Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaffyDuck

#526 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by DaffyDuck »

insomnia78 wrote:Znaci ovo sto je ostalo sve go neznalica i neradnik.
Dodji probaj. Napravi nesto.
Eno imas i grant sredstva, poticaje za dijasporu da pokrenu biznis u BiH. Na tebi je samo da primjenis znanje.
Onda nam prenesi svoje iskustvo.
Zux

#527 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Zux »

Kao i obično, istina tj odgovor na ovo pitanje je negdje izmedju. Niti je ponor, a šansa može biti, ako se veliki broj nezaposlenih prilagodi trenutnom stanju pa ako treba da se i prekvalifikuje. Mogu naravno i poslodavci da se malo prilagode, jer ja ne vidim kako će neko propasti kad umjesto milion npr. zaradi 700000, a poveća malo platu uposlenicima i na taj način ih zadrži. Činjenica je takođe da kod nas vlada deviza "bolje džaba ležati nego džaba raditi" što je idiotizam. Čuj neće da radi za 500 KM, poštujem ako ima izbor i vrijedi da može birati platu. Ali ako nema fakultet, ni srednju koja je zanat ili nema neko znanje u rukama kako misli početi osim sa najnižom platom? Pa kad nešto nauči ili nadje bolje ide dalje. Kako neko star 22-23 godine može reći da neće da radi?? Šta god da je završio. S druge strane mnogi poslodavci jesu kao robovlasnici, ali kad pogledate plate u zemljama u okruženju pa čak i nekim članicama EU iz istočne Evrope, ako nije gore nije ni puno bolje. Dakle, svi se moraju potruditi da bude bolje, a ne treba puno zaista. I na kraju ne odlaze ljudi vani, samo zbog plate, nego zbog svega što nas okružuje, sva ova sranja i nesigurna budućnost i lošiji kvalitet života...
Ramzess Veliki

#528 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ramzess Veliki »

HAVANA wrote:
Ramzess Veliki wrote:Bjezite, sto dalje odatle.
Ko god moze, sreca je negdje drugo.

Ljudi, ovdje je kurva 15 KM ... :tooo:
Kolko je teletina?ImaL kajmaka? Kruske?
Ne jedem, cuvam za sirotice ... :lol:

Sala. Sve uvozno je malko skuplje od nasih cijena.
Riba i piletina je jeftino, riza, papaja, kruske su skupe i prodaju se na komad, jagode k'o da su od zlata, zacudo jabuke nisu. Krompir je predobar i jeftin, samo mladi, nikada nemaju starog krompira.
Ananas jeftin, banane dzabe, kokos dobijes dzabe u glavu ako se predugo suncas ispod palme. :lol:

OT ... kaze meni babo, ima prijatelja kod Sirbegovica, da mi sredi pos'o ...
Reko babo nisi dobar, da dobivam placu u televizorima?
Koje je to smece od gazde, nikada se ne pojavljuje, krstari jahtom po mediteranu, a management dere radnike. Puna Gracanica televizora i bijele tehnike, podijelili mjesto plata kompenzaciju radnicima. Kaze mi jaran, dobio tri televizora, kome prodat kad su svi isto dobili.
Last edited by Ramzess Veliki on 25/01/2018 06:16, edited 1 time in total.
mali jomu

#529 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mali jomu »

DaffyDuck wrote:
HAVANA wrote: Sta imas tu provjeravat,svaki dan gledam nedostatak strucne radne snage.Svakim danom sve vise.Tek ce biti belaj.Znam sad 5 ljudi koji ce variocu i monteru centralnog grijanja dati platu 1500km,al nema.Cuvaju ovo sto imaju ko oci u glavi.Neukih ima, al haj ga pusti majcin sine da radi i vari na poslu gdje si ti dao bankovnu garanciju za taj posao i kvalitet uradjenog.Tu se ucenik ne pusta.Veci projekti,toplinske pumpe,razvodi po velikim objektima...Drug mi nije uzeo posao od 45 kuca za undp jer nema novih ljudi a sa sadasnjih 12 zaposlenih nema sanse da stigne.
Niko ne prica o tom al evo... Nema, posten radnik koji HOCE da radi je endemska vrsta, sve go seljak koji hoce da je vazniji od tebe kad ga zaposlis, jos kuka kako mu je malo 900- 1000 a efektivan rad 2 sata dnevno. Jos nedaj boze da im sta kazes, ti si odmah privatnik=lopov i treba da si zahvalan sto je on(a) uopste tu! Cini ti uslugu da radi za tebe. Jer vidi kako se moze u ovim drzavnim i konta kako to tako treba.. pa mozda je i odgojen(a) tako, da se ne mora, da je neko, da moze i kakav doplatak ako bas i ne radi.... Uhuhu, cega sve kod nas ima. A ja vam garantujem, da 90% poslodavaca nagradi povecanjem plate onog ko zasluzuje a ne onog ko misli da zasluzuje.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ramzess Veliki

#530 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ramzess Veliki »

Kad kod nas gazda ne zna sta je norma.
Koje planiranje radnih sati I kontrola, to je za njih atomska fizika.
drndalo

#531 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by drndalo »

Zao mi je sto ti se drugu to desava... Dok je pik.ba, to se i iz Gracanice moze rijesiti slamjem po BiH... Posao jeste, i sranje, ali mora te televizore pretvoriti u pare...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#532 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

Ramzess Veliki wrote: Ne jedem, cuvam za sirotice ... :lol:

Sala. Sve uvozno je malko skuplje od nasih cijena.
Riba i piletina je jeftino, riza, papaja, kruske su skupe i prodaju se na komad, jagode k'o da su od zlata, zacudo jabuke nisu. Krompir je predobar i jeftin, samo mladi, nikada nemaju starog krompira.
Ananas jeftin, banane dzabe, kokos dobijes dzabe u glavu ako se predugo suncas ispod palme. :lol:

OT ... kaze meni babo, ima prijatelja kod Sirbegovica, da mi sredi pos'o ...
Reko babo nisi dobar, da dobivam placu u televizorima?
Koje je to smece od gazde, nikada se ne pojavljuje, krstari jahtom po mediteranu, a management dere radnike. Puna Gracanica televizora i bijele tehnike, podijelili mjesto plata kompenzaciju radnicima. Kaze mi jaran, dobio tri televizora, kome prodat kad su svi isto dobili.
licno znam covjeka kojem je širbegović ostao dužan ~7000KM plate, pa ni nakon sudske presude nije isplatio...

Prvo se spusti cijena na tenderu na svaki mogući minimum, pa se to prebija preko radnika... ne kontam to nikako
posebno firme iz TK kad dođu u Sarajevo
Radi se po nemogućim cijenama, a recimo postoji dogovor između srodnih kompanija koliko nešto košta. Znaju se oni svi.

Recimo jednom sam se zadesio na gradilištu kad ode jedini bagerista i rukovaoc građevinskim mašinama iz firme i jebe mater gazdi :mrgreen:

još što sam čuo Džekos, Inza, ne plaća se ništa
HAVANA

#533 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by HAVANA »

Nije.Ja vidim dosta sposobnih i strucnih ljudi.Al oni svi imaju i rade.Ja pricam o necem drugom.Sistem ne valja,skolstvo,drustvo,mentalitet...
HAVANA

#534 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by HAVANA »

Hiperprodukcija vss bez stvarnog znanja,prakse,iskustva...Ovi sto nisu ganjali vss i srednje sto su zavrsili ,opet nema prakse,znanja,vecinom mastaju o avionima,kamionima,kladionicama...Niko nikog ne podrzava,usmjeruje,obucava...Gubi se i ono tradicionalno u cemu smo bili jaki,drvo,metal...Mora se to mijenjati,sistemski.Ovako ostaju te djelatnosti u uskom krugu dobrih majstora,vecinom porodicnog naslijedja,otac to radio pa prenosi znanje...Opet vss,zavrse a realno pojma nemaju.Oni koji hoce da nauce,ti i dobro prodju.Oni sto se busaju papirom a stvarnog znanja nema,nista oni od diplome nemaju.Pa eno covjek napisa,zavrsio ekonomiju a nije znao sta je kif i kuf.Jebo to skolstvo,praksu i drzavu.Radi,uci,gledaj.Nema druge.Ako ostanes na ledini bez znanja i strucnosti u bilo cemu,ne ostaje ti nista drugo nego da radis za stranacku konjinu sa trbuhom do zuba za 5 glava.
valjuga

#535 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by valjuga »

DaffyDuck wrote:
Dodji probaj. Napravi nesto.
Eno imas i grant sredstva, poticaje za dijasporu da pokrenu biznis u BiH. Na tebi je samo da primjenis znanje.
Onda nam prenesi svoje iskustvo.
Mogu mislit glava kod ovih što mogu izganjat ta grant sredstva i te poticaje :mrgreen:
mali jomu

#536 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mali jomu »

HAVANA wrote:
insomnia78 wrote: Znaci ovo sto je ostalo sve go neznalica i neradnik.
Nije.Ja vidim dosta sposobnih i strucnih ljudi.Al oni svi imaju i rade.Ja pricam o necem drugom.Sistem ne valja,skolstvo,drustvo,mentalitet...
HAVANA wrote: Hiperprodukcija vss bez stvarnog znanja,prakse,iskustva...Ovi sto nisu ganjali vss i srednje sto su zavrsili ,opet nema prakse,znanja,vecinom mastaju o avionima,kamionima,kladionicama...Niko nikog ne podrzava,usmjeruje,obucava...Gubi se i ono tradicionalno u cemu smo bili jaki,drvo,metal...Mora se to mijenjati,sistemski.Ovako ostaju te djelatnosti u uskom krugu dobrih majstora,vecinom porodicnog naslijedja,otac to radio pa prenosi znanje...Opet vss,zavrse a realno pojma nemaju.Oni koji hoce da nauce,ti i dobro prodju.Oni sto se busaju papirom a stvarnog znanja nema,nista oni od diplome nemaju.Pa eno covjek napisa,zavrsio ekonomiju a nije znao sta je kif i kuf.Jebo to skolstvo,praksu i drzavu.Radi,uci,gledaj.Nema druge.Ako ostanes na ledini bez znanja i strucnosti u bilo cemu,ne ostaje ti nista drugo nego da radis za stranacku konjinu sa trbuhom do zuba za 5 glava.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
drndalo

#537 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by drndalo »

Da spomenem i pozitivne primjere, mada mozda vec ranije jesam... Sinkro djecu iz Drvne skole na praksi i placa iako ne mora, vjerovatno da osjete svoj dinar... Na praksi mogu vidjeti ko je kakav, i vrbovat ga odmah... Odbija izvozne poslove jer ne moze isporuciti u trazenim rokovima... Drvna samo 1 razred stolara ima godisnje... On sam im nudio da on finansira jos jedan da imaju vise, cvvrrrc, ne moze, ne da Ministarstvo, 5-godisnji plan je takav kakav je usvojen i jaci je ocito i od Ustava...

Isti vlasnik jako hvali radnike ostecenog sluha, kaze slomise se ljudi trudeci se. Ima poseban pogon za ono pnumatsko zakivanje valjda, buka ogromna, svima problem, ovim ljudima nije, win-win za sviju... Problem? Ne daju mu da zaposli >x% takvih zbog necega... Mislim, kao da nije dovoljno tesko naci posao covjeku koji normalno cuje, a kamoli nekome sa osjetnom invalidnosti... :evil:
mali jomu

#538 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mali jomu »

drndalo wrote: Da spomenem i pozitivne primjere, mada mozda vec ranije jesam... Sinkro djecu iz Drvne skole na praksi i placa iako ne mora, vjerovatno da osjete svoj dinar... Na praksi mogu vidjeti ko je kakav, i vrbovat ga odmah... Odbija izvozne poslove jer ne moze isporuciti u trazenim rokovima... Drvna samo 1 razred stolara ima godisnje... On sam im nudio da on finansira jos jedan da imaju vise, cvvrrrc, ne moze, ne da Ministarstvo, 5-godisnji plan je takav kakav je usvojen i jaci je ocito i od Ustava...

Isti vlasnik jako hvali radnike ostecenog sluha, kaze slomise se ljudi trudeci se. Ima poseban pogon za ono pnumatsko zakivanje valjda, buka ogromna, svima problem, ovim ljudima nije, win-win za sviju... Problem? Ne daju mu da zaposli >x% takvih zbog necega...

Neda ti....... radi xy2ba stvari, mozes da imas bezveze diplomsku teoriju sa kojom u reali ne mozes nista.
HAVANA

#539 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by HAVANA »

drndalo wrote:Da spomenem i pozitivne primjere, mada mozda vec ranije jesam... Sinkro djecu iz Drvne skole na praksi i placa iako ne mora, vjerovatno da osjete svoj dinar... Na praksi mogu vidjeti ko je kakav, i vrbovat ga odmah... Odbija izvozne poslove jer ne moze isporuciti u trazenim rokovima... Drvna samo 1 razred stolara ima godisnje... On sam im nudio da on finansira jos jedan da imaju vise, cvvrrrc, ne moze, ne da Ministarstvo, 5-godisnji plan je takav kakav je usvojen i jaci je ocito i od Ustava...

Isti vlasnik jako hvali radnike ostecenog sluha, kaze slomise se ljudi trudeci se. Ima poseban pogon za ono pnumatsko zakivanje valjda, buka ogromna, svima problem, ovim ljudima nije, win-win za sviju... Problem? Ne daju mu da zaposli >x% takvih zbog necega... Mislim, kao da nije dovoljno tesko naci posao covjeku koji normalno cuje, a kamoli nekome sa osjetnom invalidnosti... :evil:
Idiotluk,sta drugo reci.Znam desetak tih sa ostecenim sluhom sto rade autolimariju,odlicni majstori i svi rade.1200 do 1500 plata a dvojica su otvorila svoju radionicu i rade samo za lakirere teze radove.Evo haj daj mi pravog strucnjaka da radi drvo i patinu,halid je umro,drugi je u penziji.Pokusao prenijeti znanje na rtv-u dok je radio,nije imao kome.Nema.Improvizacija ima...I tako u svemu...Luda zemlja,sistem,zakoni i skolstvo.Obrazovanje treba stimulisati i ulagati u njega,po nekom planu i programu.Ovo su budale obicne.A svi ispastamo zbog njih.Ljudi ostavljaju velike poslove zbog nedostatka strucne radne snage.Imamo bruku radne snage za slaganje rafova i rad u kladionici,a tu plate nema.Za cekera jedva.Svako treba da radi ono sto zna dobro da radi.I da to naplati,adekvatno.Sad dolazimo na drugi problem mentaliteta,svi misle da sve znaju i svi bi sve sto jeftinije. :-) Ja prodajem automobile,rentam stan,prodajem...Ne mogu ja registrovati,razvoditi vodu,struju,kreciti...Znao bi ofrlje,al nije to moj posao.Ja cu njemu prodati nesto i zaraditi,on ce meni uraditi nesto i zaraditi,tok novca je tu,vrti se,svi sretni.Dok god ja omalovazavam neciji rad i zelim minimalnu cijenu usluge,najnizu mogucu,na granici rentabilnosti...I mene ce isto cekati.Svi u curq. :roll:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#540 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

drndalo wrote:Da spomenem i pozitivne primjere, mada mozda vec ranije jesam... Sinkro djecu iz Drvne skole na praksi i placa iako ne mora, vjerovatno da osjete svoj dinar... Na praksi mogu vidjeti ko je kakav, i vrbovat ga odmah... Odbija izvozne poslove jer ne moze isporuciti u trazenim rokovima... Drvna samo 1 razred stolara ima godisnje... On sam im nudio da on finansira jos jedan da imaju vise, cvvrrrc, ne moze, ne da Ministarstvo, 5-godisnji plan je takav kakav je usvojen i jaci je ocito i od Ustava...

moj je otac to dole sa sinkrom dogovorio bio i stvarno jeste čovjek tražio i plaćao sve.... tako i Prevent iz Visokog što drvo radi, i neki hoće neki neće... stolara nema, djeca imaju praksu na kojoj ne žele ništa da rade, jer gdje ću ti ja to
stari mi priča, i kontam u sebi majku vam jebem, šta sam sve radio i sad, magistar elektrotehnike, 50% vremena u prašini i blatu :mrgreen:

mašini ne želi da priđe, stolar je zato što "mora" jer nema šta drugo
potroši 3-4 godine života i na kraju bude cool zaštitar :lol:

znalo se desiti nakon 7 dana samo odustanu, ili ih istjeraju radi prekomjernog korištenja mobitela...

A sinkro je ogroman, još pogotovo što su sad dallas preuzeli
Ramzess Veliki

#541 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ramzess Veliki »

HAVANA wrote:Hiperprodukcija vss bez stvarnog znanja,prakse,iskustva...Ovi sto nisu ganjali vss i srednje sto su zavrsili ,opet nema prakse,znanja,vecinom mastaju o avionima,kamionima,kladionicama...Niko nikog ne podrzava,usmjeruje,obucava...Gubi se i ono tradicionalno u cemu smo bili jaki,drvo,metal...Mora se to mijenjati,sistemski.Ovako ostaju te djelatnosti u uskom krugu dobrih majstora,vecinom porodicnog naslijedja,otac to radio pa prenosi znanje...Opet vss,zavrse a realno pojma nemaju.Oni koji hoce da nauce,ti i dobro prodju.Oni sto se busaju papirom a stvarnog znanja nema,nista oni od diplome nemaju.Pa eno covjek napisa,zavrsio ekonomiju a nije znao sta je kif i kuf.Jebo to skolstvo,praksu i drzavu.Radi,uci,gledaj.Nema druge.Ako ostanes na ledini bez znanja i strucnosti u bilo cemu,ne ostaje ti nista drugo nego da radis za stranacku konjinu sa trbuhom do zuba za 5 glava.
... a mozes I biti referent za raznosenje toplih napitaka u Opcini Novi Grad pa onda u gradsku upravu. :thumbup:
Ramzess Veliki

#542 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ramzess Veliki »

Prijatelj mi kuka, daje 1000 KM mjesecno za segrta, on radi restauraciju antiknog namjestaja, dolaze mu komode iz njemacke, posao da decko samo smirgla i radi pripremu, majstor radi restauraciju ... on plati kesom svake sedmice - rade po sedmicu, uzmu pare I u nargila bar I kladionicu. Dok ima cigara i za kafu nece da se vracaju.
HAVANA

#543 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by HAVANA »

Ramzess Veliki wrote:Prijatelj mi kuka, daje 1000 KM mjesecno za segrta, on radi restauraciju antiknog namjestaja, dolaze mu komode iz njemacke, posao da decko samo smirgla i radi pripremu, majstor radi restauraciju ... on plati kesom svake sedmice - rade po sedmicu, uzmu pare I u nargila bar I kladionicu. Dok ima cigara i za kafu nece da se vracaju.
Ja ispred zgrade upoznam momcica,majka se ponovo udala,frka u kuci,njemu 19,za kifle nema...Moli ako ima sta raditi.Ok.Kupim ja mezar od stana,moram srusiti sprat citav bukvalno.Hajmo.Prvi vikend slobodan idu vrece,majzla,cekic...Hocu sam da ogolim,skontam sta i kako, onda ulaze majstori.Radi mali ko i ja,ne staje.Ko da je njegovo.Simpatican.Vec konto ako ostane ovakav mogu ga i zaposliti.Dnevnica 60km,nema telefon,dam mu i telefon,jedi, pij...Proslo desetak dana,uzeo je vec sobu za 150km,odvojio se.Dobar reko,hoce.Prvu milju kad je namoto,vec nedostaje elana.Pocele prehlade,ja navece kuci,vidim ga u kladionici,il u kaficu.Dodje 2 dana pa ga 2 nema.Nestalo para,zove mozes mi posuditi nemam da jedem.Ok,jednom,dva puta,tri puta.Vise ga nikad nisam zovnuo,i sad ga vidim,ima li sta,nema...
Drugi slucaj,pozitivan,moj mehanicar.Od 18 godine me pratio,radio za drugog.Dosao na platu od 1300km.Navratim ga da otvori svoju radnju,sav isprepadan,kako cu sam,joj,alat,dizalice,firma.Objasnim mu da mora imati firmu,ziralno placanje donosi i ozbiljne firme i poslove.Nemoj na crno.Posudimo mu za alat i dizalice...To je bilo prije 4 godine ja mislim.Prosle godine ja zaglavio sa nekretninom,fali mi para...Donese mi 10000km,kaze treba li ti jos,reci koliko? :shock: Jako vrijedan decko i dobar majstor.Nema ne mogu i ne znam.I sta ne zna momentalno uci...Ozenio se,dobio dijete,kupio zemlju da pravi kucu i radionicu,da bjezi sa kirije...Sve ide svojim tokom. :-D Osim radnika,sad on ne moze da nadje nikog.Jedva dura.Ima jednog dobrog na 12 stoja,pomocni se smjenjuju.Nit znaju,nit hoce...Sad trpi kuca,dodje u 8h a zavrsi nikad prije 20,21h...
Ramzess Veliki

#544 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ramzess Veliki »

Jes', sve je u trudu.
Jednom sam radio kod jednog privatnika, bilo dobro jedno vrijeme, vidim krenulo malo nizbrdo, pocnes cekati platu ... poceli se radnici meskoljiti ... ja vec dobio drugu priliku i posavjetujem dvojicu brace, dobri majstori, da traze posla drugdje i da sute.
Poslije nekoliko godina se sredli, zahvaljuju, nasli gazdu za deset, veca plata, sve redovno. :thumbup:
Dobar se radnik trazi i cuva, ali treba postati dobar.
HAVANA

#545 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by HAVANA »

Da,vrecu govana pojesti dok postanes dobar.Al i to je skola.Upornost se isplati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#546 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Truba »

osnovni problemi bh biznisa su
prema meni :D

HVALA ( otkako su feničani izmislili novac riječ hvala je postala suvišna... ne treba za svaku sitnicu davati na platu ili odbijati od plate brate ali za velike poslove mimo ugovora ili opisa posla...treba dati koju stimulaciju)

isto ti je bio dobar ili loš radnik... kad krenu otpuštanja svi jednako lete...dobar je i konj pa ga jašu i dobrom konju 100 poslova se nadoda a lošem manje...a približno isto dobiju hrane :D

organizacije nema... vizije nema...svi sve rade... svi misle da svi sve mogu raditi...

štednja na nebitnim a ne štedi se na bitnim ( reciklaža papira koji košta 5 maraka, gašenje svjetla...i onda ostave upaljenje kompjutore 5 dana s monitorima i vodokotlić koji curi i tako to...)

s nijemcima se dogovara početna a s našim gazdama doživotna plaća :D

itd
VladaFBiH

#547 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by VladaFBiH »

HAVANA wrote: Hocu,moras i pojest sta.Ucio ruski u skoli,prica holandski a natuca engleski i njemacki.Valja sve stic. :lol:A i to je nekom platio da napravi stranicu,pa se vracamo na pricu o frljavom izvrsenju posla u bih...
konkretno u ovom slučaju može biti da je izabrao "najpovoljniju" ponudu :)
Ivo Lola

#548 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

Ivo Lola wrote:U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)

vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...

e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?

mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... -opozicije

krenulo je :-D
damn i like it
supercali

#549 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by supercali »

Jesam li ja dobro shvatio da svi u bht imaju otpremninu 100 milja maraka i vise?
cenecimoveocino

#550 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by cenecimoveocino »

Ramzess Veliki wrote:Bjezite, sto dalje odatle.
Ko god moze, sreca je negdje drugo.

Ljudi, ovdje je kurva 15 KM ... :tooo:
Ili ti ga dvije velike desetke s kajmakom :izet:
Post Reply