Kad si toliko pametan, napravi udes pa nam javi kako su ti napisali kaznu.Dozer wrote: ↑01/09/2025 19:43Dobra logika...i koliko ces krugova tako napraviti u spici? 20? 50? 250?kabal1337 wrote: ↑01/09/2025 19:16 Mercedes u ovoj situaciji nema sta da prati, i da pusta nekog. Kombi nije obracao paznju oduzeo je prvenstvo vozilu u vanjskoj traci.
Mercedes da nije pratio nabio bi ga prednjom karambolkom u sredinu njegovih vrata dok je kombi poprijecen i opet je kombi oduzeo prvenstvo.
Mrzim pustace u KT, ako vidis da se ne mozes iskljuciti iz unutrasnje napravis krug, ne zaustavljas cijeli tok saobracaja da bi se iskljucio. Znaci da si papak.![]()
Gdje pise da onaj u vanjskoj traci ima prvenstvo kretanja kroz KT?
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#52051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- vjeshalica
#52052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Cuj oduzimo prvenstvo
Kako je oduzeo prvenstvo? Gdje je znak prvenstva prolaza vanjske trake? Znas li uopste sta znaci "prvenstvo prolaza" i gdje pise precizno u zakonu to?
ZOBSBIH, je samo na jednom mjestu pomenuo kruzni tok i to na nacin da se saobracaj uredi tako sa vozila UNUTAR KRUZNOG toka imaju prvenstvo prolaza u odnosu na one koji se ukljucuju u kruzni tok, i pri tome na ulazu stoji jebeni trokut koji to i precizira.
Sad pitanje tebi gdje je jebeni trokut unutar kruznog koji je odredio da unutrasnja traka nailazi na vanjsku i da ona (vanjska)ima prvenstvo prolaza nekakvo?
Oduzimanje prvenstva je da se neko ukljuci retardirano U KRUZNI tok, dok SU U NJEMU vozila uveliko i nekoga upropasti. Tada mozes reci da je oduzeo prvenstvo, jer taj jebeni znak sto stoji pred kruznim tokom, vrijedi za sve trake unutra a ne samo za vanjsku jer se taj jebeni put tako prostire cijeli a ne vanjska samo traka.
Razmeces se nekim izrazima kojima i ne znas znacenje.
Cuj jebeno prvenstvo prolaza vanjske u odnosu na unutrasnju.....jebeno prvenstvo, trokutovi neki kurci tu stoje po kruznom. Cuj jebeno prvenstvo fkt....
- canvra888
#52053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Rijetke su dame sa ovako elokventno-vulgarnim vokabularom 
- Ateista
#52054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ali je u pravu, nema ni jedna traka prednost u odnosu na drugu traku, vec prednost ima onaj ko ostaje u svojoj traci.
Samo sto se vanjska traka presijeca kod izlaska iz unutrasnje, dok se unutrasnja nikad ne presijeca kod izlaza jer su izlazi desno, ali se svejedno neko moze prestrojiti i u unutrasnju traku, tada logicno prednost ima onaj u unutrasnjoj ko ostaje u svojoj traci.
Iako vjerujem da je to "prednost vanjske" vise greska u nacinu na koji se neko izrazi, ali svejedno.
- drug_profi
#52055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Samo da iscrtaju horizontalnu drugačije i da vanjska vodi samo do prvog izlaza, mnoge stvari bi se rijesile po pitanju kruznog.
-
kakaljin
#52056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma iz bez toga svako normalan ce to uraditi da sto prije izadje iz kruznog.drug_profi wrote: ↑02/09/2025 09:04 Samo da iscrtaju horizontalnu drugačije i da vanjska vodi samo do prvog izlaza, mnoge stvari bi se rijesile po pitanju kruznog.
-
1Dante1
#52057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znam ja koja sam ja budala, no nazalost ne znam druge koji su vecina.drug_profi wrote: ↑01/09/2025 21:45 A mozda kad bi se naucilo voziti i pratiti saobracaj, postovati druge ucesnike...
Pokusao, odustao.
- drug_profi
- Dozer
#52059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Majstore, za 34 godine vozackog staza (imas li toliko godina?) nisam napravio udes, pa mi ne pada na pamet ni sad. Za to ste "zaduzeni" vi pametolozi.kabal1337 wrote: ↑02/09/2025 00:32Kad si toliko pametan, napravi udes pa nam javi kako su ti napisali kaznu.Dozer wrote: ↑01/09/2025 19:43Dobra logika...i koliko ces krugova tako napraviti u spici? 20? 50? 250?kabal1337 wrote: ↑01/09/2025 19:16 Mercedes u ovoj situaciji nema sta da prati, i da pusta nekog. Kombi nije obracao paznju oduzeo je prvenstvo vozilu u vanjskoj traci.
Mercedes da nije pratio nabio bi ga prednjom karambolkom u sredinu njegovih vrata dok je kombi poprijecen i opet je kombi oduzeo prvenstvo.
Mrzim pustace u KT, ako vidis da se ne mozes iskljuciti iz unutrasnje napravis krug, ne zaustavljas cijeli tok saobracaja da bi se iskljucio. Znaci da si papak.![]()
Gdje pise da onaj u vanjskoj traci ima prvenstvo kretanja kroz KT?
- kabal1337
#52060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
onda nemoj savjetovati druge da urade nesto gdje bi bili krivi.
Ti vozi unutrasnjom, ja cu vanjskom ti mene udari tokom iskljucivanja iz KT-a, pa cemo vidjeti ko ce platiti kaznu.
Ti vozi unutrasnjom, ja cu vanjskom ti mene udari tokom iskljucivanja iz KT-a, pa cemo vidjeti ko ce platiti kaznu.
- madesa
#52061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
2025 godina ljudi i dalje misle da ovi mogu iz unutrasnje presjecati ovim iz vanjske

-
laik1981
#52062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U sustni bi trebalo da mogu ako su ranije usli u kruzni nego ovaj sto je u vanjskoj, bar ako gledamo bukvalno. Kod nas su kruzni postali nauka. Rijetko ko postuje i vertikalnu i horizontalnu signalicaciju. Kruze ljudi vanjskom jer im je tako sigurnije i prave cepove. Lose je to kod nas rijeseno generalno. Vise se koristi neka vozacka solidarnost i snalazenje nego sama pravila koja vecina ocigledno ne poznaje.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#52063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
desilo mi se u bosni, i samo u bosni, dva puta da me zamalo udari auto iz desne trake tokom mog prestrojavanja. sreca pa sam prilagodljiv, vise nikako ne ulazim u unutrasnju traku kruznih tokova na podrucju bih 
- ZoomZoomKiwi
#52064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.
Ljudi vam bukvalno nacrtali s kojom trakom ulazite u kružni i nastavljate kretanje kako bi se isključili na kojem izlazu.
BUKVALNO NACRTANO
I plus još član zakona (ne sjećam se broja) koji kaže da se mora pravilno prestrojiti prije ulaska u raskrsnicu (bila to obična raskrsnica ili ona sa kružnim tokom saobraćaja).
Ovi što uđu u vanjsku s namjerom da izađu na trećem ili kasnijem izlazu bukvalno rade ISTO kao da na glavnoj džadi iz srednje trake skreću lijevo.
Ovdje završava sva daljnja rasprava oko kružnih tokova.
Ljudi vam bukvalno nacrtali s kojom trakom ulazite u kružni i nastavljate kretanje kako bi se isključili na kojem izlazu.
BUKVALNO NACRTANO
I plus još član zakona (ne sjećam se broja) koji kaže da se mora pravilno prestrojiti prije ulaska u raskrsnicu (bila to obična raskrsnica ili ona sa kružnim tokom saobraćaja).
Ovi što uđu u vanjsku s namjerom da izađu na trećem ili kasnijem izlazu bukvalno rade ISTO kao da na glavnoj džadi iz srednje trake skreću lijevo.
- Ateista
#52065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Samo sto je koliko sam upratio na svim KT kod nas horizontalnom signalizacijom naznaceno da se iz vanjske moze i na prvi i na drugi izlaz, tako da i kad se ista postuje to ne znaci puno onome u unutrasnjoj jer bi morao gledati gdje neko ulazi, jer postoji opet mogucnost da neko ode na drugi izlaz.ZoomZoomKiwi wrote: ↑02/09/2025 11:17 U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.
BUKVALNO NACRTANO
U principu bi najbolje rjesenje bili turbo KT ili oni hibridi sa drugacije ocrtanim linijama, gdje bi oni koji kruze vanjskom u stvari morali da se prestroje i ne bi imali prednost.
-
kakaljin
#52066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
najbolje je biti ja i samo ja briga me za ostale ucesnike u saobracaju.
Zato nam je nekultura u saobracaju ovako velika
-
kakaljin
- ZoomZoomKiwi
#52068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jest, samo što ti ni u vanjsku ne smiješ ući u KT ako ćeš pritom omesti nekog ko je u KT pa makar on bio i u unutrašnjoj. Jer u slučaju da se u isto vrijeme on prestrojava iz unutrašnje u vanjsku, a ti hoćeš da uđeš u tu istu vanjsku, on ima prednost. On se nalazi na cesti s pravom prvenstva.Ateista wrote: ↑02/09/2025 11:31Samo sto je koliko sam upratio na svim KT kod nas horizontalnom signalizacijom naznaceno da se iz vanjske moze i na prvi i na drugi izlaz, tako da i kad se ista postuje to ne znaci puno onome u unutrasnjoj jer bi morao gledati gdje neko ulazi, jer postoji opet mogucnost da neko ode na drugi izlaz.ZoomZoomKiwi wrote: ↑02/09/2025 11:17 U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.
BUKVALNO NACRTANO
U principu bi najbolje rjesenje bili turbo KT ili oni hibridi sa drugacije ocrtanim linijama, gdje bi oni koji kruze vanjskom u stvari morali da se prestroje i ne bi imali prednost.
Isto je i kad se uključuješ na glavnu džadu, po mrtvom slovu zakona ne bi smio ući dok god ima neko pa makar on bio i u krajnjoj lijevoj, a ti ideš u krajnju desnu. Jer u slučaju prestrojavanja on ima prednost. Njegovo je da gleda da li iza njega u toj traci ima neko, a ne hoće li se neko uključiti.
Naravno zdrav razum i pravovremena signalizacija to fino poslože pa ne moraš čekati dovijeka.
- Dozer
#52069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako sam ja u unutrasnjoj i ispred tebe koji si u vanjskoj, dajem zmigavac da se iskljucujem prema izlazu i pocnem tu radnju, a ti se zabijes u mene - ko je kriv?
- Dozer
#52070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ZoomZoomKiwi wrote: ↑02/09/2025 11:17 U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.
BUKVALNO NACRTANO
Al' hajd ti to objasni nasim Laudama
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#52071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
neznanje plus bezobrazluk i drskost, i dobijes desetogodisnju raspravu ko je u pravu u kruznom toku, pri cemu se svih 10 godina ignorise zakon, pravila, zdrav razum i logika..ali jbg, imaju ljudi misljenjeZoomZoomKiwi wrote: ↑02/09/2025 11:17 U BiH ljudi ignorišu horizontalnu signalizaciju potpuno. Zato je to tako.
BUKVALNO NACRTANO
- Dozer
#52072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je to. Ko ovo ne konta, neka ne ulazi u KT.

Pri cemu, bez obzira iz koje trake se ukljucujes u KT, MORAS propustiti sva vozila koja su vec u njemu. Toliko jednostavno da je naprosto nevjerovatno da se ovo mora nekome stalno objasnjavati...

Pri cemu, bez obzira iz koje trake se ukljucujes u KT, MORAS propustiti sva vozila koja su vec u njemu. Toliko jednostavno da je naprosto nevjerovatno da se ovo mora nekome stalno objasnjavati...
- Optimus09
#52073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vanjska bi se trebala koristiti za prva 2 izlaza,unutrasnja za ostale.
S tim sa se covjek zezne pa kruzi vanjskom
S tim sa se covjek zezne pa kruzi vanjskom
- madesa
#52074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
kakaljin