tranquil wrote:
1-Čista matematika. SDP a i druge stranke koje nisu nacionalno zatvorene imaju mogućnost da im se priključi kvalitetna osoba iz više naroda a ne samo jednog. To ne znači da će oni u startu biti bolji, nego da su ovi drugi u startu hendikepirani.
2-Iz ovog smo saznali dvije stvari:
1. opet prebrojavaš ljude (crveno) a u idućoj rečenici to prebacuješ drugima (zeleno)
2. zbog ovog incidenta imaš lični problem sa SDP-om, ali posao ti nije oduzeo Srbin/Hrvat iz SDP-a, nego ti ga je oduzeo upravo koncept prebrojavnja krvnih zrnaca koji je vjerovatno zahtijevao da odgovarajuća kvota ljudi odgovarajuće nacionalnosti zauzima odgovarajuća mjesta. To što je ta osoba iz SDP-a je, kao što i sam shvataš, jako razumljivo jer takvu osobu definitivno nisu mogli naći u SDA.
3-E da, jedno pitanje - kako tačno znaš za koga su glasali Srbi i Hrvati iz Federacije, ono, "činjenica je", pa zanima me otkud ti tačno ta činjenica, virio si dok glasaju ili si samo pretpostavio da mrski neprijatelji tvog naroda glasaju za mrski SDP jer ti trenutno odgovara taj scenario?
4-Tačno je da glasam protiv SDA i SzBiH ali mislim da je ipak tačno i da glasam za SDP što će mi donijeti bolje sutra, samo je pitanje koliko je relativno a koliko apsolutno to "bolje sutra". Možda sam malo ciničan pa kažem da sam svjestan da nema ništa od lijepih obećanja i meda i mlijeka bez obzira na to ko to obećava, dakle ne vidim još uvijek to apsolutno "bolje sutra", ali prilično samouvjereno mogu da kažem da je "sutra" koje donosi SDP definitivno bolje sutra od onog "sutra" koje dolazi sa SDA i SzBiH.?
Odgovoricu na dijelove na koje mislim da mozemo razgovarati:
1. Sam si rekao, kvantitet ne znaci i kvalitet. Da li je veca mogucnost u kvantitetu naci kvalitet, pa naravno, ali kazem nije pravilo.
2. Ne brojim ja nikome nista, spominjem samo tvoj post koji govori kako drugi broje SDP-u krvna zrnca, odnosno spocitavaju multinacionalnost, a sam spominjes u negativnom kontekstu drugima jednonacionalnost sto je opet 'brojanje krvnih zrnaca'. Dakle radis drugima, sto i drugi tebi i obratno, samo se na to osvrcem.
Nemam licni problem sa SDP-om, nego samo konstatujem, da je SDP
uradio istu stvar sto rade i drugi, dakle prebrojavanje krvnih zrnaca. Ako su protiv toga, zasto nisu rekli, ne, mi hocemo tu kvalifikovanog radnika, a ne po radnika po imenu. Dakle ja ti dajem primjer, da mene ne zanimaju govori, rijeci i slicni poltronski novinarski tekstovi kako nisu svi isti, uglavnom placenih novinara, za mene su svi isti i svi jednako losi. Ovo mi nekako dodje kao ono, znas celnici ne znam ''te i te'' stranke su bili protiv povecanja plata u drz/ent/kant. institucijama, a kad su plate povecane niko od ''pobunjenika'' nije vratio pare ili dao u humanitarne svrhe, nego u svoj dzep, znajuci vrlo dobro da ce biti usvojeni. Zato pusti mi se tih ''protesta i bunjenja''.
3.Neka prosta logika. Ako u Sarajevu imas toliko i toliko(desetine hiljada) nebosnjaka, odnosno Srba i Hrvata, za koje sa sigornoscu mozes reci da
generalno ne glasaju za SDA, SzBiH, SDS, HDZ, SNSD, ko ostaje? SDP, SDU, NS, eventualno preslabi liberali ili gds(ako uopste vise i postoji). Dakle nije to nikakva tajna, znas ti to i sam.

Ovdje ne moras biti bezobrazan i ubacivati neke svoje nesimpaticne doskocice, tipa ''neprijatelji mog naroda'' ili ''mrski mi SDP''. Ja dobro znam ko su neprijatelji mog naroda, a to sam dozivjeo na svojoj kozi '92-95 i nema potrebe za tim doskocicama, nisam ti ja ovdje u svojstvu druge stran(k)e niti neprijatelja.
4. Tu pobijas sam sebe, boldirao sam najbitnije.