Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
sigh

#5226 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Jos mi niko ne odgovara. Eto kad mozemo traziti u bogu apsolutni moral, prozivam sve vjernike da mi objasne ovaj problem :-D towelie, nasa, sisoko, apsidejzi, neko treci. ??? :? :-?
Zanimljivo je meni npr. u Islamu. Mozda grijesim ali sam pokupio neki hadis koji kaze da je dozvoljeno imamu da ubije covjeka ako je izasao iz vjere. U kojem momentu prosjecni musliman, rodjen u muslimanskoj porodici, uopste prihvati vjeru ? Dalje, recimo takav imam bi po tom hadisu ( Buharija u svom Sahihu od Ibn Abbasa) hladno mogao ubiti covjeka ako "izadje" iz islama, uraditi nesto dobro u ocima svoje zajednice, a recimo s druge strane zrtva je mogla biti dobra osoba ali iz raznih razloga izasla iz vjere (npr. tip postao ateista, agnostik ili je prihvatio drugu vjeru). Ajd nek mi vjernici objasne jel to humano,moralno i da li je obaveza imama u slucaju izlaza iz vjere fakultativna ili je to duzan obaviti ? :?

EDIT: evo pronasao sam odgovor. Ipak se ne mora odmah ubiti. Moze se ponuditi 3 dana da opet prihvati Islam dok je u "pritvoru". Ako tada odbije, definitvno se mora ubiti ili ?
Mohamad Sissoko

#5227 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

GAU8 wrote: Zasto bog onda mijenja moral sa vremenom? Zasto ga nije napravio od pocetka savrsenog, bez potrebe da se mijenja?
Ja bih od savrsenog boga ocekivao da pravi savrsene "produkte" pa makar to bio i moral.

Jedino adekvatno objasnjenje jeste da je moral nastajao postepeno, i da se spontano prilagodjava vremenu i prostoru.

Čovjek je savršeniji od mnogih mašina,djela i sl. koje pravi, ne mora se od savršenijeg ili savršenog obavezno očekivat savršen produkt.To je samo želja.
Da li je Bog savršen? Ne znam. Kad bolje razmislim ne znam ni konkretno šta je to savršenost. :oops:
Lopov-eliminator

#5228 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

sigh wrote:Jos mi niko ne odgovara. Eto kad mozemo traziti u bogu apsolutni moral, prozivam sve vjernike da mi objasne ovaj problem :-D towelie, nasa, sisoko, apsidejzi, neko treci. ??? :? :-?
Vjerovatno ti nece ni odgovoriti. Ni meni nije odgovoreno na hejbet pitanja. Klasika, cekaju da pitanje brzo nestane sa zadnjih strana samo da bi izbjegli odgovoriti (posto ovdje postovi brzo idu).
sigh

#5229 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Lopov-eliminator wrote:
sigh wrote:Jos mi niko ne odgovara. Eto kad mozemo traziti u bogu apsolutni moral, prozivam sve vjernike da mi objasne ovaj problem :-D towelie, nasa, sisoko, apsidejzi, neko treci. ??? :? :-?
Vjerovatno ti nece ni odgovoriti. Ni meni nije odgovoreno na hejbet pitanja. Klasika, cekaju da pitanje brzo nestane sa zadnjih strana samo da bi izbjegli odgovoriti (posto ovdje postovi brzo idu).
Kontam licna prozivka ce pomoci :-D A fkt samo pitanje...
Lopov-eliminator

#5230 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

sigh wrote: Kontam licna prozivka ce pomoci :-D A fkt samo pitanje...
Tako ti je kad hoce da izbjegnu odgovoriti pod svaku cijenu jer otkriva odredjene rupe koje ne znaju zakrpiti. Kao sto rekoh, jedva cekaju da pitanje potone sa zadnje strane.

Zadnja linija otpora im je kad ti kao odgovore a zapravo ti ne daju konkretan odgovor nego okolisaju i to ti prodaju kao odgovor, kao politicar u emisiji.

Ovako sam ja jednog turbovjernika pitao 12 puta isto pitanje, da bi mi na kraju dao neodredjen dgovor koji ni on nije znao konkretno objasniti.
kerima1

#5231 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Da si mene prozivao odgovor bi bio da mi nema logike niti ista blisko razumu,mozgu,dusi da se nekog ubije radi izbora u sta ces da vjerujes ili ne vjerujes..I u Knjizi pise da u vjeri nije dozvoljeno silom nagoniti,ne razumijem otkud sad taj propis da se smije i mora 'otpadnik' ubiti!! Drugim rijecima kontradiktorno mi sa tim postojecim ajetom o zabrane sile u vjeri!? :)
sigh

#5232 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

kerima1 wrote:Da si mene prozivao odgovor bi bio da mi nema logike niti ista blisko razumu,mozgu,dusi da se nekog ubije radi izbora u sta ces da vjerujes ili ne vjerujes..I u Knjizi pise da u vjeri nije dozvoljeno silom nagoniti,ne razumijem otkud sad taj propis da se smije i mora 'otpadnik' ubiti!! Drugim rijecima kontradiktorno mi sa tim postojecim ajetom o zabrane sile u vjeri!? :)
Negdje sam procitao da u Kuranu pise da covjek treba da radi ono sto poslanik kaze a da se kloni onog sto on zabrani. Prema tom hadisu poslanik je rekao da se ubiju oni sto izadju iz vjere. To je jedno od tri izuzetka u serijatu kad je dozvoljeno ubiti drugog covjeka. Tako sam iz islamskih izvora, znaci ne iz izvora koji hejtacki gledaju na Islam. Tako pitam vas za objasnjenje. :)

Napisao sam i odakle je hadis. Ako treba mogu i citirati. Sad znam da ti hadisi nekad i nisu pretjerano vjerodostojni ali ako je naslo svoje mjesto u serijatu, onda valjda ima neku tezinu :)
Last edited by sigh on 23/12/2014 22:01, edited 1 time in total.
kerima1

#5233 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

sigh wrote:
kerima1 wrote:Da si mene prozivao odgovor bi bio da mi nema logike niti ista blisko razumu,mozgu,dusi da se nekog ubije radi izbora u sta ces da vjerujes ili ne vjerujes..I u Knjizi pise da u vjeri nije dozvoljeno silom nagoniti,ne razumijem otkud sad taj propis da se smije i mora 'otpadnik' ubiti!! Drugim rijecima kontradiktorno mi sa tim postojecim ajetom o zabrane sile u vjeri!? :)
Negdje sam procitao da u Kuranu pise da covjek treba da radi ono sto poslanik kaze a da se kloni onog sto on zabrani. Prema tom hadisu poslanik je rekao da se ubiju oni sto izadju iz vjere. To je jedno od tri izuzetka u serijatu kad je dozvoljeno ubiti drugog covjeka. Tako sam procitao iz islamskih izvora, znaci ne iz izvora koji hejtacki gledaju na Islam. Tako pitam vas za objasnjenje. :)
Mene nemas sta vise pitati o tome,ja sam svoje rekla da se ne slazem u svemu sto pise pa ni to za ubistvo ko ne zeli islam.
sigh

#5234 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

kerima1 wrote:
sigh wrote:
Negdje sam procitao da u Kuranu pise da covjek treba da radi ono sto poslanik kaze a da se kloni onog sto on zabrani. Prema tom hadisu poslanik je rekao da se ubiju oni sto izadju iz vjere. To je jedno od tri izuzetka u serijatu kad je dozvoljeno ubiti drugog covjeka. Tako sam procitao iz islamskih izvora, znaci ne iz izvora koji hejtacki gledaju na Islam. Tako pitam vas za objasnjenje. :)
Mene nemas sta vise pitati o tome,ja sam svoje rekla da se ne slazem u svemu sto pise pa ni to za ubistvo ko ne zeli islam.
Pa radi se o hadisu koji se nasao u serijatu. Jel to onda biras sta tebi odgovara iz Islama ?
Leo_alfa

#5235 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Mohamad Sissoko wrote:
Leo_alfa wrote: Tako da su ti procesi toliko razliciti da su neusporedivi, tehnoloski razvoj masine i evolucija.
Usporedba nema smisla.
Sve si ti to lijepo napisao, al ti si potpuno promašio poentu poređenja.
Poređenje sam koristio da ukažem kako ljudi koriste zdrav razum i logiku,... motor, živa bića, evolucija??? Uopšte to nije poenta. Potpuno pogrešno.
Pa onda pokazi kako se koristi zdrav razum i logika na validnom poredjenju (onom koje bi imalo smisla). Ako poredjenje nema smisla onda poenta izostaje.
NIN

#5236 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:
NIN wrote:
Edouard wrote:Opovrgava mišljenje da majmuni znaju što je visoki napon i da se mogu bez problema igrati s njime.
Nisam te pitao sta opovrgava nego sam se nadovezao na tvoj post.

I kako boga ti nema veze s moralom? Je li moralno povrijedjenom covjeku pomoci? Ako si uopste pogledao ovaj video u njemu se vidi kako jedan majmun pomaze drugom, tj spasava ga. Dakle, indikativno je da je porijeklo morala prirodno i iz prirode, da ne pisem o tome kako je zapravo nasa vrsta prezivjela milione godina prije pojave abrahamskih religija ili je, pak, to da majmuni imaju neku svoju boziju religiju koju nismo jos uvijek primjetili. Vjerovatno je ovo drugo, jelde... :lol:
Želiš li s time reći da je majmun moralno biće?
Pa, shodno vidjenom, izgleda da jeste!
kerima1

#5237 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Pa radi se o hadisu koji se nasao u serijatu. Jel to onda biras sta tebi odgovara iz Islama ?
Biram,jer ako mi nema smisla ili nisam 'sposobna' da razumijem neki propis ne moram se praviti onda da ga razumijem ili jednostavno se pokoriti.Kad mi se valjano i smisleno,logicki objasni ako postoji objasnjenje prihvatiit cu i ja sve po redu sto islam objasnjava. :)
statixx

#5238 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

A sta znaci moralnost? Ocijeniti odredjeno ponasanje kao dobro ili lose? I za jedno i drugo trebaju ti razlozi, a covjek usljed neznanja i predrasuda cesto dolazi do pogresnih argumenata u ocjeni neceg kao dobrog ili loseg. Recimo kako bi ti odgovorio na pitanje da li su medjurasni brakovi moralni da si zivio u nekom drugom vremenu, a kako danas i koje bi razloge naveo?

Danasnja naucna istrazivanja pokazuju da mnogi obrasci ponasanja koje smo smatrali svojstvenim samo ljudima, i vezivali ih za moralnost u sirem smislu, se mogu uociti i kod visoko-socijalnih sisara (uglavnom majmuni i slonovi) kao sto su npr. empatija, altruizam, prepoznavanje nejednakosti i nepravednosti i sl.

Kada ti sumpor smrdi, a cvijece mirise, onda se povinujes prirodi, a kada ti je nesto dobro, a nesto lose, onda je to navodno bozanske prirode ... :lol:

To je osnovni problem evolucije, sto covjeku oduzima predstavu o bozanskom porijeklu i posebnom mjestu u kosmosu, a daje mu samo egzistencijalno znacenje. Zamisli kakav je to udar na nas inantilni ego.
GAU8

#5239 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

kerima1 wrote:
sigh wrote:

Gdje je onaj sto govori kako je bog stvorio moral. Evo karima je upravo sama formirala svoje vlastito, bolje, moralno nacelo, mimo onoga sto je propisano nekad davno, a jos uvijek se koristi.
animals

#5240 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by animals »

Glupost je raspravljati uopce..
imas mozak i upotrijebi ga..
u suprotnom ce ti zakrzljati..
skupljac_zeljeza

#5241 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

animals wrote:Glupost je raspravljati uopce..
I Kur'an poziva vjernike da se ne smaraju raspravama sa nevjernicima.
67. Nevjernici govore: "Zar ćemo, kada postanemo zemlje, i mi i preci naši, zaista, biti oživljeni?
68. Ovim nam se već odavno prijeti, i nama i precima našim, a ovo su samo izmišljotine naroda drevnih."
69. Reci: "Putujte po svijetu i vidite kako su završili grješnici!"
70. I ne žalosti se zbog njih i neka ti nije u duši teško zbog spletki njihovih. (Sura, An - Naml)
animals

#5242 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by animals »

skupljac_zeljeza wrote:
67. Nevjernici govore: "Zar ćemo, kada postanemo zemlje, i mi i preci naši, zaista, biti oživljeni?
68. Ovim nam se već odavno prijeti, i nama i precima našim, a ovo su samo izmišljotine naroda drevnih."
70. I ne žalosti se zbog njih i neka ti nije u duši teško zbog spletki njihovih. (Sura, An - Naml)
Idi i sakupljaj zeljezo..
bolje ces doprinijeti ovom svijetu..
sigh

#5243 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

skupljac_zeljeza wrote:
:lol: Ali ovakvi primjeri su mi prejaki. Zbog svih svojih implikacija. Demonstriras da ne pratis ono sto ti naredjuje vjera, pa da si racionalniji i humaniji od boga u kojeg vjerujes.

Nekad kontam da vjernicima treba potvrda da su bolji od necega. Pa ima taj bog od kojeg su bolji, pametniji, moderniji itd. :D Salu na stranu. Al haj priznaj da je zanimljivije s nama raspravljati nego s bogom. Sigurno je on to namjerno tako napravio, ono iskusenje, test :D
Edouard

#5244 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Edouard wrote:
NIN wrote:
Nisam te pitao sta opovrgava nego sam se nadovezao na tvoj post.

I kako boga ti nema veze s moralom? Je li moralno povrijedjenom covjeku pomoci? Ako si uopste pogledao ovaj video u njemu se vidi kako jedan majmun pomaze drugom, tj spasava ga. Dakle, indikativno je da je porijeklo morala prirodno i iz prirode, da ne pisem o tome kako je zapravo nasa vrsta prezivjela milione godina prije pojave abrahamskih religija ili je, pak, to da majmuni imaju neku svoju boziju religiju koju nismo jos uvijek primjetili. Vjerovatno je ovo drugo, jelde... :lol:
Pa, shodno vidjenom, izgleda da jeste!
Izgleda, čini se....Puno toga izgleda i čini se, a nije.
MyTao

#5245 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:
Leo_alfa wrote:
Mohamad Sissoko wrote::-)
Bog i religije nisu isto. U startu praviš grešku da bi ti pisanje imalo smisla.

Prirodni procesi ne mogu kreirat moralnost, niti nauka koja ih izučava može odlučit šta je moralno a šta ne.
Da prirodni procesi mogu kreirat moralnost nauka bi mogla odlučit šta je moralno a šta ne jer ona iste proučava i opisuje.
Rekao sam svoje, živ bio. :thumbup:
tvrdnju kako je bilo sta rezultat boga (sto samo po sebi nema smisla jer se bog ne tumaci kao proces, vec napisano).
Ovaj svijet postoji i razumno je tvrditi da ga je neko napravio, kao kad ugledaš motor od aviona i odmah zaključiš da ima svog dizajnera odnosno kreatora a ne da je rezultat nekog nasumičnog slijepog procesa.
Odoh, pozdrav.
Ako bog postoji, onda je razumno tvrditi da je i njega neko napravio? Ili je bog rezultat nasumicnog slijepog procesa?
MyTao

#5246 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

Majmuni jesu puno moralniji od mnogih ljudi. Kad si vidio da majmun ubije drugog majmuna jer se ovaj ponasa drugacije. Kod ljudi je to normalna pojava, cak i izvor "moralnosti" dragi Bog trazi od ljudi da to rade.
skupljac_zeljeza

#5247 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

sigh wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
:lol: Ali ovakvi primjeri su mi prejaki. Zbog svih svojih implikacija. Demonstriras da ne pratis ono sto ti naredjuje vjera, pa da si racionalniji i humaniji od boga u kojeg vjerujes.

Nekad kontam da vjernicima treba potvrda da su bolji od necega. Pa ima taj bog od kojeg su bolji, pametniji, moderniji itd. :D Salu na stranu. Al haj priznaj da je zanimljivije s nama raspravljati nego s bogom. Sigurno je on to namjerno tako napravio, ono iskusenje, test :D
Ovdje samo nalazim potvrdu kur'anskog opisa nevjernika i njihovog načina argumentacije. Svi nabrojani atributi se mogu naći u komentarima i kako onda neko može da kaže da Bog nije rekao istinu u Kur'anu. :wink:
animals

#5248 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by animals »

Ovdje samo nalazim potvrdu kur'anskog opisa nevjernika i njihovog načina argumentacije. Svi nabrojani atributi se mogu naći u komentarima i kako onda neko može da kaže da Bog nije rekao istinu u Kur'anu. :wink:[/quote]

Reko ti ja idi sakupljaj zeljezo :D
sigh

#5249 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

skupljac_zeljeza wrote:
sigh wrote:

Ovdje samo nalazim potvrdu kur'anskog opisa nevjernika i njihovog načina argumentacije. Svi nabrojani atributi se mogu naći u komentarima i kako onda neko može da kaže da Bog nije rekao istinu u Kur'anu. :wink:
Nemoj se meni pravdati ! :D A i kad vidim sta to Bog sve pise, dabogda da i kod njega prodje ta tvoja argumentacija :D
sigh

#5250 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Slaba nesto ta vjera kad moras traziti kod ateiste potvrdu za nju :D
Locked