MORALNOST BEZ BOGA

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Knowledge&Wisdom

#526 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Knowledge&Wisdom »

Collector604 wrote:
Knowledge&Wisdom wrote:imaj na umu da je ovo jedan forum sa agresivno predatorski nastrojenim ateistima koji rastavljaju (a često i izokreću) svaku rečenicu vjernika nebili našli povoda ismijavanju vjere u Boga, to nisu ljudi sa kojima možeš stupiti u akademsku debatu u kojoj se stavlja na isti rang ismijavanje Boga i ismijavanje ličnosti.
Generalizacija :|
Izvinjavam se svakom ko nije takav a osjeća se prozvanim , jer kao što nisu svi vjernici isti, nisu ni svi ateisti isti.
Last edited by Knowledge&Wisdom on 12/08/2011 14:51, edited 1 time in total.
Collector604

#527 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Collector604 »

Ma nisam prozvan nego generalizacija brate :D
Knowledge&Wisdom

#528 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Collector604 wrote:Ma nisam prozvan nego generalizacija brate :D
Kada jedan forumaš postira tekst zasnovan na ismijavanju Boga a nakon toga uslijede smajliji :thumbup: i niti jedna kritika ...šta je drugo reći.
Collector604

#529 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Collector604 »

Knowledge&Wisdom wrote:
Kada jedan forumaš postira tekst zasnovan na ismijavanju Boga a nakon toga uslijede smajliji :thumbup: i niti jedna kritika ...šta je drugo reći.
Nisam bas shvatio sta si zelio reci.Ali sta god da si htio reci pogrijesio si,jer sam samo ukazao na generalizaciju. :D
Knowledge&Wisdom

#530 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Collector604 wrote:
Knowledge&Wisdom wrote:
Nisam bas shvatio sta si zelio reci.Ali sta god da si htio reci pogrijesio si,jer sam samo ukazao na generalizaciju. :D
Ako sam ja tebe shvatio , problem je što sam obuhvatio sve ateiste ovog foruma odnosno generalizirao ih sa svojom rečenicom koju si citirao?!
Collector604

#531 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Collector604 »

Yup,bas tako.

Nisu bas svi,vecina ih nije agresivna.Isto kao sto vecina vjernika nije agresivna,ili kao sto vecina plavusa nisu glupe.Cisto generalizacija...
Knowledge&Wisdom

#532 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Collector604 wrote:Yup,bas tako.

Nisu bas svi,vecina ih nije agresivna.Isto kao sto vecina vjernika nije agresivna,ili kao sto vecina plavusa nisu glupe.Cisto generalizacija...
U tom slučaju, opet kažem za one koji i nisu agresivni u dijalogu dižu palac gore za neki uvredljivi post i time sudjeluju u vidu podstrekača u takvoj agresivnosti.

Ako je neko pogriješio , opomeni ga pa makar bio tvoj istomišljenik, nadam se da je sada jasnije.

Edit: Opet kažem, izinjavam se svakom ko nije takav a osjeća se prozvanim.
Ateista

#533 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

VELIKI COVJEK je svaki DOBAR COVJEK - ateista koji se ne bi ustrucavao suociti sa Bogom i vjernik koji bio ostao isti i kad bi shvatio da tog suocenja nema !
ODlicno receno! :thumbup:

dibidus wrote:Kako onda ne zakljuciti - "svadja" izmedju vjernika i ateista oko postojanja/nepostojanja Boga je, zapravo, cista glupost jer se bavi NAJNEBITNIJIM pitanjem u Univerzumu.
Sa ovim se bas ne bih slozio, svadja u dosta slucajeva pocinje zbog segregacije prema svim "bezboznim" ljudima (ateistima, agnosticima, deistima i slicno) koja je u nasem drustvu jako zastupljena, vec su drugi pomenuli na koje nacine, da ne ponavljam. :D

dibidus wrote:I sa aspekta nauke (ateizma) i sa apekta vjere (religije) jer ako malo dublje proniknete u svete knjige shvatit cete da ni Bogu to nije najvaznije pitanje !!!
Ovo je isto vrlo upitno, ne da mi se sad traziti citate, ali znam sigurno da se u vjrskim knjigama monoteistickih religija jako agresivno pise prema "bezboznicima", cak ima i kako ih treba protjerivati i ubijati i slicno, tako da ispade da je to "bogu" ipak veoma vazno. :D
Ateista

#534 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

Knowledge&Wisdom wrote:

U tom slučaju, opet kažem za one koji i nisu agresivni u dijalogu dižu palac gore za neki uvredljivi post i time sudjeluju u vidu podstrekača u takvoj agresivnosti.

Ako je neko pogriješio , opomeni ga pa makar bio tvoj istomišljenik, nadam se da je sada jasnije.

Problem je u definiciji ismijavanja i provociranja vjernika i vjere, jer pretpostavljam da je svaka analiza religije koja pokazuje njene greske, bilo koja vrsta negiranja postojanja boga ili dovodjenja u pitanje korisnosti vjerskih propisa, za jednog vjernika sve to predstavlja vrijedjanje i ismijavanje, koliko god to neko sa argumentima iznio.

Isto tako, sa druge strane, dosta citata recimo iz kur'ana za mene kao ateistu je uvrjedljivo i ponizavajuce zbog nacina na koji se govori o nama, uvrjedljve su mnnoge zabrane po kojima mi ispadamo nemoralni i ko zna sta vec zbog nekih za nas sasvim obicnih, normalnih i prirodnih stvari koje radimo i slicno.

Jednostavno, u samom korijenu jednih i drugih stavova su razlike zobg kojih se i jedni i drugi lako mogu uvrijediti, ali jednostavno treba na to gledati kao nesto normalno i raspravu voditi na nivou kulture dialoga. Iskreno, Ja ne znam da sam ikad vidio nekog nevjernika na ovom forumu forumu da diskutuje izvan granica te kulture dijaloga, ne kazem da ih nema, ali sigurno jako malo.
Ateista

#535 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Ateista »

Jedan od osnovnih problema u raspravama oko morala je taj sto mnogi ne shvataju da ne postoje univerzalne moralne norme, svako drustvo, svaka religija, pa i svaka osoba pojedinacno ima manje ili vise razlicite moralne norme i ne postoji nacin da se odrede neke univerzalne i apsolutne norme.

Religije sebi daju za pravo da tvrde da su njihove moralne norme apsolutne i univerzalne, a i izmedju svih njih ima odredjeni razlika, pogotovo ako se uzmu u obzir i manje uticajne religije...
Knowledge&Wisdom

#536 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Ateista wrote:
Knowledge&Wisdom wrote:

Problem je u definiciji ismijavanja i provociranja vjernika i vjere, jer pretpostavljam da je svaka analiza religije koja pokazuje njene greske, bilo koja vrsta negiranja postojanja boga ili dovodjenja u pitanje korisnosti vjerskih propisa, za jednog vjernika sve to predstavlja vrijedjanje i ismijavanje, koliko god to neko sa argumentima iznio.

Isto tako, sa druge strane, dosta citata recimo iz kur'ana za mene kao ateistu je uvrjedljivo i ponizavajuce zbog nacina na koji se govori o nama, uvrjedljve su mnnoge zabrane po kojima mi ispadamo nemoralni i ko zna sta vec zbog nekih za nas sasvim obicnih, normalnih i prirodnih stvari koje radimo i slicno.

Jednostavno, u samom korijenu jednih i drugih stavova su razlike zobg kojih se i jedni i drugi lako mogu uvrijediti, ali jednostavno treba na to gledati kao nesto normalno i raspravu voditi na nivou kulture dialoga. Iskreno, Ja ne znam da sam ikad vidio nekog nevjernika na ovom forumu forumu da diskutuje izvan granica te kulture dijaloga, ne kazem da ih nema, ali sigurno jako malo.
Možda ovo npr. Kukuruz Kokičar je rekao: "Mojsije se prvi dosjetio pa je tom svom Bogu 'uvalio' u ruke čekić i stijenu kako bi mu o svom trošku uklesao univerzalna moralna pravila.
'Bogu' se tako svidio taj zadatak i Mojsijeva tj. ljudska ljubav prema njemu, da se malo zanio pa izdigao ljude iznad svog materijalnog svijeta tj. prirode i dao im koncesiju da uništava prirodu kako i kada hoće."

Ovo je akademski pristup rasprave o Bogu?! Dajte...
Knowledge&Wisdom

#537 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Ateista wrote:Jedan od osnovnih problema u raspravama oko morala je taj sto mnogi ne shvataju da ne postoje univerzalne moralne norme, svako drustvo, svaka religija, pa i svaka osoba pojedinacno ima manje ili vise razlicite moralne norme i ne postoji nacin da se odrede neke univerzalne i apsolutne norme.

Religije sebi daju za pravo da tvrde da su njihove moralne norme apsolutne i univerzalne, a i izmedju svih njih ima odredjeni razlika, pogotovo ako se uzmu u obzir i manje uticajne religije...
Šta je sa onom: "Ne radi drugome ono što ne bi želio da urade tebi?" Prilično univerzalno, čini mi se...
quasar

#538 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

To jeste univerzalna norma, proizašla iz ljudskog iskustva.
Ja sam ateista pa se držim te norme jer sam socijano biće, koje želi biti dobrodošlo, prihvaćeno i voljeno i kome savjest ne dozvoljava takva djela.

A u vezi sa tvojom primjedbom da ateisti ne ulaze u diskusiju o religiji bez vrijedjanja, moram reći i ovo: bez obzira koliko ću ja poštovati tebe kao osobu, ipak razgovor o religiji je za nas završena stvar. Mi nismo skupina neodlučnih, već vrlo jasno uvjerenih da je o tome svaka diskusija bespredmetna kao i priča o (oprosti na poređenju) realnosti Grimovih bajki. Samo uvlačenje u diskusiju o tome vrši agresiju na naš stav. To je kao kad bih ja za tobom hodao dok ti ideš na molitvu i ubjeđivao te da Boga nema. Ja nikad neću vjernika ubjeđivati da boga nema, sve dok on mene ne počne ubjeđivati da ga ima. Naravno da ću tada postati vrlo uvredljiv i agresivan, jer zapravo zabadaš nos u moje privatne stvari.
Knowledge&Wisdom

#539 Re: MORALNOST BEZ BOGA

quasar wrote:To jeste univerzalna norma, proizašla iz ljudskog iskustva.
Ja sam ateista pa se držim te norme jer sam socijano biće, koje želi biti dobrodošlo, prihvaćeno i voljeno i kome savjest ne dozvoljava takva djela.

A u vezi sa tvojom primjedbom da ateisti ne ulaze u diskusiju o religiji bez vrijedjanja, moram reći i ovo: bez obzira koliko ću ja poštovati tebe kao osobu, ipak razgovor o religiji je za nas završena stvar. Mi nismo skupina neodlučnih, već vrlo jasno uvjerenih da je o tome svaka diskusija bespredmetna kao i priča o (oprosti na poređenju) realnosti Grimovih bajki. Samo uvlačenje u diskusiju o tome vrši agresiju na naš stav. To je kao kad bih ja za tobom hodao dok ti ideš na molitvu i ubjeđivao te da Boga nema. Ja nikad neću vjernika ubjeđivati da boga nema, sve dok on mene ne počne ubjeđivati da ga ima. Naravno da ću tada postati vrlo uvredljiv i agresivan, jer zapravo zabadaš nos u moje privatne stvari.
Pošteno dovoljno, zanima me samo da li je začetnik teme ateista ili vjernik? Pitam ovo s obzirom da je razgovor o tome završena stvar?!
I ako je već završena stvar, metaforički govoreći, zašto udarati mrtvog psa koji leži pokraj puta nogom?!

To što te neko pokušava ubijediti u nešto na forumu namjenjenom razmjeni mišljenja razlog je za agresivnost?! Rekoh ja...
Tensai

#540 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Tensai »

Stani sad ko pobijeđuje ovde?:D
fatamorgana

#541 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Tensai wrote:Stani sad ko pobijeđuje ovde?:D
Na kraju skoro uvijek pobijede oni koji su tanki u pravopisu ...
Tensai

#542 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Tensai »

fatamorgana wrote:
Kad nemaš ništa pametno za reći,postani grammar nazi.
Knowledge&Wisdom

#543 Re: MORALNOST BEZ BOGA

fatamorgana wrote:
Bez uvrede molim, ali da li išta više nervira čovjeka od gluposti gramatički ispravno napisane?!
fatamorgana

#544 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Tensai wrote:
fatamorgana wrote:
Kad nemaš ništa pametno za reći,postani grammar nazi.
Ma ja, nacisti su svoje žrtve ubijali pravopisom ....
fatamorgana

#545 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Knowledge&Wisdom wrote:
fatamorgana wrote:
Bez uvrede molim, ali da li išta više nervira čovjeka od gluposti gramatički ispravno napisane?!
Da, glupost gramatički neispravno napisana ....
Knowledge&Wisdom

#546 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Na kraju skoro uvijek pobijede oni koji su tanki u pravopisu ...[/quote]

Bez uvrede molim, ali da li išta više nervira čovjeka od gluposti gramatički ispravno napisane?![/quote]

Da, glupost gramatički neispravno napisana ....[/quote]

Boga mi nije ti lako...
fatamorgana

#547 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

"Knowledge&Wisdom"
Boga mi nije ti lako...
Ih, lako je tebi kad si pun znanja i mudrosti ....
Collector604

#548 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Collector604 »

fatamorgana wrote:
"Knowledge&Wisdom"
Boga mi nije ti lako...
:lol: Joj Fatamorgane :lol:
fatamorgana

#549 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

Collector604 wrote:
fatamorgana wrote:
"Knowledge&Wisdom"
Boga mi nije ti lako...
:lol: Joj Fatamorgane :lol:
Ma ja, meni jedino što mi je još od života ostalo je ovo malo pravopisa iz osnovne škole ...
fatamorgana

#550 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by fatamorgana »

I još je napisO Knowledge&Wisdom velikim slovima ko da je pokupiJo svu svjetsku pamet, :roll:
Locked