Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
hepekcina

#526 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

nasa wrote:
Jednako sam i jedno i drugo,ne mogu to razdvojiti,jer ako bih rekla da sam vise muslimanka nekako time bih pristala na mogucnost nekakve drugcije BiH,a ne zelim to nikako,bosnjakinja muslimanka i bosanka :-D
Ne bih se odrekla religije zbog drzave ali necu da se odreknem ni drzave zbog religije!
Eto to je to!
evo dobro si sumirala ključni problem muslimana današnjice....ima jedna knjiga zove se "Ummet ili nacija?" nađi pa čitaj ...ili u našem kontekstu ako se dokopaš koje knjige ili teksta Šaćira Filandre...on je pisao o tom u BiH kontekstu

Ima jedan zanimljiv dio kod Ernesta Gellnera u "Nacije i nacionalizam" gdje pominje tadašnje jugoslavenske Muslimane i Gellner tu kaže da jednostavno će prije ili kasnije Muslimani morati napraviti izbor između vjere ili nacije.....Alija je to pokušao okrenuti 1993. godine kada je vidio da s vjerom ne ide....danas pokušavaju sa Bošnjak-musliman napraviti sintezu, koja je opasna i antibosanska

hebga em ti ja i madner seminarski napisamo...evo ti još i literaturu dajem :lol: :lol: :lol:
madner

#527 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Neka ba, ona je prirodna plavka. Pricao sam ja i sa glupljim plavkama :D
hepekcina

#528 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

madner wrote:Neka ba, ona je prirodna plavka. Pricao sam ja i sa glupljim plavkama :D
ma žao mi je...ne zna hudnica
Akadi

#529 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Akadi »

madner wrote:
Akadi wrote:Vjećina Bošnjaka ima pozitivno mišljenje o Turskoj i smatra ih za saveznike... a ti nastavi da živiš u svom svijetu.

Otići ću korak dalje i reći da Bosna nema bliže zemlje na ovom svijetu od Turske. Ako je ima navedi je...

I Ameriku smatram za saveznika ali Amerika nije neko na koga se možemo dugoročno oslanjati. Amerika je kurva koja daje onom ko najviše plaća.

A Austrija danas nije ono što je nekad bila. I Austrija će uvijek prije pomoći Hrvatima nego nama.

U 21. vijeku Bosna, a prije svega Bošnjaci moraju imati najbolje moguće odnose sa Turcima i Republikom Turskom koja je u usponu.
To sto vecina ima pozitivno misljenje i jeste problem. Nabrajem koliko puta zulume te iste drzave naspram Bosne i Bosnjaka?

U ratu i SAD i Iran. Dok je tada Turska bila najbolji saveznik. Samo ne nama nego Hrvatskoj. Pogledaj ko je Njofri dosao na sahranu.
Zato što su Turskom u to vrijeme vladali sekularni Kemalisti koji su vjerovatno na Bošnjake, koji su se u to vrijeme izjašnjavali ko "Muslimani", gledali kao na nekakve Islamiste, teokrate i sl.

Drugo, Turska početkom 90-ih je bila mnogo slabija zemlja nego što je danas... imala je na primjer više od sedam puta manji BDP (GDP) itd.

Zato govorimo o današnjoj Turskoj, ne o onoj prije 20, prije 100, ili prije 500 godina. Znači kakve koristi može Bosna imati od saradnje sa Turskom u narednim decenijama... ?

Šta je tvoj prijedlog? Da imamo Tursku za neprijatelja? Da imamo hladne odnose... šta?
Akadi

#530 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Akadi »

hepekcina wrote:danas pokušavaju sa Bošnjak-musliman napraviti sintezu, koja je opasna i antibosanska
Ne postoje nikakvi "Bošnjaci-muslimani"... postoje samo Bošnjaci, od kojih su vjećina muslimani, ali ima i ateista, agnostika itd.

Bilo bi lijepo kad da ti i madner prijeđete na stvar i kažete konačno kakav to odnos Bosna i Bošnjaci treba da imaju sa Turskom?
nasa

#531 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

hepekcina wrote:
madner wrote:Neka ba, ona je prirodna plavka. Pricao sam ja i sa glupljim plavkama :D
ma žao mi je...ne zna hudnica
HAHA ja bar imam prirodni izgovor u plavoci.....a sta je s vama dvojicom ....sto vam se omaknu ove greske u perspektivi.....i to vas dvojica pricate s jednom zenom ......cista neravnopravnost...
Ne prijetite s Filandrom........nije tako strasan, a ni nepoznat......
.....to je politika nije historija.....

Ali zanimljive su vam te teorije da cemo morati napraviti izbor bosanac ili musliman!
Pa historijski.....nismo jos morali,
ako hocete da gradite odnose s Turskom uzimajuci historiju kao pouku....
onda evo vam savjet
pouku izvucite i po ovoom pitanju
SLOBODNO MOZETE BITI I BOSNJAK(BOSANAC) I MUSLIMAN,
pustite ove sto vas lazu,
oni su korisni samo za seminarski! ;-)
Nije problem u izjasnjavanju ili odabiru termina,od onog trenutka kada Bosnjaci postaju i muslimani,oni nisu izgubili svijest i sjecanje na svoje porijeklo samo im od tog trenutka postaje vazno i ovo sto su muslimani i uzimajuci oboje u obzir zive i opstaju ovdje.Znaci moze se biti i jedno idrugo!
Last edited by nasa on 25/09/2012 17:51, edited 2 times in total.
Akadi

#532 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Akadi »

nasa wrote:Ali zanimljive su vam te teorije da cemo morati napraviti izbor bosanac ili musliman!
A gdje su ovo rekli? :-)
nasa

#533 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

hepekcina wrote:
evo dobro si sumirala ključni problem muslimana današnjice....ima jedna knjiga zove se "Ummet ili nacija?" nađi pa čitaj ...ili u našem kontekstu ako se dokopaš koje knjige ili teksta Šaćira Filandre...on je pisao o tom u BiH kontekstu

Ima jedan zanimljiv dio kod Ernesta Gellnera u "Nacije i nacionalizam" gdje pominje tadašnje jugoslavenske Muslimane i Gellner tu kaže da jednostavno će prije ili kasnije Muslimani morati napraviti izbor između vjere ili nacije.....Alija je to pokušao okrenuti 1993. godine kada je vidio da s vjerom ne ide....danas pokušavaju sa Bošnjak-musliman napraviti sintezu, koja je opasna i antibosanska

hebga em ti ja i madner seminarski napisamo...evo ti još i literaturu dajem :lol: :lol: :lol:
[/quote]
@akadi to je ovaj dio.....
talić

#534 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by talić »

@Akadi,
ja ne pročitah nigdje da su ljudi govorili da sa Turskom treba prekinuti sve odnose nego da sve treba posmatrati realno bez emocija.
Shvati da BiH nema prijatelja i da to nisu ni Turska ni SAD ni Austrija ni bilo koja druga država. Postoje samo interesi i pitanje kome dati guzice i po kojoj cijeni. :roll:
sinuhe

#535 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

To je valjda jasno ako se radi o nezavisnoj drzavi. Ali generalno mnogima je problem to sto su Turci istocnjaci.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#536 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by JoseMujica »

talić wrote:@Akadi,
ja ne pročitah nigdje da su ljudi govorili da sa Turskom treba prekinuti sve odnose nego da sve treba posmatrati realno bez emocija.
Shvati da BiH nema prijatelja i da to nisu ni Turska ni SAD ni Austrija ni bilo koja druga država. Postoje samo interesi i pitanje kome dati guzice i po kojoj cijeni. :roll:
:thumbup: sad samo Americi

kako su Albanci pametni pa digoše spomenik Klintonu dok se mi cooliramo i dižemo Brus Liju ...pa kad zagusti hoćemo li zvat Brus Lija da nas vadi iz govana? aaa zaboravljam nemremo njega nije musliman :-)
nasa

#537 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

Pa nisi bas upravu prica je krenula upravo od nekakve tvrdnje da su Osmanlije nanijelo vise stete Bosni nego Srbija i od toga je krenula citava prica oko Osmanlija,znaci nisu oni rekli ne treba gledati s emocijama i gotovo vec s njima treba graditi odnose uzimajuci i obzir niz historijskih cinjenica .......s kojim se evo i ja nisam slozila.....
Ja npr.takodje mislim da ne treba na zamisljanju kojekakvih veza graditi odnos s Turskom ali zasto ne iskoristiti i kulurne slicnosti i poboljsati taj odnos ,bez da ih se nuzno gleda kao izdajice i nekog ko nas je prodao(ko neki ....)jer se stim dijelom i ne slazem u potpunosti!
Amerikanci su svima malo pali u ocima zadnjih godina prije svega zbog vanjske politike,ali oni ipak podrzavaju ocuvanje cjelovite BiH,tako da s te strane jesu prijatelji svakako!
talić

#538 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by talić »

JoseMujica wrote:
:thumbup: sad samo Americi

kako su Albanci pametni pa digoše spomenik Klintonu dok se mi cooliramo i dižemo Brus Liju ...pa kad zagusti hoćemo li zvat Brus Lija da nas vadi iz govana? aaa zaboravljam nemremo njega nije musliman :-)
Dobro kažeš, bolje da je javna i konkretna prostitucija nego glumiti poštenje a namigivati na sve strane.
limeni

#539 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by limeni »

koje smo mi genije, ovdje bi neki otjerali sve nama prijateljski nastrojene drzave samo da bi se udvarali vjekovnim neprijateljom s one strane drine koji vrsi vec 150 godina genocid nad bosnjacima.. :lol:
republika turska je nama trenutno prijatelj kao sto su i neke arap. zemlje, sad ili npr. austrija i njemacka..
nekome su prijatelji rusi, grci...nama definitivno nisu i tacka.
madner

#540 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Akadi wrote:
madner wrote:
Akadi wrote:Vjećina Bošnjaka ima pozitivno mišljenje o Turskoj i smatra ih za saveznike... a ti nastavi da živiš u svom svijetu.

Otići ću korak dalje i reći da Bosna nema bliže zemlje na ovom svijetu od Turske. Ako je ima navedi je...

I Ameriku smatram za saveznika ali Amerika nije neko na koga se možemo dugoročno oslanjati. Amerika je kurva koja daje onom ko najviše plaća.

A Austrija danas nije ono što je nekad bila. I Austrija će uvijek prije pomoći Hrvatima nego nama.

U 21. vijeku Bosna, a prije svega Bošnjaci moraju imati najbolje moguće odnose sa Turcima i Republikom Turskom koja je u usponu.
To sto vecina ima pozitivno misljenje i jeste problem. Nabrajem koliko puta zulume te iste drzave naspram Bosne i Bosnjaka?

U ratu i SAD i Iran. Dok je tada Turska bila najbolji saveznik. Samo ne nama nego Hrvatskoj. Pogledaj ko je Njofri dosao na sahranu.
Zato što su Turskom u to vrijeme vladali sekularni Kemalisti koji su vjerovatno na Bošnjake, koji su se u to vrijeme izjašnjavali ko "Muslimani", gledali kao na nekakve Islamiste, teokrate i sl.

Drugo, Turska početkom 90-ih je bila mnogo slabija zemlja nego što je danas... imala je na primjer više od sedam puta manji BDP (GDP) itd.

Zato govorimo o današnjoj Turskoj, ne o onoj prije 20, prije 100, ili prije 500 godina. Znači kakve koristi može Bosna imati od saradnje sa Turskom u narednim decenijama... ?

Šta je tvoj prijedlog? Da imamo Tursku za neprijatelja? Da imamo hladne odnose... šta?
Pa ti zastupas tezu o najvecim prijateljima, haverima, raji itd... Stavi to u perspektivu sto si sada rekao i bice ti mnogo toga jasno. I sve to im nije smetalo da pomognu Njofri i Rvackoj.

Ponavaljam se, treba graditi odnose izmedju dvije drzave zasnovane na medjusobnim interesima. Dakle naglasak je na interesima drzave BiH.
nasa

#541 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:
nasa wrote:
madner wrote:Sada vec se svrstavas na stranu padobranaca.
Po cemu je nacionalna svjest Bosanaca bila slabija od komsija?
Nisam padobranac :-D samim tim sto sam vam ukazala na sitnicu koju niste ama bas ni jednom uzeli u razmatranje,a fino ste cak mogli i podkrijepiti neke svoje tvrdnje, a to je muslimani-sultan-halifa
I vi ste meni,ali pustite vrijedjanje i pokrstavanje :D
Nije slabija,ali ne razvija se i djeluje u pravcu u kojem to cine susjedi,ona ozivljava u godinama kako Carstvo slabi,ali bez mocnih saveznika
Sta ti hoces da kazes da prihvatanje Islama nije uopce utjecalo na tokove i odnose?
Prihvatanjem Islama Bosnjaci su izgubile potencijalne saveznike u borbi za oslobodjenje .....tako da ih je religija orjentisala vise nego druge narode ka Porti!\
Znaci jasno ko dan,ne moze se optuziti Porta za los odnos prema Bosni jer oni su okupator kakve duznosti i obaveze prema Bosni,Jedina stavka po kojoj su oni "izdali"Bosnu je titula halife!
Sta kazu AU izvori,zbog cega onda oni upravo u ovom pravcu opisuju politicke poglede Bosnjaka?
Dakle nije slabija.
Koji sultan je nakon 500 godina apstinecije otisao na hadz?
Kako je drugaciji pravac i po cemu? Kakvih saveznika?
Kako se vidio taj uticaj i orjentacija prema Porti?

Uticaj na tokove od 1800 je bio zanemarljiv, Bosna je bila dio zapadne hemisfere i pod uticajem Beca, a Bec je tih godina muku mucio sa Madjarima.

Oni nisu okupatori, okupator je nesto privremeno. Kako god, ako su okupatori onda nam ne treba drugi razlog da ih ne gotivimo osim tog.
Malo slijedimo 2 razlicit price ti historijsku @hepecin politicki aspekt pa ..... :-)
Ali @ hepeciinove drze bolje,nego ove tvoje historijske...
Ako sam ga shvatila on je negdje na tragu moje teorije da se stvari politicki komplikuju kada Bosnjaci prihvataju islam,oni pokusavaju odrzati kao sto on kaze i to da su Bosnjaci ali i to da su muslimani i na tome se gradi i politika i za vrijeme i nakon Osmanlija vjerovatno iz istog razloga zbog kojeg to radimo danas jer jednostavno politicko okruzenje nas tjera na to.... i to guramo :-D
Znaci ti mozes iz historijske perspektive krenuti od koje god teorije ali ovo ne mozes zaobici !
Nije vazno sta su Osmanlije bile Okupator,pa onda nesto drugo.... jer sta god da su bili, isto su i nama i drugim osvojenim zemljama,nikakvu vecu duznost oni nisu imali prema nama nego prema drugima,
jedino sto mijenja i iz cega proizilaze i povlastice i neki tereti je cinjenica da u Bosni zive muslimani!
Ali kako ona nije osmanski historijski posjed niti oni u vecem broju naseljavaju Turke nitiBosnjaci postaju Turci,oni ne mogu ni po jednoj osnovi polagati ikakvo pravo na Bosnu,osim ulogu zastitnika -halifa koju se odlaskom posljednjeg sultana ukida!
Posljednji sultani su katastrofa,pravo je cudo da su ista uspjeli ocuvati ali eto razmisli mi cak i da smo dobili autonomiju tesko da bih mogli proci bez necijeg protektorata ,propadanjem Osmanlija i cinjenicom da smo mi vecinski muslimanska zemlja ,morali smo prihvatiti sta su drugi dogovorili odnosnoAU !
Ja sam identicnu gresku napravila kao ti prije par godina i gradila pricu upravo na ovim cinjenicama da su osmanlije vodile groznu politiku prema nama,da su nam poubijali velikane u kljucnim godinama radjanja nacija itd.
Ali onda se postavi pitanje sta su Bosnjaci bili pasivni posmatraci?
Oni su pokusavali ocuvati i vjeru i drzavu i u tom leze i njihove greske i zasluge!

Kazes ne trebamo ih gotiviti,pa gledajuci kakav su zadnjih godina svoje vlasti imali odnos prema Bosni ,slazem se !
Ali nisu sve godine osmanske vlasti bile crne,dok su oni napredovali nije ni nama bilo lose!
Sve u svemu nista losije nnego AU u odnosu na Hrvatsku,pa Hrvati zanemarise da ih bas nisu godinama voljeli i jos isticu dobre odnose s Austrijom!
madner

#542 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

To sto ti radis se zove valjati nepovezane gluposti koje nemaju nikakvu osnovu. Bazira se na tvom misljenju i zeljama i nema nikakvo oporiste. Stvari se politicki ne komplikuju kada Bosnjaci prihvataju islam. To zapravo politicki uveliko olaksava stvari i Bosna gradi sopstvenu autonomiju pod Stambolom.
Dakle teorija ti je glupost.

Bitno je itekako sta su bili, ova zemlja je bila pod par okupacija ali neki su ostavili za 40 godina vise nego neki za 500.
Osmanlije su mogle po svom samoshvatanju poloziti pravo na Bosnu. Dakle jos jedna glupost.

Posljedni sultani su se okrenuli vjeri, poceli potencirat halifat i tako to.
Ako dobijes autonomiju, onda po automatizmu imas protektora. Ovo je sada vec giga glupost. :roll:

Po cemu su muslimani bili pasivni i sve to posmatrali ziva bila? Ili smatras da dizanje ustanka nije aktivno djelovanje? :lol:

Hrvati su dobre odnose sa AU isticali samo u Jugoslaviji, u AU su isticali da su slaveni i Srpska braca.
nasa

#543 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:To sto ti radis se zove valjati nepovezane gluposti koje nemaju nikakvu osnovu. Bazira se na tvom misljenju i zeljama i nema nikakvo oporiste. Stvari se politicki ne komplikuju kada Bosnjaci prihvataju islam. To zapravo politicki uveliko olaksava stvari i Bosna gradi sopstvenu autonomiju pod Stambolom.

Bitno je itekako sta su bili, ova zemlja je bila pod par okupacija ali neki su ostavili za 40 godina vise nego neki za 500.
Osmanlije su mogle po svom samoshvatanju poloziti pravo na Bosnu. Dakle jos jedna glupost.

Ako dobijes autonomiju, onda po automatizmu imas protektora. Ovo je sada vec giga glupost. :roll:

Po cemu su muslimani bili pasivni i sve to posmatrali ziva bila? Ili smatras da dizanje ustanka nije aktivno djelovanje? :lol:

Hrvati su dobre odnose sa AU isticali samo u Jugoslaviji, u AU su isticali da su slaveni i Srpska braca.
Evo ti spisak tvojih gluposti
provjeri kada osmanski sultan uzima titulu halife,kakvi zadnji sultani, :shock: :shock: :shock: ....pa dalje provjeri je li se upravo na tu titulu pozivaju kada pojedine muslimanima naseljene oblasti tokom stalnih ratovanja dolaze privremeno pod tudju vlast
Ko je rekao da su bili pasivni promatraci je li vidis ? i odgovor Nisu bili pasivni vec nisu na vrijeme upravo iz svih razloga koje tih pobroja vjera-drzava uocili propadanje sultana i samom cinjenicom da su muslimani nisu imali saveznike u okruzenju,vec su stvari pokusali rijesiti s portom bez pomoci i posredovanja iz vana,a niz godina ranije jesu bili i poprilicno pasivni po politickom pitanju
Sta ti pokusavas dokazati s Gradascevicem,pa naravno da je postojao
Odgovori ti meni zasto nisu uspijeli kao sto Srbija jeste

Ne nisam znala da dobijes protektorat, :D ,mislila sam da je Gradascevic uspio opet bi dopali prije ili kasnije pod neciji protektorat povlacenjem Osmanlija ali hajde to je vec masta ,moglo je mozda i drugcije ....
Ja pisem svoje zelje :? :D
Vjeruj mi da ti pises svoje zelje!Daj odgovore....konstruisi pricu od pocetka do kraja....i reci poentu price ,treba da mrzimo Tursku :-)
Da bas Hrvatska nikad nije pomenula dobre odnose s Austrijom,ni Srbija sRusijom,hajde bjezi
Ne mogu da vjerujem da tvrdis da je AU bila bollja od Osmanlija!Zasto?
Ucinile su osmanlije svasta dobro npr.nisu nam rasparcali zemlju!
Ne izvrci moje rijeci, dobili su bosnjaci puno ali na kraju i platili zbog prihvatanja islama!
madner

#544 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Do 1875 to je bila titula koja se ponekad koristila, vise ne koristila nego koristila. Tek pod Abdul Hamidom se to naglasava.
Do 1875 zastitnici vjere Meku vidjeli nisu. Tako je Selim stigao da osvoji Egipat, Siriju i ratuje sa Iranom ali nikad nije obisao ni Meku ni Medinu.

Za ostalo, nije ti ovo cas historije, valjas gluposti.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#545 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by JoseMujica »

madner ja se tebi divim...koja količina strpljenja :lol:
kiky

#546 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by kiky »

madner wrote:To sto ti radis se zove valjati nepovezane gluposti koje nemaju nikakvu osnovu. Bazira se na tvom misljenju i zeljama i nema nikakvo oporiste. Stvari se politicki ne komplikuju kada Bosnjaci prihvataju islam. To zapravo politicki uveliko olaksava stvari i Bosna gradi sopstvenu autonomiju pod Stambolom.

korektno ...
a pogotovo što se tiče hrvata ...
u AU je bila hrvatska, slavonija i dalmacija ....
nasa

#547 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:Do 1875 to je bila titula koja se ponekad koristila, vise ne koristila nego koristila. Tek pod Abdul Hamidom se to naglasava.
Do 1875 zastitnici vjere Meku vidjeli nisu. Tako je Selim stigao da osvoji Egipat, Siriju i ratuje sa Iranom ali nikad nije obisao ni Meku ni Medinu.

Za ostalo, nije ti ovo cas historije, valjas gluposti.
O Boze ,titula se ne koristi ranije...... :shock:
Samo ti jos fali da kazes da nisu ni bili muslimani!
@mander poznavanje historijskih cinjenica ne cini te historicarem,ovo ti je dobronamjerna opaska
madner

#548 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Pa sto ti mislis sto su poznati pod titulom sultana a ne kalife? :D

Citaj sto pise, ne odgovaraj na ono sto bi htjela da pise da imas nesto reci.
nasa

#549 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

madner wrote:Pa sto ti mislis sto su poznati pod titulom sultana a ne kalife? :D

Citaj sto pise, ne odgovaraj na ono sto bi htjela da pise da imas nesto reci.
Pa upravo sam ti odgovorila koristili su je puno ranije od tih tvojih datuma i to ozbiljno poradili na tome zato sam :shock: sto uporno to negiras
A ovo prvo cu ti uzeti kao salu :D Oni su titulu uzeli i iz titule halife i obaveze
kiky

#550 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by kiky »

da može i da je ko šljivi, turska bi pomogla sama sebi ...
handraju ih kurdi ...
sirijci im oboriše avion ...
preko 100.000 izbjeglica iz sirije koje im počinju pravit probleme ...
prijeti im irak zbog rokanja sjevernog iraka iz kojeg ih napadaju kurdi ...
kurdi im dižu naftovode i gasovode u vazduh + malo, malo negdje postave bombu ...
židovi ih svako malo pokenjaju ...
a zadnje što sam čuo je da je za vrijeme sadama i prvog zalivskog rata u tursku prebjeglo 500.000 kurda iz iraka ...
oko kipra im grci igraju kolo ...
imaju oni šta radit i bez da brinu o nama ...
Post Reply