"Kvalitet goriva na pumpama"?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dr.Mr.Fr.

#526 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by Dr.Mr.Fr. »

ma ja jarane al' šta ti voziš a šta ja vozim, kod mene japanac benzin osjetljiv ko mlada na kišu, a ti garant dereš neku mecku ili golfa :mrgreen:
Qler

#527 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by Qler »

Ford Mondeo 1.8 beMzin :D
zobb

#528 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by zobb »

Sto se tice BH crpki/pumpi :-) i nihovih energenata samo cu reci,da nas uzimaju lopatama!!Jako skupo gorivo naspram nekvalitete.Zaletio sam se skoro kad sam bio u njemackoj za v-power dizel na shellovoj pumpi ,ah ti zoru sto je skupo sreca ne nalih puno.Poslije nekog vremena voznje autom,itekako se osjetilo cupanje i vuca auta i mirniji rad motora.Samo da kazem:MARVO NAFTASKA MAFIJASKA. Puuuu!!
poznanik

#529 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by poznanik »

Zubizareta wrote:Gdje uraditi analizu goriva?
Kod Federalne tržišne inspekcije :oops:
Doniran spektometar za analizu kvaliteta goriva

Direktor "Nestro Optima Grupe" Aleksandarm Djakonov direktoru Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahimu Tirku predao je donaciju - portabl spektometar za detaljne analize benzinskih i dizel goriva.

Ovaj uređaj američke proizvodnje u kratkom vremenu određuje čak 40 parametara kvaliteta goriva kao što su gustina, sadržaj benzena i ukupnih aromata, sadržaj oksigenata, oktanski broj i drugo, a vrijednost mu je 132.266,92 KM.

"Dnevni Avaz" - Autor A. S. | Objavljeno 21.07.2012
dottore

#530 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by dottore »

zobb wrote:Sto se tice BH crpki/pumpi :-) i nihovih energenata samo cu reci,da nas uzimaju lopatama!!Jako skupo gorivo naspram nekvalitete.Zaletio sam se skoro kad sam bio u njemackoj za v-power dizel na shellovoj pumpi ,ah ti zoru sto je skupo sreca ne nalih puno.Poslije nekog vremena voznje autom,itekako se osjetilo cupanje i vuca auta i mirniji rad motora.Samo da kazem:MARVO NAFTASKA MAFIJASKA. Puuuu!!
U SLO je isti takav kvalitet za 1.30€/litru
alenthekiller

#531 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by alenthekiller »

kod mene amidza kupio rav4 predzadnji model. Pita one iz auto salona gdje da toci i oni mu kazu El Tarik oil, ima ona u Vogosci jedna. I ode on tamo, ma nema, samo tamo ce da toci, imaju posebno pistolj za njega. Ukivanje u zvijezde. Bila ona zima sad i hajde mi cemo nesto iz Sarajeva prema Vogosci, istom niz Kobilju, nece auto gasa. Spusti on njega niz kobilju i sad ima ono brdasce malo poslije Hife prema Vogosci. Stade onde a svira mu golf kec iza :lol: Na kraju je zvao bihamk. Od tada ga uvijek zezamo za poseban pistolj na El Tariku. Tamo ni pod razno tociti jer sam svijedok toga :D
mayab

#532 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by mayab »

Image

Taj ElTarikOil se okiva u zvijezde, ne znam koliko je to opravdano, ja licno tocim gorivo na pumpama koje su NOVE, nekako bas i nemam povjerenje u pumpu gdje na jednoj obicnoj obavjesti ima toliko nepismenosti
zLatk0

#533 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by zLatk0 »

Kakve su ove Nestro, cuo sam da treba da se otvore neke nove u gradu
ElRe

#534 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by ElRe »

Ja redovno sipan (kada me put nanese) na Nestro pumpama Ljubogosta i Busovaca i nisam primijetio razliku u odnosu na recimo OMV Rajlovac.
530i

#535 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by 530i »

Na Nestru na M5-Kaonik neki dan euro 95 2,25KM...ako nisu povećali cijenu do sada...šteta što sam bio skoro pun sa gorivom...
quarterback

#536 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by quarterback »

.
drndalo

#537 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by drndalo »

A tih 20-30 KS si izracunao metodom ? :roll: Ofrlje...

Ne zelim da kazem da su nam goriva aman-kvalitetna, ali i tvoj "naucni" pristup je.... Cudan... :-)
Mr.Fundamental

#538 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by Mr.Fundamental »

PaprikaLjuta wrote:Vozim auto sa 2.0TFSI motorom sa 170ks. Znam samo kad sipam nase gorivo, da auto naj manje izgubi 20-30 konja. Pa sad nek inspektira ko sta hoce.
Gdje sipaš gorivo,pa ti slabije vuče? Ja kod nas sipam na Hifi i Nestru, u Hrvatskoj kod Tifona, sipao sam i u Sloveniji i uopšte nisam primjetio da motor gubi snagu.
JeronimoBa

#539 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by JeronimoBa »

Dizel, na Petrolu uglavnom... ako nema petrola blizu, onda OMV...
Mr.Fundamental

#540 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by Mr.Fundamental »

PaprikaLjuta wrote:
Mr.Fundamental wrote:
PaprikaLjuta wrote:Vozim auto sa 2.0TFSI motorom sa 170ks. Znam samo kad sipam nase gorivo, da auto naj manje izgubi 20-30 konja. Pa sad nek inspektira ko sta hoce.
Gdje sipaš gorivo,pa ti slabije vuče? Ja kod nas sipam na Hifi i Nestru, u Hrvatskoj kod Tifona, sipao sam i u Sloveniji i uopšte nisam primjetio da motor gubi snagu.

Ja pricam za pumpe u BiH. Tocim gdje stignem, gorivo je lose tu nema sta raspravljati, uporedi gorivo njemacko i ovo nase pa ces videjeti, za hrvatsku neznam, a slovenija je kao i ostale zemlje, kvalitet goriva.
Eh, pa u tom grmu leži zec :-D Druže, ne možeš vozit motor sa direktnim ubrizgavanjem i točit bilo gdje, to je velika greška. Nijedan savremeni motor ne voli loše gorivo, ali ovi pogotovo. Možda ni na našim najboljim pumpama nije dobro gorivo kao na Zapadu, ne znam, ne bavim se tim analizama, ali je od mase ljudi potvrđeno kao prihvatljivo na ovim dvjema pumpama za te motore. Ne znam gdje živiš i da li kod tebe imaju ove pumpe, ali bi definitivno trebao čisto radi testa natočit par puta isključivo na Hifi ili Nestru, da vidiš razliku.
Također, nisi naveo baš precizne simptome pa ne mogu ti tačnu dijagnozu uspostavit, ali zbog tog gubljenja snage možda bi trebao provjerit u kakvom je stanju cam follower i pumpa goriva.
quarterback

#541 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by quarterback »

o gorivu bih imao sta napisati i vise puta sam to i radio na facebooku medjutim komentari su bili tipa subjektivan si i slicno tome pa se necu ponovo uspustati u diskusije ali zanima me sljedece

Od prijatelja koji je nedavno bio na servisu a koji vozi noviji pezo sam cuo, naime rekao mu je majstor, da nikada ne dozvoli da rezervoar bude pri kraju nego da se uvijek trudi da je bar preko pola pun. Navodno je na savremenim autima (konkretno pezo) jako puno kvarova na benzinskim pumpama a kao razlog taj majstor je naveo nizak nivo goriva, sto navodno opet ima veze sa nekakvim pritiskom negdje ...

S obzirom da je benzinska pumpa dosta skupa u zadnje vrijeme se trudim da je rez. dobro preko polovine pun.

Sta mislite o tome, ima li istine ili je suplja ?
--usnee--

#542 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by --usnee-- »

benzinska pumpa ako ima vise od pola rezervoara se hladi gorivom a ako je ispod pola onda se ne hladi i moze povuci mulj sa dna rezervoara
novi.dan.nova.nafaka

#543 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Mr.Fundamental wrote:Ja kod nas sipam na Hifi i Nestru, u Hrvatskoj kod Tifona, sipao sam i u Sloveniji i uopšte nisam primjetio da motor gubi snagu.
I ja sipam na Hifi i prezadovoljan sam.
Ovih dana su uveli opciju da ko naspe preko 50 KM goriva dobije pranje u samouslužnoj autopraonici, koja se nalazi odmah iza pumpe... :thumbup:
simonese

#544 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by simonese »

Mr.Fundamental wrote:
u mene je 2.0 FSI i ide samo ako mu roknem 100 oktana sa OMV-a
zLatk0

#545 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by zLatk0 »

Gdje mi je onda najbolje nasuti 95icu, vecinom sam sipao na OMV u Barama, vidim i + za Hifu dajete ?

Freshly frozen Desire HD SRT8
Dr.Mr.Fr.

#546 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Dr.Mr.Fr. wrote:Ja neki dan sipao na energopetrolu, i nije mi se auto ništa cudnije ponašalo nego inace...

a inace sam ranije bio zakleti OMV-aš 8-)
Ništa mi pametnije nije palo na pamet od energopetrola jbg. :roll:
Hemera

#547 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by Hemera »

ja sipam u el tariku u velesicima
sipala sam u petrolu u brijescu jednom jer mi je bilo pri kraju i neuobicajno sam brzo potrosila :?
nije lose ni u rajlovcu u turk-oil ali onaj preko puta merkura reljevo.
motorola01

#548 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by motorola01 »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Dr.Mr.Fr. wrote:Ja neki dan sipao na energopetrolu, i nije mi se auto ništa cudnije ponašalo nego inace...

a inace sam ranije bio zakleti OMV-aš 8-)
Ništa mi pametnije nije palo na pamet od energopetrola jbg. :roll:
95-ica je i najbolja na EP...
aMeR_BH

#549 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by aMeR_BH »

mayab wrote: Taj ElTarikOil se okiva u zvijezde, ne znam koliko je to opravdano, ja licno tocim gorivo na pumpama koje su NOVE, nekako bas i nemam povjerenje u pumpu gdje na jednoj obicnoj obavjesti ima toliko nepismenosti
I ja se isto drzim novih pumpi, nekako su mi uvijek u glavi podzemni tankovi u kojima se vremenom nakupi sve i svasta. Vecinom sipam na novim EnergoPetrol pumpama posto su oni mijenjali tankove. Nemam problema

Jel u HIFI jos vrijedi akcija da se za vise od 50KM dobije i pranje gratis? Procitah u nekom od prethodnih postova...
Melami

#550 Re: "Kvalitet goriva na pumpama"?

Post by Melami »

Ja znam da je ranije bilo najbolje na EP.
PS, imam neke kofol dionice tu pa me pogurajte malo, sevap je.al bez zajebancije, na EP je jedno od boljih goriva
Post Reply