homer2go wrote: ↑02/10/2021 19:45
Onaj Lauc iz Hrvatske je dao pravu dijagnozu "PANDEMIJSKI MARKETING" koji koristi svaki paćenik i kompleksaš da bi bio viđan i na pravoj strani.
Odjednom su vladine budžetske agencije postale nezavisna naučna tijela kojima treba slijepo vjerovati.
Državni službenici (uhljebi) postali su sinonimi za nezavisno naučno mišljenje ranga Đordana Bruna.
Većinom neobrazovani vaxeri (za 20 mjeseci trajanja pandemije nisu naučili osnove i SARS-COV-19 još uvijek porede sa variolom i poliom), su stali na pravu, moralno superiornu stranu čovječanstva i svakog mogu blatiti do mile volje.
Nisam završio medicinu ali jesam fakultet koji ima barem nekih dodirnih točaka sa navedenim. Imao sam mikrobiologiju, genetiku, ....
Ja kao laik kada slušam znanstvenu raspravu o koroni osjećam se kao netko tko gleda strani film bez titlova. Zna taj jezik za osnovnu komunikaciju ali za potpuno razumjeti film je potrebna ipak malo veća razina znanja toga jezika.
Puno toga shvaća ali ipak ne sve, i možda zbog toga nepotpunog znanja jezika je propustio ipak ono najvažnije za razumjeti u filmu.
Neki misle da je mutacija virusa dokaz da je nastao u laboratoriju.
Shvaćam da većina ljudi nema apsolutno nikakvog znanja o mikrobiologiji, epidemiologiji, zdravstvenoj zaštiti. Zašto bi i imali. Što ja išta moram znati o automehanici, građevini ili informatici. To me ne čini neznalicom. Jednostavno, ja imam drugo zanimanje koje je jedno od X zanimanja koja a postoje među populacijom.
Ne metiljam se u ono što ne znam i ne dajem ocjene majstorima, inženjerima ili doktorima.
Ali nažalost mnogi su među nama skloni etiketiranju drugih, čak i onih koji posjeduju znanje u određenoj oblasti o kojoj oni koji kritiziraju nemaju blage veze.
Tako je i sa koronom.
Neki jednostavno vole biti na strani koja dominira.
Kakav god argument dao, uvijek se može nalijepiti etiketa antivaksera ( isto je i u politici, ne sviđaš mi se. Evo ti etiketa fašiste, šoviniste, homofoba)
Prošle su cirka dvije godine od izbijanja pandemije. A vjerujem da vrli internet epidemiolozi- ljepitelji etiketa još ne znaju razliku između pandemije, epidemije i endemiju.
Ne znaju razliku između virusa i bakterije. Vjerojatno bi na milijunašu odgovorili da virus uzrokuje malariju.
A Sumamed sve liječi.
Osobno sam se mislio cjepiti ovaj tjedan, Sinopharmom.
Spriječila me neka bola, prehlada. Možda me to jednostavno Bog pazi.
Supruga početkom tjedna išla kod svoje doktorice (da ne otkrivam detalje, prilično je stručna, subspecijalizacija joj je bliska. Od korone joj je umro jedan član obitelji). Pita je za cijepljenje, mis lila se i ona cjepiti. Samo da je ova posavjetuje kojim. Ona odgovara: Apsolutno nijednim, ni slučajno.
Pa može li barem Kinezima, klasično su cjepivo, pita supruga?
Ni njima, odgovara.
Kaže da ovo nisu cjepiva već genska terapija.
Supruga ne razlikuje tu baš pojmove i stvari pa nije ni pitala dalje zašto i kako.
Stoga, nitko ne bi trebao osuđivati ni etiketirati nikoga. Svatko neka radi po vlastitom nahođenju, umnosti i savjesti.
Unificiran odgovor od znanosti neće te dobiti, znanost često bude kompromitirana. Što zbog ega što zbog moći što zbog novca.
Tako je uvijek bilo, tako je napose sada.
Ako vam kaže nešto neki znanstvenik ne znači da je tako. Ne znači ni da nije tako. Ako imate dovoljno znanja prosudi te sami. Ako ne, pouzdaje se u Boga. Zapravo, izdanje u Boga je jedino što nam preostaje bilo da posjeduje te znanje ili ga ne posjedujete.
Tkome vjerovati više? Pa u HR imamo primjer čovjeka koji je stvarno završio prestižne škole, radi na renomiranim europskim institucijama. Nije član Engleske akademije znanosti. Ali ga se u njegovoj prisutnosti tako titulira. Dakle, svjesno obmanjuje javnost.
Onda kako da mu vjerujemo kada priča o koroni i crnilu koje nas čeka?