Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!
- Tranquilizer
#526 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
A protesti su kao nekada upalili, ma dajte kolega molim Vas 
- Jasmin2803
#527 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
pa sta da radimo kolega?!Tranquilizer wrote:A protesti su kao nekada upalili, ma dajte kolega molim Vas
Last edited by Jasmin2803 on 07/06/2011 14:10, edited 1 time in total.
-
bree
#528 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Pa opsirna materija upravo jer se prije ucilo sve i svasta, recimo na elektrotehnici najmanje programiranja. Upravo je to vas problem sto nikako ne mozete da se odvojite od vasih mjerila dipl. ing. eng. V godina, vama je samo to mjerilo.lara b. wrote:ovdje se pretezno pise o ovim 3 god. fakulteticima...![]()
meni je svejedno za ove s politickih nauka i akademija jer je to manje-vise nebitno jel 3 ili 4...brinu me ovi tehnicki fak., ono kontam arhitekta sa 3 god. ili masinski ing....nekako ne ide...i oni po starom sistemu jedva stizali za 5 godina zavrsiti, jer je to opsirna materija, nema sanse da sada za 3 godine bude kvalitet...uzasssss
![]()
a zanima me...sta je s pravnim faxom i medicinom...tu se ide i po bolonji 4 god... jel se dobije i tu Visa ili dipl....nekako je zbunjujuce
Naravno je da je moguce da ljudi nakon tri kvalitetne godine budu inzinjeri. Jednostavno u tome je i poenta, ovo su reforme.
- Jasmin2803
- dr.Gonzo
#530 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Sta konkretno znaci to izjednaciti u ovome kontekstu? Znamo svi da te stvari nisu iste...
Da li zvanje Master-Magistar treba izjednačiti sa VSS po starom sistemu ili zvanje Bachelor izjednačiti sa VŠS kako stoji u odluci VM???
- buuren
#531 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
naziv teme i anketa su na mjestu..samo još da se poduzmu konkretni koraci..
da li je ko kontaktirao ove glavonje iz ministarstva povodom ove odluke.da li imaju dati kakva dodatna objašnjenja za daljnje korake, jer odluka ne može urediti neko stanje ako nema zakona..a zakona još nema..ja sam načuo da se čeka novi saziv VM da će se upustiti u izmjene ove odluke kao i donošenje novog zakona po kojem bi određene kategorije bakalaurelata bile u potpunosti izjednačene s starim režimom
zanima me koliko je to tačno.da li je još neko kontaktirao ministarstvo, te ako jeste kakve je informacije dobio.
da li je ko kontaktirao ove glavonje iz ministarstva povodom ove odluke.da li imaju dati kakva dodatna objašnjenja za daljnje korake, jer odluka ne može urediti neko stanje ako nema zakona..a zakona još nema..ja sam načuo da se čeka novi saziv VM da će se upustiti u izmjene ove odluke kao i donošenje novog zakona po kojem bi određene kategorije bakalaurelata bile u potpunosti izjednačene s starim režimom
zanima me koliko je to tačno.da li je još neko kontaktirao ministarstvo, te ako jeste kakve je informacije dobio.
-
bree
#532 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Bas se prepadoh, reko gdje mi nestade temaJasmin2803 wrote:da bi se skrenula paznja - sad sam stavio anketu da vidimo sta raja misli o tome...Ellinor wrote:Ova tema svaki dan mijenja naslov...
- madner
#533 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Eto samo to objasni Njemcima i mozemo odmah i mi to uvest.bree wrote:Pa opsirna materija upravo jer se prije ucilo sve i svasta, recimo na elektrotehnici najmanje programiranja. Upravo je to vas problem sto nikako ne mozete da se odvojite od vasih mjerila dipl. ing. eng. V godina, vama je samo to mjerilo.lara b. wrote:ovdje se pretezno pise o ovim 3 god. fakulteticima...![]()
meni je svejedno za ove s politickih nauka i akademija jer je to manje-vise nebitno jel 3 ili 4...brinu me ovi tehnicki fak., ono kontam arhitekta sa 3 god. ili masinski ing....nekako ne ide...i oni po starom sistemu jedva stizali za 5 godina zavrsiti, jer je to opsirna materija, nema sanse da sada za 3 godine bude kvalitet...uzasssss
![]()
a zanima me...sta je s pravnim faxom i medicinom...tu se ide i po bolonji 4 god... jel se dobije i tu Visa ili dipl....nekako je zbunjujuce
Naravno je da je moguce da ljudi nakon tri kvalitetne godine budu inzinjeri. Jednostavno u tome je i poenta, ovo su reforme.
Doduse, u pravu si. Poslje 3 godine ti ljudi i jesu inzinjeri VShS
- Tranquilizer
#534 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Jasmin2803 wrote:pa sta da radimo kolega?!Tranquilizer wrote:A protesti su kao nekada upalili, ma dajte kolega molim Vas
Lobi, politika, pravni osnov....pa jel ima "pravne države" ili ne
-
bree
#535 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
sarajev_o wrote: dipl prelaze u bakalare![]()
magistri u mastere
doktor ostaje doktor
- Jasmin2803
#536 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Kolege donesen je kvalifikacijski okvir - ja sam kontaktirao FMON (Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke) - u principu ceka se da se ovaj kvalifikacijski okvir usaglasi sa strukturom radnim mjesta (razreda) u drzavnim (javnim, drustvenim) kompanijama i u privredi...sve je trebalo biti stavljeno na glasanje u Parlamentu ali nije usvojeno tako da se ceka novi saziv VM...pogledajte u tabeli na koji nacin se izjednacava stari sistem i novi (Bolonja)...to je ukratko ono najbitnije sto vam mogu reci...dr.Gonzo wrote:Sta konkretno znaci to izjednaciti u ovome kontekstu? Znamo svi da te stvari nisu iste...
Da li zvanje Master-Magistar treba izjednačiti sa VSS po starom sistemu ili zvanje Bachelor izjednačiti sa VŠS kako stoji u odluci VM???
- Jasmin2803
#537 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Kolega zivimo na Balkanu...Lobi, politika, pravni osnov....pa jel ima "pravne države" ili ne
- atko
#538 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Da, sam sto je u ovom slucaj 3 manje od 5 znaci dvije godine brze se uzima lova levatima po sveucilistima u medjedji gornjoj.... kakva kvalitete kakvi bakraci ... apsolutno isti profesori isti assistenti iste knjige i gradivo ... samo sto po bolonji moraju da boduju zadace pa imas haman prolaz ako si toliko vrijedan da prepisujes zadacu ... a profesori sad naplacuju kojekave praktikume i zadacnice ...bree wrote:
Sistem je obezvriujedjen ... al svima je bilo ok... vise suplje manje rada i vremena i eto te do diplome ... pa nemoze to takooo ... kad tad se ceh mora platiti ... e onda se svi bune
- Jasmin2803
#539 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
pa atko brate ne kontam te nikako...najbolje da se ljudima s 4 godine po starom sistemu daju doktorati i to je to...Da, sam sto je u ovom slucaj 3 manje od 5 znaci dvije godine brze se uzima lova levatima po sveucilistima u medjedji gornjoj.... kakva kvalitete kakvi bakraci ... apsolutno isti profesori isti assistenti iste knjige i gradivo ... samo sto po bolonji moraju da boduju zadace pa imas haman prolaz ako si toliko vrijedan da prepisujes zadacu ... a profesori sad naplacuju kojekave praktikume i zadacnice ...
Sistem je obezvriujedjen ... al svima je bilo ok... vise suplje manje rada i vremena i eto te do diplome ... pa nemoze to takooo ... kad tad se ceh mora platiti ... e onda se svi bune
Last edited by Jasmin2803 on 07/06/2011 14:28, edited 1 time in total.
- dr.Gonzo
#540 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Iskreno, sve je to prdimahovina. Diploma nije garancija da nesto znate i najcesce je relevantna samo u drzavnim firmama. Velika vecina prihvatnih firmi trazi ljude koji znaju nesto raditi, hebe se njma za vase diplome i sta na njima pise. Pogotovo vani. Znate sta njima znaci diploma, pa jos bosanska? Znaci, sva ova frka je najvise relevantna za one koji hoce da se zaposle u drzavnim sluzbama, a to svakako nije dugorocno dobro za karijeru.
Ja recimo imam staru dilomu ETF-a (9 semestara), i ona mi uopste nije bila garancija za uspjeh na poslu, niti za dobijanje posla. Iste poslove, nekada cak i puno vise placene, rade i ljudi koji imaju Bsc, i to u nekoj drugoj struci. Isto tako imam kolega koji imaju bolonjski master, i sve je to negdje u 5 deka.
Ja recimo imam staru dilomu ETF-a (9 semestara), i ona mi uopste nije bila garancija za uspjeh na poslu, niti za dobijanje posla. Iste poslove, nekada cak i puno vise placene, rade i ljudi koji imaju Bsc, i to u nekoj drugoj struci. Isto tako imam kolega koji imaju bolonjski master, i sve je to negdje u 5 deka.
- Jasmin2803
#541 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
dr.Gonzo wrote:Iskreno, sve je to prdimahovina. Diploma nije garancija da nesto znate i najcesce je relevantna samo u drzavnim firmama. Velika vecina prihvatnih firmi trazi ljude koji znaju nesto raditi, hebe se njma za vase diplome i sta na njima pise. Pogotovo vani. Znate sta njima znaci diploma, pa jos bosanska? Znaci, sva ova frka je najvise relevantna za one koji hoce da se zaposle u drzavnim sluzbama, a to svakako nije dugorocno dobro za karijeru.
Ja recimo imam staru dilomu ETF-a (9 semestara), i ona mi uopste nije bila garancija za uspjeh na poslu, niti za dobijanje posla. Iste poslove, nekada cak i puno vise placene, rade i ljudi koji imaju samo Bsc ili cak ni to.
- Tranquilizer
#542 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ma bolonjci se manje skoluju, više vrednjuju a manje znaju,
dok se ovi "stari" više školuju, manje vrednjuju a puno više znaju...
od protesta nema ništa jer ce se pobuniti i jedni i drugi a bolonjaca ce biti više jer su noviji...tako to treba riješiti iskljucivo lobijem i to prvo u kantonu pa prenjeti dalje na FBiH...drugog izbora nema
- Jasmin2803
#543 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
vidi se da nisi Bolonjac, ljudi imaju toliko problema prilikom zaposljavanja - njih trziste rada skoro da ne poznaje - a s ovim treba jos vise da se degradiraju...Tranquilizer wrote:![]()
Ma bolonjci se manje skoluju, više vrednjuju a manje znaju,
dok se ovi "stari" više školuju, manje vrednjuju a puno više znaju...
od protesta nema ništa jer ce se pobuniti i jedni i drugi a bolonjaca ce biti više jer su noviji...tako to treba riješiti iskljucivo lobijem i to prvo u kantonu pa prenjeti dalje na FBiH...drugog izbora nema
- madner
#544 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Pa ko im oduzima. Ima sirok spektar poslova gdje se trazi visa skola.Jasmin2803 wrote:dr.Gonzo wrote:Iskreno, sve je to prdimahovina. Diploma nije garancija da nesto znate i najcesce je relevantna samo u drzavnim firmama. Velika vecina prihvatnih firmi trazi ljude koji znaju nesto raditi, hebe se njma za vase diplome i sta na njima pise. Pogotovo vani. Znate sta njima znaci diploma, pa jos bosanska? Znaci, sva ova frka je najvise relevantna za one koji hoce da se zaposle u drzavnim sluzbama, a to svakako nije dugorocno dobro za karijeru.
Ja recimo imam staru dilomu ETF-a (9 semestara), i ona mi uopste nije bila garancija za uspjeh na poslu, niti za dobijanje posla. Iste poslove, nekada cak i puno vise placene, rade i ljudi koji imaju samo Bsc ili cak ni to.slazem se, ja cak ni ne namjeravam da radim u drzavnoj firmi, ali zasto ljudima oduzimati tu mogucnost...
-
bree
#545 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
To nikako nije tema. Pusti ti sta je na terenu. To znamo svakom ce trebat veza ili stela za posao po kom god da je sistemu studirao, ali daj da se bar postave pravila i zakoni kako treba.dr.Gonzo wrote:Iskreno, sve je to prdimahovina. Diploma nije garancija da nesto znate i najcesce je relevantna samo u drzavnim firmama. Velika vecina prihvatnih firmi trazi ljude koji znaju nesto raditi, hebe se njma za vase diplome i sta na njima pise. Pogotovo vani. Znate sta njima znaci diploma, pa jos bosanska? Znaci, sva ova frka je najvise relevantna za one koji hoce da se zaposle u drzavnim sluzbama, a to svakako nije dugorocno dobro za karijeru.
Drugo diploma se itekako gleda i kod nas a pogotovo vani, osim za IT strucnjake, e u tom slucaju samo vazi sta i kolko znas.
- headbanger
#546 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
jedno pitanjce
koliko predmeta ili ispita je imao politolog po starom sistemu obrazovanja
i koliko predmeta ili ispita ima politolog po bolonji
- Jasmin2803
#547 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Pripravnik sa završenim Ekonomskim fakultetom – visoka stručna sprema VII stepen (diplomirani ekonomista) a za kandidate koji su studije završili po bolonjskom sistemu, završen studij prvog ciklusa dodiplomskog studija uz ostvarenih najmanje 240 ECTS (NEMOGUCE)madner wrote:Pa ko im oduzima. Ima sirok spektar poslova gdje se trazi visa skola.Jasmin2803 wrote:dr.Gonzo wrote:Iskreno, sve je to prdimahovina. Diploma nije garancija da nesto znate i najcesce je relevantna samo u drzavnim firmama. Velika vecina prihvatnih firmi trazi ljude koji znaju nesto raditi, hebe se njma za vase diplome i sta na njima pise. Pogotovo vani. Znate sta njima znaci diploma, pa jos bosanska? Znaci, sva ova frka je najvise relevantna za one koji hoce da se zaposle u drzavnim sluzbama, a to svakako nije dugorocno dobro za karijeru.
Ja recimo imam staru dilomu ETF-a (9 semestara), i ona mi uopste nije bila garancija za uspjeh na poslu, niti za dobijanje posla. Iste poslove, nekada cak i puno vise placene, rade i ljudi koji imaju samo Bsc ili cak ni to.slazem se, ja cak ni ne namjeravam da radim u drzavnoj firmi, ali zasto ljudima oduzimati tu mogucnost...
Agencija za državnu službu BiH
Sarajevo, 04.06.2011
toliko o tome
- Pitar s Kariba
#548 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Da se i ja složim. Tako to i dođe. E sad, kako bi se mogla donijeti generalna odluka na višem nivou koja bi važila za sve a da bi pri tom uzela u obzir specifičnosti različitih fakulteta, kako starog sistema tako i novog? To je ovdje pravo pitanje!Alkos wrote:To je jedina i prava istina, ali i najveci problem! Nazalost, neko ce u tom svemu ispasti dobar, a neko dobro najebati...bree wrote:Pitar s Kariba wrote:[Evo ja zaslužujem da u mom slučaju budem na istom nivou kao Master po novom sistemu, tačnije oni zaslužuju da budu kao ja, i sve ovo ostalo što si nabrojala.
I šta ćemo sad?
Pa ovdje se radi o razlicitim fakultetima, jer su izgleda svi fakulteti radili na svoju ruku i negdje doslovno sve prenijeli na tri godine kao sto je slucaj na Ekonomiji, a negdje su prijasnji sistem podijelili na dva, jedan dio strpali bachelor, a drugi u master (po novom) sto je slucaj na drugim fakultetima.
- Jasmin2803
#549 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
na ekonomiji 36 + diplomski - po oba sistemaheadbanger wrote:jedno pitanjce
-
bree
#550 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Zato ja kazem, dici uzbunu da nam Ekonomski fakultet revidira bodove i da 240 bodova. (Zna se zasto da ne ponavljamJasmin2803 wrote: Pripravnik sa završenim Ekonomskim fakultetom – visoka stručna sprema VII stepen (diplomirani ekonomista) a za kandidate koji su studije završili po bolonjskom sistemu, završen studij prvog ciklusa dodiplomskog studija uz ostvarenih najmanje 240 ECTS (NEMOGUCE)
Agencija za državnu službu BiH
Sarajevo, 04.06.2011
toliko o tome![]()
![]()