Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

moon_walker_90

#52076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by moon_walker_90 »

Ma samo izbaciti kruzne sa vise od jedne trake :skoljka:
Dozer

#52077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Dodao bih jos - ako je slucaj kao npr. nas pofalicki KT, gdje se iz dvije trake KT iskljucuje u jednu traku, tada svi koji ulaze na prvom ili drugom ulazu prij tog iskljucenja treba da se ukljucuju iz desne trake u KT. Sve ostalo ce napraviti zagusenje u KT, kao sto se svaki hebeni dan desava tamo, i onda se pravi kolona do zeljeznicke.
Ali, za ovo treba imati bar malo logike u glavi, kao i saobracajne kulture.
Ateista

#52078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 02/09/2025 11:45
Ateista wrote: 02/09/2025 11:31
ZoomZoomKiwi wrote: 02/09/2025 11:17 U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.

Ljudi vam bukvalno nacrtali s kojom trakom ulazite u kružni i nastavljate kretanje kako bi se isključili na kojem izlazu.

BUKVALNO NACRTANO

I plus još član zakona (ne sjećam se broja) koji kaže da se mora pravilno prestrojiti prije ulaska u raskrsnicu (bila to obična raskrsnica ili ona sa kružnim tokom saobraćaja).

Ovi što uđu u vanjsku s namjerom da izađu na trećem ili kasnijem izlazu bukvalno rade ISTO kao da na glavnoj džadi iz srednje trake skreću lijevo.

Ovdje završava sva daljnja rasprava oko kružnih tokova.
Samo sto je koliko sam upratio na svim KT kod nas horizontalnom signalizacijom naznaceno da se iz vanjske moze i na prvi i na drugi izlaz, tako da i kad se ista postuje to ne znaci puno onome u unutrasnjoj jer bi morao gledati gdje neko ulazi, jer postoji opet mogucnost da neko ode na drugi izlaz.

U principu bi najbolje rjesenje bili turbo KT ili oni hibridi sa drugacije ocrtanim linijama, gdje bi oni koji kruze vanjskom u stvari morali da se prestroje i ne bi imali prednost.
Jest, samo što ti ni u vanjsku ne smiješ ući u KT ako ćeš pritom omesti nekog ko je u KT pa makar on bio i u unutrašnjoj. Jer u slučaju da se u isto vrijeme on prestrojava iz unutrašnje u vanjsku, a ti hoćeš da uđeš u tu istu vanjsku, on ima prednost. On se nalazi na cesti s pravom prvenstva.

Isto je i kad se uključuješ na glavnu džadu, po mrtvom slovu zakona ne bi smio ući dok god ima neko pa makar on bio i u krajnjoj lijevoj, a ti ideš u krajnju desnu. Jer u slučaju prestrojavanja on ima prednost. Njegovo je da gleda da li iza njega u toj traci ima neko, a ne hoće li se neko uključiti.

Naravno zdrav razum i pravovremena signalizacija to fino poslože pa ne moraš čekati dovijeka.
Tacno je da onaj ko je u KT ima prednost u odnosu na one koji se tek ukljucuju, ali opet ima raznih scenarija kako se mogu naci jedan pored drugog u dvije trake bez da neko nekome douzme prednost kod ukljucenja, te da pri izlazu budu u koliziji iako su ispravni obojica, da onaj iz vanjske produzi jos jedan izlaz a ovaj iz unutrasnje hoce da se ukljuci. Kako god, ovaj iz unutrasnje ga mora pustiti da prodje ili napraviti jos jedan krug.

Oko ukljucenja kad neko ima u drugoj traci, kad se daju zmigavci na vrijeme onda ni sa tim nema problema, ako vidis da je neko u unutrasnjoj i ne daje zmigavac trebalo bi da se mozes ukljuciti. Naravno da on ima pravo i da se prestroji, ali bi trebao dati zmigavac prije toga, ako ga nije dao trebalo bi da ide pravo. Jasno je da to nista ne znaci ako se prestroji bez zmigavca i udari te, ali jos jedan primjer gdje bi trebalo davati zmigavac iz solidarnosti, kao i kod iskljucenja iz KT da drugi koji se ukljucuju znaju da se mogu ukljuciti i slicno.
Ateista

#52079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 02/09/2025 11:49
kabal1337 wrote: 02/09/2025 10:43 onda nemoj savjetovati druge da urade nesto gdje bi bili krivi.

Ti vozi unutrasnjom, ja cu vanjskom ti mene udari tokom iskljucivanja iz KT-a, pa cemo vidjeti ko ce platiti kaznu.
Ako sam ja u unutrasnjoj i ispred tebe koji si u vanjskoj, dajem zmigavac da se iskljucujem prema izlazu i pocnem tu radnju, a ti se zabijes u mene - ko je kriv?
Ti bi bio kriv u tom slucaju.
Dozer

#52080 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Ateista wrote: 02/09/2025 12:09 Tacno je da onaj ko je u KT ima prednost u odnosu na one koji se tek ukljucuju, ali opet ima raznih scenarija kako se mogu naci jedan pored drugog u dvije trake bez da neko nekome douzme prednost kod ukljucenja, te da pri izlazu budu u koliziji iako su ispravni obojica, da onaj iz vanjske produzi jos jedan izlaz a ovaj iz unutrasnje hoce da se ukljuci. Kako god, ovaj iz unutrasnje ga mora pustiti da prodje ili napraviti jos jedan krug.
Zasto, kad je on ranije usao u KT?
Oko ukljucenja kad neko ima u drugoj traci, kad se daju zmigavci na vrijeme onda ni sa tim nema problema, ako vidis da je neko u unutrasnjoj i ne daje zmigavac trebalo bi da se mozes ukljuciti. Naravno da on ima pravo i da se prestroji, ali bi trebao dati zmigavac prije toga, ako ga nije dao trebalo bi da ide pravo. Jasno je da to nista ne znaci ako se prestroji bez zmigavca i udari te, ali jos jedan primjer gdje bi trebalo davati zmigavac iz solidarnosti, kao i kod iskljucenja iz KT da drugi koji se ukljucuju znaju da se mogu ukljuciti i slicno.
Pobogu...zmigavac se nigdje ne daje iz solidarnosti, nego zbog zakonske obaveze. Duzan si dati zmigavac da ostalim ucesnicima u saobracaju signaliziras svoju namjeru. Kako bilo gdje na cesti, tako i u KT.
Dozer

#52081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Ateista wrote: 02/09/2025 12:11
kabal1337 wrote: 02/09/2025 10:43 onda nemoj savjetovati druge da urade nesto gdje bi bili krivi.

Ti vozi unutrasnjom, ja cu vanjskom ti mene udari tokom iskljucivanja iz KT-a, pa cemo vidjeti ko ce platiti kaznu.
Ako sam ja u unutrasnjoj i ispred tebe koji si u vanjskoj, dajem zmigavac da se iskljucujem prema izlazu i pocnem tu radnju, a ti se zabijes u mene - ko je kriv?
Zasto?
Ateista

#52082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 02/09/2025 11:54 To je to. Ko ovo ne konta, neka ne ulazi u KT.

Image

Pri cemu, bez obzira iz koje trake se ukljucujes u KT, MORAS propustiti sva vozila koja su vec u njemu. Toliko jednostavno da je naprosto nevjerovatno da se ovo mora nekome stalno objasnjavati...
Ovaj primjer je banalan jer pokazuje samo jednu od mogucih situacija i postavlja se kao da nema kolizije, a nema je u ovoj situaciji, medjutim ima i drugih.
Sta ako bijelo vozilo (zuta putanja) udje na jedan izlaz ranije i unutrasnjom ide na drugi izlaz, a plava putanja ostaje kao sto jeste. Putanje im se sijeku iako su obojica ispravni po horizontalnoj signalizaciji. Unutrasnji tad mora sacekati, jer vanjski ostaje u svojoj traci.
Jedino ako bi se naznacilo da vanjskom moras na prvi izlaz i to se postavilo kao obaveza, tada ne bi bilo kolizije i onaj iz unutrasnje bi mogao uvijek da se iskljuci jer niko iz vanjske ne bi smio proci pored izlaza.
1Dante1

#52083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Pa zabio sam se u tebe jer si uradio prestrojavanje a ja u traci. Sto znaci da si ti trebao kruziti jos jednom, pa ne bi doslo do toga da se ja zabijam radi tvoje radnje. Ti si naravno kriv, zar o tome treba diskutovati?
oXavier

#52084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Dozer wrote: 02/09/2025 12:12
Zasto?
Vozilo iz unutrašnje trake, da bi izašlo, mora da presiječe putanju vanjske trake. Zbog toga ono mora propustiti vozila koja nastavljaju u vanjskoj (uz pretpostavku da ne postoji druga signalizacija)
tokio25

#52085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 02/09/2025 12:16

Image

Pri cemu, bez obzira iz koje trake se ukljucujes u KT, MORAS propustiti sva vozila koja su vec u njemu. Toliko jednostavno da je naprosto nevjerovatno da se ovo mora nekome stalno objasnjavati...
Ovaj primjer je banalan jer pokazuje samo jednu od mogucih situacija i postavlja se kao da nema kolizije, a nema je u ovoj situaciji, medjutim ima i drugih.
Sta ako bijelo vozilo (zuta putanja) udje na jedan izlaz ranije i unutrasnjom ide na drugi izlaz, a plava putanja ostaje kao sto jeste. Putanje im se sijeku iako su obojica ispravni po horizontalnoj signalizaciji. Unutrasnji tad mora sacekati, jer vanjski ostaje u svojoj traci.
Jedino ako bi se naznacilo da vanjskom moras na prvi izlaz i to se postavilo kao obaveza, tada ne bi bilo kolizije i onaj iz unutrasnje bi mogao uvijek da se iskljuci jer niko iz vanjske ne bi smio proci pored izlaza.
to sto si ti dao primjer u idealnom svijetu taj kombi bi kruzio jedan krug a ne stao da propusti ovoga u vanjskoj
ili bi ovaj malo usporio da kombi prodje a to je vec vozacka solidarnost al posto nje ovdje nema ni u teoriji onda ko e jaci taj je ispravniji
tokio25

#52086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

oXavier wrote: 02/09/2025 12:18

Zasto?
Vozilo iz unutrašnje trake, da bi izašlo, mora da presiječe putanju vanjske trake. Zbog toga ono mora propustiti vozila koja nastavljaju u vanjskoj (uz pretpostavku da ne postoji druga signalizacija)
ne propusta on nista nego kruzi dalje
to i jeste bit kruznog toka da nema stajanja i propustanja
Ateista

#52087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 02/09/2025 12:11
Ateista wrote: 02/09/2025 12:09 Tacno je da onaj ko je u KT ima prednost u odnosu na one koji se tek ukljucuju, ali opet ima raznih scenarija kako se mogu naci jedan pored drugog u dvije trake bez da neko nekome douzme prednost kod ukljucenja, te da pri izlazu budu u koliziji iako su ispravni obojica, da onaj iz vanjske produzi jos jedan izlaz a ovaj iz unutrasnje hoce da se ukljuci. Kako god, ovaj iz unutrasnje ga mora pustiti da prodje ili napraviti jos jedan krug.
Zasto, kad je on ranije usao u KT?
Pobogu...zmigavac se nigdje ne daje iz solidarnosti, nego zbog zakonske obaveze. Duzan si dati zmigavac da ostalim ucesnicima u saobracaju signaliziras svoju namjeru. Kako bilo gdje na cesti, tako i u KT.
Zasto?
Nema veze ko je prije usao u KT, bitno je naravno kad se ukljucujes da ne ometas one koji su u njemu jer oni imaju prednst, to se slazem i to je tako, ali ako prilikom ukljucenja nije bilo ometanja, dalje je nebitno ko je kad usao. Kad se iskljucujes iz unutrasnje presijecas vanjsku traku i moras se uvjeriti da nema nikog u njoj jer onaj ko ostaje u traci ima pravo da nastavi njom da ide.

Za zmigavac, jasno je da je obaveza, problem je u tome sto se rijetko kaznjava nedavanje zmigavca i sto se kod ukljucenja ne smatra relevantnim ako dodje do udesa, ako je krenem da se ukljucim jer neko vozi unutrasnjom trakom i ide bez zmigavca (KT ili druga cesta sa pravom prvenstva) a on se prestroji bez zmigavca, ja cu biti kriv bez obzira na to sto on nije dao zmigavac da ce se prestrojiti. Isto bi bilo i ako da zmigavac da ce skrenuti pa meni to bude znak da se ukljucim a on produzi. Zato kazem da je to i solidarnost ispravno ih koristiti, jer se tada omogucava drugima da se ukljuce, ubrzava se saobracaj.
1Dante1

#52088 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Strasno. I na ovom forumu se vidi nepoznavanje osnova sigurnosti voznje. On smatra da ako je dao zmigavac a nalazi se u unutrasnjoj da je ovaj iz vanjske duzan da ga propusti. I onda neko pita sto ja kruzim ko Lauda :-)
drug_profi

#52089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Image

To je ono što pričam. Samo OVAKO iscrtati horizontalnu signalizaciju i sve se rješava.
zigson

#52090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zigson »

Zasto?
ZOOBS BiH

Smisao kruznog je odlican ali nas zakon to ne prepoznaje i to je to. Ne znam sta se ima diskutovati godinama na ovom forumu sve isto u krug u vezi kruznih tokova.

Supacki je opaliti nekoga ko se iskljucuje iz unutrasnje jer je to smisao kruznog toka, ali pred zakonom je kriv taj iz unutrasnje jer - pravilo desne strane, oduzimanje prava prvenstva. I to je to. Nema diskusije
Dozer

#52091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Image

Tada jednostavno plavi propusta zutog jer je ranije usao u KT. Ili, ako su usli istovremeno, onda ni nema kolizije jer ce plavi svakako biti ispred zutog i odlazi svojim putem prije njega.
1Dante1

#52092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Dozer wrote: 02/09/2025 12:35 Tada jednostavno plavi propusta zutog jer je ranije usao u KT
:lol: :lol: tobejarabi
Dozer

#52093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

1Dante1 wrote: 02/09/2025 12:17

Pa zabio sam se u tebe jer si uradio prestrojavanje a ja u traci. Sto znaci da si ti trebao kruziti jos jednom, pa ne bi doslo do toga da se ja zabijam radi tvoje radnje. Ti si naravno kriv, zar o tome treba diskutovati?
Uvijek je kriv onaj koji se zabio u nekoga ispred sebe. Jednostavnije od ovoga ne moze. Kako na pravcu, tako i u KT. Ako sam ja u unutrasnjoj ispred tebe koji si u vanjskoj, i signaliziram prestrojavanje, ti si taj koji me moras pustiti da se iskljucim. Ako ne vjerujes, testiraj svoje pravilo, i javi rezultat.
Ateista

#52094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 02/09/2025 12:20

Image

to sto si ti dao primjer u idealnom svijetu taj kombi bi kruzio jedan krug a ne stao da propusti ovoga u vanjskoj
ili bi ovaj malo usporio da kombi prodje a to je vec vozacka solidarnost al posto nje ovdje nema ni u teoriji onda ko e jaci taj je ispravniji
Striktno zakonski bi trebao produziti ako ne moze proci, to je tacno, u praksi je uglavnom dovoljno usporiti da neko prodje. Meni se mozda par puta desilo da moram stvarno stati, ali jako kratko i radije stanem nego da produzim jer je to jako kratko i ne pravi nikakav zastoj Svakako dovoljno brzo prodjem kroz KT da rijetko ko bude iza mane da ga usporim, ako i stanem to je taman dok onaj iza dodje do mene.
Kod nas KT svakako nisu prohodni zbog drugih stvari, recimo onaj na Ilidzi ima semafor koji drzi KT da se stoji po 10-15 sekundi, ili na pofalicima kad zaglave oni koji ne mogu proci tamo gdje je cep, pogotovo na takvim mi ne pada na pamet da kruzim i gubim jos 5 minuta dok prodjem KT koji je zacepljen, radije usporim ili stanem na sekundu.
Dozer

#52095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

1Dante1 wrote: 02/09/2025 12:29 Strasno. I na ovom forumu se vidi nepoznavanje osnova sigurnosti voznje. On smatra da ako je dao zmigavac a nalazi se u unutrasnjoj da je ovaj iz vanjske duzan da ga propusti. I onda neko pita sto ja kruzim ko Lauda :-)
Samo ako je ispred tebe. Ne ako je pored ili iza tebe.

Mislim...samim tim sto je ispred tebe znaci da je ranije usao u KT, zar ne?
Pricamo o normanoj voznji, ne o nadobudnim trkacima koji se ukljucuju iz lijeve pored tebe i gasaju da se iskljuce ispred tebe.
Last edited by Dozer on 02/09/2025 12:41, edited 1 time in total.
1Dante1

#52096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Dozer wrote: 02/09/2025 12:38 Ako sam ja u unutrasnjoj ispred tebe koji si u vanjskoj, i signaliziram prestrojavanje, ti si taj koji me moras pustiti da se iskljucim.
Opet cu samo ponoviti, tobejarabi. Sve diskusije kod nas su bespotrebne, jer svako cita zakon kako njemu odgovara.

Ja barem kazem da sam papak sto kruzim vanjskom, no nikada da sam neznalica ili da ne poznajem zakon. Ako se i desi da ne poznajem, edukujem se, ili me drugi edikuju a ja nemam problem da kazem da nisam znao i da nisam u pravu. No ovo sto ti pises je tempirana bomba za saobracajnju nesrecu.
Dozer wrote: 02/09/2025 12:40 Samo ako je ispred tebe. Ne ako je pored ili iza tebe.
Sve dok ometa onoga u vanjskoj, mora kruziti. Ovaj iz vanjske na zmigavac NIJE DUZAN da mijenja svoj nacin kretanja, usporava ili ubrzava, ZAKONSKI. Solidarnost je nesto drugo i o tome ne pricamo.

Prema tome, ti u unutrasnjoj, bio ispred, iza, ili poravnat, radnju prestrajavanja mozes uraditi tek kada se uvjeris da ne ometas druge i da u toj traci nema nikoga koga bi MOGAO ometati.
Last edited by 1Dante1 on 02/09/2025 12:42, edited 1 time in total.
Dozer

#52097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

1Dante1 wrote: 02/09/2025 12:40
Dozer wrote: 02/09/2025 12:38 Ako sam ja u unutrasnjoj ispred tebe koji si u vanjskoj, i signaliziram prestrojavanje, ti si taj koji me moras pustiti da se iskljucim.
Opet cu samo ponoviti, tobejarabi. Sve diskusije kod nas su bespotrebne, jer svako cita zakon kako njemu odgovara.

Ja barem kazem da sam papak sto kruzim vanjskom, no nikada da sam neznalica ili da ne poznajem zakon. Ako se i desi da ne poznajem, edukujem se, ili me drugi edikuju a ja nemam problem da kazem da nisam znao i da nisam u pravu. No ovo sto ti pises je tempirana bomba za saobracajnju nesrecu.
Daj zakon koji regulise ovo.

Jos jednom - uvijek je kriv onaj koji nekoga udari s ledja. Sta je nejasno?
1Dante1

#52098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

Dozer wrote: 02/09/2025 12:40 Mislim...samim tim sto je ispred tebe znaci da je ranije usao u KT, zar ne?
Ali druze nebitno je gdje je ko usao kada su vec obojica u KT. Pa neces brojati i dokazivati da si ti usao u KT, morao napraviti krug, a ovaj se tek ukljucio (prije tvog nailaska).

Nema tu zakona posebnog, procitaj sta kazu pravila za prestrojavanje, koje radnje moras uraditi da bi to mogao izvrsiti?
Dozer wrote: 02/09/2025 12:42 uvijek je kriv onaj koji nekoga udari s ledja. Sta je nejasno?
Pa ne udara ga sa ledja, vecinom, vec u stranu auta, jer ovaj radi radnju prestrojavanja da izadje. Ne pamtim kada sam vidio udarac u zadnji dio auta u kt pri prestrojavanju.
drug_profi

#52099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

POGLEDAJ HORIZONTALNU SIGNALIZACIJU još jednom.
Last edited by drug_profi on 02/09/2025 12:48, edited 1 time in total.
oXavier

#52100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Nisi vozio iza njega pa te udario u zadnji dio pa da je kriv zbog nedržanja odstojanja već presjecaš traku onome ko zadržava pravac kretanja :-)
Post Reply