Hrvatsko pitanje

Post Reply
Skijaš

#526 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

tvsabina wrote:
Skijaš wrote:
tvsabina wrote:Isključujem se iz rasprave jer nas je isključivost dovela u jako tešku poziciju danas. Hvala .
Pa kad mi neko spomene dalju etničku podjelu, ne da sam isključiv, nego odmah 'oću da se bijem

Rješenja bez daljih podjela među narodima postoje. Samo treba dobre volje.
Budi hrabar - udari ženu.
Nisam nikad, niti bih. Samo kažem da o nekim stvarima ne može biti dijaloga. Rijeke krvi se prolilo da očuvamo teritorijalni integritet države a ti bi sad to za zelenom čohom da komadaš.
U ovoj raspravi nije dozvoljeno reći da je nešto - legitimno. a onda tražimo da drugi s nama formiraju bolje i kvalitetnije društvo.
Podjela države nije legitimno rješenje. Većina bijelaca na američkom jugu nije htjela da sa crncima dijeli iste restorane, pa to ne znači da je ta njihova želja "legitimna". Volja neke većina ne znači ništa ako se tom voljom nekom trećem vrši nepravdu. Nema tog nepravednog rješenja koje je legitimno, to je nonsens.
Etnička podjela je rezultat krvave agresije i genocida ali i SUROVA REALNOST koju nažalost niko ne može uništiti. Moramo je prihvatiti
Ti prihvati šta hoćeš, ja neću. Trebamo sjesti i dogovoriti se k'o ljudi kako da riješimo svaki od problema koji nas muče, ali kad tako arogantno nastupiš kao ja moram nešto prihvatiti, odmah me vratiš u ona vremena Karadžićevih ultimatuma kad sam bio puno slabiji, siromašniji i gluplji nego danas. A ako tad nije bilo predaje, danas je pogotovo neće biti.
volta dzontra

#527 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Na kraju pomalo je licemjerno što bošnjačke političke elite svaki zahtjev hrvatskih političara za etničkom reprezentativnošću i tim nekim modelima zaštite kolektivnih prava proglašavaju djeljenjem države samo zato što imaju većinu u proporcionalnom donjem zastupničkom domu pa ima recimo Domovi Naroda služe za ukras.
Skijaš

#528 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Okreni problem drukčije. Bez priče o ugroženi su. Postoje li u BIH mehanizmi za zaštitu kolektiviteta. Postoje! Znači višečlano predsjedništvo, etničke kvotem, domovi naroda bla bla bla
Jesu li ti mehanizmi jednako dostupni Hrvatima, Srbima i Bošnjacima ? NISU!!!!
Od svih tih mehanizama Hrvati su tu "najkraći"
Da. S tim da "rješenja" koja forsira HDZ nisu tu da riješe ta pitanja nego da se podeblja liniju među narodima. Svima prihvatljiva rješenja postoje, problem je to što nema dobre volje.
Skijaš

#529 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Na kraju pomalo je licemjerno što bošnjačke političke elite svaki zahtjev hrvatskih političara za etničkom reprezentativnošću i tim nekim modelima zaštite kolektivnih prava proglašavaju djeljenjem države samo zato što imaju većinu u proporcionalnom donjem zastupničkom domu pa ima recimo Domovi Naroda služe za ukras.
Zna se kada reakcija sadrži upozorenje na podjelu, to su uglavnom pozivi za formiranjem Trećeg, pozivi za podjelom javnih emitera, pozivi za stvaranjem hrvatske izborne jedinice itd itd. Sada ti ideš u krajnost tom nebulozom da Sarajevo svaki poziv na rješavanje neravnopravnosti Hrvata dočekuje na nož i predstavlja prijetnjom po državu. To nije lijepo od tebe.
volta dzontra

#530 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Okreni problem drukčije. Bez priče o ugroženi su. Postoje li u BIH mehanizmi za zaštitu kolektiviteta. Postoje! Znači višečlano predsjedništvo, etničke kvotem, domovi naroda bla bla bla
Da. S tim da "rješenja" koja forsira HDZ nisu tu da riješe ta pitanja nego da se podeblja liniju među narodima. Svima prihvatljiva rješenja postoje, problem je to što nema dobre volje.
Linija se nažalost podebljava i bez izravnog utjecaja HDZ-a. (ne faleći im zakona)...
S druge strane u svim sferama koje nisu izravno vezane za državu, institucije vlast itd ta linija je "zakurac"...
Koliku će liniju netko nacrtati oko sebe nek ostane u sferi privatnosti.
Trenutačna politika vodećih bošnjačkih stranaka se svodi samo da što deblju liniju pomaknu što dalje mogu
Skijaš

#531 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
Linija se nažalost podebljava i bez izravnog utjecaja HDZ-a. (ne faleći im zakona)...
S druge strane u svim sferama koje nisu izravno vezane za državu, institucije vlast itd ta linija je "zakurac"...
Koliku će liniju netko nacrtati oko sebe nek ostane u sferi privatnosti.
Trenutačna politika vodećih bošnjačkih stranaka se svodi samo da što deblju liniju pomaknu što dalje mogu
Da se mi vratimo na temu. Postoje li konkretni problemi koji muče hrvatski korpus ? Postoje. Može li se to riješiti bez dalje etnoteritorijalizacije. Može. To je bitno znati, sve ostalo je zamućivanje vode.
volta dzontra

#532 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Na kraju pomalo je licemjerno što bošnjačke političke elite svaki zahtjev hrvatskih političara za etničkom reprezentativnošću i tim nekim modelima zaštite kolektivnih prava proglašavaju djeljenjem države samo zato što imaju većinu u proporcionalnom donjem zastupničkom domu pa ima recimo Domovi Naroda služe za ukras.
Zna se kada reakcija sadrži upozorenje na podjelu, to su uglavnom pozivi za formiranjem Trećeg, pozivi za podjelom javnih emitera, pozivi za stvaranjem hrvatske izborne jedinice itd itd. Sada ti ideš u krajnost tom nebulozom da Sarajevo svaki poziv na rješavanje neravnopravnosti Hrvata dočekuje na nož i predstavlja prijetnjom po državu. To nije lijepo od tebe.
Ne Sarajevo kao skup građana nego dominatno "političko-akademsko Sarajevo" kao skup politički aktivnih kriptonacionalista koje se kriju iza lažne građanske opcije!
Što se tiče podjele javnih emitera ili bolje rečeno amatera tu se uskoro neće imati šta dijeliti osim amortizirane imovine.
Nisam zajedljiv jer držim da je profesionalna i javna televizija najvažnija karika o održavanju normalnog društva da se ne pretvorimo na debilizirane zombi konzumente.
Čiji su "javni amateri" sada??? Za mene su oni uz par časnih izuzetaka "zidne novine" stranke iz bošnjačkog političkog bloka koja se rado naziva multietničkom.

Ja smo i ti nekoliko puta raspravljali na slične teme. Razlikujemo se u jednom.
Za mene je BIH podijeljeno društvo (može i nečasno, nemoralno, štetno, zločinački itd) ali podijeljeno i politički model treba kultivirati tu jasnu podjeljenost i upristojiti je po nekim EU standardima što će protekom vremena omogućiti razvoj "građanskojeg društva".
Za tebe je BH društvo skup merhamatli pojedinaca koje samo treba proćerati kroz par kurseva i sve će biti ok.

Ako najmalobroniji narod ne može svojom većinom utjecati na najbitnije političke odluke koje ga se tiču on će se zatvarati i teritorijalizirati i grupirati i čekati priliku da to što mu je ostalo zaokruži pod svaku cijenu.
volta dzontra

#533 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Skijaš
Da se mi vratimo na temu. Postoje li konkretni problemi koji muče hrvatski korpus ? Postoje. Može li se to riješiti bez dalje etnoteritorijalizacije. Može. To je bitno znati, sve ostalo je zamućivanje vode.
Može. Problem je što će to riješenje stvarati Bošnjacima osjećaj visoke političke nadpredstavljanosti Hrvata s obzirom na njihov broj.
Čak hrvatske političke elite mogu svoju nadpredstavljenu poziciju za ucjene i pokušaj hapanja više nego što ima pripada.
Ako bude niže od toga onda će bošnjačke političke elite zbog pragmatičnih razloga (mjesta, namještenje, fondovi, resursi) i hapanje više nego što im pripada koristi priliku da donose političke odluke bošnjačkom zastupničkom donjedomskom većinom.

Drugi razlog je što će se kad tad morati nešto raditi s kantonima jer će administracija FBIH odvući u helać. Do tada ćemo biti toliko etnoteritorijalizirani da kako god povučeš crtu Hrvati će u nekom donjem lijevom kutu biti većina i tu će ih živjeti barem 80%. Pa će opet neko dignuti buku oko trećeg entiteta.

Ja nikad ne mogu dokučiti je li strah da u nekoj administrativnoj jedinici Hrvati budu većina racionalan ili je to plašenje vrana dok RS odleprša a FBIH u većem svom dijelu ne postane neki bošnjački "RS". Naravno osim trokuta Neum-Zapadni Mostar- Livno na kojemu Hrvati neće lako ispariti a i neki budući reis ća ga lako prežaliti
BL 1987

#534 Re: Hrvatsko pitanje

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Tacno tako, Jay.
I opet nazalost, ali kod nas je upravo to i najveci problem - dok se ovi na vlasti polomise da dokazu da su narodi u BiH ugrozeni, svaki pojedinacno, obicni covjek kojeg savrseno ne zanima sva ta prica (a ocito je takvih puno s obzirom na izlaznost na izborima), jednostavno nema nikakvog mehanizma da to promijeni. Tacnije - ima. Izbori su mehanizam, ali od ponude je vrlo tesko probrati najbolju opciju, posto su sve u par deka...

Jeste, Skijas, ali kada sve to znamo, a znamo, cemu onda uopste prica i potenciranje bilo cijeg etnickog problema i ugrozenosti, bilo hrvatskog, bilo nekog drugog?
Zasto onda, ako svi mislimo isto, ne kazemo jednom zauvijek tim etnicarima, a u sustini okorjelim krminalcima i lopovima - da od@ebu i puste nas da zivimo?
Zasto im svi mi pojedinacno dozvoljavamo da nas handre vec 20 godina? Za sta? Za koga?
Zato sto moramo jer smo i svi takvi.
Sta bi bilo kad bi se stanovnici RS pobunili protiv visegodisnjeg etnicarenja bosnjackih politickih stranaka u RS te usporavanja nama svima bitnih zakona u Skupstini RS putem veta zbog ugrozavanja vitalnog nacionalnog interesa ?
Pa digla bi se kuka i motika iz Sarajeva jer su se velikosrpski cetnici namjerili na "njihove" Bosnjake.
Dok jedni drugima brojimo krvna zrnca nema promjene po tom pitanju, a ni Hrvatima rjesavanja njihovih pitanja na lijepe oci.
BL 1987

#535 Re: Hrvatsko pitanje

Post by BL 1987 »

Rjesenje hrvatskog pitanja
1. Rijesite se nacionalizma, budite dobri sasvojim sugradjanima bez obzira kako se zovu. Nijma je zivjeti sa vama a ne sa Sarajevom i Banja Lukom.
2. Rijesite se na izborima slabih karika u vasem politickom sistemu, onih koje politika zanima kratkorocno i koji za pare prodaju ideale.
3. Ne trazite da vam neko nesto da (jer nece dati) nego vidite sta imate na raspolaganju i maksimalno iskoristite.
4. Kad postanete subjekt a ne objekt, imacete sansu za poboljsanje zivota Hrvata i svih koji zive oko vas.
palermo

#536 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Ja nikad ne mogu dokučiti je li strah da u nekoj administrativnoj jedinici Hrvatie budu većina racionalan ili je to plašenje vrana dok RS odleprša a FBIH u većem svom dijelu ne postane neki bošnjački "RS". Naravno osim trokuta Neum-Zapadni Mostar- Livno na kojemu Hrvati neće lako ispariti a i neki budući reis ća ga lako prežaliti
Lijepo si ti u onom svom postu opsiao razliku između Hrvata i Bošnjaka u gledanju na Bosnu i Hercegovinu. I zapravo, ta različita viđenja Bosne i Hercegovine (ne govorim o untrašnjem uređenju, nego o doživljaju Bosne i Hercegovine) je zapravo ključno pitanje. I ja lično mislim da za Hrvate postoje dva puta (ako još uvijek postoje) jedan je biti manjina, drugi je biti konstitutivan u pravom smislu riječi. Ali ne vjerujem u istinsku konstitutvnost u kojo nema emocije prema državi, zemlji u kojoj živiš, u kojoj si rođen. Ima onaj pojam Ustavnog patrotizma, u smislu nije bitno kako osjećaš zemlju, bitno je da poštuješ zakone. Ne može to važiti za konstitutivne, oni moraju imati emociju prema državi koju tvore, čiji su njen dio, o kojoj odlučuju.
Za Hrvate je BIH državni i administrativni okvir dok je za Bošnjake BIH ideal, nacija, emocija, duhovna kategorija itd
I opet moje lično mišljenje sve dok Hrvati doživljavaju BiH kao državni, administartivni okvir oni će lagano klizati ka položaju manjine. I kao što sam u nekom drugom postu rekao, i to je sasvim legitiman izbor. Nitko Hrvate neće tjerati, niti će oni sami ići iz trokuta Livno.Neum- Mostar, kao pogranični dio imat že svoje privilegije, bit će spona između BiH i Hrvatske, ekonsmki će biti privilegovani......jedino što se neće pitati previše na nivou države. Ali ne vjerujem da će se to nešto osjećati na životu Hrvata , posebno u navedenom trokutu.
Drugi put je, da hrvatska elita, odluči da je hrvatski nacionalni interes u BiH da bude prisutna na cijelom (ili većem dijelu) teritoriju BiH, i da to može postići samo kroz jačanje emocionalnog odnosa prema Bosni i Hercegovini. Ne mislim ja da bi to bio nemoguć proces. Ako imaš emociju prema svome zavičaju, ne bi trebalo biti teško je i proširiti i na širi okvir. I bilo bi tu načina.
Koji će put Hrvati odabrati je ipak do njih.Odnosno, većim dijelom do njih, ima nešto i do drugih.

A ovo pitanje administrativne jdinice u kojoj su Hrvati većina, pa mislim da si sam odgovorio, različiti odnos prema državi Bosni i Hercegovini sve drugo implicira.
webby-x

#537 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Svaki narod, svugdje u svijetu, želi neki oblik autonomije.
Dok sva tri naroda u BiH ne dobiju svoju autonomiju nema pomaka.
Sve ostalo je palamuđenje, posebno ove priče da eto Hrvati ili Srbi
kolektivno trebaju početi "voljeti BiH" (što god to značilo) kao
da za emocije postoji neki prekidač on/off.
Bodkin

#538 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Bodkin »

webby-x wrote:Svaki narod, svugdje u svijetu, želi neki oblik autonomije.
ne voliti nego postovati. to je dovoljno
webby-x

#539 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Bodkin wrote:ne voliti nego postovati. to je dovoljno
Poštovanje se zaslužuje, nije Bogom dano.
I što to znači poštovati državu BiH?
palermo

#540 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

Ne moraju, na n jima je. Samo svaka odluka ima svoje posljedice.

A može i autonomija, ako se dogovorimo oko granica.
BL 1987

#541 Re: Hrvatsko pitanje

Post by BL 1987 »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Ja nikad ne mogu dokučiti je li strah da u nekoj administrativnoj jedinici Hrvatie budu većina racionalan ili je to plašenje vrana dok RS odleprša a FBIH u većem svom dijelu ne postane neki bošnjački "RS". Naravno osim trokuta Neum-Zapadni Mostar- Livno na kojemu Hrvati neće lako ispariti a i neki budući reis ća ga lako prežaliti
Lijepo si ti u onom svom postu opsiao razliku između Hrvata i Bošnjaka u gledanju na Bosnu i Hercegovinu. I zapravo, ta različita viđenja Bosne i Hercegovine (ne govorim o untrašnjem uređenju, nego o doživljaju Bosne i Hercegovine) je zapravo ključno pitanje. I ja lično mislim da za Hrvate postoje dva puta (ako još uvijek postoje) jedan je biti manjina, drugi je biti konstitutivan u pravom smislu riječi. Ali ne vjerujem u istinsku konstitutvnost u kojo nema emocije prema državi, zemlji u kojoj živiš, u kojoj si rođen. Ima onaj pojam Ustavnog patrotizma, u smislu nije bitno kako osjećaš zemlju, bitno je da poštuješ zakone. Ne može to važiti za konstitutivne, oni moraju imati emociju prema državi koju tvore, čiji su njen dio, o kojoj odlučuju.
Za Hrvate je BIH državni i administrativni okvir dok je za Bošnjake BIH ideal, nacija, emocija, duhovna kategorija itd
I opet moje lično mišljenje sve dok Hrvati doživljavaju BiH kao državni, administartivni okvir oni će lagano klizati ka položaju manjine. I kao što sam u nekom drugom postu rekao, i to je sasvim legitiman izbor. Nitko Hrvate neće tjerati, niti će oni sami ići iz trokuta Livno.Neum- Mostar, kao pogranični dio imat že svoje privilegije, bit će spona između BiH i Hrvatske, ekonsmki će biti privilegovani......jedino što se neće pitati previše na nivou države. Ali ne vjerujem da će se to nešto osjećati na životu Hrvata , posebno u navedenom trokutu.
Drugi put je, da hrvatska elita, odluči da je hrvatski nacionalni interes u BiH da bude prisutna na cijelom (ili većem dijelu) teritoriju BiH, i da to može postići samo kroz jačanje emocionalnog odnosa prema Bosni i Hercegovini. Ne mislim ja da bi to bio nemoguć proces. Ako imaš emociju prema svome zavičaju, ne bi trebalo biti teško je i proširiti i na širi okvir. I bilo bi tu načina.
Koji će put Hrvati odabrati je ipak do njih.Odnosno, većim dijelom do njih, ima nešto i do drugih.

A ovo pitanje administrativne jdinice u kojoj su Hrvati većina, pa mislim da si sam odgovorio, različiti odnos prema državi Bosni i Hercegovini sve drugo implicira.
Nemoguce je voliti nesto na sta su drugi stavili sapu. Bosnjaci su stavili sapu na BiH, oni su branioci BiH, Srbi i Hrvati su agresori. To je poslijeratna percepcija u BiH bez obzira sto pojedini Srbe i Hrvate koji nisu bili u ARBiH zovu raznim imenima. Srbi i Hrvati to postuju ali naravno nemaju emociju prema tome nego vezu se za ono sto im je ostalo a to su nizi nivoi.
Uz iskustvo Jugoslavije prije bi mogli reci da je ugrozena sama drzava u kojoj su stvari postavljene na taj nacin nego narodi. Uostalom dovoljno je pogledati na kakvom je nivou BiH danas.
Morace se nesto promjeniti.
palermo

#542 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

Bodkin wrote:
ne voliti nego postovati. to je dovoljno
Ne slažem se. To nije dovoljno da bi u istinskom smislu bio konstitutivan. Trebaš voljeti.

Samo poštovati je tipičan stav mannjine, koja je tijelom u jednoj državi, a dušom u drugoj. Manjine koja ne odlučuje, nego se prilagođava
webby-x

#543 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

palermo wrote:Ne moraju, na njima je. Samo svaka odluka ima svoje posljedice.
Naravno da je na njima, a to se u BiH neće desiti,
posebno ako govorimo o Srbima. Naravno da svaka odluka
ima posljedice, tako je odluka Hrvata i tada Muslimana
bila da preglasaju Srbe. Posljedica je autonomna RS.
palermo wrote:A može i autonomija, ako se dogovorimo oko granica.
Naravno. Teško koji Bošnjak bi odbio tri entiteta
ako bi hrvatski bio recimo samo ZHK. Tu pada i sva
priča da su Bošnjaci protiv podjela.
duh_sa_sjekirom

#544 Re: Hrvatsko pitanje

Post by duh_sa_sjekirom »

Toliko se daleko otišlo od Bobanovih/Radovanovih vizija...
webby-x

#545 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

duh_sa_sjekirom wrote:Toliko se daleko otišlo od Bobanovih/Radovanovih vizija
Što ti to govori?
Iste su težnje naroda bile prije 100 godina, iste
prije 20 godina, iste i danas. Samo neki nikako
da nauče.

I ne moraš to personificirati na dva čovjeka.
Nisu političari tu sami sebe postavili.
palermo

#546 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

webby-x wrote:
Zašto bi netko bio protiv podjele ako mu ide u korist. Pa i Bošnjaci.

To koristiti kao argument kojim se dokazuje hipokrizija Bošnjaka je neozbiljno. Ponudiš podjelu kojom će Bošnjaci biti zadovoljni i eto ti autonomije.

Mislim, to svi znamo, čemu sad to ponavljati.
duh_sa_sjekirom

#547 Re: Hrvatsko pitanje

Post by duh_sa_sjekirom »

webby-x wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:Toliko se daleko otišlo od Bobanovih/Radovanovih vizija
Što ti to govori?
I ne moraš to personificirati na dva čovjeka.
Nisu političari tu sami sebe postavili.
To mi govori da sljedbenici ciljeva pomenute dvojice (bez obzira na personifikaciju) još uvijek aktivno rade, tako da sva priča o tzv ugroženosti iliti majorizaciji ovim pada u vodu. Kad-tad se pokaže pravo lice...Nažalost
Edit: Iste su težnje i trećih
Last edited by duh_sa_sjekirom on 13/04/2012 18:04, edited 1 time in total.
webby-x

#548 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

palermo wrote:Zašto bi netko bio protiv podjele ako mu ide u korist. Pa i Bošnjaci.
Ne bi. Meni je to potpuno jasno.
Nije jasno nekima na forumu koji gledaju romantičarski
na BiH i narode u BiH.
palermo wrote:To koristiti kao argument kojim se dokazuje hipokrizija Bošnjaka je neozbiljno.
Nije neozbiljno ako se teza da su samo Hrvati i Srbi za
tzv "etnoteritorijalizaciju", a eto Bošnjaci hippie globalisti.
Skijaš

#549 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Skijaš
Može. Problem je što će to riješenje stvarati Bošnjacima osjećaj visoke političke nadpredstavljanosti Hrvata s obzirom na njihov broj.
Čak hrvatske političke elite mogu svoju nadpredstavljenu poziciju za ucjene i pokušaj hapanja više nego što ima pripada.
Moguće. Ali u poređenju sa stvaranjem Trećeg, to je ipak puno prihvatljivija opcija.
BL 1987

#550 Re: Hrvatsko pitanje

Post by BL 1987 »

palermo wrote:
webby-x wrote:
Zašto bi netko bio protiv podjele ako mu ide u korist. Pa i Bošnjaci.

To koristiti kao argument kojim se dokazuje hipokrizija Bošnjaka je neozbiljno. Ponudiš podjelu kojom će Bošnjaci biti zadovoljni i eto ti autonomije.

Mislim, to svi znamo, čemu sad to ponavljati.
Ne znamo.
Poslije Izetbegovica nije se pojavio ni jedan bosnjacki politicar koji se bavio podjelama vec upravo suprotno unitarizacijom. Naravno uz podrsku OHRa.
Moze se i na tu temu pricati ali to je vec do Bosnjaka a ne Srba i Hrvata.
Post Reply