P.S. Zamolio bi administratore da ovu temu ne prebacuju na podforum auta, jer ce je ovdje vidjeti vise ljudi a u pitanju je Sarajevo,
Hvala
Moderators: _BataZiv_0809, anex
campa_xxx wrote:Juce sam nasuo gorivo na EP pumpi kod OHR-a, sreca pa samo za 10 KM ili 4,5l ali sto je najgore u ta 4,5l sigurno je bilo 30%-40% vode...Napravili su mi toliki problem da sam morao da cistim rezervoar i kupujem novi filter! Nije skup filter, ali kada bih vam pokazao onaj sto sam skinuo ne biste vjerovali ali u njemu je bilo svega vise osim goriva! Zamislite, vozim se gradom i auto ne moze da ide vise od 20 na sat, iza mene kolona auta onako svi nervozni sviraju mi da vozim a kod mene auto ne da trza nego se ljulja kao da sam lowrider hebo te! Pa kako ih nije stid vise, hajde uredu pomalo vode nasuti u gorivo pa malo zatrza auto i gotovo, ali ono juce je prevrsilo sve mjere
![]()
![]()
![]()
Postoji li neka inspekcija za te stvari, postoji li kontrola kvalitete goriva, mogu li se prijaviti kome ovakvi slucajevi i da li se moze negdje odnijeti uzorak goriva na analizu pa da im posaljem inspekciju, vasa iskustva? (U pitanju je SUPER 98 gorivo)
P.S. Zamolio bi administratore da ovu temu ne prebacuju na podforum auta, jer ce je ovdje vidjeti vise ljudi a u pitanju je Sarajevo,
Hvala
To sam ja prvo pomislioslavkoimamodilera wrote:Energopetrol, pumpa kod OHR-a je i mom jaranu syebala auto zamalo... problem EP-a su stari tankovi, plus sto je u njima u ratu stajalo sve i svasta... bolje da ne znate...
Samo jedna stvar na koju bih se osvrnuo... za cenera ili za pedesed kad sipas... jel pumpa izvlaci gorivo odozgo ili odozdo?
Na zadnjem servisu, moj majstor je bio u soku kad je mijenjao filter goriva, toliko je gorivo (dizel) bilo cisto.čičamiča wrote:Pričate gluposti.
Gorivo ako sumnjaš u njega odnesi u RGH Inspekt ( npr.) rade analizu goriva i možeš dobiti sve rezultate.
Sva goriva odogovaraju standardu EN 590 ( malo pročitajte).
Moja firam je radila internu analizu goriva na 8 pumpi u Sa - različiti snabdjevači i ta pumpa u Ljubljanskoj ulici je imala najmanji postotak sumpora u gorivu.
U konkurenciji su bili i famozni PETROL ( jedva upao u standar), OMV, INA, HIFA,El tarik....
Ako pumpa lijepo izgleda ( OMV , PETROL ) neznači da toči kvalitetno gorivo.
Nek je tuđe pa odmah valja - fuj za razmišljanje.
Naravno da se ne ljutim...mijenjao sam filter goriva prije 20tak dana, znaci nije bio star...cikavelja wrote: Da, postoje inspekcije. Kako one rade, nekom drugom prilikom ali je EP obavezan raditi kontrolu goriva i pokusavati odrzati kvalitet. Ne branim ih, samo onako usput kazem,na kraju krajeva, ko ih jebe.
Ali haj'mo baviti se uzrocima, ne posljedicama.
Kazes, nasuo za cenera. Ok, realnost BH gradjanstva, niko te ne krivi. Ali po zdravoj logici stvari, ti tako radis skoro pa uvijek ( ispravi me ako grijesim).
Prosjecna starost auta u BiH je oko 17 god., neka je kod tebe 10 god staro auto. U tih x godina koliko je auto kod tebe, koliko si puta promijenio filter goriva?
Pokusavam reci, sipas za cenera, vozis se mekih 40-50 km, opet sipas za cenera pa tako do džadžment deja. Svo ono smece koje talozi u tanku godinama, opiljci, pijesak, komadi rezerv'ara, voda se konstantno izjebaje i mucka svakim tvojim cenerom!
Ode u dovod, filter pa taman da ga mijenjas svake godine ili cak cesche, ima svoj rok trajanja, odnosno dodje do zasicenja. Nekazem da EP valja, ali da si sipao i na Shellu, Aralu ili Exxsonu to bi ti se desilo kad tad![]()
Pokusaj sipati bar malo vece kolicine goriva, necekaj da se crvena upali, vec da imas bar 10 litara prije nego sto opet posijetis Ep ili koga god.
Mala pridika, ali ovo iz licnog iskustva govorim.
Neljutis se?
ps
I jeste za pdf Auto, nema veze sa Sa, svima nam je isto.
Nisam rekao da sam u rezervoaru nasao svasta, nego u benzinskom filteru a kada sam to vidio ocistio sam rezervoar...logicnočičamiča wrote:Da malo računamo:
-Kupio si 4,5 litara.
-Otvorio rezervoar i našao svašta.... ( po opisu velika količina)
-U međuvremenu si se malo i vozio - potrošio 1-2 litara minimum.
- Nešto je ostalo u sistemu vozila....
Malo mi je ova matematika nejasna
Razni tipovi motora razlicito podnose necistoce u gorivu.Qler wrote:ja sipam gdje prvo naletim, i iskreno, nisam primjetio nikakve razlike izmedju EP-a, OMV-a i selexa (tu nekako najcesce sipan)
EP sipam kod strojorada i na pofalicima najcesce, OMV rajlovac ili stup. ne znam, do cega je ali kod mene nikakvih promjena.
i da, auto odrzava, znaci redovno mijenjanje svih filtera i to.
E pa kakve veze onda ima jel sipas svaki put petobanku ili cenera?Bobi wrote:Valjda izvlaci odozdo?
Hajde opet.campa_xxx wrote:Nisam rekao da sam u rezervoaru nasao svasta, nego u benzinskom filteru a kada sam to vidio ocistio sam rezervoar...logicnočičamiča wrote:Da malo računamo:
-Kupio si 4,5 litara.
Kazes malo se vozao i potrosio par litara...ok ali nisam rekao da nije bilo goriva u autu , pa nisam valjda gurao do pumpe da naspem goriva,znaci dok sam isao prema pumpi sve je bilo ok, tek kada sam gore nasuo gorivo pocelo je da zeza...
jarane moj...campa_xxx wrote:Pa kako ih nije stid vise, hajde uredu pomalo vode nasuti u gorivo pa malo zatrza auto i gotovo, ali ono juce je prevrsilo sve mjere
O kako mudro i pronicljivo razmišljanječičamiča wrote:Hajde opet.campa_xxx wrote:Nisam rekao da sam u rezervoaru nasao svasta, nego u benzinskom filteru a kada sam to vidio ocistio sam rezervoar...logicnočičamiča wrote:Da malo računamo:
-Kupio si 4,5 litara.
Kazes malo se vozao i potrosio par litara...ok ali nisam rekao da nije bilo goriva u autu , pa nisam valjda gurao do pumpe da naspem goriva,znaci dok sam isao prema pumpi sve je bilo ok, tek kada sam gore nasuo gorivo pocelo je da zeza...
Znači imao si "nešto"goriva u auto.
I nasu0 4,5 litara "nečega" i to ti s..balo svu količinu.
Opet neide.
Izračunaj malo procente toga "nečeg" u "nešto" pa ćeš sam skontati.
BTW - malo izmišljaš .....