Zar je moguce, @Katarina, da je neko nasao razloga da TEBI nesto insinuira? TEBI da neko nesto prishiva??KatarinaKosaca wrote:Već poznata i već viđena insinuacija. Na koju jesam već napisala, dokaze pod ruku pa na dežurni sud za prekršaje...ultima_palabra wrote:Ne vjerujem da će pobijediti, ali ne vidim zašto bi neko napustio zemlju, a da nije dio tala stranaka na vlasti, pa čak ni tad (Bičakčić je sasvim mirno sadio paprike za vladavine Alijanse)
BIla sam već diplomata, savjetnik, u svakom slučaju moram zahvaliti pionirima, jer sam uvijek imala visoko rangiranu dužnost
Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
- Vodenjak
#526 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#527 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Vodenjak wrote:Zar je moguce, @Katarina, da je neko nasao razloga da TEBI nesto insinuira? TEBI da neko nesto prishiva??Sebi naprosto ne mogu doci... Pa pobogu ljudi, valjda toliko znate da se insinuacije, po pravilu, mogu pripisivati samo prema ljudima koji imaju stav! Prema onima koji su spremni, osim da se izjasne PROTIV cega su, u isto vrijeme da jasno daju do znanja ZA STA su! A nasa uvazena @Katarina, svi koji je citaju ovdje mogu to posvjedociti, samo je jedan obicni kritizer, osoba bez stava, bez vizije te bolesno isfrustrirana politikom SDP-a. Zato iskreno saosjecam s tobom @Katarina u bolu koji ti nepravedno nanesoshe oni koji misle da ti znas sta hoces pa ti onda jos i kaleme stosta. Zanemaruju isti i cinjenicu da si zapravo TI ta koja si kraljica podmetanja ovdje, da si TI ta koja tacno zna, gotovo na osnovu samo jedne napisane rijeci, sve o karakteru, zivotnim opredeljenjima kao i psiholoskoj i mentalnoj slici svakog onog koji se ovdje javi. OTUD moja duboka... sucut, je li... zbog ovakvih etiketiranja kojima te, takvu kakva jesi, neopravdano blate...
Ne brini, nikakav bol meni ne nanosite
- KatarinaKosaca
#528 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Nisam uopće htjela da odgovorim na ovaj post, jer se žena naziva imenom jedne životinje, muškko-šovinističke pohvale navodnim sexualnim "osvajanjima" bez da imaju veze sa temom, ali kako sam prozvana direktno, odgovoriću na onaj dio koji se tiče moje navodne odbojnosti prema onome sistemu....7cokanja wrote:..pa, mladjahna si, onda, gospodjo..neg, ne razumijem odakle tolika odbojnost i frustracije prema onom sistemu.. ja sam, recimo, dobro radio, i u onom, sistemu, davno, sto kazes, se skolovao, imao prilike i sa "crvenim" otici vani,..isto raditi i tamo.. i nisam bio nikada clan partije.. a bio sam uvijek dobar djak..odlikas.. i u mejtefu sam bio odlikas.. i isto mi nije smetao onaj sistem..im'o sam "koka" i "vasih, i nji'ovig" i "nasih"..obis'o je od Triglava do Gevgelije.. od Djerdapa do Jadrana.. i Allaha mi, nije mi bila mrska.. no, danas znam mnoge, cak i '90 tih, sam se "valj'o" od smijeha, kad sam cuo, koji su ti mnogi zavrsili u prvom safu u dzamiji i koji su danas petkom prvi na dzumi..a, "ponosili" su se crvenom knjizicom i takmicili ko ce naruciti pivu za Bajram i otici o Bozicu na "zaponjke" i rakijicu u "onom mrskom sistemu".. danas, moja gospodjo, iz revolta, ne idem na dzumu.. klanjam kod kuce.. Allah i Islam nije nikada bila "necija" vjera.. to je pojedinacno.. ako hoces..ako neces.. no danas, za razliku, isti oni, koji su se smijali onima koji su po svojoj volji isli petkom na dzumu, onda, smiju se i odredjuju "smrtnu kaznu" za idenje i ne idenje na dzumu.. moja gospodjo, nesto si plaho isfrustrirana.. a, nisam ni danas za SDP.. mislim da je Zlaja narcisoidni shupak koji je treb'o davno otici.. ali sta ces, moja gospodjo, to je samo moje privatno misljenje..
Neki je dan netko od pionira napisao kako ima dobru platu i sve privilegije, ali da nije bitan samo on, nego da navodno suosjeća sa ljudima kojima nije tako. Ti, za razliku od njega polaziš od osobnog iskustva. E, pa ja nisam bila u zatvoru u onom sistemu, ali sam jako i sad susjećam sa ljudima koji jesu, radi ideje ili psovke nekom funkcioneru ili prijave njihove krađe. E, sad.... ja sam jednostavno ovdje rekla ono što sam svojim očima vidjela
-
7cokanja
#529 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
..ha,ha..e, gospodjo, bas si ters..
..evo, moje javno izvinjanje, ako sam te uvrijedio kao osobu, tj. kao zenu..nije to bila namjera..svrha je bila da se slikovito opise zivot jednog mladog covjeka, "u ono doba"..i to, nekoga ko je respektovao vjeru onda, a respektuje je i danas.. nisam takodjer, niti tvrdio da je, kako kazes "bio dzennet" onda.. govorio sam da je bilo normalnije nego ovo danas.. gospodjo, nekad, odrastao sam sa sinovima i kcerima pravoslavnog svestenika..sa jednima isao u skolu i bio vrlo dobar drug, a sa drugima imao zajednicke interese, kao omladinac, hocu reci, mlad covjek, mimo skole.. pod nasom kucom je bila dzamija, danas je nema, srusili su je ovi "koji vise vjeruju"..do nje je bila katolicka crkva..danas, isto je nema.. imovina je oteta.. ljudi pobijeni..poklani..popaljeni..nekad, bavili smo se problemom koju "koku" za tu igranku "obraditi", isli smo na posao, dobivali platu, sa socijalnim, zdravstvenim i penzijskim osiguranjem, danas, ne radi niko, ubijaju, kradu, a politicari na televiziji svaki dan obecavaju kako "ovaj mjesec penzija sigurno nece kasniti ili izostati"..eno bas sad, onaj "Mastilo" (e vidi mu imena
) objasnjava kako nece u "pc"-ju, "izostati penzija".. to je bila poruka, gospodjo.. a, jes' cula, danas, gospodjo, sta kazu oni cetnicki faschisti, koji se predstavljaju kao "pravoslavni vernici", a koji nastupaju institucionalizovano u BiH kroz faschisticku, genocidnu tvorevinu, takozvanu "pepubliku crpsku", i kroz takozvanu "veru" i "versku instituciju", kao sto je "SPC" danas, o problemu bespravno napravljene crkve u dvoristu Fate Orlovic u Srebrenici.. jes cula??.. kaze, ima presuda da se mora izmjestiti sa njenog imanja, tj. iz njene avlije, ali ce biti izmjestena samo deset metara dalje, i to sad na zemlju Bosnjaka koji su poklani za vrijeme genocida u Srebrenici, a njihovi rodjaci, ukoliko je neko prezivio, raseljeni po svijetu.. gospodjo, o kojemu blagostanju ti pricas.. znas, malo sam stariji, opet cu ti reci jedan savjet..ostavi taj kompjuter, ufati se "svoga", pa malo opusti te frustracije..jazuk je da "ostaris mlada"..
..haj', gospodjo, eto ispricasmo se fino..i Cestit Bozic..
- Vodenjak
#530 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Dobro je..KatarinaKosaca wrote:Vodenjak wrote:Zar je moguce, @Katarina, da je neko nasao razloga da TEBI nesto insinuira? TEBI da neko nesto prishiva??Sebi naprosto ne mogu doci... Pa pobogu ljudi, valjda toliko znate da se insinuacije, po pravilu, mogu pripisivati samo prema ljudima koji imaju stav! Prema onima koji su spremni, osim da se izjasne PROTIV cega su, u isto vrijeme da jasno daju do znanja ZA STA su! A nasa uvazena @Katarina, svi koji je citaju ovdje mogu to posvjedociti, samo je jedan obicni kritizer, osoba bez stava, bez vizije te bolesno isfrustrirana politikom SDP-a. Zato iskreno saosjecam s tobom @Katarina u bolu koji ti nepravedno nanesoshe oni koji misle da ti znas sta hoces pa ti onda jos i kaleme stosta. Zanemaruju isti i cinjenicu da si zapravo TI ta koja si kraljica podmetanja ovdje, da si TI ta koja tacno zna, gotovo na osnovu samo jedne napisane rijeci, sve o karakteru, zivotnim opredeljenjima kao i psiholoskoj i mentalnoj slici svakog onog koji se ovdje javi. OTUD moja duboka... sucut, je li... zbog ovakvih etiketiranja kojima te, takvu kakva jesi, neopravdano blate...
![]()
Nema frke, što se mene smatra, ja volim biti protagonista, ali ima frke što se tiče vas i vaših stavova, da se svaka kritika onoga za šta falsificirate da je bio živi dženet na zemlji, svodi na vrijeđenje onoga koji to kaže.
Ne brini, nikakav bol meni ne nanosite. Sebi sigurno.
Znao sam ja da si ti jaka i da i najzesce napade mozes izdrzati.
Htjedoh ti samo dati podrsku svojim postom, nista drugo!
-
sv. juraj
#531 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Evo, vidiš da se većina ne slaže s tvojom tvrdnjom.Alfa Kentaur wrote:Politicar Krsmanovic je u dnevniku izjavio da zali za Jugoslavijom jer smo, izmedju ostalog, tada bili svi ravnopravni. :roll
Koliko su, po vasem misljenju, muslimani bili ravnopravni u Jugoslaviji? Cime podupirete svoje tvrdnje?
U bivsoj Jugoslaviji, srbi su bili srbi i imali su svoje srpsko, hrvati su bili hrvati i imali su svoje hrvatsko, isto je i sa slovencima, makedoncima, crnogorcima. Jedino muslimani nisu imali nista svoje i bili su niko i nista.
Muslimani-Bošnjaci nisu nikad bolje živjeli u svojoj povijesti, bolje im je bilo nego za sve vrijeme turske vladavine u BiH. Mogu Hrvata-Tita da slave više nego sve turske sultane zajedno. Imali su potpunu slobodu, visok životni standard, kulturni napredak.
Za razliku od njih, isti taj Hrvat-Tito je naredio zločin nad Hrvatima općine Odžak, bio je to genocid kao u Srebrenici, bez ikakvog suđenja. Posle je 30-god taj narod kažnjen neizgradnjom, ni crkvu nisu smjeli napravit. Morali su ići preko bijela svijeta trbuhom za kruhom da nađu posao.
Sjećam se da su nas hrvatsku djecu u školi poučavali srpski i muslimanski učitelji. Čak su nas i tukli.
A svu ravnopravnst bivše Juge sam vidio kad sam služio bivšu JNA-a. Sjećam se kako su Srbi nesmetano pjevali četničke pjesme, tad mi je sve postalo jasno.
Eto, nije valjalo...
-
mostarac
#532 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Prvo ti se nemoj sekirat za SDP jer ti za SDP ne bi nikad glasala jer se grozis crvenog i onda to sto tebe nerviraju neciji postovi SDP nema nikakvu stetu od toga, a ljudima drago da tebe nervirajuKatarinaKosaca wrote:
SDP zaista nije svjestan koju mu antipromidžbu radite na forumu promoviranjem jednopartijskog sustava, izmišljanjem stvari neistomišljeniku, branjenu neobranjivog. Ipak, valjda su udbaške metode ušle tako duboko u korijene ponašanja da je i nebitno ko je koje godište.
Drugo ovdje pisu ljudi kao pojedinci, a ne pise SDP kao partija.
Trece SDP kao partija i zivi na komunizmu i onome sto je bila Jugoslavija, tj. na tekovinama Brozove vladavine i ljudi uglavnom tako gledaju SDP.
Cetvrto, ako Zeljko Komsic nema problem sa tim da drzi Titovu sliku u kabinetu u Predsjednistvu, onda ne vidim kako branjenje tog Tita na Sa-x forumu moze da steti SDP-u.
Titova slika se nalazi u svim prostorijama SDP-a od Velike Kladuse do Trebinja i kome smeta taj sasvim sigurno ne bi dao glas SDP-u ni da ga puskom tjeraju. Znaci SDP ne krije i nikada nije krio da je Tito i njegova politika jedan od ljudi na koje se treba ugledati i ne vidim na koji nacin onda neko steti SDP-u ako o tome govori u pozitivnom svjetlu.
Pitanje je samo koliko dovoljno SDP ide Titovim stazama revolucije
-
mostarac
#533 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
je li da se ti s nama shupashsv. juraj wrote:Evo, vidiš da se većina ne slaže s tvojom tvrdnjom.Alfa Kentaur wrote:Politicar Krsmanovic je u dnevniku izjavio da zali za Jugoslavijom jer smo, izmedju ostalog, tada bili svi ravnopravni. :roll
Koliko su, po vasem misljenju, muslimani bili ravnopravni u Jugoslaviji? Cime podupirete svoje tvrdnje?
U bivsoj Jugoslaviji, srbi su bili srbi i imali su svoje srpsko, hrvati su bili hrvati i imali su svoje hrvatsko, isto je i sa slovencima, makedoncima, crnogorcima. Jedino muslimani nisu imali nista svoje i bili su niko i nista.
Muslimani-Bošnjaci nisu nikad bolje živjeli u svojoj povijesti, bolje im je bilo nego za sve vrijeme turske vladavine u BiH. Mogu Hrvata-Tita da slave više nego sve turske sultane zajedno. Imali su potpunu slobodu, visok životni standard, kulturni napredak.
Za razliku od njih, isti taj Hrvat-Tito je naredio zločin nad Hrvatima općine Odžak, bio je to genocid kao u Srebrenici, bez ikakvog suđenja. Posle je 30-god taj narod kažnjen neizgradnjom, ni crkvu nisu smjeli napravit. Morali su ići preko bijela svijeta trbuhom za kruhom da nađu posao.
Sjećam se da su nas hrvatsku djecu u školi poučavali srpski i muslimanski učitelji. Čak su nas i tukli.
A svu ravnopravnst bivše Juge sam vidio kad sam služio bivšu JNA-a. Sjećam se kako su Srbi nesmetano pjevali četničke pjesme, tad mi je sve postalo jasno.
Eto, nije valjalo...
-
7cokanja
#534 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
sv. juraj wrote:Evo, vidiš da se većina ne slaže s tvojom tvrdnjom.Alfa Kentaur wrote:Politicar Krsmanovic je u dnevniku izjavio da zali za Jugoslavijom jer smo, izmedju ostalog, tada bili svi ravnopravni. :roll
Eto, nije valjalo...
..ama, Krsmanovic je "prikriveni cetnik", kojemu je glavni cilj opstanak faschixticke i genocidne paradrzavice, zvane "pc", tako da je bespredmetno njega postavljati kao "zastitnika proslog sistema"..
.. neg, sveti jurje, kad si sluzio ?? mozda smo bili skupa .. al' bolan, haram je lagati..jos na Bozic.. haram..
- muha_sa
#535 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
sv. juraj.
imal još cega se sjecaš
hajd nam još nešto--molit cu lijepo.
Inace-cestit Božic i sretnu Novu godinu ti želim
imal još cega se sjecaš
Inace-cestit Božic i sretnu Novu godinu ti želim
-
sv. juraj
#536 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Fala, također! Služio '86/87god. Puno toga bi se moglo za kazat. Reci, što tebe dere u mome tekstu?
- muha_sa
#537 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
ako mene pitašsv. juraj wrote:Fala, također! Služio '86/87god. Puno toga bi se moglo za kazat. Reci, što tebe dere u mome tekstu?
sad znam--ipak smo mi služili dvije razlicite vojske
a ono iznad što si napiso--ne bih komentarisao--ne vrijedi.
-
Agic Nurija
#538 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Kakve veze ima bespravna izgradnja vjerskih objekata sa blagostanjem u narodu, to jeste socijalnim uređenjem putem svjetovnih državnih institucija?! Jest teško maknuti bilo koju građevinu, ako je napravljena bespravno a vlada pravni sistem i pravna država.7cokanja wrote:..gospodjo, o kojemu blagostanju ti pricas.. znas, malo sam stariji, opet cu ti reci jedan savjet, ostavi "kompjuter i prifati se "svoga", opusti te frustracije..jazuk je da "ostaris mlada"....haj', gospodjo, eto ispricasmo se fino..i Cestit Bozic..
U boldiranom tekstu se oslikava tvoj lični opis kao na dlanu, ti si haman zalutao na "kompjuter" ili si zalutao u vremenu i prostoru ili....
"Katarina" ima svojih terminoloških izleta, u glavnom je korektna i nije zaslužila tokvu muškostaračku prljavštinu!
- saibaba
#539 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Kazeš da je bošnjacima bilo super, a u JNA su se pjevale četničke pjesme ? pretjera ga ti opasno..sv. juraj wrote:Evo, vidiš da se većina ne slaže s tvojom tvrdnjom.Alfa Kentaur wrote:Politicar Krsmanovic je u dnevniku izjavio da zali za Jugoslavijom jer smo, izmedju ostalog, tada bili svi ravnopravni. :roll
Eto, nije valjalo...
jesu vas učitelji tukli sto ste hrvati oca ti ?
- KatarinaKosaca
#540 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Ma, i nas je učiteljica tukla, ali bez obzira na nacionalno. NIje moje da govorim u ime muslimana, ali ako su morali jesti (a jesu morali) svinjetinu u vojsci i školi i na exurzijama, onda su im kršena elementarna ljudska prava. Utoliko je i tvrdnja svetog juraja besmislena.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#541 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Sad će reći da ovo nije tačno, a jeste. A i u "nenarodnoj" Kraljevini Jugoslaviji u vojsci su bili posebni kazani za muslimane.KatarinaKosaca wrote:Ma, i nas je učiteljica tukla, ali bez obzira na nacionalno. NIje moje da govorim u ime muslimana, ali ako su morali jesti (a jesu morali) svinjetinu u vojsci i školi i na exurzijama, onda su im kršena elementarna ljudska prava. Utoliko je i tvrdnja svetog juraja besmislena.
U komunističkoj Jugoslaviji, da si tako nešto zatražio bio bi proglašen rušiteljem bratstva-jedinstva, narodnim neprijateljem i sl, i vjeovatno bi bio sudski gonjen.
-
Vertigo
#542 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
nije tacno da su muslimani u jna morali jesti svinjetinu, nije im niko branio solo grahPera Trta wrote:Sad će reći da ovo nije tačno, a jeste. A i u "nenarodnoj" Kraljevini Jugoslaviji u vojsci su bili posebni kazani za muslimane.KatarinaKosaca wrote:Ma, i nas je učiteljica tukla, ali bez obzira na nacionalno. NIje moje da govorim u ime muslimana, ali ako su morali jesti (a jesu morali) svinjetinu u vojsci i školi i na exurzijama, onda su im kršena elementarna ljudska prava. Utoliko je i tvrdnja svetog juraja besmislena.
U komunističkoj Jugoslaviji, da si tako nešto zatražio bio bi proglašen rušiteljem bratstva-jedinstva, narodnim neprijateljem i sl, i vjeovatno bi bio sudski gonjen.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#543 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
I to je ravnopravnost? Svima meso, muslimanima hagraVertigo wrote:nije tacno da su muslimani u jna morali jesti svinjetinu, nije im niko branio solo grahPera Trta wrote:Sad će reći da ovo nije tačno, a jeste. A i u "nenarodnoj" Kraljevini Jugoslaviji u vojsci su bili posebni kazani za muslimane.KatarinaKosaca wrote:Ma, i nas je učiteljica tukla, ali bez obzira na nacionalno. NIje moje da govorim u ime muslimana, ali ako su morali jesti (a jesu morali) svinjetinu u vojsci i školi i na exurzijama, onda su im kršena elementarna ljudska prava. Utoliko je i tvrdnja svetog juraja besmislena.
Na zejtinu, pretpostavljam.
-
Vertigo
#544 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
hagra je hagra, samo je belaj za dorucak, slanina i hljeb, pa ti budi pametanPera Trta wrote:I to je ravnopravnost? Svima meso, muslimanima hagraVertigo wrote:nije tacno da su muslimani u jna morali jesti svinjetinu, nije im niko branio solo grahPera Trta wrote:Sad će reći da ovo nije tačno, a jeste. A i u "nenarodnoj" Kraljevini Jugoslaviji u vojsci su bili posebni kazani za muslimane.
U komunističkoj Jugoslaviji, da si tako nešto zatražio bio bi proglašen rušiteljem bratstva-jedinstva, narodnim neprijateljem i sl, i vjeovatno bi bio sudski gonjen.![]()
Na zejtinu, pretpostavljam.
-
7cokanja
#545 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Agic Nurija wrote: Kakve veze ima bespravna izgradnja vjerskih objekata sa blagostanjem u narodu, to jeste socijalnim uređenjem putem svjetovnih državnih institucija?! Jest teško maknuti bilo koju građevinu, ako je napravljena bespravno a vlada pravni sistem i pravna država.
U boldiranom tekstu se oslikava tvoj lični opis kao na dlanu, ti si haman zalutao na "kompjuter" ili si zalutao u vremenu i prostoru ili....
"Katarina" ima svojih terminoloških izleta, u glavnom je korektna i nije zaslužila tokvu muškostaračku prljavštinu!
..ah,ah, vid' "Nur-bega, sto me nalijepi.. pa, bolan, termin je toliko "sirok", da je krajnje pretenciozno pokusati prevesti "sta je pisac htio da kaze".. mozda je, misljenje bilo na "svjetonazoru", "pogledu", "obicaju", itd.itd...no, izgleda da je posluzio svrsi, i uprkos tvojemu "strucnom" tumacenju, uspio malo gospodju usporiti u njenom isfrustriranom nastojanju da nam dokaze kako nam je bilo lose onomad, jer "nismo imali kafe".. .. a, mozda se je gospodja malo slabo "gurala"..
-
7cokanja
#546 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
..pa, morala te tuci, gospodjo, kad si bila "dvojkas", ili nize..to je bila vaspitna mjera, da te podstakne da zavrsis skolu na vrijeme..za razliku od tebe, mene nisu nikad tukli, a znali su da sam vjernik..bio sam odlikas.. a i u vojsci, isto nisam mor'o jesti svinjetinu..ni za dorucak, ni rucak, ni veceru..cak ni marendu.. ni na akciji, radnoj, isto nisam morao jesti svinjetinu.. a isto, opet sam bio vjernik.. gospodjo, prestani bona, palamuditi o necemu o cemu nemas pojma..tvoje frustracije pokusaj lijeciti, kao sto ranije rekoh, na koji drugi nacin..ako zelis nas ubijediti "da vam treba treci entitet da bi bili svoj na svome", promijeni taktiku.. pricaj o vasoj ugrozenosti danas..pricaj da vas nema u "pc"-ju..posavini, srednjoj Bosni.."onaj sistem" su ugasili davno..ovaj ce , ako se nesto drasticno ne preduzme, ugasiti nas..KatarinaKosaca wrote:Ma, i nas je učiteljica tukla, ali bez obzira na nacionalno. NIje moje da govorim u ime muslimana, ali ako su morali jesti (a jesu morali) svinjetinu u vojsci i školi i na exurzijama, onda su im kršena elementarna ljudska prava. Utoliko je i tvrdnja svetog juraja besmislena.
- latentnicinik
#547 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
ma ja, moglo se i krepat, slobodnoa i u vojsci, isto nisam mor'o jesti svinjetinu..
ne boj se ba, rahmetli alija nije ugasio ni sudinicu što ga osudi, neće ba niko ni vasovaj ce , ako se nesto drasticno ne preduzme, ugasiti nas..
-
Agic Nurija
#548 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
"čokanjbeže", nisi taj s kim bih ja ulazio u bilo kakvu ozbiljniju raspravu, misli ti počinju na sredini, a završavaju na početku rečenice.7cokanja wrote:Agic Nurija wrote: Kakve veze ima bespravna izgradnja vjerskih objekata sa blagostanjem u narodu, to jeste socijalnim uređenjem putem svjetovnih državnih institucija?! Jest teško maknuti bilo koju građevinu, ako je napravljena bespravno a vlada pravni sistem i pravna država.
..ah,ah, vid' "Nur-bega, sto me nalijepi.. pa, bolan, termin je toliko "sirok", da je krajnje pretenciozno pokusati prevesti "sta je pisac htio da kaze".. mozda je, misljenje bilo na "svjetonazoru", "pogledu", "obicaju", itd.itd...no, izgleda da je posluzio svrsi, i uprkos tvojemu "strucnom" tumacenju, uspio malo gospodju usporiti u njenom isfrustriranom nastojanju da nam dokaze kako nam je bilo lose onomad, jer "nismo imali kafe".. .. a, mozda se je gospodja malo slabo "gurala".... a, tebi nur-beg, kad napravis pravnu drzavu, onda "bespravna gradjevina" nece biti problem, no, do tada, bit ce problem, i to veliki, i koji ce oslikavati na najbolji moguci nacin, kakav faschisticki sistem danas vlada u onome, kako kaze gospodja, "blagostanju".. a, za kompjutere, pa bolan, Nur-beze, "lutam" jedno 30 i kusur godina po njima, pa valjda se zato "gubim"..sta ces..kako 'no ti rece "ili"..
Prvo, nisam i ne želim biti ničiji osobni branilac na ovom forumu, samo sam skrenuo pažnju na "uljudnost", a ako nisam razumio tvoju misao koju nisi ispisao onako kako si mislio, onda nije do mene. Umjesto da kažeš, kada napravimo, svi mi skupa, pravnu bosansku državu, ti se ismijavaš i samoj pomisli i podvaljuješ mi da sam nekakav supermen, čudotvorac, izmišljam nemoguče! A kad si več kod fašističkog sistema, onaj koji je prethodio ovome sistemu je samo bio i ostao podloga na kojoj cvatu jednoumlja, diktature, politički teror i kriminal u ime naroda itd... I koliko sam razumio, tebi je "onaj vakat" bio dobar i nije mi jasno u čemu ti vidiš razliku, kada ni u prošlom ni u sadašnjem, tvrdiš tako, nisi imao člansku, partijsku knjižicu, a veliš 30 godina barataš kompjuterima, svaka čast!!
-
Agic Nurija
#549 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Evo jedna bosanska starinska: Onaj koji (sa)zna, prestao je da vjeruje, a onaj koji vjeruje, znači da još nije (sa)znao!7cokanja wrote:..pa, morala te tuci, gospodjo, kad si bila "dvojkas", ili nize..to je bila vaspitna mjera, da te podstakne da zavrsis skolu na vrijeme..za razliku od tebe, mene nisu nikad tukli, a znali su da sam vjernik..bio sam odlikas.. a i u vojsci, isto nisam mor'o jesti svinjetinu..ni za dorucak, ni rucak, ni veceru..cak ni marendu.. ni na akciji, radnoj, isto nisam morao jesti svinjetinu.. a isto, opet sam bio vjernik.. gospodjo, prestani bona, palamuditi o necemu o cemu nemas pojma..tvoje frustracije pokusaj lijeciti, kao sto ranije rekoh, na koji drugi nacin..ako zelis nas ubijediti "da vam treba treci entitet da bi bili svoj na svome", promijeni taktiku.. pricaj o vasoj ugrozenosti danas..pricaj da vas nema u "pc"-ju..posavini, srednjoj Bosni.."onaj sistem" su ugasili davno..ovaj ce , ako se nesto drasticno ne preduzme, ugasiti nas..KatarinaKosaca wrote:Ma, i nas je učiteljica tukla, ali bez obzira na nacionalno. NIje moje da govorim u ime muslimana, ali ako su morali jesti (a jesu morali) svinjetinu u vojsci i školi i na exurzijama, onda su im kršena elementarna ljudska prava. Utoliko je i tvrdnja svetog juraja besmislena.
-
7cokanja
#550 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost
Agic Nurija wrote:[" ote]
"čokanjbeže", nisi taj s kim bih ja ulazio u bilo kakvu ozbiljniju raspravu, misli ti počinju na sredini, a završavaju na početku rečenice.
Prvo, nisam i ne želim biti ničiji osobni branilac na ovom forumu, samo sam skrenuo pažnju na "uljudnost", a ako nisam razumio tvoju misao koju nisi ispisao onako kako si mislio, onda nije do mene. Umjesto da kažeš, kada napravimo, svi mi skupa, pravnu bosansku državu, ti se ismijavaš i samoj pomisli i podvaljuješ mi da sam nekakav supermen, čudotvorac, izmišljam nemoguče! A kad si več kod fašističkog sistema, onaj koji je prethodio ovome sistemu je samo bio i ostao podloga na kojoj cvatu jednoumlja, diktature, politički teror i kriminal u ime naroda itd... I koliko sam razumio, tebi je "onaj vakat" bio dobar i nije mi jasno u čemu ti vidiš razliku, kada ni u prošlom ni u sadašnjem, tvrdiš tako, nisi imao člansku, partijsku knjižicu, a veliš 30 godina barataš kompjuterima, svaka čast!!
..oprosti, nur-beze, malo bijah zauzet, pa ne protahbirih ove tvoje "mudrosti" na vrijeme.. bolan, nur-beze, mene kritikujes za "prekinute misli" i nedosljednost, a ti, prvo se petljas u temu gdje nisi ni upitan da ucestvujes, izigravajuci necijeg advokata, pa potom, drzis da je tvoje iskustvo iz nekog proslog sistema jedino mjerodavno..onda mi kazes "kako nisam vrijedan tvoga razgovora", a potom, kad mene nema, "pricas sam sa sobom ", misleci da si me, eto, prep'o.. moj nur-beze, a i tvrdis mi da ne mogu znati kakav je koji sistem "ako nemam clansku"..e, vidis, nur-beze, u tome i jeste "fela"..ako je onaj bez clanske mogo, onda, sa "crvenim" ici, i cak se domoci i "okruglog comp-a" (ako ne znas sta je, to ti je takozvani C-64, i njegov "drug" At-400 ) jos davno, kad je tebi, kako kazes "bilo plaho slabo", sta ces, mozda si htio reci da si i olovku "zaduziv'o" na revers, onu ljubicastu, "na pljuncenje",a ti danas, iz opstine u opstinu moras granicu prelaziti, onda mora biti da imamo razlicite poglede na "dobro".. moj nur-beze, bez osnova nastojis da dokazes nesto sta nema nikakvog osnova bivati dokazivano kroz teze gospodjinog tipa, "eto, nismo imali kafe"..ili onog "fic'firic'a", koji kaze, uhakat, "jes', nisi moro jesti svinjetinu", smatrajuci sebe , danas, "visom vrstom" i vjernikom, a na nacionalnoj televiziji, Bajramuju, oduzeti alkoholom i drogama, i jos, vid' ovo, nur-beze, danas u ovom "naprednom i vjerom nadahnutom vremenu", zena, iliti supruga, postaje opet robinja i sluskinja.. i to, institiucionalizovano, moj nur-beze.. o ubistvima, kriminalu, pljackama da i ne pricam, moj nur-beze.. u onom sistemu, jednom u tri'es pet godina, Semso Siljak uzeo pravdu u svoje ruke pa ubio poreznika, jer mu je "odrez'o" veci porez neg je trebalo, na njegovu privatnu kafanu (e, vidis, imali su ljudi i privatne kafane i u onom mrskom sistemu), pa se podigla citava drzava, a danas, moj nur-beze, djeca djecu ubijaju "za marendu", i ti pricas i poredis ovaj i onaj sistem.. moj nur-beze..komplikovanije je to, "mlogo vise", no sto ti mislis..ako ti mislis da je napredak sto si se Europe dokop'o, tek kad te je cetnik najurio sa kucnoga praga, pa si im danas izgleda zahvalan, te faschisticki postupak otimanja privatne imovine Bosnjaka od strane faschistoidne, nazovi vjerske ustanove, zvane SPC, potpomognute institucijom takodjer faschisoidne paradrzavice, zvane "pepublika crpcka", nazivas "jednostavno premjestanje zgrade", onda, mora da si zaista "u ono vrijeme" bio ugrozen, pa ti je ovo danas "napredak i demokratija".. a, moj nur-beze, o sramoti sa pojmovima kao "deda mraz" i slicno, da niti ne zapocinjem..eto, toliko nur-beze.. i kloni se bolan, "advokatovanja"..gospoja je i 'nako premlada da bi mogla suditi o tome "kako je nekad bilo"..evo vidis da je nema.. mora da je poslusala savjet i premjestila fokus interesovanja na neke, mladim ljudima, bitnije stvari..