Pisan je 1387. godine, znaci za vrijeme kralja Tvrtka I himself, kada je Bosna bila u sred svoga ekonomskog i vojnog procvata:

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bogumili su bili elita, svestenstvo, vjerski fanatici, tako da uopste nije vazno kojem etnosu su pripadali.zonbirile wrote:@hrast
halo čitaj moje,a i svoje postove.Tvrdim da je bilo separata vjere,a ne etno-geneologije.Halo ti odgovaraš,griješim,pa ponavljaš moju tvrdnju u sferi vjere,a ne kažeš ništa o etnosu.Razjasnite,jesu li to Bogumili,naši,ili Bugari i kako su to oni izmjenili etničku sliku ,prije i poslije Osmanlija.Da ih nije bilo 35%,kao Bošnjaka 1991g.Bilo bi lijepo,ali ne može se hipoteza ni nategnuti,a da se čoek ne ukaka u gaće.
Upravo.Hrast wrote:Bogumili su bili elita, svestenstvo, vjerski fanatici, tako da uopste nije vazno kojem etnosu su pripadali.zonbirile wrote:@hrast
halo čitaj moje,a i svoje postove.Tvrdim da je bilo separata vjere,a ne etno-geneologije.Halo ti odgovaraš,griješim,pa ponavljaš moju tvrdnju u sferi vjere,a ne kažeš ništa o etnosu.Razjasnite,jesu li to Bogumili,naši,ili Bugari i kako su to oni izmjenili etničku sliku ,prije i poslije Osmanlija.Da ih nije bilo 35%,kao Bošnjaka 1991g.Bilo bi lijepo,ali ne može se hipoteza ni nategnuti,a da se čoek ne ukaka u gaće.
Bosnjani jesu obraceni na islam, bili su krscani. Jedino o cemu se raspravlja je koje su konfesije bili i kakve prirode tacno je bila ta konfesija, njeno ucenje, itd..Neki ljudi nisu u stanju da razabru odredjene, sustinske pojmove. "Bogumil" je u to vrijeme moglo da ima samo izricito pejorativan prizvuk, isto kao ko kad danas nekom Selefiji kazes da je "Vehabija", on ce ti reci "kakav Vehabija, ja sam musliman"..e slicno ti je bilo i sa Bogumilima (s tim da se ovdje radi o svestenstvu, eliti, normalan narod ionako nije blage veze imo), oni su se nazivali krscanima (u kojoj verziji, da li "krstjani", ili bog zna sta, nije vazno), dok su pojmovi "Bogumil", "Katharer", "Pataren", itd., bile samo oznake koje su tim ljudima prisivane sa strane jer su propagirali jednu strogu verziju krscanstva i nisu htjeli da se povinuju papama.zonbirile wrote:kako nije važno,ako se ubiste dokazujući da su Bošnjaci/bogumili obraćeni na islam.Po tvome stranci su bili plemići u Bosni,hajde saberite se skontajte kako kocka da se valja kao lopta,zovite Tunju,on će vam kazati,šta da lupite.
Nisu svi Bošnjani prešli na islam, i do sad nije niti istraženo niti sigurno da jesu bili kršćani, fakat se niko nije ozbiljno pozabavio ovim istraživanjem niti želi, lakše je proizvoljno tumačiti.Hrast wrote:Bosnjani jesu obraceni na islam, bili su krscani. Jedino o cemu se raspravlja je koje su konfesije bili i kakve prirode tacno je bila ta konfesija, njeno ucenje, itd..Neki ljudi nisu u stanju da razabru odredjene, sustinske pojmove. "Bogumil" je u to vrijeme moglo da ima samo izricito pejorativan prizvuk, isto kao ko kad danas nekom Selefiji kazes da je "Vehabija", on ce ti reci "kakav Vehabija, ja sam musliman"..e slicno ti je bilo i sa Bogumilima (s tim da se ovdje radi o svestenstvu, eliti, normalan narod ionako nije blage veze imo), oni su se nazivali krscanima (u kojoj verziji, da li "krstjani", ili bog zna sta, nije vazno), dok su pojmovi "Bogumil", "Katharer", "Pataren", itd., bile samo oznake koje su tim ljudima prisivane sa strane jer su propagirali jednu strogu verziju krscanstva i nisu htjeli da se povinuju papama.zonbirile wrote:kako nije važno,ako se ubiste dokazujući da su Bošnjaci/bogumili obraćeni na islam.Po tvome stranci su bili plemići u Bosni,hajde saberite se skontajte kako kocka da se valja kao lopta,zovite Tunju,on će vam kazati,šta da lupite.
Uzmi samo onaj pojam "mrsni ljudi", itd..sam po sebi implicira gore izreceno.
#Kupalo wrote:Nisu svi Bošnjani prešli na islam, i do sad nije niti istraženo niti sigurno da jesu bili kršćani, fakat se niko nije ozbiljno pozabavio ovim istraživanjem niti želi, lakše je proizvoljno tumačiti.Hrast wrote:Bosnjani jesu obraceni na islam, bili su krscani. Jedino o cemu se raspravlja je koje su konfesije bili i kakve prirode tacno je bila ta konfesija, njeno ucenje, itd..Neki ljudi nisu u stanju da razabru odredjene, sustinske pojmove. "Bogumil" je u to vrijeme moglo da ima samo izricito pejorativan prizvuk, isto kao ko kad danas nekom Selefiji kazes da je "Vehabija", on ce ti reci "kakav Vehabija, ja sam musliman"..e slicno ti je bilo i sa Bogumilima (s tim da se ovdje radi o svestenstvu, eliti, normalan narod ionako nije blage veze imo), oni su se nazivali krscanima (u kojoj verziji, da li "krstjani", ili bog zna sta, nije vazno), dok su pojmovi "Bogumil", "Katharer", "Pataren", itd., bile samo oznake koje su tim ljudima prisivane sa strane jer su propagirali jednu strogu verziju krscanstva i nisu htjeli da se povinuju papama.zonbirile wrote:kako nije važno,ako se ubiste dokazujući da su Bošnjaci/bogumili obraćeni na islam.Po tvome stranci su bili plemići u Bosni,hajde saberite se skontajte kako kocka da se valja kao lopta,zovite Tunju,on će vam kazati,šta da lupite.
Ja dosad ni u jdnoj ozbiljnoj historijskoj knjizi nisam pronašao više od pola stranice o staroj bosanskoj religiji, a kopao sam i po franjevačkim bibliotekama.
Ovo vam je sve rekla kazala.
Kupalo wrote:Nisu svi Bošnjani prešli na islam, i do sad nije niti istraženo niti sigurno da jesu bili kršćani, fakat se niko nije ozbiljno pozabavio ovim istraživanjem niti želi, lakše je proizvoljno tumačiti.Hrast wrote:Bosnjani jesu obraceni na islam, bili su krscani. Jedino o cemu se raspravlja je koje su konfesije bili i kakve prirode tacno je bila ta konfesija, njeno ucenje, itd..Neki ljudi nisu u stanju da razabru odredjene, sustinske pojmove. "Bogumil" je u to vrijeme moglo da ima samo izricito pejorativan prizvuk, isto kao ko kad danas nekom Selefiji kazes da je "Vehabija", on ce ti reci "kakav Vehabija, ja sam musliman"..e slicno ti je bilo i sa Bogumilima (s tim da se ovdje radi o svestenstvu, eliti, normalan narod ionako nije blage veze imo), oni su se nazivali krscanima (u kojoj verziji, da li "krstjani", ili bog zna sta, nije vazno), dok su pojmovi "Bogumil", "Katharer", "Pataren", itd., bile samo oznake koje su tim ljudima prisivane sa strane jer su propagirali jednu strogu verziju krscanstva i nisu htjeli da se povinuju papama.zonbirile wrote:kako nije važno,ako se ubiste dokazujući da su Bošnjaci/bogumili obraćeni na islam.Po tvome stranci su bili plemići u Bosni,hajde saberite se skontajte kako kocka da se valja kao lopta,zovite Tunju,on će vam kazati,šta da lupite.
Ja dosad ni u jdnoj ozbiljnoj historijskoj knjizi nisam pronašao više od pola stranice o staroj bosanskoj religiji, a kopao sam i po franjevačkim bibliotekama.
Ovo vam je sve rekla kazala.
Pa sta sad? To je logicno.zonbirile wrote:po stoti put,svo stanovništvo bez obzira na vjeru od 7 vijeka/dolaska istog etnogenološkog korijena,ali različitih vjera i uticaja,osvajanjem Osmanlija,samo jedna vjera više,etnogeneološki kod ostao isti do danas.Ne znam kako da se više izrazim,ista DNK,onda i sada bez obzira na vjeru,samo se pojedini korpusi ubiše dokazujući nedokazivo.
"Lafe", obratio sam se "utemeljitelju" ovog zanimljivog naslova - ne tebi.Bosanac sa dna kace wrote:''Lafe'' dje ja to nijecem postojanje Crkve Bosanske i Bogumila?