Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#5276 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

kerima1 wrote:Postavlja se pitanje o ispravnosti tog hadisa da je najvece oruzje dova?!
Kao sto se moze zakljuciti najvece oruzje je znanje. :)
mislim da je za tebe dobro da cujes sta ovaj ciko ima za reci. na 33:14
Lalena

#5277 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

kerima1 wrote:
Lalena wrote:Dova ne znaci pasivnost...
Skroz je pogresno shvatanje da muslimani treba samo da sjede i dove i cekaju da se sve desi samo od sebe (Omer r.a. je takve istjerao iz mesdzida)...
Ne, nego uz trud i rad, dova je ono sto ce pomoci da uspijemo..., jer nekada covjek nema priliku ni da pokusa, nekada uz sav trud i rad, ne uspije se progurati kraj ovih sa stelom (naski receno ;) )... nekada jednostavno uspijeh ne donese i poboljsanje stanja (jedna multinacionalna kompanija lahko moze unistiti trud poljoprivrednika u nekoj zemlji...)
Znas, ako ti Bog ne podari zdravlje, ili inteligenciju, onda i uz puno truda, mozemo postici samo prosjecne rezultate...
Na ovo tvoje receno mogu dodati jos da je Bog sve dao (to sto bi mi trazili od NJega) fali jos znanje da se dodje do onog sto imaju i drugi. :)
Pa mislim da moje dove ne sprecavaju nikoga da dodje do znanja ili da se njime okoristi, niti ima bilo sta u Islamu sto bi to branilo, naprotiv... sto se mene licno tice, meni su neophodne...
Isto kao sto se ne slazemo oko toga sta je najbolje oruzje, vjerujem da se ne bi slozili ni oko toga sta je uspjeh ili cilj koji se zeli postici...
Sto je ok, slozicu se da se ne slazemo ;-)
kerima1

#5278 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Lalena wrote:
kerima1 wrote:
Skroz je pogresno shvatanje da muslimani treba samo da sjede i dove i cekaju da se sve desi samo od sebe (Omer r.a. je takve istjerao iz mesdzida)...
Ne, nego uz trud i rad, dova je ono sto ce pomoci da uspijemo..., jer nekada covjek nema priliku ni da pokusa, nekada uz sav trud i rad, ne uspije se progurati kraj ovih sa stelom (naski receno ;) )... nekada jednostavno uspijeh ne donese i poboljsanje stanja (jedna multinacionalna kompanija lahko moze unistiti trud poljoprivrednika u nekoj zemlji...)
Znas, ako ti Bog ne podari zdravlje, ili inteligenciju, onda i uz puno truda, mozemo postici samo prosjecne rezultate...
Na ovo tvoje receno mogu dodati jos da je Bog sve dao (to sto bi mi trazili od NJega) fali jos znanje da se dodje do onog sto imaju i drugi. :)
Pa mislim da moje dove ne sprecavaju nikoga da dodje do znanja ili da se njime okoristi, niti ima bilo sta u Islamu sto bi to branilo, naprotiv... sto se mene licno tice, meni su neophodne...
Isto kao sto se ne slazemo oko toga sta je najbolje oruzje, vjerujem da se ne bi slozili ni oko toga sta je uspjeh ili cilj koji se zeli postici...
Sto je ok, slozicu se da se ne slazemo ;-)
Ja ipak mislim da nam je cilj isti i ja kao i ti zelim da muslimani povrate ugled,sigurnost,da su u rangu sa svim ostalima u svakom pogledu.
m_l

#5279 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

Ne, nego uz trud i rad, dova je ono sto ce pomoci da uspijemo...
Upravo, i to dova koja ukljucuje, izmedju ostalog, tevekkul. Treba biti svjestan da su nase sposobnosti i mogucnosti ogranicene, bez obzira na trud.

Dio iz tefsira sure En-Nasr(Pomoc):

Prvo se spominje pojam nasra, a zatim pojam fetha. Ovakav poredak riječi otkriva važno pravilo: bez Allahove, dž.š., pomoći (nasra) nema pobjede (fetha). Samo uz Allahovu, dž.š., pomoć vjernicima dolazi pobjeda, odnosno pobjede na fizičkom i duhovnom planu. Dakle, nasr je uzrok fetha. Vidljivo je da se pomoć pripisuje Uzvišenom Allahu: nasrullah ‒ pomoć Allahova.

http://www.rijaset.ba/images/stories/TA ... a_sura.pdf
sigh

#5280 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Pa kad se tako dobro razumijete U Islam, moze li mi neko objasniti kakva je kazna za izlazak iz vjere ? :)
NIN

#5281 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

m_l wrote:
Upravo, i to dova koja ukljucuje, izmedju ostalog, tevekkul. Treba biti svjestan da su nase sposobnosti i mogucnosti ogranicene, bez obzira na trud.
Evo jos jedan primjer tog problema - u startu se odreci svojih sposobnosti i pripisati si ogranicenost!
Lopov-eliminator

#5282 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

NIN wrote:
m_l wrote: Upravo, i to dova koja ukljucuje, izmedju ostalog, tevekkul. Treba biti svjestan da su nase sposobnosti i mogucnosti ogranicene, bez obzira na trud.
Evo jos jedan primjer tog problema - u startu se odreci svojih sposobnosti i pripisati si ogranicenost!
Tako je NiN. U svemu tome nameće se jedno glavno pitanje: gdje su to tačno granice sposobnosti i mogućnosti? Da su ljudi stalno sebi pripisivali ograničenost i odricali se svojih sposobnosti čovječanstvo ne bi uopšte napredovalo kroz cijelo svoje postojanje a ljudi bi i dalje živjeli u pećinama.

Svaki napredak ostvaren je upravo zahvaljujući onim ljudima koji su sami sebe i svoje mogućnosti bili spremni izazvati, jer su svjesni da granice i mogućnosti nisu fiksne kategorije te se mogu pomjerati.
Towelie

#5283 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Lopov-eliminator wrote:
NIN wrote:
m_l wrote: Upravo, i to dova koja ukljucuje, izmedju ostalog, tevekkul. Treba biti svjestan da su nase sposobnosti i mogucnosti ogranicene, bez obzira na trud.
Tako je NiN. U svemu tome nameće se jedno glavno pitanje: gdje su to tačno granice sposobnosti i mogućnosti? Da su ljudi stalno sebi pripisivali ograničenost i odricali se svojih sposobnosti čovječanstvo ne bi uopšte napredovalo kroz cijelo svoje postojanje a ljudi bi i dalje živjeli u pećinama.

Svaki napredak ostvaren je upravo zahvaljujući onim ljudima koji su sami sebe i svoje mogućnosti bili spremni izazvati, jer su svjesni da granice i mogućnosti nisu fiksne kategorije te se mogu pomjerati.
Non omnia possumus omnes.
skupljac_zeljeza

#5284 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Towelie wrote:
Lopov-eliminator wrote:
NIN wrote:

Non omnia possumus omnes.
Scio me nihil scire.
Lopov-eliminator

#5285 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Pa i ne možemo uraditi sve Towelie ali barem možemo prevazići neke od granica. Sad, koje se mogu prevazići a koje ne mogu, ne može se sa sigurnošću reći, jedino se može saznati ako se pokuša.

Kako god okreneš, pitanje je isto: gdje su tačno granice?
Towelie

#5286 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Lopov-eliminator wrote:Pa i ne možemo uraditi sve Towelie ali barem možemo prevazići neke od granica. Sad, koje se mogu prevazići a koje ne mogu, ne može se sa sigurnošću reći, jedino se može saznati ako se pokuša.

Kako god okreneš, pitanje je isto: gdje su tačno granice?
Oko granica se moze diskutovati. Koliko je eticno eksperimentisati na ljudima zarad naucnog napretka? Ili se treba etika izbaciti iz jednacine?
Lalena

#5287 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Ja ipak mislim da nam je cilj isti i ja kao i ti zelim da muslimani povrate ugled,sigurnost,da su u rangu sa svim ostalima u svakom pogledu.
Ja sam mozda jos optimisticnija, ne samo da budu ravnopravni s drugima, nego da pomognu drugima, uticu pozitivno na njih i pridonesu boljoj buducnosti covjecanstva.
kerima1

#5288 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Lalena wrote:
Ja sam mozda jos optimisticnija, ne samo da budu ravnopravni s drugima, nego da pomognu drugima, uticu pozitivno na njih i pridonesu boljoj buducnosti covjecanstva.
To isto rade danasnji nemuslimani,kao sto znamo niko ko ode iz muslimanskih sredina u zapadne zemlje se ne vraca nazad.Upitno je sad kako svijet (oni koji teze jos boljem) moze biti jos bolji?!
m_l

#5289 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

NIN wrote:
m_l wrote:

Citaj sve od pocetka, post kvotirala - slozila se da je potreban trud, rad, dova; ja dodala - dova uz svijest o nasim ogranicenim mogucnostima. Ja nigdje nisam rekla da sebe sputavamo, vec da jednostavno, iz vjerske perspektive, granice nasih stecenih sposobnosti postoje. Ti ne vjerujes u Boga, pa ne mozes ni razumjeti taj osjecaj pouzdanja u Boga, a osjecaja ogranicenosti bez obzira na vlastito znanje i trud. Pitaj npr. nekog hirurga vjernika kada uradi operaciju, da sve od sebe u datom trenutku, da li se slaze da krajnji ishod operacije zavisi samo od njegovog znanja, vjestine i truda. I ja sve pomislim da ti mozes percipirati neku cjelovitu sliku, da ne cjepkas i sve gledas parcijalno, jer bez obzira sto ne vjerujes u Boga kao Kreatora svega stvorenog, ipak godinama, samo na forumu, citas sta islam naredjuje, zabranjuje, podstice. Baska mi muslimani kakvi smo i koliko se pridrzavamo datih pravila.
Lalena

#5290 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

kerima1 wrote:
Lalena wrote:
To isto rade danasnji nemuslimani,kao sto znamo niko ko ode iz muslimanskih sredina u zapadne zemlje se ne vraca nazad.Upitno je sad kako svijet (oni koji teze jos boljem) moze biti jos bolji?!
Ja zaista mislim da svijet moze i treba biti bolji... I zapad ima svoje probleme, kao i istok... ne bih rekla d je negdje toliko dobro da ne moze biti bolje.
Ali, naravno, da bi drugome pomogli, moramo prvo pomoci sebi...
Najnormalnije bi bilo teziti tome da svijet bude bolje, sigurnije i ljepse mjesto za zivot...
drug_profi

#5291 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

skupljac_zeljeza wrote:
Towelie wrote: Non omnia possumus omnes.
Scio me nihil scire.
Quidquid Latine dictum sit altum videtur.
skupljac_zeljeza

#5292 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

drugi profil wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Towelie wrote: Non omnia possumus omnes.
Scio me nihil scire.
Quidquid Latine dictum sit altum videtur.
Samo sam citirao Sokrata koji je shvatio da je samo zagrebao po znanju. Neki ovdje se raspisali kao ovaj dole i znaju sve kao i on.

Image
5 0 5

#5293 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Samo sam citirao Sokrata koji je shvatio da je samo zagrebao po znanju. Neki ovdje se raspisali kao ovaj dole i znaju sve kao i on.

[img]http://static.klix.ba/media/images/vije ... 1.2_mn.jpg[/img
ko je sokrat?
skupljac_zeljeza

#5294 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Samo sam citirao Sokrata koji je shvatio da je samo zagrebao po znanju. Neki ovdje se raspisali kao ovaj dole i znaju sve kao i on.

[img]http://static.klix.ba/media/images/vije ... 1.2_mn.jpg[/img
ko je sokrat?
Filozof kojeg su svojevremeno muslimani prevodili i proučavali jednako kao i Platona i Aristotela te tako dalje svijetu prenosili njihovu mudrost.
hrastov žižak

#5295 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

kakoš prevodit sokrata kad čoik nije ništa zapiso :lol:
Towelie

#5296 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:kakoš prevodit sokrata kad čoik nije ništa zapiso :lol:
I nije Sokrat, nego Sokratis. Sta ima da pise covek, on pika lopte.
hrastov žižak

#5297 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

ne more ni loš štos ublažit provalu da je neko prevodio sokrata :run:
kerima1

#5298 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Jeste svi veceras mirni,sve ateisti,a bozic se slavi :D
skupljac_zeljeza

#5299 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

hrastov žižak wrote:ne more ni loš štos ublažit provalu da je neko prevodio sokrata :run:
Transfer grčke i islamsko-arapske znanosti na zapad putem Al-Andalusa

Kad govori o Grcima, Sa'id ne propušta da ukaže na bogatstvo njihovog jezika, dostignuća njihovih filozofa, koji zauzimaju najistaknutija mjesta i uživaju najveće poštovanje među učenjacima, posebno zbog sklonosti ka različitim vidovima mudrosti, kao što je matematika, logika i prirodoslovlje, metafizika, ekonomika i gradska uprava. Pored toga, imali su Empedokla, Pitagoru, Sokrata, Platona, Aristotela, Apolonija, Euklida, Ptolomeja, koji su svojim djelom izvršili utjecaj na islamske naučnike Ar-Razija, Al-Farabija i Al-Kindija. Sirijanci se pojavljuju kao posrednici između Grka i muslimana, jer su oni prevodili grčke tekstove na arapski. Među njima su pripadnici Bahtišu familije: Hanayn ibn Ishaq, Tabit ibn Qurra i drugi, koji su - pored toga što su bili prevodioci -istovremeno služili i kao liječnici i autori knjiga iz različitih znanstvenih oblasti.
http://www.ibn-sina.net/bs/component/co ... lusa-.html

kerima1 wrote:Jeste svi veceras mirni,sve ateisti,a bozic se slavi :D
Sjede i začuđeno gledaju u TV kako to da još ljudi slave Boga. :D
kerima1

#5300 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Sjede i začuđeno gledaju u TV kako to da još ljudi slave Boga. :D
Slave i oni ne brini,kad se jede i pije prolaze i Bog i religije :D
Locked