madner wrote:nasa wrote:madner wrote:Sada vec se svrstavas na stranu padobranaca.
Po cemu je nacionalna svjest Bosanaca bila slabija od komsija?
Nisam padobranac

samim tim sto sam vam ukazala na sitnicu koju niste ama bas ni jednom uzeli u razmatranje,a fino ste cak mogli i podkrijepiti neke svoje tvrdnje, a to je muslimani-sultan-halifa
I vi ste meni,ali pustite vrijedjanje i pokrstavanje
Nije slabija,ali ne razvija se i djeluje u pravcu u kojem to cine susjedi,ona ozivljava u godinama kako Carstvo slabi,ali bez mocnih saveznika
Sta ti hoces da kazes da prihvatanje Islama nije uopce utjecalo na tokove i odnose?
Prihvatanjem Islama Bosnjaci su izgubile potencijalne saveznike u borbi za oslobodjenje .....tako da ih je religija orjentisala vise nego druge narode ka Porti!\
Znaci jasno ko dan,ne moze se optuziti Porta za los odnos prema Bosni jer oni su okupator kakve duznosti i obaveze prema Bosni,Jedina stavka po kojoj su oni "izdali"Bosnu je titula halife!
Sta kazu AU izvori,zbog cega onda oni upravo u ovom pravcu opisuju politicke poglede Bosnjaka?
Dakle nije slabija.
Koji sultan je nakon 500 godina apstinecije otisao na hadz?
Kako je drugaciji pravac i po cemu? Kakvih saveznika?
Kako se vidio taj uticaj i orjentacija prema Porti?
Uticaj na tokove od 1800 je bio zanemarljiv, Bosna je bila dio zapadne hemisfere i pod uticajem Beca, a Bec je tih godina muku mucio sa Madjarima.
Oni nisu okupatori, okupator je nesto privremeno. Kako god, ako su okupatori onda nam ne treba drugi razlog da ih ne gotivimo osim tog.
Malo slijedimo 2 razlicit price ti historijsku @hepecin politicki aspekt pa .....
Ali @ hepeciinove drze bolje,nego ove tvoje historijske...
Ako sam ga shvatila on je negdje na tragu moje teorije da se stvari politicki komplikuju kada Bosnjaci prihvataju islam,oni pokusavaju odrzati kao sto on kaze i to da su Bosnjaci ali i to da su muslimani i na tome se gradi i politika i za vrijeme i nakon Osmanlija vjerovatno iz istog razloga zbog kojeg to radimo danas jer jednostavno politicko okruzenje nas tjera na to.... i to guramo
Znaci ti mozes iz historijske perspektive krenuti od koje god teorije ali ovo ne mozes zaobici !
Nije vazno sta su Osmanlije bile Okupator,pa onda nesto drugo.... jer sta god da su bili, isto su i nama i drugim osvojenim zemljama,nikakvu vecu duznost oni nisu imali prema nama nego prema drugima,
jedino sto mijenja i iz cega proizilaze i povlastice i neki tereti je cinjenica da u Bosni zive muslimani!
Ali kako ona nije osmanski historijski posjed niti oni u vecem broju naseljavaju Turke nitiBosnjaci postaju Turci,oni ne mogu ni po jednoj osnovi polagati ikakvo pravo na Bosnu,osim ulogu zastitnika -halifa koju se odlaskom posljednjeg sultana ukida!
Posljednji sultani su katastrofa,pravo je cudo da su ista uspjeli ocuvati ali eto razmisli mi cak i da smo dobili autonomiju tesko da bih mogli proci bez necijeg protektorata ,propadanjem Osmanlija i cinjenicom da smo mi vecinski muslimanska zemlja ,morali smo prihvatiti sta su drugi dogovorili odnosnoAU !
Ja sam identicnu gresku napravila kao ti prije par godina i gradila pricu upravo na ovim cinjenicama da su osmanlije vodile groznu politiku prema nama,da su nam poubijali velikane u kljucnim godinama radjanja nacija itd.
Ali onda se postavi pitanje sta su Bosnjaci bili pasivni posmatraci?
Oni su pokusavali ocuvati i vjeru i drzavu i u tom leze i njihove greske i zasluge!
Kazes ne trebamo ih gotiviti,pa gledajuci kakav su zadnjih godina svoje vlasti imali odnos prema Bosni ,slazem se !
Ali nisu sve godine osmanske vlasti bile crne,dok su oni napredovali nije ni nama bilo lose!
Sve u svemu nista losije nnego AU u odnosu na Hrvatsku,pa Hrvati zanemarise da ih bas nisu godinama voljeli i jos isticu dobre odnose s Austrijom!