Zar stvarno vjeruješ da cijele populacije, u ovom slučaju po afričkim državama, zdušno iščekuju cjepivo? Baš svi?jeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 21:22Pa na njih misilim, u raznim dijelovima svijeta gdje ljudi jos jedva cekaju da se vakcinisu, ali ne mogu. Dok se mi ovdje zajebavamo...
Na njih i na djecu.
S obzirom da zivimo i globalizovanom svijetu, virus se brzo i lako siri, tako ovisimo jedni od drugih.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Josip321
#52601 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Bloo
- Globalna šefica
#52602 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
GospoDZo, pogledajte malo bolje...
I jos jednom me quotaj sa komentarom bana, ide i tebi isti za komentarisanje rada moderacije.
- i agree
#52603 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
zaboli me kurac eto haj banuj
jebala te moderacija kuci glumi
-
Trappist
#52604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma naravno da cekaju, jer je u africi korona najveci problem kao i u zapadnim zemljama pa zeljno iscekuju vakcinu da ih spasi od pomora !Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:33Zar stvarno vjeruješ da cijele populacije, u ovom slučaju po afričkim državama, zdušno iščekuju cjepivo? Baš svi?jeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 21:22
Pa na njih misilim, u raznim dijelovima svijeta gdje ljudi jos jedva cekaju da se vakcinisu, ali ne mogu. Dok se mi ovdje zajebavamo...
Na njih i na djecu.
S obzirom da zivimo i globalizovanom svijetu, virus se brzo i lako siri, tako ovisimo jedni od drugih.
- jeza u ledja
#52605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Vakser" ne postoji. Postoje samo antivakseri. "Vakser" je nebuloza kojom antivakseri zele sebe staviti u istu ravan sa normalnim svijetom.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:31Pa moj Ježu, da je sve tako kao ti predstavljaš, cijeli svijet, znanost, odnosi među ljudima bi se mogli prezentirati crno - bijelo.
Evo, npr. jedan "obični, radni" čovjek je na svom primjeru sažeo cijelo ponašanje ljudi. Kaže mi: Ja se neću cjepiti. Jedino ako me natjeraju da ne mogu raditi, kupovati, ... Onda ću morati.
On nije vakser.
U rodbini mi je jedan član umro od korone. I tada se od straha jedan drugi član rodbine cjepi. A supruga mu odluči da se ne cjepi. Oboje ih je strah korone. Kod njega je prevagnuo strah od smrti od korone. A kod nje vjerojatno strah od posljedica cjepiva.
Ili možda moralni razlozi. Ne znam, nisam pitao.
Djeca od preminule (ima i doktora) se i dalje ne žele cjepiti. Ne omalovažavaju koronu. Jedan od njih se baš drži mjera, maske, distanca, nesocijalizacija. Kćer i cijela obitelj dva puta preboljela koronu. Sva su djeca u biti preboljela koronu. Sin bio i teži slučaj ( kući sve predevero). Ali se boje cjepiva jer ne znaju što sve može iz toga proizaći.
Nije svijet crno - bijel.
Ja tebe jednostavno pitam, da li onaj ko je primio vakcinu moze biti "antivakser"? Niko nije fizicki bukvalno primoran da je primi. Mozda u Sjevernoj Koreji.
Ovo sve ostalo sto pricas su normalni razlozi zasto bi bilo ko primio vakcinu. Sta mislis da sam je ja primio jer mi je ceif?
- jeza u ledja
#52606 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da ne vjerujem.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:33Zar stvarno vjeruješ da cijele populacije, u ovom slučaju po afričkim državama, zdušno iščekuju cjepivo? Baš svi?jeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 21:22
Pa na njih misilim, u raznim dijelovima svijeta gdje ljudi jos jedva cekaju da se vakcinisu, ali ne mogu. Dok se mi ovdje zajebavamo...
Na njih i na djecu.
Poprilicno je nejasno kako si to zakljucio iz ovog sto sam napisao.
- Bloo
- Globalna šefica
- banjaluka078
- Moderator
#52608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ja ti to ne mogu shvatiti, strah od korone i strah od vakcine do te mjere da je neće primiti. Ja sam baš iz straha od "reprize" i ponovne infekcije primila vakcinu. Razumjela bih tu priču da se dešava krajem prošle i početkom ove godine, kad je relativno mali broj ljudi bio vakcinisan. Ali sada kad su vakcine, razne - pa se može birati za svakog po nešto - od klasične kineske do mRna i vektorskih, primile stotine miliona ljudi i ima se prilično jasna slika o rizicima...imati takav strah od korone i smrtne ishode u familiji, a odbijati vakcinu - baš ne kontam stav.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:31 Pa moj Ježu, da je sve tako kao ti predstavljaš, cijeli svijet, znanost, odnosi među ljudima bi se mogli prezentirati crno - bijelo.
Evo, npr. jedan "obični, radni" čovjek je na svom primjeru sažeo cijelo ponašanje ljudi. Kaže mi: Ja se neću cjepiti. Jedino ako me natjeraju da ne mogu raditi, kupovati, ... Onda ću morati.
On nije vakser.
U rodbini mi je jedan član umro od korone. I tada se od straha jedan drugi član rodbine cjepi. A supruga mu odluči da se ne cjepi. Oboje ih je strah korone. Kod njega je prevagnuo strah od smrti od korone. A kod nje vjerojatno strah od posljedica cjepiva.
Djeca od preminule (ima i doktora) se i dalje ne žele cjepiti. Ne omalovažavaju koronu. Jedan od njih se baš drži mjera, maske, distanca, nesocijalizacija. Kćer i cijela obitelj dva puta preboljela koronu. Sva su djeca u biti preboljela koronu. Sin bio i teži slučaj ( kući sve predevero). Ali se boje cjepiva jer ne znaju što sve može iz toga proizaći.
- Bloo
- Globalna šefica
#52609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tema malo pociscena. Ako je sta promaklo, halalite.
Takode, radite screenshotove za krivicne prijave kad pokrete.
Takode, radite screenshotove za krivicne prijave kad pokrete.
-
breba
#52610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neki ljudi imaju iracionalan strah od same vakcine. Već sam spominjao kolegu koji nije anti, ali jednostavno ima jak strah i pada u nesvijest kad vidi vakcinubanjaluka078 wrote: ↑05/10/2021 21:41Pa ja ti to ne mogu shvatiti, strah od korone i strah od vakcine do te mjere da je neće primiti. Ja sam baš iz straha od "reprize" i ponovne infekcije primila vakcinu. Razumjela bih tu priču da se dešava krajem prošle i početkom ove godine, kad je relativno mali broj ljudi bio vakcinisan. Ali sada kad su vakcine, razne - pa se može birati za svakog po nešto - od klasične kineske do mRna i vektorskih, primile stotine miliona ljudi i ima se prilično jasna slika o rizicima...imati takav strah od korone i smrtne ishode u familiji, a odbijati vakcinu - baš ne kontam stav.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:31 Pa moj Ježu, da je sve tako kao ti predstavljaš, cijeli svijet, znanost, odnosi među ljudima bi se mogli prezentirati crno - bijelo.
On nije vakser.
Last edited by breba on 05/10/2021 21:53, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#52611 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@laik1981
Šaraj malo...
Šaraj malo...
- banjaluka078
- Moderator
#52612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije jedini i ljekari znaju šta da rade i kako da im pristupe. Ima i krevet i davanje vakcine u ležećem položaju (kao i za obično vađenje krvi mom zetu koji "okine" kad vidi iglu).breba wrote: ↑05/10/2021 21:52
Neki ljudi imaju iracionalan strah od same vakcine. Već sam spominjao kolegu koji nije anti, ali jednostavno ima jak strah i pada u nesvijest kad vidi vakcinu. Neće ni tetanus da primi mada mu je doktor preporučio da se boostuje. A i zdrav je generalno, pazi se koliko moze i eto. Iskreno vjerujem da ima dosta takvih samo su previše ponosni da kažu otvoreno kao taj kolega.
No, ne vjerujem da je tako nešto slučaj u postu kojeg sam kvotala, nije strah od vakcine nego posljedica.
- Josip321
#52613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Možda ne postoje vakserom iz uvjerenja. Ali ima nešto mračno u nekim ljudima da imaju potrebu biti na strani jačih u datom trenutku. A to su trenutno oni koji su za cijepljenje.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 21:39"Vakser" ne postoji. Postoje samo antivakseri. "Vakser" je nebuloza kojom antivakseri zele sebe staviti u istu ravan sa normalnim svijetom.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:31
Pa moj Ježu, da je sve tako kao ti predstavljaš, cijeli svijet, znanost, odnosi među ljudima bi se mogli prezentirati crno - bijelo.
On nije vakser.
Ja tebe jednostavno pitam, da li onaj ko je primio vakcinu moze biti "antivakser"? Niko nije fizicki bukvalno primoran da je primi. Mozda u Sjevernoj Koreji.
Ovo sve ostalo sto pricas su normalni razlozi zasto bi bilo ko primio vakcinu. Sta mislis da sam je ja primio jer mi je ceif?Natjerala me nedaca.
![]()
To su oni koji ne vjeruju da nije sve crno bijelo. Za njih postoji samo crno bijelo i oni imaju potrebu dokazivanja vladajućima kako su oni lojalni i bezpogovorno prihvaćaju njihove naloge. A ostale cinkare.
Takvih ima i na temi.
Takvi će mene nazvati antivakserom. A evo, kroz cijelu debatu na topicu nisam niti jednom rekao: Ne cjepi te se.
Nego jednostavno mnogi imaju potrebu reći ti si antivakser. To je ono kada kažem da se dokazuju "nadređenima, nalogodavcima".
Budala ne mjenja mišljenje.
Nedavno sam izašao iz neke bolesti, odlučio se cjepiti u srijedu. Ali u ponedjeljak dobio neku virozu. Tako da nisam mogao.
Supruga u međuvremenu otišla kod svoje liječnice (inače, subspecijalizacija joj je dobro bliska cijepljenju) radi svoje dijagnoze i terapije. Pa ju usput pitala i za cijepljenje, nije bila sigurna točno koje cjepivo da primi.
Ova odgovorila da se ni slučajno ne cjepi. Može li barem klasičnom, Sinopharmom pita supruga? Ni njom, odgovorila.
A kada su se teko pojavila cjepiva isto ju je pitala, tada je rekla kako ne zna. Ako i bude neka bude Sputnjik, zadnja verzija. Ili Kinezi.
Usput, liječnici je od korone umro član obitelji. Ne stara osoba, koja je svakako bila na samrti.
- Josip321
#52614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa po boldiranomjeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 21:40Naravno da ne vjerujem.![]()
Poprilicno je nejasno kako si to zakljucio iz ovog sto sam napisao.![]()
- spinel_
#52615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prvo se nauci i ti i svi ostali sta znaci pojam "antivakser" pa onda dodji na temi i nekome dijeli te epitete.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 21:39"Vakser" ne postoji. Postoje samo antivakseri. "Vakser" je nebuloza kojom antivakseri zele sebe staviti u istu ravan sa normalnim svijetom.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:31
Pa moj Ježu, da je sve tako kao ti predstavljaš, cijeli svijet, znanost, odnosi među ljudima bi se mogli prezentirati crno - bijelo.
On nije vakser.
Ovo sve ostalo sto pricas su normalni razlozi zasto bi bilo ko primio vakcinu. Sta mislis da sam je ja primio jer mi je ceif?Natjerala me nedaca.
![]()
Da skratim. Da bi nekoga tim pojmom nazvao taj mora biti opcenito protiv svih vrsta vakcina nevezano za ove eksperimentalne i mora.biti protiv toga da se bilo ko cijepi.
I sad mi reci te ljude sto tako nazivas koji nigdje nikoga nisu odvracali niti su protiv toga da ti to primis ako zelis. Dakle ti tzv "antivakseri" kako ih nazivas iako to nisu svima zele slobodu izbora. I onda ne mozes biti anti nikako. S druge strane vakser ti ne daje slobodu izbora vec bi sve koji ne misle i ne rade kao on zatvorio 'iza zice". Tipican primjer takve osobe je onaj diktator tempo. Takvi su opasniji od kolere i malarije zajedno.
- banjaluka078
- Moderator
#52616 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zbog čega je to rekla? Koji su argumenti za "ni slučajno", osim neke dijagnoze i tekuće hemo ili onkološke terapije? Kako neko može s takvom sigurnošću nekog odgovoriti?Josip321 wrote: ↑05/10/2021 22:11 Supruga u međuvremenu otišla kod svoje liječnice (inače, subspecijalizacija joj je dobro bliska cijepljenju) radi svoje dijagnoze i terapije. Pa ju usput pitala i za cijepljenje, nije bila sigurna točno koje cjepivo da primi.
Ova odgovorila da se ni slučajno ne cjepi. Može li barem klasičnom, Sinopharmom pita supruga? Ni njom, odgovorila.
A kada su se teko pojavila cjepiva isto ju je pitala, tada je rekla kako ne zna. Ako i bude neka bude Sputnjik, zadnja verzija. Ili Kinezi.
Usput, liječnici je od korone umro član obitelji. Ne stara osoba, koja je svakako bila na samrti.
Moji svi stariji imaju nešto od dijagnoza, od pritiska, opstruktivne bolesti pluća, oporavljeni od karcinoma, s bajpasima, pejsmejkerima, vještačkim zaliscima. Svi vakcinisani, neki baš po preporuci ljekara, većina zato što su sami odlučili i nikom ništa ne fali, svi su dobro podnijeli vakcine i dobro su, evo, mjesecima poslije.
- ultima_palabra
#52617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ocigledno je doktorica neka budaletina.
- jeza u ledja
#52618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I kako si iz ovog zakljucio da bas svi zele da se cijepe?Josip321 wrote: ↑05/10/2021 22:13Pa po boldiranomjeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 21:40
Naravno da ne vjerujem.![]()
Poprilicno je nejasno kako si to zakljucio iz ovog sto sam napisao.![]()
- Josip321
#52619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali možda ne poznaješ širu sliku.banjaluka078 wrote: ↑05/10/2021 21:41Pa ja ti to ne mogu shvatiti, strah od korone i strah od vakcine do te mjere da je neće primiti. Ja sam baš iz straha od "reprize" i ponovne infekcije primila vakcinu. Razumjela bih tu priču da se dešava krajem prošle i početkom ove godine, kad je relativno mali broj ljudi bio vakcinisan. Ali sada kad su vakcine, razne - pa se može birati za svakog po nešto - od klasične kineske do mRna i vektorskih, primile stotine miliona ljudi i ima se prilično jasna slika o rizicima...imati takav strah od korone i smrtne ishode u familiji, a odbijati vakcinu - baš ne kontam stav.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 21:31 Pa moj Ježu, da je sve tako kao ti predstavljaš, cijeli svijet, znanost, odnosi među ljudima bi se mogli prezentirati crno - bijelo.
On nije vakser.
Molim te nemoj se uvrijediti, stvarno nemam namjeru uvrijediti. Ali vjerojatno ne razumiješ dovoljno cjepiva. Ne razumijem ni ja. Ali primjećujem da vjerojatno ne znaš puno toga.
Prvo, i vektorska su mRNA cjepiva.
K tome, u medije jednostavno ne dopiru vjesti o lošim ishodima cjepiva. A postoje. Možda zato se ti neki ljudi boje nuspojava.
Ako želiš mogu ti poslati link za izraelski dokumentarac gdje stotine cijepljenih svjedoče o tome kako im je zdravlje ozbiljno kompromitirana cjepivom.
Pa i to opet nije argument za ne cjepiti se ako bi bilo npr. da od 100 zaraženih od korone, umre ih pet. A od 100 cijepljenih, umre ih troje. Ali ostalih 97 je nakon toga zaštićeno. Onda logika nalaže da je manji rizik od cjepiva.
Ali pošto loši ishodi cjepiva ne mogu dospjeti do medija i time informirati ljude, to vjerojatno budi sumnju i otpor kod mnogih.
Također, da sada ne Googlam. Jedan od dva najcjenjenija medicinska časopisa, zove se Lancer ili tako nekako. U njemu je objavljeno istraživanje o onome nekom lijeku što su ga propagirali antivakserom. Sa "a" mu je ime, ne sjećam se sada. Objave istraživanje treće strane. Istraživanje u kojemu se navode konkretni doktori, bolnice, brojke testiranih pacijenata. Na raznim stranama svijeta. I zaključak je kako ne djeluje protiv korone.
Na osnovu toga istraživanja donese se odluka da, čini mi se WHO kaže kako se tim lijekom ne smije liječiti oboljele
A onda se kasnije ispostavi da to istraživanje nikako nije provedeno. Lancer povuče taj članak na kraju.
Možda taj lijek stvarno ne djeluje protiv korone. Ali čemu to lažno istraživanje. Naravno da je i taj slučaj, a i mnoštvo takvih utjecalo, pa i na mnoge liječnike, da donesu odluku da se ne cijepe.
S druge strane, to što je netko liječnik, ne znači da zna sve o koroni i ima ispravno mišljenje.
Evo slučaj jedne meni vrlo bliske osobe. Baš bliske. Koji je preboljela koronu. A i cjepila se kasnije. Liječnik, na covid odjelu radi, stavlja ljude na respirator. Veliki zagovornik cijepljenja. Pretpostavljam iz priča te osobe da je i nadređeni doktor "vakser".
Dakle, oboje vakseri. Ne slažu se oko načina lječenja, kako liječiti respiratorima. Kada sam upitao što, kako? Nije ta osoba htjela odgovoriti, što je korektan stav prema kolegi. To sam pitao nakon prvog ili drugog vala. Da li su se u međuvremenu usuglasili ne znam.
Ne postoji unificiran stav, unificirano znanje. Što onda ne propitivati ili biti skeptičan? Što slijepo vjerovati, nije sveta krava.
- jeza u ledja
#52620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja nisam ovdje da psihoanaliziram kojekakve slucajeve, samo ti govorim da velika vecina ljudi nije protivnik primanja vakcine za Covid. U svim naprednim zemljama 3/4 odraslih, koliko vec, ih je vec primilo.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 22:11 Možda ne postoje vakserom iz uvjerenja. Ali ima nešto mračno u nekim ljudima da imaju potrebu biti na strani jačih u datom trenutku. A to su trenutno oni koji su za cijepljenje.
To su oni koji ne vjeruju da nije sve crno bijelo. Za njih postoji samo crno bijelo i oni imaju potrebu dokazivanja vladajućima kako su oni lojalni i bezpogovorno prihvaćaju njihove naloge. A ostale cinkare.
Takvih ima i na temi.
Takvi će mene nazvati antivakserom. A evo, kroz cijelu debatu na topicu nisam niti jednom rekao: Ne cjepi te se.
Nego jednostavno mnogi imaju potrebu reći ti si antivakser. To je ono kada kažem da se dokazuju "nadređenima, nalogodavcima".
I ima ih jos koji namjeravaju da je prime.
Oni koji iz principa ne zele da je prime su u manjini. Nisu "pola stanovnistva" kako si ti prvobitno rekao.
- Josip321
#52621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa zato što si napisao/la ovo boldirano.
- Josip321
#52622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Možda nisam bio najjasniji. Kod nas jeste većina. Ili barem pola.jeza u ledja wrote: ↑05/10/2021 22:45Ja nisam ovdje da psihoanaliziram kojekakve slucajeve, samo ti govorim da velika vecina ljudi nije protivnik primanja vakcine za Covid. U svim naprednim zemljama 3/4 odraslih, koliko vec, ih je vec primilo.Josip321 wrote: ↑05/10/2021 22:11 Možda ne postoje vakserom iz uvjerenja. Ali ima nešto mračno u nekim ljudima da imaju potrebu biti na strani jačih u datom trenutku. A to su trenutno oni koji su za cijepljenje.
Takvih ima i na temi.
I ima ih jos koji namjeravaju da je prime.
Oni koji iz principa ne zele da je prime su u manjini. Nisu "pola stanovnistva" kako si ti prvobitno rekao.
- jeza u ledja
#52623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da. O njima i govorim. Ima ih na ovoj temi.spinel_ wrote: ↑05/10/2021 22:31 Prvo se nauci i ti i svi ostali sta znaci pojam "antivakser" pa onda dodji na temi i nekome dijeli te epitete.
Da skratim. Da bi nekoga tim pojmom nazvao taj mora biti opcenito protiv svih vrsta vakcina nevezano za ove eksperimentalne i mora.biti protiv toga da se bilo ko cijepi.
Ljudi koji generalno ne zele primati nikakve vakcine. Zato i kazem da je takvih vrlo malo.
- jeza u ledja
#52624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- jeza u ledja