Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dustaban

#526 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

Chagalj wrote:
NIN wrote:
Chagalj wrote:evo jedno pitanje za ateiste

Ako dokaze te jednu stvar, dokazali ste masa drugih stvari, a to je ako dokazete da je Kuran od Boga, onda po automatizmu si dokazao postojanje Boga/stvoritelja, postojanje zivota poslije smrti, sudnji dan, Raj i Pakao.

Zato hajmo se koncetrisati na to pitanje, kako dokazati da je Kuran od Boga, sta bi po vama dokaz bio?
Ono sto je sigurno je to da si nepismen!

Druga stvar koju pokusavas je smijesna, shodno ovome prvom! :D

Ako vec hoces, Kuran je supljak, zesci! Biblija isto tako!

:bih:
moze li to malo argumentovano, supljak je zato i zato, zbog toga i toga, pa da mogu odbranit to a ovako neznam zbog cega je supljak pa ti i nemogu odgovoriti tacno i precizno.
Jarane... uzmi malo bolji Zakon, ili jednu od ovih knjiga koje su napisali ovovremeni genijalci i samo se prema njima postavi onako kako si se UNAPRIJED postavio prema Kur'anu... dakle UZIVI SE i vidjet ces kako ce ti se i te stvari uciniti bozjim djelom.

Nije dakle do knjige vec do citaca.
Chagalj

#527 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Kojom logikom je Sureka mislio da ce dobiti nešto od čovjek kojeg je upravo pokušao ubiti. Nakon što je osjetio božije djelovanje, nije li bilo logično da odmah prihvati islam? U toj situaciji bi mnogi ateisti povjerovali u boga. Ne, on ne prihvata islam nego kaže "daj mi nesto"? I ima hrabrosti da traži to i napismeno?! Jer je znao da je Muhamed dobar? A pokušao ga ubiti?!
Narod je inace trazio od Muhamemda jer nikad nikoga nije odbijao,

Jedan čovjek mu je zatražio kompletno stado ovaca koje je ispunilo cijelu dolino, pa mu je dao. Taj čovjek je došao svome narodu i rekao im: “Zaista Muhammed dijeli, uopće se ne bojeći siromaštva.” Ovakav odnos prema imetku ukazuje na činjenicu da je Poslanik, s.a.v.s, bio daleko iznad toga da ga opsjedne dunjaluk.

Enes, r.a, prenosi da je jednom prilikom išao sa Poslanikom, s.a.v.s, a na njemu se nalazio nedžranski ogrtač sa veoma grubim rubovima, pa ga je stigao neki beduin i tako jako povukao za ogrtač da sam vidio tragove njegovih rubova na vratu Poslanika, s.a.v.s, a zatim je rekao: “O Muhammede, naredi da mi daju od Allahovog imetka koji ti posjeduješ!” Poslanik, s.a.v.s, se okrenuo, nasmiješio i naredio da mu daju određenu svotu.

Prvak u solidarnosti i udjeljivanju

Kompletan život i svi postupci Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, počivali su na solidarnosti, mada mi ovdje govorimo o udjeljivanju imetka, tako da želimo posmatrati samo taj segment. Ako posmatramo Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, život kroz tri etape: prije poslanstva, prije Hidžre i poslije Hidžre ili u dva stanja: stanju oskudice i stanju izobilja, vidjet ćemo da je solidarnost i udjeljivanje jedna od njegovih najizraženijih osobina, neka je Allahov salavat i selam na njega.

Hadidžino svjedočenje o Poslanikovoj osobini darežljivosti

U hadisu koji prenosi Aiša, radijallahu anha, a bilježe dvojica imama El-Buhari i Muslim, opisan je Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, karakter prije objave. Kada je, vrativši se iz osame brda Nur, iz pećine Hira, poslije svog prvog susreta sa Džibrilom, alejhis-selam, izrekao svojoj supruzi Hadidži, radijallahu anha, svoje strahovanje zbog svog novog iskustva, odgovorila mu je: ''Ne, ne, tako mi Allaha, Allah te nikada neće osramotiti. Ti si čovjek koji posjećuje rodbinu, pazi sirotinju, nadoknadi izgubljeno, ugosti gosta, i uvijek pomaže i ustrajava na istini.''

Dijeljenje hrane u Medini

U Bitki na Hendeku, dok su muslimani gladovali, Džabir, radijallahu anhu, donio je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, hrane koja je bila dovoljna za dvojicu ili trojicu. Na to je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao sve prisutne ashabe, a kaže se da ih je bilo hiljadu, i sve ponudio tom hranom. Pogledajte ovu širinu prsa, spremnost i solidarnost, a ono što karakterizira našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, treba biti karakteristika i svakog drugog muslimana.

Dijeljenje ratnog plijena po oslobađanju Mekke

Poslije oslobađanja Mekke i poslije bitke za Taif, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, toliko je dijelio da su govorili da tako radi samo onaj koji se ne boji siromaštva. Nomadi (beduini) toliko su navalili na njega da su ga natjerali na stablo o koje mu se zakačio njegov ogrtač (džube) pa ga je tražio nazad i rekao: ''Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, da imam deva koliko je broj stabala u dolini Tihama, podijelio bih vam. Vidjeli ste da nisam škrt, kukavica i lažac.“ Čak se, sallallahu alejhi ve sellem, često utjecao Allahu od škrtosti.

Cijeli imetak podijelio kao sadaku

U nedjelju, dan prije smrti, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oslobodio je sve sluge, podijelio je sedam zlatnika koje je imao kod sebe i poklonio je oružje muslimanima. Čak je ranije oporučio da se imetak poslanika ne nasljeđuje, već se dijeli kao sadaka, a pravo naslijeđe Poslanika je znanje.
Chagalj

#528 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Ekser ima svrhu jer smo ga zakucali u nešto. Sta je sa ekserom koji nikada ne bude zakucan, ima li on svrhu?
ekser je napravljen sa svrhom a to ako ga niko neupotrijebi neznaci da nema svrhu, njemu je svrha da drzi zajedno dva dijela, ja ovdje govorim o zakucanom ekser. nezakucanom ekser je namijénjena svrha da drzi dvije stvari zajedno, a to sto je neiskoristen to umanjuje njegovu svrhu samo, ali ne sklanja svrhu u potpunosti, to je samo neiskoristen potencijal.
Chagalj

#529 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:

Ako dokaze te jednu stvar, dokazali ste masa drugih stvari, a to je ako dokazete da je Kuran od Boga, onda po automatizmu si dokazao postojanje Boga/stvoritelja, postojanje zivota poslije smrti, sudnji dan, Raj i Pakao.

Zato hajmo se koncetrisati na to pitanje, kako dokazati da je Kuran od Boga, sta bi po vama dokaz bio?
Ako dokažeš da je Kuran od boga, kako si time dokazao masu drugih stvari?
dobro pitanje

evo kako

Ako dokazemo da je Kuran zaista od Boga, BOg u njemu kaze da postoji Raj, pakao, sudnji dan, dusa, dzinni (duhovna bica), andjeli, zgrobni zivot itd

jer nemozes ocekivati od Boa da laze, a sam strogo zabranjiva laz i kaznjava lazljivce.

sad neko moze reci, pa eto ako je u pocetku od BOga, pa mozda su ljudi promijenili dosta teksta tokom historije

Bog kaze u Kuranu da ce sacuvati Kuran od iskrivljenja kao sto su drugi narodi iskrivili svoje vjerske knjige.
I ne samo to, nego mozemo matematicki dokazati da je Kuran ne izmijenjen, jer ako bi oduzeli jednu rijeci ili dodali poremetilo bi se programiranje Kurana, cak sta vise, ako bi prebacili samo jedan ajet iz jedne suru u drugu, programiranje bi se poremetilo. sto nam ukazuje na precizno programiranje Kurana da bude dokaz naucnici sa matematickog aspekta da je neiskrivljen od pocetka objave, bas onako kako Bog kaze:

Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti.
Chagalj

#530 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

dustaban wrote: Jarane... uzmi malo bolji Zakon, ili jednu od ovih knjiga koje su napisali ovovremeni genijalci i samo se prema njima postavi onako kako si se UNAPRIJED postavio prema Kur'anu... dakle UZIVI SE i vidjet ces kako ce ti se i te stvari uciniti bozjim djelom.

jeli to ijedan zakon, ne samo sto je savrsen zakon nego mu je i tekst programiran do najsitnih detalja

recimo Kuran, kad bi prebrojavao jedninu rijeci Dan u jednostavnoj formi, vidio bi da je spomenuta 365 puta, kao sto ima u godini

rijec Mjesec u jednini u jednostavnoj formi, 12 puta , kao sto ima u godini

ili da prate rijeci jednu drugu kroz knjigu, recimo parne i neparne rijeci, kao

andjeli-sejtani 88 puta
ovaj svijet DUnjaluk-onaj svijet Ahiret 115 puta
Covjek-Zena 24 puta
Vjerovati-Nevjerovati 25 puta
itd itd

i masa drugih ovakvih sitnica vidio bi kako je ta knjiga savrseno programirana. sa te strane se nemoze ni jedna knjiga sporediti sa Kuranom
nemezis

#531 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Kojom logikom je Sureka mislio da ce dobiti nešto od čovjek kojeg je upravo pokušao ubiti. Nakon što je osjetio božije djelovanje, nije li bilo logično da odmah prihvati islam? U toj situaciji bi mnogi ateisti povjerovali u boga. Ne, on ne prihvata islam nego kaže "daj mi nesto"? I ima hrabrosti da traži to i napismeno?! Jer je znao da je Muhamed dobar? A pokušao ga ubiti?!
Narod je inace trazio od Muhamemda jer nikad nikoga nije odbijao,

Jedan čovjek mu je zatražio kompletno stado ovaca koje je ispunilo cijelu dolino, pa mu je dao. Taj čovjek je došao svome narodu i rekao im: “Zaista Muhammed dijeli, uopće se ne bojeći siromaštva.” Ovakav odnos prema imetku ukazuje na činjenicu da je Poslanik, s.a.v.s, bio daleko iznad toga da ga opsjedne dunjaluk.

Enes, r.a, prenosi da je jednom prilikom išao sa Poslanikom, s.a.v.s, a na njemu se nalazio nedžranski ogrtač sa veoma grubim rubovima, pa ga je stigao neki beduin i tako jako povukao za ogrtač da sam vidio tragove njegovih rubova na vratu Poslanika, s.a.v.s, a zatim je rekao: “O Muhammede, naredi da mi daju od Allahovog imetka koji ti posjeduješ!” Poslanik, s.a.v.s, se okrenuo, nasmiješio i naredio da mu daju određenu svotu.

Prvak u solidarnosti i udjeljivanju

Kompletan život i svi postupci Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, počivali su na solidarnosti, mada mi ovdje govorimo o udjeljivanju imetka, tako da želimo posmatrati samo taj segment. Ako posmatramo Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, život kroz tri etape: prije poslanstva, prije Hidžre i poslije Hidžre ili u dva stanja: stanju oskudice i stanju izobilja, vidjet ćemo da je solidarnost i udjeljivanje jedna od njegovih najizraženijih osobina, neka je Allahov salavat i selam na njega.

Hadidžino svjedočenje o Poslanikovoj osobini darežljivosti

U hadisu koji prenosi Aiša, radijallahu anha, a bilježe dvojica imama El-Buhari i Muslim, opisan je Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, karakter prije objave. Kada je, vrativši se iz osame brda Nur, iz pećine Hira, poslije svog prvog susreta sa Džibrilom, alejhis-selam, izrekao svojoj supruzi Hadidži, radijallahu anha, svoje strahovanje zbog svog novog iskustva, odgovorila mu je: ''Ne, ne, tako mi Allaha, Allah te nikada neće osramotiti. Ti si čovjek koji posjećuje rodbinu, pazi sirotinju, nadoknadi izgubljeno, ugosti gosta, i uvijek pomaže i ustrajava na istini.''

Dijeljenje hrane u Medini

U Bitki na Hendeku, dok su muslimani gladovali, Džabir, radijallahu anhu, donio je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, hrane koja je bila dovoljna za dvojicu ili trojicu. Na to je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao sve prisutne ashabe, a kaže se da ih je bilo hiljadu, i sve ponudio tom hranom. Pogledajte ovu širinu prsa, spremnost i solidarnost, a ono što karakterizira našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, treba biti karakteristika i svakog drugog muslimana.

Dijeljenje ratnog plijena po oslobađanju Mekke

Poslije oslobađanja Mekke i poslije bitke za Taif, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, toliko je dijelio da su govorili da tako radi samo onaj koji se ne boji siromaštva. Nomadi (beduini) toliko su navalili na njega da su ga natjerali na stablo o koje mu se zakačio njegov ogrtač (džube) pa ga je tražio nazad i rekao: ''Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, da imam deva koliko je broj stabala u dolini Tihama, podijelio bih vam. Vidjeli ste da nisam škrt, kukavica i lažac.“ Čak se, sallallahu alejhi ve sellem, često utjecao Allahu od škrtosti.

Cijeli imetak podijelio kao sadaku

U nedjelju, dan prije smrti, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oslobodio je sve sluge, podijelio je sedam zlatnika koje je imao kod sebe i poklonio je oružje muslimanima. Čak je ranije oporučio da se imetak poslanika ne nasljeđuje, već se dijeli kao sadaka, a pravo naslijeđe Poslanika je znanje.
Ipak, radi se o čovjeku koji ga je pokušao ubiti i nakon par minuta traži pisani ugovor o poklonu dok na njega djeluje božija sila koja mu ne da da bude na konju a ipak ne prihvata islam.
nemezis

#532 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:

Ako dokažeš da je Kuran od boga, kako si time dokazao masu drugih stvari?
dobro pitanje

evo kako

Ako dokazemo da je Kuran zaista od Boga, BOg u njemu kaze da postoji Raj, pakao, sudnji dan, dusa, dzinni (duhovna bica), andjeli, zgrobni zivot itd

jer nemozes ocekivati od Boa da laze, a sam strogo zabranjiva laz i kaznjava lazljivce.

sad neko moze reci, pa eto ako je u pocetku od BOga, pa mozda su ljudi promijenili dosta teksta tokom historije

Bog kaze u Kuranu da ce sacuvati Kuran od iskrivljenja kao sto su drugi narodi iskrivili svoje vjerske knjige.
I ne samo to, nego mozemo matematicki dokazati da je Kuran ne izmijenjen, jer ako bi oduzeli jednu rijeci ili dodali poremetilo bi se programiranje Kurana, cak sta vise, ako bi prebacili samo jedan ajet iz jedne suru u drugu, programiranje bi se poremetilo. sto nam ukazuje na precizno programiranje Kurana da bude dokaz naucnici sa matematickog aspekta da je neiskrivljen od pocetka objave, bas onako kako Bog kaze:

Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti.
Ako dokažeš da je Kuran od boga, dokazao si samo to. Time nisi dokazao da bog ne laže. Samim tim nisi dokazao da je Kuran istinit. To sto ti daješ bogu neke osobine, ne znači da je to i tačno.
nemezis

#533 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
dustaban wrote: Jarane... uzmi malo bolji Zakon, ili jednu od ovih knjiga koje su napisali ovovremeni genijalci i samo se prema njima postavi onako kako si se UNAPRIJED postavio prema Kur'anu... dakle UZIVI SE i vidjet ces kako ce ti se i te stvari uciniti bozjim djelom.

jeli to ijedan zakon, ne samo sto je savrsen zakon nego mu je i tekst programiran do najsitnih detalja

recimo Kuran, kad bi prebrojavao jedninu rijeci Dan u jednostavnoj formi, vidio bi da je spomenuta 365 puta, kao sto ima u godini

andjeli-sejtani 88 puta
Covjek-Zena 24 puta
itd itd

i masa drugih ovakvih sitnica vidio bi kako je ta knjiga savrseno programirana. sa te strane se nemoze ni jedna knjiga sporediti sa Kuranom
A to sto kaze da čovjek nastaje od kapi tečnosti koja dolazi izmedju grudi i kičme?
Chagalj

#534 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Ako dokažeš da je Kuran od boga, dokazao si samo to. Time nisi dokazao da bog ne laže. Samim tim nisi dokazao da je Kuran istinit. To sto ti daješ bogu neke osobine, ne znači da je to i tačno.
pa ima li smisla, da BOg zabranjiva strogo laz, i da kaznjava lazljivce, cak je po islamu zabranjeno lagati i u shali.
ako bi BOg tako zabranjivao to i kaznjavao a on sam lagao narod, onda bi to bilo licemjerno, a BOg strogo osudjuje licemjere u Kuranu, njima slijedi najteze kazne, zbog pretvaranja.

na osnovu tih stvari mozemo zakljuciti da BOg ne laze, jer mu to neprilici. eh sad ako ces i dalje vjerovati da bi Bog laze, onda je to tvoje vjerovanje koje nema pokrica niti dokaza, nego samo iz tvog ceifa.

dok recimo moje vjerovanje da BOg ne laze bazira se na tom sto ga sam licno zabranjiva i to kaznjava.
Chagalj

#535 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:

andjeli-sejtani 88 puta
Covjek-Zena 24 puta
itd itd

A to sto kaze da čovjek nastaje od kapi tečnosti koja dolazi izmedju grudi i kičme?
to na prvi pogled cini se da ajet kaze tako, medjutim nemisli se na to jer nauka je pojasnila taj ajet

5. “Pa neka pogleda čovjek od čega je stvoren!
6. Stvoren je od tekućine brizgajuće,
7. Izlazi između kičme i rebara!
8. Uistinu! On je za povratak njegov kadar,
9. Na Dan ispitivanja tajni.”

(Kur’an, 86:5-9)

Gonada je muška ili ženska spolna žlijezda koja proizvodi rasplodne ćelije (gamete). Kod muškaraca su to testisi, a kod žena ovariji.
Gornji kur’anski ajet eksplicitno tvrdi da ljudski gonadi potiču između kičme i rebara. Danas je veoma dobro poznato embriolozima da se gonadi prvo pojavljuju u zoni budućih slabina – bedara. Genitalni nabori se prvo pojavljuju u četvrtoj sedmici razvoja embrija. Jednom formirani gonadi diferenciraju se u ženske i muške gonade u sedmoj i osmoj sedmici. Nakon toga kod njih počinje proces razlaza. Ženski gonadi (ovariji) se zaustavljaju u karlici, dok se muški gonadi nastavljaju spuštati, da bi konačno stigli u testise izvan tijela.
Ne samo da je porijeklo gonada na mjestu koje Kur’an opisuje, nego čak i u fazi punoljetnosti ostaje veza sa nervima, krvnim sudovima i limfnim žlijezdama sa zonom koju Kur’an opisuje kao “između kičme i rebara” a koja je ustvari mjesto porijekla tečnosti koja se izbaci.
GAU8

#536 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Image
nemezis

#537 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Ako dokažeš da je Kuran od boga, dokazao si samo to. Time nisi dokazao da bog ne laže. Samim tim nisi dokazao da je Kuran istinit. To sto ti daješ bogu neke osobine, ne znači da je to i tačno.
pa ima li smisla, da BOg zabranjiva strogo laz, i da kaznjava lazljivce, cak je po islamu zabranjeno lagati i u shali.
ako bi BOg tako zabranjivao to i kaznjavao a on sam lagao narod, onda bi to bilo licemjerno, a BOg strogo osudjuje licemjere u Kuranu, njima slijedi najteze kazne, zbog pretvaranja.

na osnovu tih stvari mozemo zakljuciti da BOg ne laze, jer mu to neprilici. eh sad ako ces i dalje vjerovati da bi Bog laze, onda je to tvoje vjerovanje koje nema pokrica niti dokaza, nego samo iz tvog ceifa.

dok recimo moje vjerovanje da BOg ne laze bazira se na tom sto ga sam licno zabranjiva i to kaznjava.
Nije pitanje da li ima smisla, mi ne znamo sta bogu ima smisla, bar vi vjernici kažete da se na njega ne primjenjuju ljudske osobine. Uglavnom, dokaz da je Kuran od boga nije dokaz da je i istina ono što piše u njemu.
nemezis

#538 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
Chagalj wrote: jeli to ijedan zakon, ne samo sto je savrsen zakon nego mu je i tekst programiran do najsitnih detalja

andjeli-sejtani 88 puta
Covjek-Zena 24 puta
itd itd

to na prvi pogled cini se da ajet kaze tako, medjutim nemisli se na to jer nauka je pojasnila taj ajet

5. “Pa neka pogleda čovjek od čega je stvoren!
6. Stvoren je od tekućine brizgajuće,
7. Izlazi između kičme i rebara!
8. Uistinu! On je za povratak njegov kadar,
9. Na Dan ispitivanja tajni.”

(Kur’an, 86:5-9)

Gonada je muška ili ženska spolna žlijezda koja proizvodi rasplodne ćelije (gamete). Kod muškaraca su to testisi, a kod žena ovariji.
Gornji kur’anski ajet eksplicitno tvrdi da ljudski gonadi potiču između kičme i rebara. Danas je veoma dobro poznato embriolozima da se gonadi prvo pojavljuju u zoni budućih slabina – bedara. Genitalni nabori se prvo pojavljuju u četvrtoj sedmici razvoja embrija. Jednom formirani gonadi diferenciraju se u ženske i muške gonade u sedmoj i osmoj sedmici. Nakon toga kod njih počinje proces razlaza. Ženski gonadi (ovariji) se zaustavljaju u karlici, dok se muški gonadi nastavljaju spuštati, da bi konačno stigli u testise izvan tijela.
Ne samo da je porijeklo gonada na mjestu koje Kur’an opisuje, nego čak i u fazi punoljetnosti ostaje veza sa nervima, krvnim sudovima i limfnim žlijezdama sa zonom koju Kur’an opisuje kao “između kičme i rebara” a koja je ustvari mjesto porijekla tečnosti koja se izbaci.
Ovo je smiješno, ima vezu sa dijelom koji se pominje? Pa tako ima vezu i sa mozgom pa ne kaze da dolazi iz mozga. Sta zaluđenost uradi čovjeku!
Chagalj

#539 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:

Nije pitanje da li ima smisla, mi ne znamo sta bogu ima smisla, bar vi vjernici kažete da se na njega ne primjenjuju ljudske osobine. Uglavnom, dokaz da je Kuran od boga nije dokaz da je i istina ono što piše u njemu.
Bog zna da ce ljudi sumnjati u Kuranu, ali zato daje odgovor na to kako otkloniti sumnju

23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome(Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
24. Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje

pokusaj napraviti jednu suru ako mozes, evo recimo najmanja sura u Kuranu je Kewser , ima 10 rijeci samo, 3 ajeta, ali opet ljudski rod nije ustanju uraditi jednu takvu suru.
Znaci sama nemogucnost da se uradi jedna sura a kamoli cijeli Kuran je dokaz da je Kuran od Boga.
irac300

#540 Re: Vjerovati naspram znati

Post by irac300 »

Znači opet smo obišli cijeli krug, tj. vratili se spermatogenezi ispod rebarca. :D Sada očekujem opet priče o pornićima sa hurijama i ostale perverzije koje nas čekaju u dženetu, naravno, ako bidnemo dobri.
GAU8

#541 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
Chagalj wrote:

Bog zna da ce ljudi sumnjati u Kuranu, ali zato daje odgovor na to kako otkloniti sumnju

23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome(Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
24. Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje

pokusaj napraviti jednu suru ako mozes, evo recimo najmanja sura u Kuranu je Kewser , ima 10 rijeci samo, 3 ajeta, ali opet ljudski rod nije ustanju uraditi jednu takvu suru.
Znaci sama nemogucnost da se uradi jedna sura a kamoli cijeli Kuran je dokaz da je Kuran od Boga.
Ko ne zna arapski jezik, naravno da neće biti ustanju napisati nešto slično.
Ali onaj ko govori i piše arapski, ne vidim zašto ne bi bio ustanju da napiše nešto slično.
hrastov žižak

#542 Re: Vjerovati naspram znati

Post by hrastov žižak »

medjutim nemisli se na to jer nauka je pojasnila taj ajet
legenda :lol:
Chagalj

#543 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

GAU8 wrote:Ko ne zna arapski jezik, naravno da neće biti ustanju napisati nešto slično.
Ali onaj ko govori i piše arapski, ne vidim zašto ne bi bio ustanju da napiše nešto slično.
evo da ti olaksam

Image

hajde na bosanski nesto ovako uradi ako moze?
thea

#544 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Fenomenalno
dustaban

#545 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

"Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tirjanin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!"
Ovo nije ljudskih ruku djelo... da yebe oca ochinjeg!
:mrgreen:
thea

#546 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

kur'an je sablon kao matematika ili jedan jezik.
znaci covjekov rad.
irac300

#547 Re: Vjerovati naspram znati

Post by irac300 »

Više Dan Brown napravi logičkih zavrzlama u knjizi, nego Kur'an, Biblija i Tora zajedno. Igranje sa ljudskom psihom je nešto najofirnije kada su u pitanju ova ''čuda''. Dovoljan mi je FB da vidim kakvi ljudi lijepe ovakve stvari na zid, ide prvo red ''čuda iz Kur'ana'', pa red Cece, red Allahovog imena na lubenici, pa malo Seke Aleksić itd, itd.
Chagalj

#548 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

thea wrote:kur'an je sablon kao matematika ili jedan jezik.
znaci covjekov rad.
nerazumijem, pojasni
thea

#549 Re: Vjerovati naspram znati

Post by thea »

Pa covjekov mozak najbolje funkcionise po sablonu, od jedne pocetne tacke sire se informacije. K'uran je ispisan da bi se ucio napamet i na taj nacin prenosio od uha do uha u slucaju da ispisano nestane.
Jedini nacin da se dobro pamti je sablon, istim principom se radi matematika, i jedan jezik. Dakle kad neko uci jedan strani jezik postoji sablon za taj jezik, kad naucis jednu informaciju od te pocetne siris dalje.

K'uran je inspirisan Biblijom to je dokazano.
Bibliju kao i sve ostale zakone su ljudi ispisali.

Stari zakon su koristili uz Boga, kako bi se ljudi vise plasili.
Posmatraj arhitekturu, vrata Bogomolje su uvijek bila 10X veca od potrebe covjeka, sve kako bi istom na ulazu ostavilo utisak, da taj ko je iza vrata je veci, imucniji, sto je bilo tacno jer su oni koji su predvodili narod, grupacije uvijek su bili imucniji. Popovi, Hodze itd.

najvece pljacke islamog naroda i sljedbenika se odvija za vrijeme hadza.
neki ljudi cijeli zivot skupljaju novac da odu na hadz, odvajaju od usta od svog luksuza, da bi na kraju jedino putovanja koje si mozda napravio ostavio novac arapima koji piju vino od 250 hiljada eura.

Pa ti izvoli. Dokaz da NJihova djeca rodaci svi zive u posebnim kvartovima sigurnih zemalja poput Svicerske.
Chagalj

#550 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

thea wrote:Pa covjekov mozak najbolje funkcionise po sablonu, od jedne pocetne tacke sire se informacije. K'uran je ispisan da bi se ucio napamet i na taj nacin prenosio od uha do uha u slucaju da ispisano nestane.
Jedini nacin da se dobro pamti je sablon, istim principom se radi matematika, i jedan jezik. Dakle kad neko uci jedan strani jezik postoji sablon za taj jezik, kad naucis jednu informaciju od te pocetne siris dalje.

K'uran je inspirisan Biblijom to je dokazano.
Bibliju kao i sve ostale zakone su ljudi ispisali.

Posmatraj arhitekturu, vrata Bogomolje su uvijek bila 10X veca od potrebe covjeka, sve kako bi istom na ulazu ostavilo utisak, da taj ko je iza vrata je veci, imucniji, sto je bilo tacno jer su oni koji su predvodili narod, grupacije uvijek su bili imucniji. Popovi, Hodze itd.
K'uran je ispisan da bi se ucio napamet
nije tacno, nego je Kuran poslat od Boga narodu da bude uputa u zivotu a ne da mu svrha bude ucenje na pamet.

Jedini nacin da se dobro pamti je sablon,
kakve to veze ima da se recimo rijec dan spominje 365 puta( kao sto ima dana u godini) u jednini u jednostavnoj formi sa ucenjem na pamet
K'uran je inspirisan Biblijom to je dokazano
nije dokazano, jer da je prepisivan od biblije onda bi prepisao iste greske koje biblija ima, ali Kuran ispravlja bibliju

evo samo cemo uzeti jednu situaciju iz zivota Muhamemda pa sama procijeni jeli taj kreirao islam da bi se ljudi plasili

Prijetnja Poslaniku

Nakon što im je Poslanik, sallallahu ‘alejhi wesellem, zamjerio na njihovom vjerovanju u kipove i smatrao ih nerazumnim, grupa uglednih Kurejšija se uputila prema njegovom amidži Ebu-Talibu i rekli mu: “O Ebu-Talibe, tvoj bratić psuje naše bogove, sramoti našu vjeru, ruši naše snove, izigrava naše pretke, pa ili ga zaustavi u tome, ili nam se makni s puta, jer i ti isto misliš kao i mi, i vjeruješ isto kao i mi, pa da ga zaustavimo.“

Ebu-Talib im se obrati blagim riječima i lijepim odgovorom, pa se udaljiše svojim kućama. A Muhammed, sallallahu ‘alejhi wesellem, je nastavio pozivati u vjeru, tumačeći Allahovu vjeru, što je kod Kurejšija izazvalo revolt. Ponovo su se sakupili i otišli kod Ebu-Taliba i rekli mu: “O Ebu-Talibe, ti si čovjek koji je u godinama i koji uživa ugled među nama. Zamolili smo te da se tvoj bratić okani onoga što radi, pa si nas spriječio u tome. Tako mi Allaha, mi nećemo trpiti vrijeđanje naših predaka i rušenje naših snova i sramoćenja naših bogova, sve dok ga ne odvratiš od nas i ne spriječiš u tome. I čuvaj se toga, kako ne bi bila jedna od dvije skupine uništena!“ - zatim su se udaljili od njega.

U očima Ebu-Taliba bio je neizbježan sukob i neslaganje u njegovom narodu, ali nije tražio od Poslanika da im se preda, niti ga je ostavio na cjedilu. Pozvao ga je i obratio mu se: “O moj bratiću, naš narod me posjetio, - te mu ispričao stvari koje su mu rekli, poštedi i mene i sebe i nemoj me opterećivati onim što ne mogu izdržati!“ Poslaniku se učinilo da je njegov amidža promijenio svoje mišljenje i da ga je ostavio na cjedilu i da ga predaje, i da je odbio da mu više pomaže. Tada mu Poslanik izgovara svoje poznate riječi, riječi koje će ostati zapamćene za sva vremena, jer one sadrže ustrajnost i požrtvovanost na putu akide i da’weta ka robovanju samo Allahu. To je pozivanje koje ništi sve prijetnje ispred sebe i sve vrste kazni:

“O moj amidža, kada bi mi stavili sunce u desnu ruku, a mjesec u lijevu ruku, a da ostavim ovu stvar (pozivanje u islam), neću je ostaviti sve dok je Allah ne uzdigne ili budem uništen na tom putu.“

Poslanik je zaplakao, nakon što je iskazao svoju spremnost za žrtvovanjem na tom putu, zatim se okrenuo. Ebu-Talib ga poziva i kaže mu: “O moj bratiću, idi i govori šta hoćeš. Tako mi Allaha, nikada te ni zbog čega neću predati.“

Pokušaj pridobijanja Poslanika

Nakon toga mnogi su prihvatili islam, a kada su to vidjeli Kurejšije sakupili su svoje ugledne ljude i počeše razgovarati među sobom o velikoj opasnosti koja im prijeti. Odlučili su da predlože Muhammedu, sallallahu ‘alejhi wesellem, nekoliko stvari koje će ga možda spriječiti od daljnjeg pozivanja u islam. Pozvali su ga, a on je brzo prihvatio njihov prijedlog težeći da im ukaže na istinu.

Rekli su mu: “O Muhammede, po tebe smo poslali kako bi razgovarali sa tobom.Tako mi Allaha, mi ne znamo čovjeka koji je uveo u svoj narod nešto kao što si to ti uradio. Vrijeđaš naše pretke, sramotiš našu vjeru, vrijeđaš naše bogove i rušiš naše snove, razjedinjuješ našu zajednicu. Nije ostala ni jedna ružna stvar, a da je nisi upotrijebio među nama. Ako si došao sa svojim govorom da bi dobio sa njim imetak, mi ćemo ti ga sakupiti i postaćeš najbogatiji među nama. A ako tražiš i ugled, mi ćemo te uzdignuti iznad nas. A ako želiš vlast, mi ćemo te postaviti za našeg vladara. A ako slijediš džinna koji te obuzeo - a to je moguće - sakupićemo ti novac da tražiš lijeka i da te očistimo od njega ili da imamo opravdanje za tvoje postupke.“ Poslanik, sallallahu ‘alejhi wesellem, im je rekao: “Meni se nije ništa desilo od toga što vi smatrate i nisam vam došao da tražim vaš imetak, ni ugled, niti vlast nad vama, nego me Allah učinio vama Poslanikom i objavio mi Knjigu, naredio mi da vas obradujem nagradom koja vas čeka i upozorim vas na kaznu. Ja sam vam dostavio upute svoga Gospodara i savjetujem vas. Pa ako prihvatite ono što vam donosim, bićete srećni na dunjaluku i na ahiretu. A ako odbijete, ja ću se povinovati Allahovoj naredbi sve dok Allah ne presudi između nas.“
Post Reply