volta dzontra wrote:
Ja nikad ne mogu dokučiti je li strah da u nekoj administrativnoj jedinici Hrvatie budu većina racionalan ili je to plašenje vrana dok RS odleprša a FBIH u većem svom dijelu ne postane neki bošnjački "RS". Naravno osim trokuta Neum-Zapadni Mostar- Livno na kojemu Hrvati neće lako ispariti a i neki budući reis ća ga lako prežaliti
Lijepo si ti u onom svom postu opsiao razliku između Hrvata i Bošnjaka u gledanju na Bosnu i Hercegovinu. I zapravo, ta različita viđenja Bosne i Hercegovine (ne govorim o untrašnjem uređenju, nego o doživljaju Bosne i Hercegovine) je zapravo ključno pitanje. I ja lično mislim da za Hrvate postoje dva puta (ako još uvijek postoje) jedan je biti manjina, drugi je biti konstitutivan u pravom smislu riječi. Ali ne vjerujem u istinsku konstitutvnost u kojo nema emocije prema državi, zemlji u kojoj živiš, u kojoj si rođen. Ima onaj pojam Ustavnog patrotizma, u smislu nije bitno kako osjećaš zemlju, bitno je da poštuješ zakone. Ne može to važiti za konstitutivne, oni moraju imati emociju prema državi koju tvore, čiji su njen dio, o kojoj odlučuju.
Za Hrvate je BIH državni i administrativni okvir dok je za Bošnjake BIH ideal, nacija, emocija, duhovna kategorija itd
I opet moje lično mišljenje sve dok Hrvati doživljavaju BiH kao državni, administartivni okvir oni će lagano klizati ka položaju manjine. I kao što sam u nekom drugom postu rekao, i to je sasvim legitiman izbor. Nitko Hrvate neće tjerati, niti će oni sami ići iz trokuta Livno.Neum- Mostar, kao pogranični dio imat že svoje privilegije, bit će spona između BiH i Hrvatske, ekonsmki će biti privilegovani......jedino što se neće pitati previše na nivou države. Ali ne vjerujem da će se to nešto osjećati na životu Hrvata , posebno u navedenom trokutu.
Drugi put je, da hrvatska elita, odluči da je hrvatski nacionalni interes u BiH da bude prisutna na cijelom (ili većem dijelu) teritoriju BiH, i da to može postići samo kroz jačanje emocionalnog odnosa prema Bosni i Hercegovini. Ne mislim ja da bi to bio nemoguć proces. Ako imaš emociju prema svome zavičaju, ne bi trebalo biti teško je i proširiti i na širi okvir. I bilo bi tu načina.
Koji će put Hrvati odabrati je ipak do njih.Odnosno, većim dijelom do njih, ima nešto i do drugih.
A ovo pitanje administrativne jdinice u kojoj su Hrvati većina, pa mislim da si sam odgovorio, različiti odnos prema državi Bosni i Hercegovini sve drugo implicira.