ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#5226 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Travnički Noćni Šetač wrote:
drug_profi wrote:Nema kazne ako neispravnost otklonis na licu mjesta. Kvar se moze desiti i u toku voznje i da ne znas za njega. Policajac te upozori, ti dovedes u ispravno stanje.
:thumbup:
pod uslovom da mu je oprema kompletna a bezbel da nije :mrgreen:
MAN-lion's coach

#5227 Re: ZOBS

Post by MAN-lion's coach »

liaar wrote:Svijet bi bio ljepše mjesto da vozači znaju osnove o svom vozilu, kao i kazne za zakone. Kazna za svjetla je 30,00 KM, 15 u pola uzeli te lopatom
Kazna za prekršaj kao u ovom gore slučaju se tretira kao tehnička neispravnost-signalizacija.
I to je 40KM.
Nemoj miješati pojam neispravnog svjetla, sa nekorištenjem dnevnog ili kratkog svjetla.
noviclan

#5228 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Matrix89 wrote:Sinoc me zaustavili i nije mi radilo jedno svjetlo na tablici i dao sam kao 'mandatnu' kaznu 30km na licu mjesta
Interesuje me kolika je stvarno kazna za to, znaci da sam dobio prekrsajni nalog koliko bi bilo, nisam se htio s njima raspravljat
Pu jevo te ikod mene ne rade sijalice za osvjetljenje zadnje tablice otisle unutra prilikom pokusaja zamjene valja skidati plastiku sa petih vrata
Travnički Noćni Šetač

#5229 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

Eno i Dragon snimio raspored Sparti... :D
kokuz_sa

#5230 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

drug_profi wrote:Nema kazne ako neispravnost otklonis na licu mjesta. Kvar se moze desiti i u toku voznje i da ne znas za njega. Policajac te upozori, ti dovedes u ispravno stanje.
Ja mogu samo sjest i plakat jer nema zamjene sijalica bez 1h vremena ili servisa :D
Dzontra_Volta

#5231 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Dajte ba ljudi, koji normalan drot kaznjava zbog neispravnih lampica na tablici!? Oni su očigledno htjeli malo omastiti brk i našli podobnu žrtvu.
Qler

#5232 Re: ZOBS

Post by Qler »

Mene su prije par godina oko Prijedora zaustavili, isto kaze ne radi svijetlo tablica.. nikakav problem, izvadim iz gepeka sijalicu i zamijenim :) sreca imao :) a oni se sjebali :)
Throttle

#5233 Re: ZOBS

Post by Throttle »

Ma ko ste vi da ljudima ne date topli obrok???
I policajci zasluzuju jest :lol:
_Reds_

#5234 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

kokuz_sa wrote:
Ja mogu samo sjest i plakat jer nema zamjene sijalica bez 1h vremena ili servisa :D
Pa kazes crkla maloprije, duzan si imari rezervne, i ti pokazes da j tesko zamjeniti, i mislim da te ne moze kazniti.

Ali drot ko drot kad hoce nesto da nadje uijek moze, pa i da broj baslije u prvoj pomoci, ili da vidi da je istekla prva pomoc.
Travnički Noćni Šetač

#5235 Re: ZOBS

_Reds_ wrote:
pa i da broj baslije u prvoj pomoci, ili da vidi da je istekla prva pomoc.
Davno savladani problemi... kupljene duple baslije u Bingu za 0,90 KM .... a i ovo drugo je rijeseno ali nije bas za javnost....
noviclan

#5236 Re: ZOBS

Post by noviclan »

A gdje kupujete tu prvu pomoc gdjeje najfriskija i do kada traje
drug_profi

#5237 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ma takvim samo kazem pisi.
Ne dam ni 5 maraka na kafu.
vnm

#5238 Re: ZOBS

Post by vnm »

znas li ima li ovo negdje da pise u zakonu ili pravilnicima? pitam jer sam isto tvrdio pa su me ubjedjivali da to nigdje ne pise, a nisam uspio da nadjem.
drug_profi

#5239 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Mislim da se mozes pozvati na ovaj clan ZOBS-a
Član 228

(1) Ako ovlašćeno lice zatekne vozilo koje zbog tehničke neispravnosti ugrožava ili smeta drugim učesnicima u saobraćaju, ili na kojem je teret nepravilno natovaren, odnosno nedovoljno obezbijeđen, ili kojim se, bez dozvole, prevozi teret čije dimenzije, odnosno masa prekoračuju najveće dozvoljene dimenzije, odnosno masu ili osovinsko opterećenje, ili koje se kreće putem na kojem je kretanje te vrste vozila zabranjeno, ili se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

(2) Ako vozač ne postupi po naređenju iz stava (1) ovog člana, ovlašćeno lice isključiće vozilo iz saobraćaja i oduzeće potvrdu o registraciji.
vjeshalica

#5240 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Travnički Noćni Šetač wrote:
_Reds_ wrote:
pa i da broj baslije u prvoj pomoci, ili da vidi da je istekla prva pomoc.
Davno savladani problemi... kupljene duple baslije u Bingu za 0,90 KM .... a i ovo drugo je rijeseno ali nije bas za javnost....
Nema osnova da te kazni za istek PP to u Srbiji kaznjavaju
Nema to u nasem zakonu
Inace je to zvrcka u RSu
Travnički Noćni Šetač

#5241 Re: ZOBS

Izmjenama Pravilnika o uredjajima i opremi vozila ubacen je stav da sadrzaj mora odgovarati BAS ... i onda je to kao osnova, jer se neuskladjenost kutije sa standardom smatra neispravnom opremom:

Image
drug_profi

#5242 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Moram vala vidjeti od kad mi je ta PP. Mislim da mi je iz 1998.... :mrgreen:
Travnički Noćni Šetač

#5243 Re: ZOBS

drug_profi wrote:Moram vala vidjeti od kad mi je ta PP. Mislim da mi je iz 1998.... :mrgreen:
Ako ti treba "onako" rjesenje, javi se na pp...
vnm

#5244 Re: ZOBS

Post by vnm »

drug_profi wrote:Mislim da se mozes pozvati na ovaj clan ZOBS-a
Član 228

(1) Ako ovlašćeno lice zatekne vozilo koje zbog tehničke neispravnosti ugrožava ili smeta drugim učesnicima u saobraćaju, ili na kojem je teret nepravilno natovaren, odnosno nedovoljno obezbijeđen, ili kojim se, bez dozvole, prevozi teret čije dimenzije, odnosno masa prekoračuju najveće dozvoljene dimenzije, odnosno masu ili osovinsko opterećenje, ili koje se kreće putem na kojem je kretanje te vrste vozila zabranjeno, ili se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

(2) Ako vozač ne postupi po naređenju iz stava (1) ovog člana, ovlašćeno lice isključiće vozilo iz saobraćaja i oduzeće potvrdu o registraciji.
Ovo sam nasao, ali nigdje nisam nasao da pise da ovo iskljucuje novcanu kaznu.
drug_profi

#5245 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Jesi li našao da je negdje propisana novčana kazna za neispravno svjetlo ili neispravno vozilo?
Mislim da je nema. Već se kazna piše za neposjedovanje propisane opreme, tj. sijalica a u vezi sa gornjim članom.
Ako neko zna nek me ispravi.

Mislim prosta je logika da sijalica moze pregoriti u voznji i da vozac za to ne mora znati. Dakle kazna ne smije biti prva mjera.
vjeshalica

#5246 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote:Jesi li našao da je negdje propisana novčana kazna za neispravno svjetlo ili neispravno vozilo?
Mislim da je nema. Već se kazna piše za neposjedovanje propisane opreme, tj. sijalica a u vezi sa gornjim članom.
Ako neko zna nek me ispravi.

Mislim prosta je logika da sijalica moze pregoriti u voznji i da vozac za to ne mora znati. Dakle kazna ne smije biti prva mjera.
Razocarana sam sa tobom al fakat
203 1
Kaznjiv po 238 1 38

To je za uredjaje a neispravnost vozila je druga prica jer da bi utvrio odredjenu neispracnost ba koju sumLJas onda moracs ici na vanredni tp
drug_profi

#5247 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

eee, izvintavam se neću nikad više....
Taman eto dođe neko ko ima vremena da čita pravilnike i zakone.

Nego ne dođosmo do odgovora.

Besmisleno je da postoji mogućnost da dobiješ kaznu jer ti se neka sijalica pokvarila u vožnji, ako istu sijalicu možeš na licu mjesta zamijeniti i uređaj staviti u ispravno stanje.
vjeshalica

#5248 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote:eee, izvintavam se neću nikad više....
Taman eto dođe neko ko ima vremena da čita pravilnike i zakone.

Nego ne dođosmo do odgovora.

Besmisleno je da postoji mogućnost da dobiješ kaznu jer ti se neka sijalica pokvarila u vožnji, ako istu sijalicu možeš na licu mjesta zamijeniti i uređaj staviti u ispravno stanje.
Da ali je istavljena mogucnost da nedostatak otklonis
A ako ne otklonis onda kazna
drug_profi

#5249 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa u principu dođosmo do nekakvog odgovora. Ima član 228 koji ti daje šansu da ukloniš neispravnost. Ima član 203. koji drotu daje mogućnost da te kazni za neispravnost.
E sad kako se izvući da po članu 228 otkloniš nedostatak, a da drot ne odluči primjeniti 203 odmah?
Jer bi onda uz novčanu kaznu trebao dobiti i isključenje iz saobraćaja kao neispravno vozilo, opet po članu 228.
A 228 ti daje i pravo da tražiš da odeš do mjesta gdje možeš otkloniti neispravnost, ako sam nisi obučen, nemaš potreban alat, uslove radi objektivnih okolnosti (mrak, studen...)
Čini mi se da je i ovo jedan od onih detalja kao što je obaveza lanaca za snijeg. Može i ovako i onako, pa šta te zapadne.
vjeshalica

#5250 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Da ali tehnicka neispravnost moze biti i rasut far polomljen totalno ne mora nuzno biti riknuta sijalica
Post Reply