ultima_palabra wrote:
Ne možemo se uvijek ni slagati

Mogao si obrazložiti zašto smatraš da su neke konstatacije netačne. Sve su to tekovine koje je u naše društvo uvela ili značajno uvećala SDA, i to do 2002... do kad je Alija bio neprikosnoveni prvi u SDA i u Bošnjaka.
To najveći, pitanje u kojem periodu? Naravno da izgleda gigant kad ga porediš sa današnjim kokošarima, ali je patuljak u usporedbi sa Hamdijom Pozdercem ili Džemom Bijedićem.
snishodljivost prema neprijateljima države
Alija je izašao kao pobjednik iz rata, stvorio osnovne za daljnju borbu, naprosto ne vidim u čemu se ogleda ta njegoiv
a snishodljivost.
reaktivna "od podne-do podne" politika - check
Bila je reaktivna samo u kontekstu mgućnosti koje je imao. A pred njima nije bilo mnogo mogućnosti, niti je imao čime mahati. Apropo,njegove čuvene izjave, jedno mislim dopodne drugo popodne (sa kojom mašu danas Alijini protivnici) za mene je to jedna od najljepših i najhumanijih izjava jednog političara. Ta izjava je zapravo samo odraz težine stanja u kojem smo se našli, težine odluka koje su se morale donositi, i svjesnosti koliko te odluke utiču na živote svakog od nas. Oni koji nisu imali dilema su bili Slobo i Franjo, Rašo i Mate, oni nisu imali dilema spram ljudskih života, spram odluka....oni su isto mislili i prije podne i poslije podne. Između njih i Alije, njihove odluičnosti i Alijine neodlučnosti, ja ipak biram Aliju.
jeftini populizam i podilaženje najgorim slojevima - check
Ovo zaista ne znam kakve veze ima sa Alijom.
srozavanje društvenog morala na najniže grane - check
pa sad ne možemo Aliju optužiti za sve loše. Činjenica je da sistem vrijednosti koji je SDA etablirao u najmanju ruku sumnjiv. Meni dalek. Ali imam osjećaj da je dramatični sunovrat našeg društvenog morala, negdje se poklapa sa odlaskom Alije Izetbegovića iz političkog, a uskoro i stvarnog života.
Džema i Hamdija napram Alije........ne bi ih upoređivao, premda sasvim sam siguran da ocjena da je patuljak u odnosu na njih sigurno nije na čvrstim osnovama. Ali svi su rahmetlije, i svi imaju svoj udio u borbi za Bosnu i hercegovinu, i hvala im na tome.