kandilji, mada ne bih spekulisala o tome. Nema pojma da se sjetim koja godina tačno je bila u pitanju.

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#8 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 01/12/2009 22:23

banjaluka078 wrote:Za Dragu Udovčića je tačno, znam jer sam danima poslije toga bila u šoku. Naime, moj trening plivanja na Šeherovom bazenu je završio samo koji sat prije nego što je krenuo njegov koljački pohod. Negdje je na suđenju spominjana rečenica da je poludio kad su se upalili kandilji, mada ne bih spekulisala o tome. Nema pojma da se sjetim koja godina tačno je bila u pitanju.
Kako se moglo desiti da naiđe na toliku grupu djece? Je li to bilo neko igralište ili šta? Je li ti poznata lokacija gdje se to odigralo? I da li je zaista napao samo djecu?

User avatar
ilija cvorovic
Posts: 162
Joined: 24/10/2009 21:42

#9 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by ilija cvorovic » 01/12/2009 22:36

Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik...

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#10 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 01/12/2009 22:49

Je li se za Dragu išta prije toga čulo, je li imao već mentalnih problema ili je, kako je to najčešće sa masovnim i serijskim ubicama, bio "nice guy from the next door"?

User avatar
bingov buraz
Posts: 10249
Joined: 14/04/2009 20:23

#11 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by bingov buraz » 01/12/2009 23:41

Sjecam se da se suskalo za Dragu Udovicica da je taj slucaj imao i nacionalnu pozadinu,sva ubijena djeca su bila muslimanska,mada ako se dogodilo u Seheru i nije cudno jer je to cisto muslimanski kraj.Drago je bio sa Graba.
Mitovi su se pricali o vremenu kad su ga uhvatili,ne sjecam se sad bio sam klinjo ali tu atmosferu je tesko zaboraviti.

User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 35859
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#12 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Chmoljo » 01/12/2009 23:57

Junuz Kečo...

moj stari kaže da je to tužna priča. uistinu ga je žena varala sa Bužom (prezime). detalje stvarno ne znam.

a on je poginuo, u ratu. granata pala i ubila ga. ne uzimajte ovo zdravo za gotovo, bolje provjerite ali koliko sam čuo tada je poginula i njegova curica. ako je to stvarno istina, onda taj čovjek stvarno nije bio miljenik sudbine. :(

User avatar
bingov buraz
Posts: 10249
Joined: 14/04/2009 20:23

#13 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by bingov buraz » 02/12/2009 00:05

Chmoljo wrote:Junuz Kečo...

moj stari kaže da je to tužna priča. uistinu ga je žena varala sa Bužom (prezime). detalje stvarno ne znam.

a on je poginuo, u ratu. granata pala i ubila ga. ne uzimajte ovo zdravo za gotovo, bolje provjerite ali koliko sam čuo tada je poginula i njegova curica. ako je to stvarno istina, onda taj čovjek stvarno nije bio miljenik sudbine. :(
I ja sam cuo da su zajedno poginuli ali od snajpera.

User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 35859
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#14 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Chmoljo » 02/12/2009 00:15

bingov buraz wrote:
Chmoljo wrote:Junuz Kečo...

moj stari kaže da je to tužna priča. uistinu ga je žena varala sa Bužom (prezime). detalje stvarno ne znam.

a on je poginuo, u ratu. granata pala i ubila ga. ne uzimajte ovo zdravo za gotovo, bolje provjerite ali koliko sam čuo tada je poginula i njegova curica. ako je to stvarno istina, onda taj čovjek stvarno nije bio miljenik sudbine. :(
I ja sam cuo da su zajedno poginuli ali od snajpera.
:shock: moguće. :) bilo bi dobro da neko sigurno kaže šta je bilo s njim. bio sam manji kada sam to čuo tako da je lako moguće da sam nešto pomiješao.

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#15 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 02/12/2009 00:24

On i mala su u ratu živjeli zajedno (ona je porasla), ali u intimnoj vezi (ona i nije bila njegova kćerka, kao što je jasno svakome ko je gledao film). Poginuli su zajedno od HVO snajpera u Lepenici kod Kiseljaka. Može se lako naći članak na netu, jer je često kopiran na raznim forumima, a i Abdulah Sidran je tu verziju potvrdio u intervjuu sa Aleksandrom Stankovićem.

User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 35859
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#16 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Chmoljo » 02/12/2009 00:26

Pera Trta wrote:On i mala su u ratu živjeli zajedno (ona je porasla), ali u intimnoj vezi (ona i nije bila njegova kćerka, kao što je jasno svakome ko je gledao film). Poginuli su zajedno od HVO snajpera u Lepenici kod Kiseljaka. Može se lako naći članak na netu, jer je često kopiran na raznim forumima, a i Abdulah Sidran je tu verziju potvrdio u intervjuu sa Aleksandrom Stankovićem.
:) biće da je to. ja sam u ratu bio u Tarčinu, tako da smo relativno brzo saznali kad je poginuo jer je to koliko-toliko blizu.

a kad @bingov brat reče snajper, odmah me asociralo na Sarajevo, a bio sam siguran da nije bio u gradu, a gore u Tarčinu i Pazariću nije imao odakle snajper gađati.

convict
Posts: 1930
Joined: 10/02/2008 01:20

#17 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by convict » 02/12/2009 00:39

pokušao sam da nađem na google-u, ali bezuspješno - u zenici je prije rata, mislim početkom 80ih bio slučaj gdje je čovjek izašao i nasumično pucao u ljude, ubio više od 10 ljudi i na kraju je njega policija ubila. mislim da je to ubistvo sa najviše žrtava u bivšoj jugi? zna li neko nešto više o ovom slučaju?

Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#18 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Dado dijasporitus » 02/12/2009 23:12

Daphna wrote:Meni se tema baš sviđa. Možda je interesovanje za ovakve stvari malo morbidno, ali... Svjetske televizijske kuće ovakvim pričama prave odlične dokumentarce.

Moj skromni doprinos, preuzeto sa brodarevno.net. Članak iz 2007 godine. Ubistva su novijeg datuma.


* BEOGRAD - Srbija danima ne može da se smiri od prizora masakra u Negotinskom selu Jabukovac, gde je Nikola Radosavljević ubio devetoro, a ranio dve osobe. Iako je ovo jedan od najvećih tragedija u Srbiji, istraživanje Kurira pokazalo je da ovo nije i jedino masovno ubistvo u poslednjih 30 godina.

* Najsuroviji zločin zabeležen je početkom 80-ih godina prošlog veka. Đorđe Adamović, zvani Đoka Ludak, u Boru je ubio četvoročlanu porodicu Adamović i zbog toga bio osuđen na smrt. Adamović se pre izvršenja smrtne kazne obesio u zatvoru.

* Ipak, najpoznatije višestruko ubistvo, koje je zaprepastilo ondašnju Jugoslaviju, dogodilo se u Paraćinskoj kasarni 3. septembra 1987. godine. Tada je Azis Keljmendi, kosovski Albanac koji je bio na odsluženju vojnog roka, automatskim oružjem usmrtio četvoricu, a ranio petoricu vojnika.

* Sledeći masakr počinio je takođe vojnik Jozef Meneder 3. juna 1993. On je u kasarni "Južnomoravske brigade" u Vranju, takođe rafalima iz vatrenog oružja, usmrtio šestoricu vojnika i jednog starešinu, a četvoricu vojnika ranio, posle čega je, kao i Azis Keljmendi, u zvaničnoj verziji izvršio samoubistvo.

* Jedan trenutak i oružje u rukama čoveka pomračenog uma bili su dovoljni da se zauvek ugasi sedam života. Tačno pre pet godina, iste noći kad je i Radosavljević pokosio svojih devet žrtava, Dragan Čedić Čeda (32), sedmostruki ubica, delio je svoju pravdu u Leskovcu. Sluđen što ga je žena Biljana ostavila, on je za samo petnaestak minuta ubio sedmoro ljudi i troje teško ranio rafalima iz automata. Ubijeni su Biljana Čedić, Ivan Kalčić, Jelena ZLatković, Boban i Jelena Zdravković, Nenada Lukić i Biserka Ristić.
Skoro dva meseca posle pokolja, Čedić je pronađen mrtav.

* Svađa šestorice prijatelja u jednoj beogradskoj kafani u Žarkovu, završena je krvoprolićem - četvorostrukim ubistvom i samoubistvom ubice. Taksista Zoran Jovičić, u trenutku kolektivne svađe prijatelja, izašao je iz kafane, otišao kući po pištolj i vratio se nazad. Pucao je u jednog po jednog, a onda presudio i sebi. Božidar Jaćović jedini je preživeo, jer je pao u nesvest. Kad se osvestio, video je mrtve drugare po podu. Zločin se dogodio 5. novembra 1998. godine.

* Likvidacija porodice Jovanović dogodila se 14. novembra 1999. u Novoj Pazovi, kad je Jovica Kanazir ubio Marka (47) i njegovu decu Miroslava (28) i Vesnu (22). Ubistvu je prethodilo maltretiranje Vesne Jovanović u diskoteci "Papilon" u Staroj Pazovi. Jovica ju je izvređao, a ona se kući požalila bratu. Miroslav je odmah pozvao Jovicu da dođe da to raščiste. Posle rasprave i šamara, Jovica je otišao kući po pištolj. Pozvao ih je da izađu svi ispred kuće, a onda ih redom pokosio. Posle ubistva otišao je kući, istuširao se i legao da spava. Priznao je zločin, ali se branio da je te noći bio pijan. Sada se nalazi na izdržavanju višegodišnje robije.

* Marko Marković zvani Đavo ubio je tasta Miloša Jovanovića (47), taštu Milosavku (44) i svastiku Slađanu (21), a pokušao je da ubije nevenčanu suprugu Jadranku (22). Jovanovići ni slutili nisu da će im se proslava krsne slave Aranđelovdana 1995, pretvoriti u pakao. Posle burne provedene noći, uz obilje jela i pića, Miroslav je slavlje napustio oko četiri časova ujutro. Već sat vremena kasnije vratio se i počeo da lupa na vrata: "Požuri, matori, došao sam da idemo u crkvu", a zatim počeo da puca iz "kalašnjikova".
Mozda bi se trebali drzati samo perioda prije rata jer imam utisak da je za vrijeme a narocito poslije rata bilo daleko vise slucajeva ubistava (neracunajuci direktne zrtve rata). Zapravo bilo bi interesantno vidjeti koliki je bio porast jer imam utisak da je bivsa juga bila daleko sigurnije mjesto za zivjeti.

samo malo
Posts: 2313
Joined: 04/05/2009 13:50

#19 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by samo malo » 03/12/2009 00:08

Dado dijasporitus wrote:
Mozda bi se trebali drzati samo perioda prije rata jer imam utisak da je za vrijeme a narocito poslije rata bilo daleko vise slucajeva ubistava (neracunajuci direktne zrtve rata). Zapravo bilo bi interesantno vidjeti koliki je bio porast jer imam utisak da je bivsa juga bila daleko sigurnije mjesto za zivjeti.
Mislim da je "porast nasilja" ipak vise posljedica slobode medija, danas se mediji utrkuju za senzacionalnim i morbidnim vijestima koji prodaju vijest, nekada nisi imao privatne medije, internet portale, sve je bilo u rukama partije odnosno drzave, a svi znamo kakvu su sliku o Jugoslaviji stvarali jugoslovenski mediji.

"Sve je med i mlijeko, toliko smo sigurna drzava da se moze spavati u parku". Naravno, to nije bila istina, osim ako park ne cuva desetak Titinih milicajaca, onih sto prvo udaraju pa onda pitaju za ime i prezime.

User avatar
felipe kajetano
Posts: 4082
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#20 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by felipe kajetano » 03/12/2009 00:22

Red je da se ovakvoj druzini pomene ime i Mileta Matica koji je mislim 86' ili 87 stvorio nevidjenu frku i doveo Dobojsku regiju u pravu paniku..u tih sedmicu-dvije vrijeme ljudi su katancili kuce u 8h.Inace je radio kao cuvar u KPD Zenica..karatista..izuzetno fizicki spreman al' u glavi mu odjedared izgleda pocelo zujati..Prica je otprilike ovako:U Zenici uzima taxi da ga vozi za Doboj,mislim da taxistu ubija negdje oko Maglaja,u toku noci dolazi u jedno selo blizu Doboja u kojem zivi djevojka koja ga je ostavila,penje se na krov kuce i sa tavana upada i ubija nju,njenog oca,u tom casu joj se mislim pojavljuje brat i njega ubija golim rukama..nakon pira odlazi u Doboj kod prijatelja i trenera karatea i nakon velike borbe ubija i njega u stanu u centru Doboja...moguce da je jos nekoga poslije ubio,ne mogu da se sjetim sad :?: Uglavnom sjecam se velike potjere i straha koji se bi uvukao u narod..uhvacen nakon 10-15 dana u nekoj stali na spavanju rano ujutru..izrecena mu mjera obaveznog psihijatrijskog lijecenja...pukla prica za vrijeme rata da je u nekoj "specijali" na ratistu :-)

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#21 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 03/12/2009 00:28

felipe kajetano wrote:Red je da se ovakvoj druzini pomene ime i Mileta Matica koji je mislim 86' ili 87 stvorio nevidjenu frku i doveo Dobojsku regiju u pravu paniku..u tih sedmicu-dvije vrijeme ljudi su katancili kuce u 8h.Inace je radio kao cuvar u KPD Zenica..karatista..izuzetno fizicki spreman al' u glavi mu odjedared izgleda pocelo zujati..Prica je otprilike ovako:U Zenici uzima taxi da ga vozi za Doboj,mislim da taxistu ubija negdje oko Maglaja,u toku noci dolazi u jedno selo blizu Doboja u kojem zivi djevojka koja ga je ostavila,penje se na krov kuce i sa tavana upada i ubija nju,njenog oca,u tom casu joj se mislim pojavljuje brat i njega ubija golim rukama..nakon pira odlazi u Doboj kod prijatelja i trenera karatea i nakon velike borbe ubija i njega u stanu u centru Doboja...moguce da je jos nekoga poslije ubio,ne mogu da se sjetim sad :?: Uglavnom sjecam se velike potjere i straha koji se bi uvukao u narod..uhvacen nakon 10-15 dana u nekoj stali na spavanju rano ujutru..izrecena mu mjera obaveznog psihijatrijskog lijecenja...pukla prica za vrijeme rata da je u nekoj "specijali" na ratistu :-)
:thumbup: Sjajna priča.

michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#22 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by michio » 03/12/2009 00:33

Vinko i Mile su onako malo ljuti momci bili. :-)

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#23 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 03/12/2009 00:36

Evo, sad nađoh na netu nešto o Mili Matiću. Dakle, u jednom danu u februaru 1986, naoružan automatskom puškom i dvije sačmare, ubio devet osoba u Doboju i Zenici, među kojima i svoju bivšu djevojku i četiri člana njene porodice, čija tijela je potom zapalio u njihovoj kući.
Vjerovatno se radi o istom slučaju kojeg forumaš convict pominje nekoliko postova iznad.

User avatar
felipe kajetano
Posts: 4082
Joined: 21/09/2009 19:32
Location: Nachtwerk

#24 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by felipe kajetano » 03/12/2009 00:48

Pera Trta wrote:Evo, sad nađoh na netu nešto o Mili Matiću. Dakle, u jednom danu u februaru 1986, naoružan automatskom puškom i dvije sačmare, ubio devet osoba u Doboju i Zenici, među kojima i svoju bivšu djevojku i četiri člana njene porodice, čija tijela je potom zapalio u njihovoj kući.
Vjerovatno se radi o istom slučaju kojeg forumaš convict pominje nekoliko postova iznad.
Pa da vjerovatno je mislio na njega...mislio sam da je ubio 4-5 ljudi al' izgleda je nadmasio samog sebe.. :-?Sjecam se te price o borbi izmedju njega i brata djevojke koji je tad imao 18 godina kojeg je ubio golim rukama..vjerovatno zadavio!

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#25 Re: Najpoznatije ubice u ex-Yu

Post by Pera Trta » 03/12/2009 00:53

felipe kajetano wrote:
Pera Trta wrote:Evo, sad nađoh na netu nešto o Mili Matiću. Dakle, u jednom danu u februaru 1986, naoružan automatskom puškom i dvije sačmare, ubio devet osoba u Doboju i Zenici, među kojima i svoju bivšu djevojku i četiri člana njene porodice, čija tijela je potom zapalio u njihovoj kući.
Vjerovatno se radi o istom slučaju kojeg forumaš convict pominje nekoliko postova iznad.
Pa da vjerovatno je mislio na njega...mislio sam da je ubio 4-5 ljudi al' izgleda je nadmasio samog sebe.. :-?Sjecam se te price o borbi izmedju njega i brata djevojke koji je tad imao 18 godina kojeg je ubio golim rukama..vjerovatno zadavio!
Evo, dospio je i na neslavnu listu masovnih ubica na Wikipediji, pod brojem 51:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ma ... ing_sprees

Link koji im je služio kao izvor je vijest iz nekih američkih novina iz vremena samog događaja. Na žalost, čitav tekst dostupan je samo pretplatnicima, može se pročitati samo početak.

Post Reply